Šta je novo?

ploca za 6600 [i memoriju, hard disk]

lazicdanijel

Slavan
Učlanjen(a)
13.01.2009
Poena
301
E ovako,drug ce mi pokloniti intel 6600,pa bi mi trebala preporuka za plocu!!! Radim video montazu!! Moze i preporuka za memoriju,hard disk( jedan ili dva ) Lova nije problem!!!

pa pazi, predpostavljam da je u pitanju quad core C2Q6600 koji je odlican za montazu i rendering jer moze u potpunosti da iskoristi sva 4 jezgra, jedina zamerka je sto je 65nm tehnologija pa ce zahtevati vecu voltazi i pri OC moraces da se lepo pobrines za hladjenje. a sto se tice ploce sasvim bi ti bila dovoljna neka P45 ili cak i P35 sto i nisu skupe (ASUS, GA, DFI) a moja je preporuka ako lova nije problem ASUS P5Q PRO mada ukoliko planiras da stavis dve graficke u CF onda juri X38 ili X48 cipset jer za tim cipsetom mozes da izvuces mnogo bolje performanse....
sto se tice memorije geil ti je super jer ume lepo da trpi OC mada ni kingston nije los....
stvar har diska je tvoja licna stvar potrebe (RAID sa dva diska nije los mada ne znam koliko bi sa tim dobio bolje performanse) a neki raptori od 10-15k obrtaja su po meni samo bacanje para...
ukoliko te zanima nesto detaljnije oko komponenata samo reci pa cu ja ili neko drugi sa foruma pokusati da damo neku detaljnu preporuku.....

Jel Q6600 ili E6600 ??
Shto se tiche hard diskova najbolje je da kupish dva WD6400AAKS i da ih stavih u RAID0 nek dobijesh na brzini...

Ja sam taj procesor montirao sa pločom ASUS P5Q PRO,2x2gb/1066 KHyperX,Gainward 9600 512MB DDR3 Golden Sample.Radi kao mećava.Medjutim moja ti je preporuka da uzmeš neku Gigabyte-ovu ploču ipak.Moja statistika za 7god. govori da su bolji odabir.Evo moj predlog ti je recimo...Gigabyte GA-EP45-DS3L, PCIe/DDR2/SATA2/GLAN/7.1.Najmanje ona,a može i neki još jači model naravno od Gigabyta.Poz.

Za Q6600 je najbolji izbor ploca sa 16-faznim napajanjem ako neko zeli da izvuce maximum iz njega.
Inace GIGABYTE EP45-DS3L nikako za Quad procesor jer imas 6-fazno napajanje, koje ima veliki pad napona na C2D procesorima.

Poslednja izmena:
Daj bre mozda chovek nece da klokuje shta mu je vazno koliko fazno napajanje ima plocha ?? Da ubodesh taj Q ( ako bash ima Q poshto nije napisao) u neku budjavu ASrock plochu sa VIA chipsetom od 50 € koja podrzava Q procesore mora da radi na defaultu !!!

Ako se radi video montaza, obichno se ne radi overclock, tako da bilo koja P35 ili P45 plocha srednje klase moze da prodje bez problema. Poshto se sam bavim montazom dosta chesto, a uglavnom renderujem iz 3ds max-a, mogu da preporuchim sledece ploche sa kojima imam pozitivno iskustvo - Gigabyte GA-EP35-DS4 (na P35 chipsetu radi vec skoro 2 godine sa q6600) i Asus P5Q-E (na P45 chipsetu).

Shto se tiche hard diskova najbolje je da kupish dva WD6400AAKS i da ih stavih u RAID0 nek dobijesh na brzini...

Bolja kupovina je WD 6401AALS jer isto koštaju, a ovaj ima 32MB buffer-a. Što se tiče RAID-a, ako bih išao na to, bio bi definitivno 1+0 RAID, jer ovo ume da bude rizično kada su podaci u pitanju.

Daj bre mozda chovek nece da klokuje shta mu je vazno koliko fazno napajanje ima plocha ?? Da ubodesh taj Q ( ako bash ima Q poshto nije napisao) u neku budjavu ASrock plochu sa VIA chipsetom od 50 € koja podrzava Q procesore mora da radi na defaultu !!!

Upravo. Mrzim te zablude i nepisana pravila koja su se ustalila, da ploča za quadcore procesor mora da ima 8 faza ili nije nikakva. Ja za ploču, u ovom trenutku, ne bih dao mnogo više od 100 evra sigurno, jer je to bačena para. Ako će da klokuje, DFI Blood Iron za 80 evra zavšrava posao, u suprotnom će i Biostar TP35D2-A7 biti sasvim dovoljan.

Skuplju ploču nek' uzima samo ukoliko želi dobar RAID, mada i Blood Iron ima RAID0.

Upravo sam preso sa P5K-E na MAXIMUS II FORMULU, mogu reci da je razlika ogormna.
Sistem je iz prve proradio na 500x8, sutra cu ostaviti Prime da radi.

Procesor sam na staroj ploci drzao na 1.3 podesen u bios-u da bi imao stabilan oc, na formuli drzim 1.275 radi ko lud, temperatura je niza u loadu za 3-4c.

VI procenite koja je ploca bolja.

Za Q6600 je najbolji izbor ploca sa 16-faznim napajanjem ako neko zeli da izvuce maximum iz njega.
Inace GIGABYTE EP45-DS3L nikako za Quad procesor jer imas 6-fazno napajanje, koje ima veliki pad napona na C2D procesorima.

Otkud tebi ti podatci, leba ti???? Ja imam GA-EP45-DS3 na kojoj je pad napona jedva primetan, a da ne govorim da sam uspešno dostigao FSB od 500MHz na auto naponima.....

Otkud tebi ti podatci, leba ti???? Ja imam GA-EP45-DS3 na kojoj je pad napona jedva primetan, a da ne govorim da sam uspešno dostigao FSB od 500MHz na auto naponima.....

Zato sto ima veliki pad napona.
Ako su ostavio napone na AUTO ko zna koliko ih je bios sam podigo, zato si i postigo FSB 500.
EP31-DSL3 je imala dosta veliki pad nopona u kombinaciji sa E7200 procesorom.

Zato sto ima veliki pad napona.
Ako su ostavio napone na AUTO ko zna koliko ih je bios sam podigo, zato si i postigo FSB 500.
EP31-DSL3 je imala dosta veliki pad nopona u kombinaciji sa E7200 procesorom.

E brate, jesi ti probao EP45-DS3 ili izvodiš zaključke po jednom od najlošijih modela iz Gigabyte ponude?????

@FIREBIRD:
1. Chovek nece overclockovati mashinu na kojoj radi video montazu. Niko normalan to ne radi...
2. Ploche koje sam ja naveo rade sa Q6600 odlichno - oba kompa rade 24/7, ovaj sa Gigabyte plochom vec vishe od godinu i po dana. Nijednom nije pao!
3. Danas je vecina plocha srednje kategorije sasvim dovoljna za stabilan rad kompa, po meni je vaznije da memorija bude dobra.

Nazad
Vrh Dno