Šta je novo?

Podešavanje jumpera na retro ploči

Реинсталираш систем за сваки случај. Брзо се у то време накупљало репова који заузимају драгоцен простор и успоравају стандардно нестабилан Виндоус.

Da ne otvaram novu temu,kako je najlakše na retro kompovima obrisati drajvere (pre instalacije novih) kada se menjaju grafičke karte?....msim,tada nismo imali DDU :)

I uopšte kako bi bila pravilna procedura oko zamene grafičke?......npr prvo obrišem (kako?) drajvere postojće grafike,ugasim komp,izvadim grafu,ubacim novu i sa CD-a instaliram drajvere za tu novu?

Odeš u device manager i tamo ga deinstaliraš, za svaki slučaj posle toga odeš u C:/Program Files pa tamo obrišeš folder koji je u vezi sa karticom i odradiš restart sistema.
Nakon prvog sledećeg boota Windows će ti verovatno tražiti sam da instalira nove drivere nakon što prepozna karticu, obavezno odbiješ zahtev i ideš na cancel. To pod uslovom da koristiš tipa Windows 98SE kao sav normalan retro svet a ne Windows 95 koji zna da baguje, zabada a i ima očajnu podršku za bilo šta od hardvera nakon '96 god.

Može se desiti da ti Windows sam instalira/pokrene driver iz svoje library baze u zavisnosti od toga koju grafičku imaš ali nema veze uzmeš i instaliraš nove drivere i odradiš opet restart.
Ukoliko se pri novom restartu Windows sam ne prebaci na nove/ofišl drivere onda odradiš update drivera i kao folder za pretragu istih izabereš onaj folder gde si instalirao drivere, najčešće je to tipa C:/ProgramFiles/NVidia ili šta već.
Ako Windows tu ne nađe odgovarajuće drivere onda su verovatno u C:/Windows/System ili System32, ne znam sada napamet.

Update drivera radiš iz device managera, odeš na display pa izabereš grafičku pa desni klik pa properties.

To pod uslovom da koristiš tipa Windows 98SE kao sav normalan retro svet a ne Windows 95 koji zna da baguje, zabada a i ima očajnu podršku za bilo šta od hardvera nakon '96 god.

Ah ne,za mene je Win 95 (plus) jedini direktan "link" u 1995 god (i 1996 i 1997) 😍

Jos se secam te "magije" kada sam kao mladji teenager instalirao win 95 prvi put i ugledao taj win 95 logo screen....😍....bar delic toga osetim i dan danas kad sednem kod retro kompa i pokrenem win 95 😁

Svasta.....obrisao drajvere stare graficke iz device menagera,obrisao i taj folder u windows direktorijumu gde su bili instalirani drajveri i resetovao win 95,ali kad je ponovo pokusao da ga startuje -nece,nesto sr zeznulo u winsys fajlu i nece da botuje ni za zivu glavu....pokusavao svasta,ali nece pa nece.....iznervirao se i uzeo da instaliram novi win 95....

Usao u bios podesio da butuje sa cd-a,i krenula instalacija i islo sve ok fok nisam stigao do mesta gde se unosi aktivacioni kod za win 95....ja imam ovaj

Screenshot_20240915-143441_Samsung Internet.jpg

Pokusao njega da unesem ali nece,dobijem

20240915_144201.jpg

Da li neko zna koji je kod za win 95 koji radi 100%?

Probao i gomilu drugih kodova koje sam nasao,ali nece nijedan da prihvati...

U'so sam u prompt i obrisao celu particiju c i onda tu instalirao win 95.....i sad mi neki random serial key prosao....sreca,sreca,uzivancija.....instalirao sam win 95 u 2024 godini 😅
20240915_164617.jpg
20240915_165141.jpg

Piše ispod slike da je to product key (oznaka proizvoda), Serijski broj je bio 5 x5 alfanumerika, ako se dobro sećam. :geek:

via cipset i procesor amd kombinacija koja nikada nije radila, i kada je radila bila je potrebna vudu magija u velikim kolicinama.

Ja imam via cipset i Intel pentium 200MMX (233 oc) :LOL:

Pentium 200MMX (233Mhz oc)

Lucky Star 5V-2

32mb RAM EDO (16x2)

Matrox Mystique 4mb

Sound Blaster 16 WavEffects

HDD 20gb

Samsung 793DF monitor

Sve je iz 1996/1997 godine osim HDD-a i monitora,HDD je valjda iz 2001 a monitor iz 2005........uf,da sam te 1996/1997 imao takvu konfu bio bih najpoznatiji lik u kraju :LOL:

Nego,koji sam car,tek sam sad primetio da nisam instalirao drajvere za matičnu ploču.....mada,i bez toga sve radi (nekako) ok

20240919_195309.jpg
20240919_195329.jpg

Win 95 nije kompletan dok nema Win 95 Plus 😁

Covek se zacudi kako su imali dobar kontrast (narocito u mraku) ovi crt monitori :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno