Šta je novo?

Ploca & CPU & Memorija

56K

Čuven
Učlanjen(a)
15.11.2002
Poena
604
Hte bi da zamenim ove tri komponente (mozda i grafiku). Komp uglavnom koristim za igranje i pomalo render. Budzet je oko 350 e a za prvo vreme bi mogla i integrizana grafika.
Sve mi je jedno da li je amd(am2) ili intel(da ploca podrzava C2D) memoriju bi uzeo 1 gb.
zanimaju me cene i koja je ploca najstabilnija u ovom cenovnom rangu. :type:

Bolja ti je varijanta C2D a sto se ploce tice moze Asus p5b (jedino ima problema sa zvucnom) ali je veoma stabilna.
Dosta se na forumu govorilo o raznim plocama za C2D pa pogledaj.

Bolja ti je varijanta C2D a sto se ploce tice moze Asus p5b (jedino ima problema sa zvucnom) ali je veoma stabilna.
Dosta se na forumu govorilo o raznim plocama za C2D pa pogledaj.

Nasuprot ovome,predlazem ti AM2 platformu zbog sledeceg:

Za pare koje imas neces moci da kupis C2D,vec ces biti osudjen na neki Pentium D procesor,a i izbor ploca koje su Pentium D,C2D ready i nije nesto...

Poredak procesora je trenutno vrlo jasan: 1.C2D,2.AM2,a pentium D zaostaje itekako(o ovome takodje mozes dosta procitati na forumu a i na bilo kom drugom mestu gde su radjeni uporedni testovi).

Ako bi se ipak odlucio za AM2,izbor ploca je sada vec dosta dobar(za 70-75eura sa int.VGA) i sa Athlonom x2 3600+ koji je Dual Core(oko 150 eur),1GB DDR2(100eur),napajanjem (moze se ipak naci solidno a da kosta 25-30eur).
Ovakvim izborom ne bi premasio budzet,a naveo si da za neko prvo vreme moze i int.VGA,pa kada budes u mogucnosti i uzmes i graficku(veruj mi i PX7100GS 128MB 64-bit koja je 45eur,zadovoljava sve mogucnosti igraca skromnih zahteva)na konju si i daleko mirniji nego da cekas da skocis sa Pentium D na C2D.

Psoglavi: greota je dati tolike novce, a onda opet imati kantu od kompjutera; fali mu ili procesor ili graficka i u oba slucaja dok nekupi nesto bolje novi komp ce biti ocaj!!! Takodje nevidim za sto bi njemu toliko bio potreban dual core za igre i da daje 150+ e samo za CPU, kada ga podrzavaju 3 igre dosada, kada za 65-70e moze da se uzme fin am2 3000/3200+ A za ostale pare bolje da uzme 7600GST recimo.

Moj predlog sa integrisanom grafikom naginje AMD soluciji.
Procesor AMD x2 3800+ AM2 BOX - 12.300,00 din
Matična ploča ASUS M2NPV-VM - NVIDIA GeForce 6150 (C51PV), FSB HT2000, 4xDDR2 (Dual channel, 800/667/533MHz, 8GB Max), VGA(128MB), 2xATA133, 4xSATA II, RAID, Graphics slot PCI-E x16, GigaLAN, 2xPCI, 1xPCI-Ex1, 2x1394a, 8xUSB2.0, mATX, Audio 6-CH(HD) - 7.000,00 din
Memorija Patriot (made in USA inače preporučena od strane AMD-a kao memorija koja se isključivo koristi za testove kod njih) 2x512/667 DDR2 - 8.600,00 din
Ploča inače ima i DVI izlaz. Ne bi trebalo da ima problema sa renderingom :eyebrows:

Psoglavi: greota je dati tolike novce, a onda opet imati kantu od kompjutera; fali mu ili procesor ili graficka i u oba slucaja dok nekupi nesto bolje novi komp ce biti ocaj!!! Takodje nevidim za sto bi njemu toliko bio potreban dual core za igre i da daje 150+ e samo za CPU, kada ga podrzavaju 3 igre dosada, kada za 65-70e moze da se uzme fin am2 3000/3200+ A za ostale pare bolje da uzme 7600GST recimo.
Moze i tako,naravno.
Ja sam samo pokusao da ga uputim na najbolje moguce vezano za procesor-ploca za pare koje covek ima,a i sam je rekao da bi izdrzao neko vreme bez graficke...

Ova kombinacija sto je vukasin predlozio mi se svidja uklapa se u predvidjenu kintu, dual core ce dobro doci za rendering a za preview i za igranje na medium i low je i ta grafika dobra (imam je u jednom compu na asrock ploci). Skoro sam jednom prijatelju ugradio slicnu MSI k9ngm2 ali ona nema za razliku od Asusa nikakvih overclocking mogucnosti koje su pozeljne ako se uzimaju sporiji x2- 3800. Mada OC moze da se odradi i softverski.
Grafiku koju kupis za 45 e ovde dobijes za dzabe a jedina mana je po jedan pci i pcie 1x slot manje. I sto mi se narocito svidja ima pasivno hladjen chipset koji se ne greje.
Bolju karticu moze dodati kad bude bilo para ali ne znam kako ce ici sa memorijom posto za dual mora biti uparena i ne sme biti previse memorijskih banki. U najgorem slucaju kad bude hteo da predje na 2 gb morace ovu koju sad kupi da proda.

Poslednja izmena:
ako ces da koristis masinu za rendering, makar i povremeno, c2d je neprikosnoven, a jos je i nenormalno klokabilan.

da probam i ja: tforce 945 (78) + e6300 (165) + 1GB 667 (94) = 337

za jedno 40ak € mozes da nabavis neku jeftinu pci-e kartu.

ako mozes da prosiris budzet svakako uzmi biostar tforce 965pt (110) jer se klokuje fantasticno, a i965 je vrlo aktuelan chipset.

Poslednja izmena:
ako ces da koristis masinu za rendering, makar i povremeno, c2d je neprikosnoven, a jos je i nenormalno klokabilan.

da probam i ja: tforce 945 (78) + e6300 (165) + 1GB 667 (94) = 337

za jedno 40ak € mozes da nabavis neku jeftinu pci-e kartu.

ako mozes da prosiris budzet svakako uzmi biostar tforce 965pt (110) jer se klokuje fantasticno, a i965 je vrlo aktuelan chipset.

Ovo je super, ali navedi brendove. Cena za procesor mi malo ne štima - kao da fali PDV, a ako je nova onda treba i ostale proveriti. Ako je Biostar u pitanju - ne savetujem, nije to ploča za ozbiljan rad, jeste popularna u Americi ali razlog je cena, a namena kućna primena.

Pozdrav.

vukasine, ne samo da sirom neta testovi obilato hvale biostarovu tforce seriju, i ja licno (tj. moja lepsa polovina) ima biostar tforce 965pt. sta po tebi znaci "ozbiljna ploca" - ona koja je skuplja a losija?

Ne mora da znaci da je losija, nekada i jeftinija ploca moze da bude bolja kupovina. Mozda bas u ovom slucaju.
Biostar se probija i ne dozvoljava sebi greske, tako ja to gledam.

Ne mora da znaci da je losija, nekada i jeftinija ploca moze da bude bolja kupovina. Mozda bas u ovom slucaju.
Biostar se probija i ne dozvoljava sebi greske, tako ja to gledam.

Uz svo duzno postovanje, ali pola sajta im ne funkcionise?!?

Mozda su u tom silovitom proboju zaboravili da naprave ispravan sajt?

Salu na stranu, ali mislim da je to previse egzotican hardware za nase prilike.
Da li postoji ovlasceni uvoznik sa SERVISOM za Biostar kod nas?

a da probas njihov pravi sajt?

a inace prelistaj tomshardware, anand i ostale top-testerske sajtove, bice ti jasno koliko su njihove ploce "lose". biostar tforce 945 i 965 ploce su vrh implementacije tih cipseta i sa pola snage mogu da oduvaju bilo koju obicnu intel ili amd x2 kombinaciju, sa c2d.

Poslednja izmena:
biostar pravi ploce gotovo dve decenije. svojevremeno su pravili top-level ploce pa su negde polovinom devedesetih pali u senku, sve do pre par godina, do tforce serije. medjutim, ako neko daje tri godine garanciju na ploce i to dovoljno govori. da li si cuo za neke ploce koje su, ma kako lose napravljene, masovno otkazivale nakon samo 3-4 godine? cak i pc-chips-evi, koji su sinonim za stanc i grubu obradu traju daleko duze od toga pa ne vidim razlog zasto bi to bio slucaj bas sa biostarom.

Slažem se. Biostar je kao što rekoh najpopularniji brand u Severnoj Americi, a to je napravio sjajnim odnosom cena - perfomanse. Inače ne treba se vezivati za brend ploče već u glavnom za čipset i još po nekim 'sitnicama' na ploči, a to su između ostalog kondenzatori na istoj. To je ujedno jedini razlog što Biostar ploču ne bi nudio nekome ko uzima računar za profi rad jer ko zna koliko će raditi taj računar (dnevno - vremenski) i pod kojim uslovima. Što se tiče kupovine za kućnu upotrebu - pa valjda je severnoameričko tržište najbolji pokazatelj za te stvari, svakako Biostar, a ušteđene pare dodati za kupovinu opake grafike ili ram memorije.

Ah da - PC chips ili ECS - najveći proizvođač matičnih ploča na svetu, jedan od najbitnijuh saradnika sa IBM-om dok je proizvodio računare. Jako malo ovde ljudi znaju o ovom brendu.

Tom's hardvare - svakako irelevantan sajt jer za pare kod njih možeš naručiti kojekakav kvazi test i kvazi rezultate. Primer - AMD procesor napravio rupu na matičnoj ploči kad je izgoreo - dakle (onako crknut) razvio temperaturu koju daje brener (sa voltažom koju on dobija) i probušio ploču, a uz to mašina radila?!

Pozdrav.

Mislim da je pogresno ici na c2d,pogotovo sto si na prvo mesto stavio igranje.Po mom misljenju treba primarno da ti bude sto jaca graficka pa tek onda ploca i proc.Bolje sto vise da ustedis pri kupovini proc ploce i dati vecinu na graficku i imaces dosta jacu masinu za igranje sa single core procesorom(overclokovani sampron 2800+ ili neki athlon 3000+ na 2.5 2.6ghz)

Slažem se. Biostar je kao što rekoh najpopularniji brand u Severnoj Americi, a to je napravio sjajnim odnosom cena - perfomanse. Inače ne treba se vezivati za brend ploče već u glavnom za čipset i još po nekim 'sitnicama' na ploči, a to su između ostalog kondenzatori na istoj. To je ujedno jedini razlog što Biostar ploču ne bi nudio nekome ko uzima računar za profi rad jer ko zna koliko će raditi taj računar (dnevno - vremenski) i pod kojim uslovima. Što se tiče kupovine za kućnu upotrebu - pa valjda je severnoameričko tržište najbolji pokazatelj za te stvari, svakako Biostar, a ušteđene pare dodati za kupovinu opake grafike ili ram memorije.

Ah da - PC chips ili ECS - najveći proizvođač matičnih ploča na svetu, jedan od najbitnijuh saradnika sa IBM-om dok je proizvodio računare. Jako malo ovde ljudi znaju o ovom brendu.

Tom's hardvare - svakako irelevantan sajt jer za pare kod njih možeš naručiti kojekakav kvazi test i kvazi rezultate. Primer - AMD procesor napravio rupu na matičnoj ploči kad je izgoreo - dakle (onako crknut) razvio temperaturu koju daje brener (sa voltažom koju on dobija) i probušio ploču, a uz to mašina radila?!

Pozdrav.

pa dobro, onda ti nastavi da preporucujes ljudima da kupuju pc-chips ili ECS, a ja cu nastaviti da kosristim biostar i obojica smo zadovoljni (ali sam ja mnogo bolje prosao) ;)

a za kondenzatore bi valjalo da se raspitamo kod nekoga, ne secam se da se misko zalio na njih. od tforce 965pt se po testovima i u overkloku bolji pokazao samo asus deluxe model i to jedva, za nijansu, koji je bar 70€ skuplji. ploca sa takvim performansama naprosto ne moze slucajno da se proizvede, a to se vidi i po njenoj finalnoj obradi.

Mislim da je pogresno ici na c2d,pogotovo sto si na prvo mesto stavio igranje.Po mom misljenju treba primarno da ti bude sto jaca graficka pa tek onda ploca i proc.Bolje sto vise da ustedis pri kupovini proc ploce i dati vecinu na graficku i imaces dosta jacu masinu za igranje sa single core procesorom(overclokovani sampron 2800+ ili neki athlon 3000+ na 2.5 2.6ghz)

ovo je potpuno tacno ako se masina koristi prevashodno za igre, onda c2d nikako nije best buy. medjutim, ako se na masini i radi i zaradjuje i igra, to je potpuno druga prica.

Poslednja izmena:
ovo je potpuno tacno ako se masina koristi prevashodno za igre, onda c2d nikako nije best buy. medjutim, ako se na masini i radi i zaradjuje i igra, to je potpuno druga prica.

Da,nije napomenuo neki cisto procesorsko zahtevni rad,vec samo igre i malo render(nije rekao kakav),a i naspram [email protected],socket 754 ili 939 su solidno ubrzanje.

Poslednja izmena:
Vrh Dno