Šta je novo?

Hardver ploča za i5-12600

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Laki123

Cenjen
Učlanjen(a)
12.08.2013
Poena
160
Sastavljam konfiguraciju sa i5-12600 non-k procesorom, pa imam dilemu za maticnu
ASROCK B660 PRO RS ~144e (slicna cena je i Asus PRIME B660-PLUS D4)
ili
ASUS TUF GAMING B660M-PLUS WIFI D4 ~194e
(cene su u nasim prodavnicama)

Konfiguracija ce zasad biti bez grafike, a kasnije verovatno 6600xt ili 3060.
Za maticnu je bitno da ima 1 front usb-c i obican usb 3, sto obe ploce imaju.
Sam Wi-fi mi nije potreban, jedino je dobra opcija sto ima bluetooth ugradjen, zbog slusalica.

S obzirom da je razlika 50e da li se isplati tolika razlika, tj. sta se tacno dobija sa skupljom Asus plocom?

Što 12600? Ne dobijaš ništa, uzmi slobodno 12500 ili 12400, uštedećeš malo...

TUF ima bolji VRM, što može da ti znači ako stavljaš 12900 i povećaš mu power limit, ima više USB portova i 2.5Gb LAN. Da li ti to vredi 50e više, proceni sam...lično, mislim da ne vredi, to je blizu nekih Z690 ploča kod Mađara...
Ako ti je TUF skup, uzmi ASRock.

Cisto da ne bude zabune, Asrock je sasvim ok na 12100/F i 12400/F na 65w ogranicenju (pogotovo sa top-down palacinka kulerima, aftermarket, ne stock), ili sa NH-D15 still dual tower sa 120/140mm ventilatorom koje je spusten ispod samih rebara od aluminijuma i pravi protok.

Cak je i HardwareUnboxed to rekao (prvi deo), nego ljudima promaklo xD

Open, prva sledeca budget koja ima 6 FET-ova a ne 4 ili 5 kao Asrock je bolja opcija, ali to ne znaci da najeftiniji Asrock nece odratiti posao, hoce itekako, dokle god se prilagodi ceo build toj ploci.

Sad nista ne kontam, meni ste rekli da uzmem tu ASROCK B660M PRO RS kao odican izbor..
12100f OEM mi stize za 10 dana jos se nisam odlucio za plocu, sve nju pikiram i gledam da li ce biti kakvo snizenje, ali tesko morace po ovoj ceni izgleda..
Kuler sam hteo Arctic freezer i13 x..
U cemu je problem sada odjednom i jel ima bolja opcija za te pare ??

Sad nista ne kontam, meni ste rekli da uzmem tu ASROCK B660M PRO RS kao odican izbor..
12100f OEM mi stize za 10 dana jos se nisam odlucio za plocu, sve nju pikiram i gledam da li ce biti kakvo snizenje, ali tesko morace po ovoj ceni izgleda..
Kuler sam hteo Arctic freezer i13 x..
U cemu je problem sada odjednom i jel ima bolja opcija za te pare ??
Nećeš imati bilo kakvih problema niti ikakvih ograničenja u skladu sa procesorom koji si uzeo. Da li ima neka bolja opcija to je sad mnogo teže pitanje, ovako sa distance se uvek o tome može diskutovati ali se konkretan odgovor može dati tek nakon nekog obimnijeg testiranja.

Ovako sa strane ne upucen u materiju koliko kontam problem prave zahtevniji procesori koji se stave na tu plocu pa se fetovi pregrevaju i nastaje neka problematika..
Nisam skontao kakve veze ima kakva je vrsta kulera i sta to uopste moze da utice..

Ok, znaci ja sam bezbedan da porucim tu plocu, jedva sam upecao CPU cekao sam 20 dana da se pojavi i jos sada 10 da ga preuzmem, pa da sve porucim u medjuvremenu da dodje odjednom.

Nećeš imati problema sa 12100-12600 non-K. Možda ni sa 12600K, zavisi kako podedi stvari i koliko se optereti...
Ako planiraš da u narednih godinu-dve staviš 12700 ili nešto jače, možda bi neka druga bila sigurnija. Ako ne, ova je sasvim ok.

Pa sta kazu zapadni testovi, mora da ima neki model koji je best buy value...
Pa ima naravno, u drugoj temi na forumu ovde, sve preporuke, pretpostavke iznosimo vec par meseci, i evo HardwareUnboxed potvrdio skoro sve, opovrgao neke, i sad ce GamersNexus uskoro kao dupla potvrda.

do 12700 ukljucujuci i njega (sa protokom vazduha preko sekcije), Best buy su Asus Prime H610M-A D4, Prime B660M-A D4, Prime B660M-Plus D4. Bez protoka vazduha preko VRM sekcije MSI PRO B660M-A D4, Gigabyte DS3H AX DDR4 (ali samo velika, nikako mala mikroATX) (i plus MSI moze jos da izgura jace).

ASUS TUF GAMING B660M-PLUS D4 je odlicna isto ali nije cena najbolja, Asus-ove tri prime su kraljevi (samo nikako B660M-K, K model ima losiju VRM sekciju).

Je l mogu da hijackujem temu? :)

Koju ploču uzeti za 12400, a imajući u vidu da ću relativno brzo nakon toga nju iskoristiti za 12900?
Je l ASUS TUF GAMING B660M-PLUS WIFI D4 ok ili nešto drugo?

gledajuci ove testove dostupnost i trenutne cene ja bih se odlucio za
MSI B660M MORTAR

Nazad
Vrh Dno