Geek_master je napisao(la):
Meni je najveci problem sto je muzika koju trazim jako retka... sampion za trazenje je bio napster, i imao sam onaj program sa kojim sam menjao servere, tako da sam uz malo truda i cekanja mogao da nadjem bilo sta. Kazaa nije bas tako sveobuhvatna, ali i tu moze da se nadje ponesto 🙂
Slazem se sa tobom, secam se kada sam na kumovom racunaru instalirao napster i ono kao iz fore da vidimo koliko ima rezultata za pesmu Crni sneg
😀😀 - covece bilo je najmanje 200 rezultata. Cinjenica je da si na Napsteru mogao da nadjes skoro bilo koju pesmu, ma koliko ona retka bila. Nakon toga mi se izuzetno svideo AudioGalaxy (isto je posedovao veoma veliki broj pesama - doduse manje nego Napster) i sad koristim WinMX (jer Kaazaa-u ne mogu da instaliram u RCu) i vec se primeti da ima manje pesama nego u prethodna dva slucaja (narocito onih starijih i redjih).
Ko zna zbog cega je to tako: da li nakon Napstera nije mogla da se uspostavi nijedna mreza koja bi bila dominantna,sakupi toliku kolicinu matarijala koji bi mogla da prezentuje drugima i na dostojan nacin zameni prethodnika, ili su mozda ljudi, nakon pocetne "euforije"(zbog neceg potpuno novog i revolucionarnog) postali znatno oprezniji (i mozda sebicniji - znate ono:imam na disku xxx pesama ali stavim da se shareuju 10-15 jer sto da mi neko gusi vezu).Naravno nemojte ovo da shvatate ozbiljno, ovo je bilo pre svega glasno razmisljanje, ali cinjenica je da se muzicka industrija na sve moguce nacine bori protiv nas surfera koji nismo spremni da damo nekih 10-15 $ za najnoviji CD neke sljastece zvezdice iako to ne vredi toliko.
Ajd pozdrav.
P.S I dalje se secam "pocetka kraja" - kada je Lars iz Metalike besno mahao nekim papirima pred kamerama, a u pozadini je bio ogroman bazen i vila koju vecina od nas moze samo da sanja. Pa sad razmislite o onoj Ezopovoj basni i procenite ko bolje prolazi u zivotu - cvrcak ili mrav? U pravu je Delimir - hleba bez motike.
P.S. Nadam se da nisam nikog od clanova foruma uvredio na ovaj ili onaj nacin, ali jednostavno bio sam ogorcen nacinom na koji velike i mocne kompanije pokusavaju da nam ukinu neku "slobodu" i sputaju obicnog malog coveka i uvedu ga u neke svoje okvire ponasanja i kontrolisanja. Ali neka za kraj ostane i recenica Branka Copica iz "Baste sljezove boje":"Jos nije iskovana sablja koja moze sjeci nase zore..."
Ajd ziveli (D)