Šta je novo?

Podešavanje memorije G-skill Trident Z RGb F4-3600C17D-32GTZR

aleksandar.i

Poštovan
Učlanjen(a)
23.11.2016
Poena
55
Drugari, treba mi vaša pomoć oko DDR4 RAM.

Uzeo sam iz Mađarske G SKIill trident Z RAM /2x16Gb kit/ koji je deklarisan na 3600MHZ i ima XMP profil CL 17-19-19-39 1.35V.

Kad udjem u BIOS da postavim taj profil u AI overclock dobijam POST failure , na ploči svetli lampica da sa RAM nije dobro podešavanje.

Non XMP brzina koji čita preko SPD po default na ploči je 2133 Mhz. Ono što sam ja uspeo da namestim Max RAM je brzina od 2866Mhz da radi stabilno. Soc Voltaže , dram voltaža nije dizana nebezbedno.

Memorija ne može dakle da dostigne deklarisanih 3600Mhz a ideja mi je bila kad je kupim da barem radi na 3600Mhz uz mogućnost da joj uradim OC do 4000Mhz. Pre toga sam imao Hyperx Kingston od 3200 koju sam podešavao do 3600Mhz bez problema. Čitao sam podešavanja preko Typhoon burner i podešavao preko Ryzen DRAM kalkulatora
Pre toga sam proverio i ovaj RAM je kompatibilan sa Asus TUF B550 Pro pločom.
Napajanje je 860w premium, CPu je Ryzen 9 5900x.
Da li je moguće da sam dobio felšav RAM ili možda nije kompatibilan sa pločom na kraju?

Chipset je Hynix C die dual rank 8G , ako imate ručna podešavanja timinga i voltaža sa B550 ili X570 ploče šaljite sugestije da probam.

Moguće da ga treba tweakovati ručno da bi radio na mojoj Mobo.

Si probao nači napon da staviš? 1.4v recimo.

Si probao nači napon da staviš? 1.4v recimo.
Da da , do 1.4V, Soc do 1.1, CODP ili kako već od 0.95 i još dva su do 1.0V podesavani , čudno je da neće XMp da pročita kad se vremena stave na auto, on u tim slučajevima obično radi autotune pa do iz trećeg pokušaja dizanja se podesi

vDDG CCd i iod voltaža 1.1, cldo vddp na 0.95, socV na 1.1, nisam dizao dram voltažu preko 1.4. kao da je xmp profil felsavo napravljen .
Na sajtu mobo proizvođača podržava isti ovakav model koji nije RGB. Plašim se da nije kompatibilno ovaj RAM ima Hynix chipset C dye 2 rank.
Zato ako ima neko ručna podešavanja.
IMG_20221001_084803.jpg
IMG_20221001_082926.jpg

Ne sme tu da pravi probleme sa XMP-om, čudno mi. Nije to neki jak takt ni latenca. A na 3400 jel hoće?

За сваки случај да проверимо, јеси само РАМ мењао, ниси скидао процесор, можда кулер неправилно поставио?

Mozda postoji sveziji BIOS za tu plocu pa probaj i tu soluciju.

I glupo pitanje, u koje si slotove stavio ram?

Bio je najnoviji bios, probao sam i nižu verziju.
Pišem već sam Typhoonburn i AMD Ryzen calculator ranije koristio i već podešavao RaM, nikad nisam imao problema tako da nisam noob u tome.
Stavio sam CPU 5900x uz ovo uz Fractal Design Ion+ premijum napajanje od 860w. Probao sam i sa jednim stikom RAM. Isto pravi. Čudno baš je, i kad se AI tuner stavi u BIOS na auto kao i promeni samo brzina RAM na 3600 MHz kako je deklarisano trebao bi sam bios da se prilagodi i da ga digne, a pored toga ima POST failure.

Update : U međuvremenu probao sam kod prijatelja na Asus rog strix b550-f gaming i radi. Tako da je in kompatibilnost definitvno, ipak je Rig Strix i za TUF seriju liga. Vidite na Asus tuf gaming b550pro je inkompatibilan , može do 2933Mhz da radi samo.

Ako nekoga zanima ova memorija je nova kupio sam je dan ranije stara jedan dan. preko IPON u Mađarskoj na kupujem prodajem ako nekom treba prodacu je po istoj ceni koja je niža 20% od prodavnica ovde ako nekoga zanima .

G.skill Tridentz Z 3600Mhz 2x16Gb kit , model F4-3600C17D-32GTZR.

Asus tuf gaming b550pro ploča be podržava ovu memoriju probao sam prijateljev kit koji je F4-3600C16-16GTZR istu grešku pravi.
Ne sme tu da pravi probleme sa XMP-om, čudno mi. Nije to neki jak takt ni latenca. A na 3400 jel hoće?
Samo do 2866Mhz je stabilan, na AIDA64 radjen strest test koji prolazi. Na 2933 i 3000mhz se diže, ali padne sistem nakon intenzivnijeg rada.
I glupo pitanje, u koje si slotove stavio ram?
A1 i B1 ,probavano i sa jednim stikom .
За сваки случај да проверимо, јеси само РАМ мењао, ниси скидао процесор, можда кулер неправилно поставио?
Sve je to dobro postavljeno, probavano sam čak i sa jednim stikom, i nisam radio OC procesora pre pokušaja podešavanja RAM.

Stavi ti lepo u A2 i B2 i probaj opet.

Probano je i A1/B1 i A2/B2, inkompatibilna je na tuf gaming b550pro, radi kod prijatelja na rogstrix b550f gaming. Na TUF maksimalno do 2866Mhz radi stabilno. Hyperx koju sam koristio na tok ploči radi bez problema.
Prodacu ovu memoriju koja je bila 2h u kompjuteru, ima madjarsku garanciju. Sta da se radi.

U A1 i B1 hoće da pravi problem.

Nazad
Vrh Dno