Šta je novo?

Ploca i procesor do 8000din

deksi10

Slavan
Učlanjen(a)
18.04.2006
Poena
395
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel I5-10400F
Matična ploča
MSI H410M-A PRO
RAM
2 x 8GB DDR4 2666Mhz
GPU
EVGA RTX 3050 8GB
Storage
SSD Apacer as2280p4u pro 1TB
PSU
Corsair VX550W
Kućište
Chieftec Dragon
Monitor
Samsung S24C650
Mobilni telefon
Redmi Note 8 PRO
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Dakle sta mislite o ovoj kombinaciji

Gigabyte G31M-ES2L - 3600din
E3200 Celeron 3600din

Procesor bi u svakom slucaju bio ovaj, najvise me interesuje misljenje o ploci, posebno misljenja onih koji je imaju. Moze li se ocekivati neki umereni overklok na njoj? I ima li nesto bolje za slicne pare?

To izadje 6.640 din po mojoj racunici.

samo sto je ploca GA-G31M-ES2C (ista, samo ima 100mbitni LAN a ova sto si ti naveo ima Gbit).

Ja planiram da uzmem tu plocui Pentium DualCore E5300, izadje sve ukupno : 8.250 din pa ako ti je vec budzet 8000 to ti je mnogo bolja opcija, ovaj dual core kazu moze lepo da se klokne, mada ploca nije neka high bas, ali vredi probati. U svakom slucaju ovaj DualCore u odnosu na Celeron je bolja kupovina.

Poslednja izmena:
E samo da kazem da sam uzeo gore pomenutu kombinaciju. Za ove pare, 75e koliko me iznelo, mislim da je ovo best buy. Uz malo stelovanja, procesor je bez muke proradio na 3.5ghz pri 1.3V. Nisam mu testirao krajnje domete, jer mi je i ovo i vise nego dovoljno, s obzirom da se ta masina koristi uglavnom samo za multimediju i net. Pri ovim podesavanjima, posle 3 sata orthosa temperatura ne prelazi 59C! Procesor je hladjen Xigmatek Apache kulerom. Staru plocu i procesor sam prodao za 40e (biostar TF7050 i Athlon 3200+), tako da mislim da sam napravio dobar posao :banana:

Ja tek sad overih da ovaj celly ima VT-x a E5300 koji je Pentium (visa klasa dakle od celly) ladno nema, tek ima E6300.:smash:

tako da cu i ja uzeti ovu kombinaciju najverovatnije :cigar:

a sa box coolerom ne moz' mnogo jel? Mrzi me da uzimam i cooler ali u perspektivi ta rabota moze da saceka u svakom slucaju kloknuce se kad tad :eyebrows:

a evo i zasto: As of 2009[update] not all recent Intel processors support VT-x - Intel uses the feature to segment its market.

sise intelovske!!! :smackbum: :mad: Tako su me vec izradili sa Penryn-om, prvo pisalo na sajtu da ima virtuelizaciju a onda sklonili (znaci greska) a ljudi masovno uzimali ovaj P7350 bas zbog toga... i onda corak na kraju dzaba ste krecili. Nadam se da i ovaj put necu proci tako - jel mozes da proveris flags koje procesor daje jel ima vmx?

Poslednja izmena:
Nove revizije E5300 imaju VT, moj je oznaka SLGTL i ima je.

http://processorfinder.intel.com/Details.aspx?sSpec=SLGTL

EDIT: Kupljen oko 10. novembra, ne bi trebalo da je problem naci noviju reviziju dva meseca kasnije...

EDIT2: Postoji tema "G31 - G41" i tamo se moze videti da Gigabyte G31-ES2L nije ogranicavajuci faktor za klokovanje E3200, verovatno ni za E5300.

Moj drugar je ima i zadovoljan je. Na prvu je sa E3200 izvukao oko 3.2GHz i tako drzi. Sigurno moze i vise.

Poslednja izmena:
Hm, ali kako da znam da li nekome stoji na lageru 6 meseci ili je stigla nova isporuka? :) Da trazim kutiju pre kupovine kada svi "samo" da naruce ako hoces da kupis... xD

Koliko vidim prema onom box code-u isti im je kod, tako da jedino ona nalepnica gde pise oznaka jel SLGTL ili SLB9U...

E to ti je vec kocka, ali ako kupujes u nekoj vecoj firmi, tesko da im na lageru stoji dugo ovaj procesor. A zasta ti planiras da koristis procesor i koliko ti je stvarno bitna ta virtuelizacija? I koliko ti je bitan taj 1mb kesa vise kod E5300? Gledajuci ove testove po netu, vidi se da taj 1mb kesa donosi svega 5-10% bolje performanse na istom kloku..

Tako nekako. A VT-x mi treba zbog VirtualBox-a, znaci virtuelnih masina. Kes mi nije toliko bitan mada naravno sto vise to bolje (na Penryn-u imam 3 MB ali nemam VT-x).
Tako da se sada lomim - ovaj celly za male pare ili E5300 taj noviji koji ima VT-x, ili E6300 (mala razlika u parama) koji 100% ima VT-x. :)

Aj pomagaje :p

Ovaj celly onda, a za razliku u parama kupis neki solidan kuler tipa Vendeta2 ili Hyper TX3, kloknes ga na 3.8ghz i uzivas..

Hm, ali kako da znam da li nekome stoji na lageru 6 meseci ili je stigla nova isporuka? :) Da trazim kutiju pre kupovine kada svi "samo" da naruce ako hoces da kupis... xD

Koliko vidim prema onom box code-u isti im je kod, tako da jedino ona nalepnica gde pise oznaka jel SLGTL ili SLB9U...

Ja nazvao najjeftiniju firmu koju je izlistala PC Berza za taj proc (Etron), imali su jedan komad ali u drugoj radnji. Pozovem drugu radnju i oni provere za minut da li je SLGTL. Dogovorim se da ga prebace u radnju kod Vuka i tamo ga je sutra pokupio drugar kada je isao na faks. Nije raketna nauka dogovoriti se :)

Dosta radnji ima taj proc na stanju, nije to neka egzotika i verovatno im nije problem da ti provere. Telefon u ruke i to je to :wave:

Molim te ne pominji mi "firme"... i ja sam zvao par i em sto nemaju, em su neljubazni kao da ti poklanjaju em sto nemaju POJMA sta imaju a sta nemaju!!! Mrzi ih bre da zive. :trust: A na it svetu i pc berzi pise satro azurirano juce/danas... :D kad ono pozoves i pitas jel ta cena (ako ise potrefi da maju komponentu) kaze ima ali je cena umesto npr. 1200 - 2100din. :D Pa kako to rodjace, kaze pa znate varira kurs evra ovo ono.... eeej pa zasto onda vam pise da su cene azurirane dan ranije? A cene stoje iz OKTOBRA (potvrdio sam lik kaze evo sutra planramo da osvezimo :D)

A ako zoves u cetvrtak/petak - pa imamo ali od ponedeljka!! :wall::mad::-devil-:

Srbistan! :smackbum:

Uglavnom izgleda cu Celly-ja, ili taj DC E5300 posto imam kombinaiju gde ce mi sigurno proveriti oznaku pre porucivanja.

To izadje 6.640 din po mojoj racunici.

samo sto je ploca GA-G31M-ES2C (ista, samo ima 100mbitni LAN a ova sto si ti naveo ima Gbit).

Ja planiram da uzmem tu plocui Pentium DualCore E5300, izadje sve ukupno : 8.250 din pa ako ti je vec budzet 8000 to ti je mnogo bolja opcija, ovaj dual core kazu moze lepo da se klokne, mada ploca nije neka high bas, ali vredi probati. U svakom slucaju ovaj DualCore u odnosu na Celeron je bolja kupovina.

ovo je proisteklo iz onoga sto sam napisao u prethodnom postu - znaci ove cene su NEREALNE jer su stare i preuzete sa sajta koji nije azuriran dugo! :wall::crash:

Onda sam ja imao srece, ostao je taj jedan komad i cena je bila sa PCBerze tacno u dinar, 4750din zapamtio sam...

Probaj i preko Bench House-a, tamo ti nece praviti problema za proveru 100%.

Uzeh E3300 posto ovih 3200 vise nigde nema.

Prvo zapazanje - ladno je otkljucan mnozilac :p Ne znam jel to tako sa svim E3xxx celeronima ili sam imao srece (konacno)?

Sa BOX kulerom bez problema radi na 3.34 GHz a videcu do koliko moze sa dizanjem napona i jacim kulerom.

cpu-3340.png

P.S. ploca podrzava max 12.5 mnozilac, a to mu je default pa izgleda i nemam neke koriti sto je otkljucan... xD

Au, silly me :p znaci tako... ccc ispala. :) Reko' jel moguce da ploca ima limit na 12.5... kontam to je ono kada sam obori na 6x u sistemu radi ustede energije pa onda radi na 1200 MHz kada ne radi nista :p

wolfdale_tcore.png

Ovo sa temperaturama me zbunjuje. Kome verovati? Sudeci po upozoravajucem zvuku koji sam podesio u BIOS-u tj. cpu warning temperature = 60c najvalidniji je ovaj EasyTune sto je dosao na disku uz plocu. Kada on nabije 60 pocinje pistanje tj. upozoravajuci ton. CoreTemp pokazuje tada cak ~70c temperaturu, dakle iako predje 60 ne pali se zvuk... razlika je cca 10 stepeni sto je veliko odstupanje. :smackbum:

Zar nije bilo super kada si mogao da pokrenes na starim masinama bilo koji program i svi su davali ista ocitavanja. Ovi novi procesori su mnogo zakukuljeni. xD :crash:

Nazad
Vrh Dno