Šta je novo?

Ploca i procesor

Shimec

Slavan
Učlanjen(a)
26.06.2007
Poena
445
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5800X3D & DeepCool LS520SE
Matična ploča
MSI B550 Gaming Plus
RAM
2x16GB DDR4 3600MHz
GPU
Palit GameRock RTX 4080 OC
Storage
Samsung 860EVO 500GB, Samsung 970 Evo Plus 2TB, Kingston KC3000 1TB
Zvuk
Logitech G Pro X Wireless
PSU
NZXT C850
Kućište
MS Industrial Titan II Pro
Monitor
Alienware AW3425DW & Samsung 65" S90C OLED
Miš & tastatura
Logitech G502X Lightspeed & Redragon Vishnu
Ostale periferije
PS5
Laptop
Dell Precission 7760
Mobilni telefon
Xiaomi 13T Pro
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch 6 Classic 47mm
Xiaomi Mi Air Purifier 3C
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Doslo vreme da se polako razmislja o zameni starog Phenom II procesora necim novim, efikasnijim i boljim. Pa sam sada u dilemi, da li ostati u AMD taboru ili ici u Intel. Nekako mi se cini da bih verovatno sa iste pare (negde oko 250 evra bih imao na raspolaganju za plocu, procesor i memoriju) mogao bolje da prodjem sa Intel procesorom (nesto u klasi Core i5).
Napominjem da nisam neki overkloker (ni svoj BE Phenom nisam oc-ovao), tako da ne moraju da se jure neke entuzijast ploce. Kompjuter prevashodno koristim za igre i filmove, znaci trebaju mi sto bolje performanse i sto duzi vek trajanja (eventualno da bi posle nekog vremena mogao da promenim samo procesor a da ne moram da menjam celu platformu).

Obzirom da AMD jos nije izbacio nista novo, a nece bar do jeseni, jedina opcija trenutno ti je intel tj. i5 2500k + neka ok ploca + jedno 8GB RAM. Mada to vec dobro prebacuje tvoj budzet, jedino ako nadjes sta u oglasima po nizoj ceni
Ili da pricekas malo AMD mada to nije nesto sigurno

Poslednja izmena:
Doslo vreme da se polako razmislja o zameni starog Phenom II procesora necim novim, efikasnijim i boljim. Pa sam sada u dilemi, da li ostati u AMD taboru ili ici u Intel. Nekako mi se cini da bih verovatno sa iste pare (negde oko 250 evra bih imao na raspolaganju za plocu, procesor i memoriju) mogao bolje da prodjem sa Intel procesorom (nesto u klasi Core i5).
Napominjem da nisam neki overkloker (ni svoj BE Phenom nisam oc-ovao), tako da ne moraju da se jure neke entuzijast ploce. Kompjuter prevashodno koristim za igre i filmove, znaci trebaju mi sto bolje performanse i sto duzi vek trajanja (eventualno da bi posle nekog vremena mogao da promenim samo procesor a da ne moram da menjam celu platformu).

A koji to film Phenom II ne moze da pusti? :d

Ako imas dobru graficku, mislim da nema te igre koju ne moze da pokrene :type:

Klokni ga - sta te kosta? :trust:

Bah - sad vidim da imas samo 3GB DDR2 memorije :smash:

Poslednja izmena:
Pa i zbog memorije, da predjem na nesto novije. Ako bih uzimao Intel kombinaciju, da li da vijam Ivy ili je Sandy sasvim dobar. Za procesor se jos mogu snaci, ali za ploce nikako. Nisam nikada pratio Intelove ploce, tako da ni ne znam koji su chipsetovi aktuelni, koji su kompatibilni sa cim i slicno. Ako bi neko mogao malo vise i konkretnije da napise nesto, bio bih zahvalan.

Shimec, ako nisi kloker mozes da ustedis na ploci i non-K intelu, dakle H77 ploca [80eur] + i5 3450 recimo [160eur] ili tako neka kombinejsn, ali onda ide klasicna prica, za malo vise $ dosta vise performansi > Z68 + i5 2500K... ali to povlaci aftermarket kuler tipa hyper 212, bolje napajanje itd i postane rupa bez dna + je sandy a ne noviji ivy... ja bi za sebe uzeo sada H61 + i3-2120, i to bi guralo naredne 2 god bez da stucne, a dotle ce pasti cene ivy, zazivece PCI 3.0 i USB 3.0 i taman ce doci vreme za upgrade po razumnijim cenama, ja sam bzv puko pare na 990 cipset za amd sa BE procesorom i hyper 212evo a nisam kloker, i mogao sam da prodjem znatno jeftinije ali eto, kad je vec kupljeno, klokovace se kad zatreba...a maleni G530 mi savrseno vrsi posao na sekundarnom kompu, igrice rade na high @ 17inca 1280x1024 a sve ukupno je sklopljeno za 165eur :D

sve ima svoje, zato kupuj prema potrebama, ako nisi kloker i ako je komp samo za *******ciju tj igrice i filmove, uzmi slabiju plocu, neki i3, i grafu tipa 6870 i to ce sasvim fino sluziti tvojim potrebama dok ne dodje vreme za menjanje ;)

Vec imam 6870 a i dobro napajanje (Chieftec od 700W). Nisam kloker da izvlacim 4GHz iz 3GHz-nog procesora i slicno. Jos uvek su mnoge opcije u glavi, ako bih prodao svoju plocu, procesor i memoriju, onda bih mogao i nekih 300 evra da izdvojim. Ali opet i5 2500K znaci da nema DDR3 1600MHz, i slicno. Stvarno sam zbunjen. A ta prica da sacekam da padnu cene je, po meni, prilicno nerealna. Za godinu-dve ce opet biti nesto novo, pa ce opet biti prica da za "nesto" malo vise para imas skroz bolju platformu. Zato sam pristalica da sada dam odredjenu kolicinu para, pa sam miran odredjeno vreme, pa kada dodje novo vreme za upgrade, opet dam pare za nesto novije i bolje i resena stvar.

imas pravo ali uvek ide ta prica za malo vise para i to se otrgne kontroli, kao kad sam ja pre par meseci uzimao, pa mi na kraju komp ispao duplo vise nego sto sam planirao i rekao sam da to vise nikad necu da dozvolim sebi i zato sam ti preporucio h77+i5 3450 jer nije naivna konfiguracija i lagano ce izdrzati do sledece zamene...nadam se da ce jos neko baciti neki dobar predlog, ti se preracunaj pa vidi, gl sa kupovinom ;)

Vrh Dno