Šta je novo?

Podešavanja inverter klime Midea

cuprina1

Zapažen
Učlanjen(a)
13.05.2025
Poena
2
Pozdrav svima,

Kupljena klima Midea CB-1-12HRNF8-I, i zaista ne znam kako da je najoptimalnije podesim za rad, za hlađenje.
Predviđena je za hlađenje sobe od 20 kvadrata, ali tako da pomalo hladi i ostale prostorije, koliko - toliko. Naravno da bih želela da troši što manje struje, a i da ne duva toliko da smeta ukućanima, samo što ne znam kako to da izvedem a da ne platim debelo svoje neznanje. Čitala sam razna objašnjenja o brzini ventilatora, da li ostaviti na automatsko (što je nama previše) ili smanjiti na prijatno duvanje (postoji opcija Breezless) i na kraju dođem do toga da se ljudi na netu bukvalno posvađaju oko toga ko je u pravu.

Ako negde na forumu ili bilo gde na netu postoji detaljno objašnjenje najoptimalnijih podešavanja (nisam ga pronašla), molim vas da me uputite. Ako ne - ukoliko postoji neko ko bi želeo da mi pomogne da shvatim kako da je podesim ja mu se unapred zahvaljujem.

Temperaturu obično podesim na minimum 25c i ventilator na 20%, međutim klima nikada ne dostigne tu temperaturu (barem na displeju piše npr. 27,2). Da li to znači da se klima "muči" i da treba da promenim podešavanja?

Unapred hvala svakome ko želi da pomogne objašnjenjem.

U 20m2 ne postigne 25 stepeni?

Za početak kupite termometar

To koliko je stepeni na plafonu nema veze sa tim koliko ima u prostoriji jer vi niste na plafonu, obično je 2-3 stepena hladnije

Na unutrašnjoj jedinici, na led ekranu, piše temperatura prostorije. To bi trebalo da je termometar, zar ne?

Da, ali meri temperaturu na plafonu koja je bitna za rad klime a ne gde tebi treba.

Na osnovu te temperature možeš da zakljucis kolika je temperatura u prostoriji ona je obično 2-3 stepena niza
Ali najbolje da izmeris.

Na tom daljinskom ima takodje senzor temperature i on meri temperaturu gde si ti tzv " follow me" opcija

Ok, hvala na objašnjenju. Sve što imaš od preporuka za podešavanja mnogo bi mi značilo, ako ti nije teško. Unapred ti hvala...

Sve zavisi od ličnih preferencija. Probaj sa različitim brzinama, temperaturama ...
Postavi krilce da klima duva paralelno sa plafonom.

Igrala sam se, breezless opcija mi najviše odgovara, samo sa smanjenom brzinom ventilatora. Na aplikaciji pratim potrošnju, u nekom momentu bude negde oko 400w pa mislim da je to sasvim ok i da se klima ipak ništa ne muči. Ipak mi nije baš najjasnije da je preporuka da se drži maltene non-stop uključena i da tada troši manje od običnih klima... mislim, shvatam da troši manje po satu, ali stara klima mi nije bila uključena baš non-stop, nego je isključivana kada dovoljno rashladi. Ako ovu budem držala stalno uključenu - potrošiće isto koliko je trošila i stara sa on/off režimom, ja bar to tako razumem.

Što se tiče prijatnosti u stanu stvarno ne mogu da se požalim, samo se plašim cifre na računu i toga da možda ne skočim sama sebi u usta tako što ću podesiti klimu na "najskuplje".

Mnogo zavisi od prostora koji se hladi, tako da ne postoje pravilni i nepravilni saveti.

Ja bih recimo stavio na 26 i auto mod ), kada je toplo ona duva jako i kako dostize ona smanji hladnocu koju duva do nekog odredjenog nivoa (mozda ti je to prejako ili preslabo)
25 je po meni dosta hladno,
24 i 25c su vec zimske temperature, a svaki stepen pravi razliku u potrosnji.

ali svakako kada poveca temperaturu na izduvu klima ce da smanji snagu i onda duva sa potrosnjom od manje wati.

nemoj da se fokusiras na racun, vec da tebi bude udobno a racun ce biti sigurno manji.

Posto klima ima pracenje potrosenje po watima mozes da vidis koliko ona lako ili tesko dostize zadatu temperaturu,
sto vise wati trosi ona jace radi,
kada radi sa manje wati ona samo odrzava ili sto vole ovde da kazu "modulira"

Aktiviraj AI FEEL opciju gde ti na daljincu aktivira senzor za temperaturu, što je bolje nego da očitava na samoj klimi. Barem je kod mene tako na Hisense klimi. Probaj to, pa vidi da li ti više odgovara.

Hvala vam puno na pojašnjenjima, zaista mi mnogo znači.

Aktiviraj AI FEEL opciju gde ti na daljincu aktivira senzor za temperaturu, što je bolje nego da očitava na samoj klimi. Barem je kod mene tako na Hisense klimi. Probaj to, pa vidi da li ti više odgovara.

Da, bakara mi je objasnio to za opciju "follow me" gde se ne prati temp. na samoj jedinici (pri plafonu), nego na daljincu, odnosno realna temp. tamo gde su ukućani.

Sad ostaje samo da otkrijem šta se u okviru same opcije Breezless može koristiti dodatno sem brzine ventilatora, jer pojedine (ako ne i sve ostale) opcije (npr. Gear) automatski deaktiviraju Breezless. Postoji i ova opcija ECO/IECO, pa ću još i to isprobati u okviru breezless-a. Čim isprobam javiću se opet, čisto da ostavim zaključak za nekog ko će imati iste nedoumice kao i ja.

Još jednom se zahvaljujem na volji da mi objasnite. Kada bi sve bilo kao što nije, postojala bi detaljnja pobjašnjenja u samom korisničkom uputstvu što bi uštedelo mnogo vremena i pretraživanja, naročito onima koji nisu vešti u pretraživanju interneta ili korišćenju kompjutera. Tih ljudi ima mnogo i žrtve su šturih objašnjenja, nestrpljivosti servisera da im objasne makar osnovnu optimizaciju kako ne bi struju trošili nemilice ili trpeli rad klime koji im nije idealan za njihove potrebe.

Lično bih, da imam servis za ugradnju, sama napravila detaljno korisničko uputstvo za te ljude, značilo bi im onoliko...

I dalje mi je blaga misterija ova klima. Pri toj breezless opciji ona se nekada potpuno zatvori i duva kroz male rupice, prijatnije za sve. Ali, nekada se ne zatvori uopšte. Valljda automatski sama određuje kada će da se zatvara kada dostigne blizu zadate temperature. Onda troši negde oko 500w (sa ventilatorom na 40%) i ispod 500w sa ventilatorom na 20% (što nama najviše odgovara). Evo, trenutno je na 27c, ventilator na 20%, potrošnja 450w, ali joj je trebalo negde oko sat vremena da dođe dotle, a tih sat vremena je trošila oko 800-1000w. Znači, ne treba biti nestrpljiv (kao što sam npr. ja).

Inače, i ECO i IECO opcija poništavaju breezless funkciju koju biramo zbog za sada nepromenljivog rasporeda nameštaja, pa osoba koja je najviše u sobi sedi možda samo 2m ulevo od same klime i sve druge opcije joj jako smetaju.

Kolika je bila temp ako joj je trebalo sat vremena da spusti na 27??
Rekao bih da je vama izolacija glavni problem

Breezeless i manja brzina ventilatora moraju da trose vise jer klima radi neoptimalno (komfor kosta), a prosecna potrosnja se vidi tek posle par dan non-stop hladjenja.

Kolika je bila temp ako joj je trebalo sat vremena da spusti na 27??
Rekao bih da je vama izolacija glavni problem

Temp. napolju je bila 33c. I da, izolacija jeste loša, zgrada je vrlo stara.

Breezeless i manja brzina ventilatora moraju da trose vise jer klima radi neoptimalno (komfor kosta), a prosecna potrosnja se vidi tek posle par dan non-stop hladjenja.

Znam da komfor košta, razumem. Zbog tih optimalnih podešavanja sam i pokrenula temu jer sama mogu samo da je isprobavam i pratim šta se dešava, a neko sigurno već zna šta je zaista najoptimalnije podešavanje i za uštedu i za komfor. Znači mi svaki komentar, iskutvo i preporuka, pa da u okviru toga pronađem najbolje rešenje. Hvala vam.

I dalje mi je blaga misterija ova klima. Pri toj breezless opciji ona se nekada potpuno zatvori i duva kroz male rupice, prijatnije za sve. Ali, nekada se ne zatvori uopšte. Valljda automatski sama određuje kada će da se zatvara kada dostigne blizu zadate temperature. Onda troši negde oko 500w (sa ventilatorom na 40%) i ispod 500w sa ventilatorom na 20% (što nama najviše odgovara). Evo, trenutno je na 27c, ventilator na 20%, potrošnja 450w, ali joj je trebalo negde oko sat vremena da dođe dotle, a tih sat vremena je trošila oko 800-1000w. Znači, ne treba biti nestrpljiv (kao što sam npr. ja).

Inače, i ECO i IECO opcija poništavaju breezless funkciju koju biramo zbog za sada nepromenljivog rasporeda nameštaja, pa osoba koja je najviše u sobi sedi možda samo 2m ulevo od same klime i sve druge opcije joj jako smetaju.
Kod mene u breezeless modu trosi oko 300-350W. Samo sto tada moze samo da odrzava temperaturu. I ukoliko je recimo u sobi 26C, a ti podesis 25C i ukljucis breezeless, on ce se upaliti tek kada temperatura dostigne 25C, a do tog trenutka ce raditi klasicno.
Kada zatvori krilce u breezeless modu, da li se cuje neko sustanje u klimi, kao da duva kroz neki najlon?

Kod mene u breezeless modu trosi oko 300-350W. Samo sto tada moze samo da odrzava temperaturu. I ukoliko je recimo u sobi 26C, a ti podesis 25C i ukljucis breezeless, on ce se upaliti tek kada temperatura dostigne 25C, a do tog trenutka ce raditi klasicno.
Kada zatvori krilce u breezeless modu, da li se cuje neko sustanje u klimi, kao da duva kroz neki najlon?

Nemam utisak da se tako čuje, samo fino održava temp., sa uključenom "follow me" opcijom, gotovo da se ne čuje uopšte.
Poslednju ratu za tu klimu sam isplatila juče u servisu i pokušala da saznam nešto više, naravno bezuspešno. Od informacija sam dobila samo to da za hlađenje troši manje struje nego za grejanje, i da filtere treba čistiti na mesec dana.
Pa ono, uključivaćemo je po potrebi, kao i onu staru, običnu. Ponekad pomislim da joj i nije ništa falilo sem što je bila baš stara, pogotovo što nismo korisnici koji žele 21 stepen u kući. Šta znam...

Trosice sigurno manje od stare ako radi kao stara (ista podesena temperatura i brzina), znaci ako je stara radila na srednjoj brzini a ova sad na 20% ne moze da trosi isto zbog zakona fizike. Najoptimalnije za potrosnju i komfor ce biti ako stavite brzinu na 40-50% usmerite paralelno sa plafonom (hladnoca ce se sama spustiti dole), podesite temperaturu i ostavite, sama ce se iskljucivati a videcete i da potrosnja pada. Poenta je u odrzavanju temperature, a ne pustanju da se zagreje (vazduh, zidovi) pa onda rashladjivanju.

Temp. napolju je bila 33c. I da, izolacija jeste loša, zgrada je vrlo stara.

Znam da komfor košta, razumem. Zbog tih optimalnih podešavanja sam i pokrenula temu jer sama mogu samo da je isprobavam i pratim šta se dešava, a neko sigurno već zna šta je zaista najoptimalnije podešavanje i za uštedu i za komfor. Znači mi svaki komentar, iskutvo i preporuka, pa da u okviru toga pronađem najbolje rešenje. Hvala vam.
Не постоји такво подешавање, јер сви гледамо да наместимо да уређај ради у складу са личним преференцијама. Ако је питање економичности на првом месту, наместите температуру на максималну коју можете да издржите и турбину на највећу брзину. Бризлес мод је баш окренут ка комфору, јер због мањег протока ваздуха кроз унутрашњу јединицу уређај мора да ради на већој снази, тј. искључите овај мод ако могуће и уштедећете на рачуну можда 100 динара на месечном нивоу.
Нема клима неко магично дугме нити сет подешавања. Ако има опција ЕКО, активирајте је и она ће додатно да смањи снагу на рачун комфора.

Hvala vam svima, zaista. Verujem da će još nekom ko traga za informacijama ovo značiti koliko i meni.

Nazad
Vrh Dno