Šta je novo?

Ploce su bez RAID-a a ipak radi MIRROR

Combuster

Čuven
Učlanjen(a)
21.03.2002
Poena
619
Zaista glup thread na prvi pogled ali problem stoji:

U poslednjih nedelju dana naleteo sam na nekoliko mashina koje imaju mirror-ovane particije na plocama koje nemaju RAID kontroler.
Ploce i kompjuteri su tu nerelevantni, radi se od P3, P4, AMD, Intel, 1 disk, 2 diska, Win98, Win2000 nebitno.
Dakle konfiguracije su raznolike ali shta se deshava... Postoje 2 particije sa istovetnim sadrzajem diska. Znachi shta se nalazi na jednoj particiji nalazi se i na drugoj. Dakle i OS i fajlovi pa chak je i swap iste velicine. Ako je disk 20 GB tu su dve particije po 10 GB sa istim sadrzajem. Takodje mogu biti jedna od 20 druga od 10 GB i opet isto. Pa sam cackao nesto i uradim recimo ghost DISK 2 DISK pa fdiskujem pa vratim samo jednu particiju sa PARTITION 2 PARTITION i OS (u tom sluchaju Win2K) nece da se podigne. Javlja mi gresku da nema swap file-a. AJde ja mu isformatiram drugu particiju startujem Win2K (pomislih mozda baca swap na D) kad nema vise te greske ali logging upadne u loop i tako vrti do besvesti. Tek kada sam mu ghostovao i drugu particiju nazad sa PARTITION2PARTITION onda je windows proshljakao. Dakle napominjem da ni windows-i ni konfiguracije nisu iste a desava se na nekoliko racunara. Ja mislim da je isto napravio na jednoj gde je iskljuchivo UNIX na masini jer mi se zalio jedan UNIX programer koji radi pod SCO i kaze da su mu sadrzaji particija istovetni. Sta snimi na prvoj odma se nalazi i na drugoj. Da nije neki virus koji brlja po MBR-u ili FAT-u?? Mada Unix nema FAT i ako je istina da i na toj masini zeza onda stvarno ne znam o chemu se radi...
Ima li neko ideju??? Chuo sam za 6 takvih slucajeva u poslednjih nedelju dana a shljakao sam na 2 komada gde je na jednoj Win2K a na drugoj 98.

Ovo za 2000 ok, logicki RAID, ali 98 :confused:
Ako neko zna kako na 98 da se napravi logicki (sofware) RAID neka nam svima objasni, bicemo mu jako zahvalni :)

Dakle radi se o istoj firmi (gde sam ja video ta dva sluchaja). Na jednoj je Windows 98 a na drugoj Windows 2000 (bila je i tu 98-ica ali je sistem bio pregazen sa Win2K) i na jednoj ina drugoj imam identichan sadrzaj particija. Ni meni nije jasno. Kazem je li moguce da je virus???? Mada u principu ne volim nelogicnosti da pripisujem virusima ali ovde sam bez ideja. I ja sam pomislio da nije mozda do onih fora na Win2K (incremental i daily backup ili slichna fora ali na drugom je Win98 i video sam svojim ochima...) A chuo sam za jos 5-6 takvih sluchajeva.... Nijedna masina nema raid a moguce je da postoji slichan problem i na masini koja fura SCO....

Nazad
Vrh Dno