Šta je novo?

Hardver Ploča/procesor/memorije za office/programiranje/design/streaming

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Broker

Čuven
Učlanjen(a)
24.09.2003
Poena
630
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Kablovski internet
Crče mi matična ploča na računaru (GigaByte GA-Z97-D3H sa i5-4460).
Kako stoje stvari od računara mogu da iskoristim kućište, ispravljač i diskove.

Trebaju mi preporuke za ploču, procesor i memoriju. Najintenzivnije što koristim računar to je za programiranje, web dizajn a u poslednje vreme i pomalo striminga sa OBS studio.

Planiram 16 GB RAM ali bih verovatno vremenom to proširivao.

Bitno mi je da ploča ima što više USB portova (GA-Z97-D3H ima 16 portova i ja sam to baš zdušno iskoristio), 4 memorijska slota zbog proširenja. Vrlo bi poželjno bilo da ploča ima VGA priključak jer mi je ceo sistem vezan za VGA (KVM svič itd...). Grafički interfejs bi trebalo da je integrisan.

Nisam izbirljiv po pitanju Intel / AMD. Preporučen mi je procesor Ryzen 5 PRO 4650G, ali ne umem da nađem odgovarajuću ploču.

VGA je tu najveća kočnica. Imaju ga samo ploče sa dna ponude koje imaju neki bazični broj portova, često nemaju ni 4 slota za RAM...
Mislim da bi neki drugi (moderniji) KVM switch dosta pomogao jer bi omogućio mnogo više slobode ako ne zavisiš od VGA porta (ili je problem monitor?).
Ako baš mora VGA, onda Gigabyte B550M Gaming, najmanje je krš od ploča koje ispunjavanju kriterijum...sve imaju po 6 USB portova pozadi pa ti je tu isti đavo. Ako hoćeš više USB-ova, moraćeš da se odrekneš VGA...

Koji ti je budžet? 4650G je solidan ali možda možeš da pojuriš neki 8-core uz polovni krš od grafike čisto da imaš sliku...

Svakako bih razmotrio proširenje na 32GB dok su cene još niske...nije prioritet, doduše.
Takođe, preporučio bih ti neki kuler od makar 20e...

PS: dodaj i ASRock B450 Pro4 R2.0 kao varijantu...mislim da je Gigabyte bolja varijanta ali ovo ima više USB portova...

PPs: čekaj, bre...taj tvoj Z97 Gigabyte ima isti broj USB portova kao ovaj B550 Gigabyte. Ti si računao sve portove na ploči kao USB, lol?
U svakom slučaju, nećeš ih naći toliko na modernim pločama sa VGA...

Poslednja izmena:
Моја препорука је да пробаш да испиташ тај процесор. Зато што они веома ретко цркавају. Са друге стране осим за продају, и не може за друго да ти послужи. Нема више новх 1150 плоча. Ово што је Кокан написао за Туф Б550 је о.к. То је стварно одлична (врхунска) плоча.

@Broker

2 Ploce ispunjavaju sve sto ti treba vga izlaz + 7+1 USB port-ova pozadi (8-mi je USB-C) + podrska za 4650G (dovoljno jaka VRM sekcija za 4650G) To su:

ASRock A520M Pro4 i ASRock B550M Pro4

Ja bih licno otisao na B550M Pro4 (ako je ima u ovoj prodavnici domacoj za 9580 din to je fenomalna cena niza nego u Evropi)

Poslednja izmena:
PS: dodaj i ASRock B450 Pro4 R2.0 kao varijantu...mislim da je Gigabyte bolja varijanta ali ovo ima više USB portova...
Да, додао сам још конектора и повезао на плочу. Интеренсанто, повећавање броај портова са УСБ хабовим ми није дало резултате. Канда неки уређаји се не треба да су заједно на хабу (није до напајања).
Размишљао сам да проблем са ВГА заобичем неким адаптером са ХДМИ на ВГА, ал треба ми неки са резолуцијом 1280х1200 а то је изгледа реткост.

poslušaj dogzillu i ne brinki.

(nisam znao da ijedna ozbiljnija zen 4000g ploča ima vga-out.
a jes vazda asrock bio kralj frankenštajna...)

Hehe, internesantno, ASRock B550M Pro4 je prva ploča koju sam razmatrao ali u njenim specifikacijama se VGA port ne pominje. Tek sad kad si spomenuo pogledao sam još jednom i vidim na slikama da ga ima. Ali u specifikacijama, jok.

Asrock je, specijalan, da :) Sve sto nema smisla, neisplativo je, za sta bi msi asus, gigabyte rekli finansijsko ubistvo je, gubljenje vremena, nema se resursa , nisu jos ni recenicu zavrsili, Asrock vec izbacio xD
Geizhals eu je nenadmasiv za brzo poredjenje, doduse i kod njih/na zvanicnom sajtu sajtu ponekad bacim pogled na slike pozadi, ali generalno skoro nikad ne grese

Nazad
Vrh Dno