Šta je novo?

PocketPC - Nekoliko pitanja

Boyce

Čuven
Učlanjen(a)
14.02.2004
Poena
649
Pozdrav,

Ovih dana sam se dosta zainteresovao za PocketPc (igrao sam se malo i sa pocketPc 2002 emulatorom) uredjaje pa imam nekoliko pitanja u vezi njih. Nikada nisam probao ni jedan model pa ako moze neko bar malo da mi razjasni neke stvari.

1. Koliko su brzi ovi racunari . Ovako od oka ;) . Gledao sam ovaj emulator za PocketPc 2002 iz VS.net 2003 i dosta sporo radi na mom Athlonu na 900Mhz. Ali koliko vidim ima dosta na internetu i igrica koje brzo rade sa njim. Video sam da postoji cak i Quake 2 za ovaj sistem, da li je neko probao to. Igrice i ne planiram da igram sa njim (mozda kada mi je bas dosadno) ali su one nekakav indikator brzine. Probao sam neke stvari u ovom emulatoru i sve dosta sporo radi (vidi se iscrtavanje GUI elemenata)

2.Koji uredjaj sa PocketPc 2003 sistemom bi mi preporucili od ~400evra

3.Kakva su vasa iskustva sa ovim uredjajima i vredi li kupovati ih uopste. laptop mi je u ovom trenutku dosta skup, dok mobilni mi deluje dosta skucen za te stvari.

4.Kako i da li moze da se uredjaj poveze sa desktop PC-jem. I koliko je konforna ova operacija. Sta dodatno mora da se kupuje za ovo.

5.Da li neki od ovih uredjaja moze samostalno da se poveze na internet (tj. da li ima klasican modem u sebi, ili radi preko gprs-a kao mobilni)

6.Na kraju ima li ovih uredjaja kod nas, i da li je to sto se nudi skorije proizvodnje ili stoji na lageru nekoliko meseci, i koja firmu bi preporucili.

pozdav

1. Koliko su brzi ovi racunari.
Nisu naročito brzi. Sad su moderni sa Intel XScale 400MHz procesorom, ali im memorijski bus radi samo na 100MHz uz dosta slabe 'grafičke akceleratore'. Posle PCa je malo nervirajuće raditi s njima...

Imaš da biraš za tu cenu, ne bih da preporučujem.

3.Kakva su vasa iskustva sa ovim uredjajima i vredi li kupovati ih uopste.
Zavisi za šta ćeš koristiti. Ako bi samo da imaš - bačene pare. Ako radiš neki posao gde su ti ažurni podaci na terenu potrebni stalno nadohvat ruke, ako si neki menadžer, trgovac, vrtiš velike pare u kratkim rokovima... isplati se brzo.

4.Kako i da li moze da se uredjaj poveze sa desktop PC-jem. I koliko je konforna ova operacija. Sta dodatno mora da se kupuje za ovo.
Dosta je komforna. Dobija se obično USB kabl za vezu sa PCem i instalira na PCu besplatni MS ActiveSync program kojim se instaliraju/deinstaliraju programi na Pocketu, automatski pri kačenju sinhronizuju skoro svi podaci Outlooka, konvertuju Word, Excel i drugi formati... Sadržaju PocketPCa (fajl sistem) se pristupa iz Windows Explorera, kopiraju, brišu fajlovi... a PocketPC preko PCa može da izadje na Internet, skuplja poštu itd.

5.Da li neki od ovih uredjaja moze samostalno da se poveze na internet (tj. da li ima klasican modem u sebi, ili radi preko gprs-a kao mobilni)
Retki su još uvek modeli sa ugradjenim GSM/GPRS modulom (npr. HTC XDA/XDA II), ali dosta njih ima bluetooth (pa preko mobilnog) ili WiFi (pa preko mreže), a kao što rekoh može USB port do PCa pa preko njega na Internet. Njihov Internet Explorer je delimično upotrebljiv, što zbog ekrana, što zbog koncepcije. Mail nije loš, adresar, to-do, appointments su solidni. Word i Excel su ograničeni pipavim unosom olovkom, ali za pregled spremnih podataka mogu da posluže, ima i sve više raznog drugog softvera, oni upotrebljiviji obično koštaju $5-$10.

6.Na kraju ima li ovih uredjaja kod nas
Ima, doduše retko jer se ne prodaju masovno, koštaju kao ceo PC ili kao 2 PCa a malo je onih kojima tako nešto može da vrati pare. Kao igračka su zanimljivi par nedelja a posle služe samo da se pokažu društvu kako je to napredna tehnologija u džepu. Ima najviše Compaq/HP iPaq, zatim Fujitsu-Siemens, nešto (skupljih) Toshiba modela i još poneki raritet.

Ja trenutno koristim 4. PocketPC i sa puno iskustva mogu da kazem:
1. Koliko su brzi ovi racunari.

Za svoje potrebe su prilicno brzi - DivX se vec na 206MHz pusta 30fps bez zastajkivanja naravno sa zvukom. Od igrica ima i "3D" (kao nekada Total "Anajelejsn" - ne secam se sada kako se speluje :) koje su fenomenalnog kvaliteta i rade bez zastajkivanja. Sto se DivX tice na 256SD karticu mogu da stanu 2 filma ili 1,5 filma posto se prebace3 u njegovu rezoluciju (320x240) naravno sa dobrim zvukom. Baterija traje bar 4h gledanja filmova a do 9 slusanja MP3 - moze da se koristi kao mp3 player

za 400e ti je najbolji iPAQ h2210 imas i SD/MMC i CF slot za memoriju
ako si zainteresovan ja sam dobio h2210 i sada prodajem svoj iPAQ 3850 (206MHz, 64MB ram + 32rom, odlican TFT, PocketPC2002 moze na 2003 i najvaznije SD/MMC slot...) za 239e

3.Kakva su vasa iskustva sa ovim uredjajima i vredi li kupovati ih uopste.
Vredi i MNOGO su bolja 'igracka' od bilo kog novijeg telefona sa raznim dzizabidzama
Po meni su sjajna stvar i ne odvajam se od njema - sa neta sam skinuo gooomilu programa. Pre svega imas Excel, Word i PDF dokumente koje zelis u dzepu, mail u zadnjih npr. 15dana koji mozes da odgovoris a da se odgovor posalje putem GPRS ili kompa kada se sledeci put povezu. Ceo proces sinhronizacije je potpuno automatizovan. NAbolje je urajden deo su obavese - potpuna sinhronizacija sa Outllokom, gde god nesto promeni, bilo na pocketPCju ili na PCju na drugoms takodje to izvrsi. Dakle PocketPC ti je bas PC u malom na kom mozes da izvrss puno stvari koje bi na evelikom

nema sta da se dokup, sve je ukljuceno i neces verovati koliko je to dobro uradjem!!!

Ja se bez problema povezujem preko IrDA modema sa GPRSom, radi savrseno i sve mozes da gledas na njegovom 3,5" ekranu u Internet xploreru savrseno, takodje rade icq i drugi net programi. Sve sajtove koji su mi trebali su s savrseno prikazivali

Pozdrav, Ilija

Poslednja izmena:
Hvala svima na odgovorima,

Imam pitanje za Iliju, pa ako mozes da mi odgovoris ponovo :)

U vezi iPAQ h2210:
1.Gde moze da se nabavi on, koju nasu firmu bi mi preporucio, ako nisi uvezao sam
2.Dakle u njega je ukljucen modem (IrDa), sto znaci da nemoram da imam telefon uvek pored sebe. E sad (posto neznam zaista) da li moram da ubacim negde 063/064 karticu da bi to radilo :) da bi mogao da se prikacim na internet preko gprs-a.
3.Da li je tvoj h2210 kojeg si skoro kupio dosao sa cenom od ~400 evra, ili si ti doplacivao da bude bolji (posto vidim na nekim sajtovima razne cene)
4.I jos samo: kako se povezuje sa PCjem : pomocu kabla, ili bezicno.

Hvala najlepse, pozdrav

Comtrade (u Veru ali ga trenutno mozda nemaju) i HP doo (cuo sam)ga imaju

400e je nov u dinarima

on NEMA (nit mu treba) modem ali telefon sa GPRS ga ima i sa njim se povezuje preko IrDA ili Bluetootha. Dakle sa iole novijim telefoniom sve savrseno sljaka ja imam SE t300. Moze da se nabavi Pravi 56k modem za njega u CF formatu ali po paprrenoj ceni
platio sam ga 400e dobija se ipaq, baterija i punjac naravno kao i postolje za sinhronizaciju i punjenje

Povezuje se kako zelis - najlakse i najbrze preko postolja koje ide na USB - sve je savrseno lako, moze i preko idra i Bluetootha ako kupis te dodatke za pc (oko 25e su svaki))

Pozdrav, I.

Za 400e h2210 je najbolja kupovina (400mhz, odlican ekran, mali i lagan, i SD i CF slot, bluetooth ugradjen, ARM (odnosno XScale) procesor - zanjih ima ubedljivo najvise aplikacija jer su SH3/4 i MIPS izumrli a naravno aplikacije nisu kompatibilne ako nisu pravljene za sve modele)

kazem sa razlogom jer je ovo 4. PocketPC koji koristim, a intenzivno ih koristim :)
Cassiopeia A10(WinCE 2.0/SH3/4mb) / HP Jornada 520(PocketPC2000/SH3 /16mb+CF) / iPAQ 3850(PocketPC2002/ARM/64MB+SD/MMC) i sada iPAQ h2210)

Poslednja izmena:
Uf, samo da se setim za pitanja ;) evo mene opet cim procitam ovo :) pozdrav i hvala

Nazad
Vrh Dno