Šta je novo?

Ploca i kondenzatori

CarnX

Čuven
Učlanjen(a)
28.05.2005
Poena
845
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 1600x & Arctic Freezer 34
Matična ploča
Asus ROG Strix b350-f gaming
RAM
2x8gb GSkill F4-3200C16-8GVK, 2x8gb Patriot 3600 C17
GPU
Asus ROG Strix-GTX1070 Gaming
Storage
A-Data XPG GAMMIX S11 Pro 1TB, WDC WD6400AAKS, ST4000VN006
PSU
Antec HCG 750 GOLD 750W
Kućište
Thermaltake Kandalf LCS
Monitor
Dell S2721DGFA
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3, Razer DeathAdder V2 Pro
Mobilni telefon
S23
Pristup internetu
  1. Optički internet
Na laptopu su mi izgleda crkli kondenzatori. Ispod njih se nalazi neka kao tecnost, a lemovi su drugaciji nego na ostalim kondenzatorima, kao da se kalaj skupio u kapljicu...

Evo slika:
P70615-231609.jpgP70615-231556.jpg
(To su ovi sa oznakom 06 100 25L)

Jel moze neko da mi potvrdi da li su ovi polimeski kondenzatori crkli i razjasni ove oznake na kondenzatorima da bih probao da nadjem nove i zamenim ih.

Tu se svasta nesto izdesavalo, deefinitivno su neki crkli, iscureli, najbolja varijanta da ih slikas sve povadis, odneses u radnju da ti daju one koje ih mogu zameniti, ja bih ih sve zamenio. Ako imas neku neispravnu plocu, a da se gadjaju oznake izvadis i turis na ovu.
Naravno mozes ih i samo slikati i otici u radnju i proveriti da li ih ima i koja je cena.
Naravno sve ti je to lutrija, jer mozda ni nakon zamene ploca mozda nece raditi. :)

Мени на први поглед личи да их је неко већ мењао али није баш спретан. Јеси ли лаптоп набавио као нов или полован?

Ti crni kondezatori najverovatnije nisu polimerski, to su elektroliti, verovatno si zato geknuli. Polimerski imaju kodnu oznaku drugačije boje, obično ljubičasta, plava, crvena, magenta... Ona dva roza su polimerski na izlazu od Vcore regulatora procesora i verovatno su ispravni.

100 25L označava 100uF 25V, što se tiče ona druga dva oni su 68uF, verovatno isto 25V. Treba proveriti da li su im plusevi vezani u istu tačku kao i ovi od 100uF, ako jesu onda 25V je sigurno. Preporuka je da promeniš sva četiri crna kondenzatora, napon mora da bude 25V ili veći (od napona najviše zavisi veličina kondenzatora, pa gledaj da se uklopiš za dimenzije), dok kapacitet može i višestruko veći, zavisi šta nađeš. Kod buck pretvarača ulazni kondezator nije toliko kritičan, ali gledaj da budu (kvalitetni - Panasonic, Rybicon, Nipon Chemi Con...) low ESR kondezatori kako se ne bi desilo da opet iscure.

Hvala na pojasnjenju!

Zamenjeno 8 komponenti ali ploca i dalje ne radi kako treba...

Мени на први поглед личи да их је неко већ мењао али није баш спретан. Јеси ли лаптоп набавио као нов или полован?

Ovo je i meni palo na pamet na prvi pogled. Najlakše je otkriti okretanjem matične ploče tog laptopa i proverom lemova sa druge strane. Opis to potkrepljuje.

Ali je već u međuvremenu zamenio tako da nećemo znati...

Ne, ne... Laptop je kupljen kao nov pre 6-7+ godina iz prodavnice... Niko nije menjao nista na njemu...

(procitao sam negde da kada iscure kondenzatori mogu da "odleme"/promene izgled lema na ploci na visokoj temperaturi... Cak sam i sliku video da isto tako (kao na ovoj ploci) izgledaju lemovi, sakupio se kalaj u kapljicu... Inace laptop se redovno pregrevao jedno vreme, do te mere da se istopila i plastika ispod tastature...)

Poslednja izmena:
Vrh Dno