Šta je novo?

ploca, procesor, memorija jednako upgrade kompa

cile011

Cenjen
Učlanjen(a)
06.04.2012
Poena
155
Molim moderatore da prebace temu u sta kupiti od procesora,maticmih,memorije jer sam pogresio.

Cao svima,

Razmisljam se oko upgrade-a kompa.
Imam stari Core 2 duo e4700,a sada se nesto razmisljam o upgrade-u.
Kako sam limitiran sa budzetom,a zelim da modernizujem komp.
Razmisljam o sledecim komponentama :

INTEL socket 1155 Celeron G530 2.4GHz, dual core, box

Asus P8Z68-V LX

2 puta 4 GB DDR3 1600MHz Patriot PSD34G16002H

Napajanje Chieftec 750 W 14 CS.

Imam graficku MSI 4850 nju jos ne bih menjao.

Posle bi bocnuo neki i5 ili neki sandy za godinu dana recimo.

Molim vas da prokomentarisete i interesuje me za memoriju da li bi je ploca po defaultu oborila na 1333 Mhz i da li bi to radilo.
Ako imate jos neku sugestiju,predlozite.
Interesuje me vase misljenje.

Hvala Unapred

Poslednja izmena:
pa za net,filmove,muziku i starije igre ce ti raditi posao i procesor koji vec imas,tj core2duo e4700,ne moras nista nu kupovati...

bolje da sacekas jedno pola godine do godinu dana....do tada koristis postojeci komp i skupljas pare,i onda lepo kupis potpuno novu IVY bridge konfiguraciju(novu plocu,cpu,graficku i ram) kojoj ce do tada pasti cene.........inace,IVY ce zvanicno biti predstavljen za nekoliko nedelja...

Pa u sustini i ne mora Intel.Slobodno predlozi,za pocetak cu sigurno pojacati napajanje.
Mislim da je bas ok posto imam neku praistoriju od napajanja.
I ja se razmisljam u sustini da li da cekam jos :D

A sta mislite mozda da se pruzim za neki i3 INTEL
i3-2100 3.1GHz 3MB S1155 64bit mozda?Pa da sacekam jedno godinu dana,posle bocnem neki jaci procesor i miran sam neko vreme?

a za sta koristis kompjuter?

ako ne igras neke previse zahtevne igre,cak i da kupis novu plocu i i taj i3 INTEL(o onom celeronu da i ne pricamo) neces osetiti neke vece razlike u odnosu na konfiguraciju i procesor koji sada imas...........tvoj core 2 duo i intel i3 ce manje vise podjednako dobro pokretati filmove,starije igre,net,multimedija itd....

mada i da kupis samo i3 i plocu,tesko da bi sa tom grafikcom koju sada imas mogao da igras najnovije i zahtevnije igre......tako da ako vec hoces nesto sada da kupis,bilo bi dobro da uzmes i3,plocu koju si predlozio,neku grafiku od najmanje 100 eura(bilo bi idealno oko 150),i novo napajanje....

ali to sve kada saberes ispada poprilicna investicija.....pa vidi da li ti se ispalti ili ne........po mom misljenju,da menjas sada samo procesor i plocu,ne isplati se u odnosu na komp koji vec imas.....vec je bolje da sacekas i tamo na jesen kupis Ivy bridge....

@ maxx79 u sustini koristim komp za net,multimediu,malo photoshop i naravno piknem neku igru sa vremena na vreme.
Mislim da cu samo da se pocastim napajanjem,a da cu definitivno da sacekam Ivy bridge,pa tada da uzmem i neku plocu novije generacije sa za pocetak 2 x 4 gb rama i neku jacu grafiku.
Definitivno malo treba sacekati.Nego razmisljam se i o nekom SSD Hard disku,pa mozda i to da pazarim za koji mesec - neki predlozi?

Pozdrav

A zbog cega mislite da je celeron g530 jako jako jako slab :) znam da je slabiji u odnosu na i3, ali nije uopste jako jako jako slab proc, prvenstveno sto u danasnje vreme definitivno procesori nisu usko grlo... Slobodno pazari ovog celerona kao privremeno resenje, jer je veoma jeftin i neces ni osetiti ;)

A sta mislite mozda da se pruzim za neki i3 INTEL
i3-2100 3.1GHz 3MB S1155 64bit mozda?Pa da sacekam jedno godinu dana,posle bocnem neki jaci procesor i miran sam neko vreme?

Da, to je već mnogo bolje rešenje od G530 procesora, ako su ti problem pare slobodno uzmi taj i3, ili, ako si strpljiv, sačekaj da se prvo pojave Ivy Bridge procesori i onda negde sredinom maja kreni u kupovinu. Vrlo je moguće da do tada cene procesora iz Sandy Bridge generacije još malo spadnu nadole.

A moja topla preporuka je da kupiš makar i najjeftiniju ploču sa Z77 čipsetom, jer ima novih vrlo korisnih funkcija u odnosu na Z68 čipset. Sve u svemu, predlog od moje strane ti je da sačekaš tu sredinu maja da se malo iskristališe tržište i da se Z77 ploče i Ivy Bridge procesori pojave u Srbiji. Žurba svakako nije dobro rešenje u ovoj situaciji, jer već 23. aprila Intel predstavlja novu generaciju procesora, Ivy Bridge.

Z77 ploče se zvanično pojavljuju od 8.aprila, a nezvanično ih već ima na tržištu već neko vreme.

Ok,hvala vam svima ima ovde dobrih predloga.Tako da cu verovatno sacekati da izadje ovaj novi chipset i da zazivi malo.Pa cu posle da izvazem sta se vise isplati.
Nadamo se da ce malo da se smanje cene ploca makar reda velicine 100 eura,a verovatno ce biti i neke razlike za Cpu -ove.Sada u iscekivanju pazarim napajanje,a posle lagano da budzim.

Upravo tako, mudro si odlučio, cile011. Sačekaš lepo makar do sredine maja, najmanje, pa onda se opet javi ovde ako treba.

Nazad
Vrh Dno