Šta je novo?

Pocetnik zeli Linux na Asus EEE PC 4g Surf

jonesba

Slavan
Učlanjen(a)
01.01.2007
Poena
320
Pozdrav.Posto je doslo vreme da se proba nesto novo(aka bez od svega sto pocinje na Win...) zeleo sam to da probam na ovom malisanu...
Da krenem sta ja zelim u stvari

1.Zelim besplatan OS koji je virus free i koji ce sluziti za multimediju (gledanje klipova/filmova), lagani word editing, i pre svega internet masinu (dugo sam razmisljao da li da puknem 300e na neki mobilni sa WifI ali sama pomisao na surf na necemu sto ima 3inca ekran :wall:)

Dakle treba mi preporuka za Linux distibuciju koja ce omoguciti ovo gore navedeno ali isto tako ne zelim nista ozbiljniju distibuciju...Znaci samo multimedija orijentisanu.

2.Dakle ta distribucija mora da moze lako da se instalira na SD karticu (ne zelim da gnjavim SSD mada ako postoji varijanta npr (ja sad lupam) ja to sve stavim na SSD/USB/SD card pokrenem ucitam sve u ram i on nema potrebe da ista vise vuce sa nekog od ovih medija (oprostite na lupanju ali o Linuxu nemam pojma)

3.E sad zeleo bih distribuciju koja je brza,user friendly tj laka za ucenje za nekog ko je ceo zivot koristio Windows OS,voleo bih da ista ima mogucnost nadogradnje tipa skinovi,menjanje ikonica i tako to(kontate malo sminkanja)

Hvala unapred i nadam se da ce biti nekih saveta :)

UubntuNetBootRemix.jpg

Mislim da je ovo savrseno za tebe.
http://www.ubuntu.com/getubuntu/download-netbook

Testiran je i za taj tvoj model.
https://wiki.ubuntu.com/HardwareSupport/Machines/Netbooks#Asus Eee 701-SD / 702

Dakle ima par stvari koje ne rade a to su mikrofon, i neke aplikacije su vece od ekrana pa moras malo da ih skrolujes.

Filmcic koji pokazuje to u praksi http://www.canonical.com/files/video/netbook-screencast.mp4

Poslednja izmena:
E pa ovo mi se vec svidja :)

imas i onaj mobilin cuveni...
A jel nisi ti vec imao jedan eee? pa na njemu si imao linux po defaultu, sto si dirao |>> ?

^
Mislis Moblin?:)Ja sam ga testirao na wind-u i jos ima dosta bagova a najveca zamerka mi je na wireless. Tako da posto je on jos uveku beta fazi ja bih isao na neko kompletnije resenje.
Puppy je meni isto bio interesantan..

POz

Imao Eee ali ga budala prodao (moja cuvena bolest) (a i kupio ga u vreme dok mi nije trebao)

Videcemo sta i kako...Neko mi rece Slax da probam ali ne znam kakav je

E da Puppy je odlican... ja ga uvek imam na malom usb-u...

MOj predlog ti je puppy linux. Vrlo je mali (ako se secam oko 70 mb). Prilicno je stabilan, leti kao zmaj na mojoj krsini od laptopa. Ako hoces malo bogatiji paket programa, skini obavezno derivat teenpup. poz

Ja sam svojevremeno u tog asusa stavio xubuntu koji je radio ko zmaj ! :) .. tako iskreno mislim sta god da stavis sto se zavrsava na "buntu" da ce ti raditi dobro :)

Mozda bi mogao da dodje u obzir i Linux Mint, on je baziran na Ubuntu.

Ja sam se igrao sa mandrivom i bio vise nego zadovoljan.
Cak su i 3d efekti radili out-of-the-box :d

Videcemo sta i kako...Neko mi rece Slax da probam ali ne znam kakav je

Slax skines, bacis na USB i podignes sistem sa USB uredjaja, to je po meni najbolji nacin za proveru distribucije. MobilN sam probao na standardnom laptopu i zivo je s**nje, mislim na dvojezgranom procesoru i 2gb rama se vuce kao gladna godina, jako bolno iskustvo za gledanje.

E da sad videh ima citava tema o Slaxu ovde na benchu.

Slax skines, bacis na USB i podignes sistem sa USB uredjaja, to je po meni najbolji nacin za proveru distribucije. MobilN sam probao na standardnom laptopu i zivo je s**nje, mislim na dvojezgranom procesoru i 2gb rama se vuce kao gladna godina, jako bolno iskustvo za gledanje.

E da sad videh ima citava tema o Slaxu ovde na benchu.

Naravno da se vuce kada je iskljucivo pisan za netbook-ove sa atom procesorima:p

Moblin is focused on providing an open source Linux-based system for
next generation devices, primarily those based on Intel Atom* hardware

Probaj ga na nekom atomu pa ces da vidis da je prilicno brz..

Poz

Poslednja izmena:
Moblin is focused on providing an open source Linux-based system for
next generation devices, primarily those based on Intel Atom* hardware

Sve je to lepo, ali ipak koliko je jaci taj procesor od Atoma, jos ga ja instalirao na hard da ne bude vuce se zbog live verzije, bar je sav hardware prepoznao pa je net proradio na keca...

Sve je to lepo, ali ipak koliko je jaci taj procesor od Atoma, jos ga ja instalirao na hard da ne bude vuce se zbog live verzije, bar je sav hardware prepoznao pa je net proradio na keca...

:)Kapiram ja tebe, ali ne radi se uopste o tome. I da si ga pokrenuo na 16x jacem kompu i dalje bi se sve vuklo. Ne radi se o procesorskoj znazi vec o nacinu na koji se izvrsavaju instrukcije.

Poz

Poslednja izmena:
mozes da stavis eeebuntu ili CrunchBang ja ga koristim u zadnje vreme radi ko zmaj brz je.

Wolvix derivat Slacka. Radi na P2 na 266 sa 128 rama i to bas radi XFCE okruzenje

Vrh Dno