Šta je novo?

Hardver Ploča za Ryzen 5900X oko 200€

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Troublemaker

Čuven
Učlanjen(a)
01.02.2002
Poena
645
Moja oprema  
Monitor
ASUS ProArt PA278CGV
Miš & tastatura
Microsoft Bluetooth Ergonomic Mouse & Logitech MX Keys Mini
Laptop
Lenovo ThinkBook 15 Gen 2
Tablet
Lenovo Yoga Pad Pro (Yoga Tab 13)
Mobilni telefon
Samsung Galaxy Z Fold 5
Pametni uređaji
Mi Air Purifier 3H
Steam
https://steamcommunity.com/id/acabre
Pristup internetu
  1. Optički internet
Nisam odavno pratio tržište pa da se ne zeznem.
Koju ploču za oko 200€ preporučujete za Ryzen 5900X?

Kupuješ u našim radnjama ili može i iz HU preko KP?
Šta ti treba od konektora?

Pitam jer za 200e ima svašta što bi poslužilo...
Može i od Mađara. Što se konektora tiče ne treba mi nikakva egzotika, treba mi PCIe 4.0 M.2 slot za NVMe i to je to.
Računar bi koristio za obradu videa.

Ako ces koristiti jedan NVME SSD onda nema potrebe za x570

Ako ti ne smeta što nema konektor za front USB-C, Asus X570 TUF Plus (185€ kod Mađara). Još jeftinija varijanta koja nema ni zadnji USB-C, Asus X570 Prime-P. Ako hoćeš i jedan i drugi USB-C, Gigabyte X570S UD (185€ kod nas).

Ako ćeš da koristiš samo 1 Gen4 M.2 slot, možeš slobodno da ideš na B550 čipset.
Od MicroATX imaš Asus B550M TUF Plus (nema front USB-C konektor), MSI B550M Mortar (proveri da li ti je dovoljno USB portova pozadi) ili Gigabyte B550M Aorus Pro-P (Takođe nema front USB-C).
Lično, preskočio bih mATX jer današnje mrcine od grafičkih karti od 3 slota debljine bi prekrile sve ostale slotove na njima i efektivno bi dobio predimenzionisanu ITX ploču...ako si siguran da ti neće trebati neka PCIe karta ili adapter, onda je mATX ok.

Od ATX, MSI: A Pro,Tomahawk/Tornado, Gaming Edge (od jeftinije ka skupljoj). Asus: TUF Plus (nema front USB-C), TUF Pro (ima ga), Strix-F. Gigabyte: Aorus Elite (nema zadnji USB-C), Aorus Pro (kod Mađara). ASRock: Steel Legend (Mađari).

TL;DR
Ako ćeš koristiti više PCIe Gen4 SSD-ova ili neke PCIe kombinacije sa dodatnim kartama i adapterima, uzeo bih X570 ploču jer omogućava to. B550 je restriktivniji.
Ako ćeš koristiti samo jedan Gen4 SSD i grafičku kartu, i eventualno jednu dodatnu PCIe kartu/adapter, B550 je sasvim ok.
Najbolji odnos cena/dobijeno bi verovatno bio MSI B550-A Pro. Ima više USB portova pozadi od ostalih MSI ploča koje sam pomenuo (MSI ima dobre ploče ali su malo škrtarili s njima) i ima VRM koji je dovoljan da tera 5900x...
Ako bi nešto malo bolje, Gigabyte Aorus Pro i ASRock Steel Legend su dobri i koštaju nekih 155€ kod Mađara (prvo proveri da li u Atomu imaju Aorus Pro AC za 17k, ako imaju uzmi). Aorus ima više USB portova, ASRock ima POST kod displej (retkost kod B550 ploča i korisno za imati). Asus ploče su dobre ali koštaju više od konkurencije za ono šta nude.
Ako ti je dovoljno 6 USB portova pozadi, MSI ploče su dobre. Ako ti nije potreban USB-C pozadi, Aorus Elite je dobar. Ako ti nije potreban USB-C na kućištu, TUF Plus je dobar (mada nije toliko jeftin).
Većina ploča ima i verzije sa WiFi koje su tipično 10-ak evra skuplje...

Eto...vidi šta ti treba od konektora pa biraj.

Nazad
Vrh Dno