Šta je novo?

Pocetak kraja?

Poštar

Slavan
Učlanjen(a)
27.01.2005
Poena
455
Znam da nije hifi u pitanju, ali mislim da ce posetioci ovog foruma najpre da mi pomognu.
Posedujem Cambridge Soundworks 5.1 550D THX aktivne zvucnike bezmalo 7 godina i poslednjih nekoliko dana se cuje hum iz vufera.
Sve sam iscupao iz njega, znaci input sa racunara i satelite, ostao je samo vufer i on se cuje, cak mi se cini da je hum svakim danom sve jaci.
Po receptu sa gugla probao sam da ga ubodem u razlicite strujne faze po kuci ali avaj. Inace je uboden u produzni sa kompom, TVom i ostalim.

A kada vec citate ovo, ukoliko mu nema leka preporucite mi neki 5.1 hifi sistemcic (laik sam po pitanju hifi, samo da znate) koji bi sluzio iskljucivo za gledanje filmova u omanjoj sobi ~10m2. Budzet do 1K evra.

Najbolje da nadjes nekog valjanog elektrotehnicara koji ce da pogleda pojacalo na wooferu, verovatno je tu problem. Ako sum generise woofer onda se cuje i kada iskopcas kablove ulzanog signala. Moze da bude i glupost tipa naguzvan kabl dolaznog signala, pa stvara brum. Ne bi trebalo da je popravka skupa, a da kupis nesto slicnog kvaliteta daces dosta para. Popravka na prvom mestu, jer ako je samo za filmove u 10 kvadrata mislim da bi bilo bacanje tolikih para na nesto sto neces adekvatno koristiti.
Opet ako resisi da das tolike novce mozes sastviti solidan sistem koji neces imati gde da slusas. Za toliku prostoriju bolje dobar stereo sistem.

Hvala Gedzo,
moracu da nadjem nekog elektricara, u pravu si.
Kontaktirao sam i tehnicku podrsku Cambridge ali ne salju sheme (politika firme), tako da mislim da bi me veliki servisi u Beogradu odmah odbili bez sheme.
Neki nezavisni elektricar koji ima vremena i zivaca bi mi dobro dosao..

Ipak je to mala prostorija... stavi bolje jedan ali jos kvalitetniji zvucnik, negde na sredini prostorije. Ako 2 zvucnika mogu dati 3D zvuk, ti ces imati sa tim jednim sigurno stereo osecaj. ;)
Sada ozbiljno, stvarno malo kvadrata za bilo koji hifi surround sistem. Probaj da popravis to sto imas.

Nemoj elektricara nego elektrotehnicara. :)
Prvo utvrdi da je problem do njega. Poiskljucuj sve i samo njega pusti u rad, pa vidi ima li tog suma. Ako je do njega treba da je tu, ako ga nema prikljucuj lagano ostale kablove pa testiraj sta pravi problem.
Sto se tice seme ne bi trebala da predstavlja problem iskusnijem majstoru. Na sajtu Creativa nema zvanicne podrske, ali evo ti link da udjes na server pa pretrazuj ima li pomoci tamo.
http://ccftp.creative.com/

Ipak je to mala prostorija... stavi bolje jedan ali jos kvalitetniji zvucnik, negde na sredini prostorije. Ako 2 zvucnika mogu dati 3D zvuk, ti ces imati sa tim jednim sigurno stereo osecaj. ;)
Sada ozbiljno, stvarno malo kvadrata za bilo koji hifi surround sistem. Probaj da popravis to sto imas.

Volim kada si tako konstruktivan, prosto blistas sa svakim svojim postom kojim govoris vise o sebi, nego o temi u kojoj si.

Trebalo ti je skoro 7 sati za takav odgovor? :D
Ako uzmemo u obzir da si vec napravio jedan reply 20ak min posle mog posta.
Moj post je delom sala, humor a delom ironija na vasa shvatanja stereo zvuka.

Nemoj elektricara nego elektrotehnicara. :)
Prvo utvrdi da je problem do njega. Poiskljucuj sve i samo njega pusti u rad, pa vidi ima li tog suma. Ako je do njega treba da je tu, ako ga nema prikljucuj lagano ostale kablove pa testiraj sta pravi problem.

Naveo sam u prvom postu da se hum cuje i kada su svi inputi i sateliti iz vufera pocupani, tako da je sigurno do neke elektronike unutar njega.

Pa nije to svemirski modulator da se ne moze bez seme. Dobar i iskusan elektronicar je svakako u stanju barem da dijagnostikuje i locira kvar, u najvecem broju slucajeva i da popravi.

Trebalo ti je skoro 7 sati za takav odgovor? :D
Ako uzmemo u obzir da si vec napravio jedan reply 20ak min posle mog posta.
Moj post je delom sala, humor a delom ironija na vasa shvatanja stereo zvuka.

Pa ja kada sam odgovorio nisam ni video tvoj post koji puca od znanja i konstruktivnosti. Sada mi je i zao sto sam ga video pa se bavim sa onime cime bi trebali neki drugi da se zabave. Inace trebao mi je ceo minut da odgovorim na tvoj dubokoumni post. Svako pise iz svog ugla i time pokazuje svoj smisao zivljenja, ja pokusavam da pomognem coveku, a ti da siris ironiju.
Tuzno je to sto pravis ironiju u onome u sta se slabo razumes i time pokazujes vise o svom karakteru nego sto pokazujes svoje (ne)znanje.
Inace da uputim ostale u pitanju je strucnjak koji je do pre 5 godina koristio "Genius 5.1 120w RMS", pa je onda otkrio X-Fi Xtreme, pa je posle otkrio Z-5500 i tada krenuo u otkrivanje audio sveta i posle ubrzanog kursa je postao jedan od boljih poznavaoca audio grane.

Poslednja izmena:
Heh... imao sam taj Genius i Logy i X-Fi itd... makar ih probao i znam o cemu se radi. Ako sam za dosta manje vremena skapirao sta i kako treba... dobro... nisi ni ti kriv sto si spor u kapiranju, pa jos i dan danas nosis predrasude proslosti.
Sirim ironiju dokle god takvi kao ti sire zatucanost domacih audiofila, gde iz 2 tacke dobijas 3 dimenzije, pucketavi zvuk plastike je nesto neprevazidjeno i sl.
Malo sam se nasalio ali 'oladi. I ja sam u drugoj recenici pokusao da pomognem.
PS: pre koliko decenija si ti imao neki tranzistor ili si odmah kupio neku egzotiku ili si cekao 30god da ono sto je tada bilo vrh postane danas jeftina polovna roba pa si zeznuo sistem kupivsi polovno a neprevazidjeno?

Poslednja izmena:
Ja sam probao da pomognem coveku bez ikakvog podsmeha ili podcenjivanjem i sa postenim savetom za ono sto je trazio. Nisam nikome nabijao na nos moje iskustvo znanje, izazivao ironiju i sl. Ali tada se pojavio lik koji je sve to poceo. Pa neces brale tako sa kime god se upustis u temu.
Ja sam svoja interesovanja poceo sredinom 70-tih i posle 10 godina sam donosio exluzivne stvari iz inostranstva za prodaju. Za tih 30-tak godina se nakupilo iskustva i znanja. E sad za nekoga ko je pre 5 godina izjavio sledece:
"Znas sta u mojoj sobi imam Genius 5.1 120w RMS (makar tako pise, znas o cemu se radi) i sa nekim Elite dvd playerom koji su se super uklapali zvuk je bio solidan, analogno povezani i muzika i dvd filmovi zvucali ok."
nikako ne ulivas poverenje nekoga ko zna znanje, nego vise lista internet i prepricava tudja iskustva. O poimanjima audio grane ne bih sa tobom, jer nismo u istoj ravni, Ja sam neka druga dimenzija koju ti ni nevidis. Pored svega ne pripisuj ni stvari koje nisam nikada pricao, kao npr da visekanalni zvuk nema svoju svrhu. E sad sto ti robujes svojim predrasudama kao npr citiram:
"Iskreno, polovno ne gledam uopste, mozda sam samo ja u pitanju ali nekako...em je novo em je sad izaslo."
je tvoj problem i blokada koju imas u glavi, a mozda i zbog cinjenice da dubinski ne poznajes materiju. Moja zatucanost je u tome sto ne gledam brojke, specifikacije, niti to da li je novo ili polovno, vec samo koristim usi da kazem sta kakav zvuk daje za novce koliko kosta. Samo ti robuj svojim predrasudama, skidaj celofane i uzivaj, ali pusti i ostale oko sebe da uzivaju u nekim drugim stvarima, pa kad budes prosirio vidike shvatices i ostale ljude oko sebe.
Sve u svemu putuj igumane sa svojim predrasudama i ubedjenjima i o ljudima i o audio grani.

Ovime je ovaj offtopic zavrsen i dalja rasprava se nece voditi.

Poslednja izmena:
@ Nervozni

Da li se čuje šum,brum(brujaje) ili zvonjava(kao kad dirneš ulaz pojačala)?
Ne znam šta je hum.

Poslednja izmena:
@Bozha
Hum pocinje 1s posto upalim woofer.

@joc
Humm = niskofrekventan i jendolican zaglusujuci zvuk, nema nikakve oscilacije. Ne znam kako da ga nazovem, sum nekako vezujem za visokotonce, mozda brujanje.

90% elektrolit ili više njih.

Pa nije to svemirski modulator da se ne moze bez seme. Dobar i iskusan elektronicar je svakako u stanju barem da dijagnostikuje i locira kvar, u najvecem broju slucajeva i da popravi.

Problem ja naći dobrog, kvalitetnog i PROVERENOG majstora. Ja sam čuo legede o dva čoveka sa Hi Fi foruma. Mada ako neko zna još nekog neka preporuči. Zeza me nešto pojačalo. Da li ima na našem forumu dobrih Hi Fi majstora - proverenih ;)?

U pitanju su elektroliti koji treba da se zamene. Obicno elektroliti kineske proizvodnje (npr Jamicon) riknjavaju posle god/dve te ih zovu omiljenim serviserskim elektrolitima. Najcrnje je sto te kineske elektrolite stavljaju i u - recimo novi JBL sub od 2.5k evra. Usteda troskova, kina, zato nove stvari i traju toliko. Trebao bi otici kod nekog dobrog servisera koji ima kvalitetne elektrolite iz domena hi-fija. Cenim da bi u tvom slucaju opravak sa rukama i delovima bio oko 2.5k dindzi tako da se sracunaj dal ti se isplati...

Poslednja izmena:
Nema potrebe u ovakav sistem gurati neznamkakokvalitetne elektrolite.Radi se o običnom mrežnom ispravljaču.Nije to SMPS da mu trebaju low esr kondenzatori.

Ako imate nekog hifi servisera preporucite mi.

hehehe...sine je legenda...ja bi to nosio pravo tamo negde predvece uz litar vina i neki disk za polsusati...hehehe

Za ovakav uredjaj ne treba ti "HiFi serviser" vec klasican elektotehnicar koji poznaje elementarnu elektroniku. Imas problem sa nekim elektrolitom ili diodom predpostavljam. Trebalo bi da se ovakav kvar odkloni za par stotina dinara plus ruke.

U mom kraju ne postoji vise nijedan TV servis ili slicno, tu su danas kladionice i kafici.
OK, potrazicu nekog sa halooglasa, apdejtovacu temu kada zavrsim.

U kom si kraju?

Ako si sa NBG, imas dobar servis u ul. Antifasistcke Borbe, u onoj trouglastoj, plavo-zutoj zgradi.

Pozdrav

Nema potrebe u ovakav sistem gurati neznamkakokvalitetne elektrolite.Radi se o običnom mrežnom ispravljaču.Nije to SMPS da mu trebaju low esr kondenzatori.

Nije neka drasticna razlika u ceni izmedju kvalitetnijeg kondenzatora i jamicona. Najskuplja stavka su ruke. Pa kad vec placa ruke, nek mu stavi bar Nippon-e..

Vrh Dno