Šta je novo?

Podešavanje jumpera na retro ploči

Реинсталираш систем за сваки случај. Брзо се у то време накупљало репова који заузимају драгоцен простор и успоравају стандардно нестабилан Виндоус.

Da ne otvaram novu temu,kako je najlakše na retro kompovima obrisati drajvere (pre instalacije novih) kada se menjaju grafičke karte?....msim,tada nismo imali DDU :)

I uopšte kako bi bila pravilna procedura oko zamene grafičke?......npr prvo obrišem (kako?) drajvere postojće grafike,ugasim komp,izvadim grafu,ubacim novu i sa CD-a instaliram drajvere za tu novu?

Odeš u device manager i tamo ga deinstaliraš, za svaki slučaj posle toga odeš u C:/Program Files pa tamo obrišeš folder koji je u vezi sa karticom i odradiš restart sistema.
Nakon prvog sledećeg boota Windows će ti verovatno tražiti sam da instalira nove drivere nakon što prepozna karticu, obavezno odbiješ zahtev i ideš na cancel. To pod uslovom da koristiš tipa Windows 98SE kao sav normalan retro svet a ne Windows 95 koji zna da baguje, zabada a i ima očajnu podršku za bilo šta od hardvera nakon '96 god.

Može se desiti da ti Windows sam instalira/pokrene driver iz svoje library baze u zavisnosti od toga koju grafičku imaš ali nema veze uzmeš i instaliraš nove drivere i odradiš opet restart.
Ukoliko se pri novom restartu Windows sam ne prebaci na nove/ofišl drivere onda odradiš update drivera i kao folder za pretragu istih izabereš onaj folder gde si instalirao drivere, najčešće je to tipa C:/ProgramFiles/NVidia ili šta već.
Ako Windows tu ne nađe odgovarajuće drivere onda su verovatno u C:/Windows/System ili System32, ne znam sada napamet.

Update drivera radiš iz device managera, odeš na display pa izabereš grafičku pa desni klik pa properties.

To pod uslovom da koristiš tipa Windows 98SE kao sav normalan retro svet a ne Windows 95 koji zna da baguje, zabada a i ima očajnu podršku za bilo šta od hardvera nakon '96 god.

Ah ne,za mene je Win 95 (plus) jedini direktan "link" u 1995 god (i 1996 i 1997) 😍

Jos se secam te "magije" kada sam kao mladji teenager instalirao win 95 prvi put i ugledao taj win 95 logo screen....😍....bar delic toga osetim i dan danas kad sednem kod retro kompa i pokrenem win 95 😁

Nazad
Vrh Dno