Šta je novo?

Ploča+procesor+memorija

sonus70

Slavan
Učlanjen(a)
20.10.2006
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 3 3200U with Radeon Vega Mobile Gfx 2.60 GHz
RAM
8
GPU
integra
Storage
ssd
Laptop
HP 255 g7
Tablet
Samsung Active tab 7
Mobilni telefon
Realme
Pametni uređaji
Supruga
Pristup internetu
  1. Optički internet
Malo bih da "osvežim" jedan kućni komp pa bih promenio ovo iz naslova.
Ostalo imam i nema potrebe za menjanjem. Kućno korišćenje bez igranja igrica , znači internet,filmovi i ponekad nešto u office paketu od posla što mi je zgodnije nego na laptopu zbog tastature i većeg ekrana. Verujem da bi mi i najeftinije ploče radile posao, neki h81 čipset i neki celeron. Jedino "pod moranje" bi bilo da ploča ima HDMI. Koja bi bila najjeftinija varijanta i da li bi 4gb rama bilo dosta za tu namenu? Kakav je asrock sada, pošto je najpovoljnija ploča sa HDMI koju sam ja našao neka njihova? Ili ako neko ima neki drugi predlog?
Prosto mi je neverovatno da se još uvek prave ploče bez HDMI sad kad je svaki TV koji se kupuje sa bar nekoliko tih ulaza.

Da vas čujem sa predlozima.

Da li si mozda razmisljao o AM1 platformi? :)

Daleko je modernije low-end resenje, jer se koriste APU-i sa DX11.2 GPU-om (slabim, ali i dalje barem dva puta boljim od Intelovog), a pritom su ploce dzabe i imaju HDMI.

Na primer, MSI AM1I kosta bukvalno oko 25 evra, a ima HDMI i mozes da stavis neki Athlon 5150 ili mozda cak 5350 i da imas bolji komp od Intel bazirane varijante. Sto se RAM-a tice, 4 GB je sasvim dovoljno, barem po mom misljenju...

Poslednja izmena:
Razmišljao sam. Ali od dva računara u kući koji su kupljeni u otprilike 1 mesec razlike pre 6 godina (jedan je amd x2 4200 drugi je intel c2d ) za otprilike iste novce taj c2d i dalje melje sve što mi treba a amd štuca kod malo zahtevnijeg br ripa u fhd Youtuba. Tako da je tu AMD izgubio poene koje je imao kod mene. Možda sad i nije tako ali nije problem u malo većoj ceni, jednostavno mi se ne kupuje ploča koja ima nešto što ja nikad neću koristiti.
Možda je ta grafika bolja ali ja nisam igru pokrenuo godinama, možda ima duplo više usb portova meni treba samo i najviše 3, možda ima qrac-palac, al meni to ne treba. Samo HDMI , tišina i moja procena dugovečnosti platforme su u pitanju.
U svakom slučaju hvala na trudu

Nema na cemu, samo rekoh da dam ideju.

Grafiku nisam pominjao u kontekstu igranja, vec zbog toga sto se kod AMD-a ona koristi i za akceleraciju razlicitih programa, gde se sam CPU offload-uje, a aplikacije bolje rade. Mislim da i VLC recimo poseduje GPU akceleraciju (doduse, mislim da je jos uvek u eksperimentalnoj, odnosno Beta fazi) sto bi znacilo da bi cak i zahtevniji video materijal trebao da se reprodukuje bez problema :)

C2Duo je ubio boga u tadasnjim Athlonima X2.

Sad razlike nema, slicne performanse daju u svakom cenovnom rangu.
Ja bih pre isao na neki Celeron.

Ej,MSI , našao sam "tvoju" H81 e33 ploču za ispod 5000,00. To ispade najjeftinija sa HDMI, naručio sam

Aj da se javim posle dve nedelje . Stigli mi MSI h81M-e33 , celeron 1820 i 4gb rama. Izašlo ukupno oko 12,5 hiljada. Radi ono za šta sam je kupio perfektno. Jedini problem je što je vent na procesoru uglavnom na najnižim obrt. pa se i ne čuje ništa pa sad čujem ventilator iz napajanja, neko thermalmaster koje dolazi uz CM elite kućišta.

Stigli mi MSI h81M-e33 , celeron 1820 i 4gb rama. Izašlo ukupno oko 12,5 hiljada. Radi ono za šta sam je kupio perfektno.
Svidja mi se ovo sto si napravio. Nova desktop masina a samo malo skuplja od Raspberry Pi (sa dodacima) :) ... Jel koristis integrisanu grafiku, moze li da potera .mkv filmove bez seckanja, i windows/linux ne koci ni malo ? Znam da je integrisana grafika slaba ali nemam predstavu koliko

To ostalo sam sve imao, a i borovnici bi to trebalo. Ustvari lažem, optiku nemam već godinama i ne treba mi.

@boogieman
fercera besprekorno sve od onoga što sam ja puštao, neki ripovi do 6 ili 7 giga. One veće nisam nikad ni skidao pa i ne znam. A većinu stvari puštam inače iz Samsungovog softvera sa TV-a a na kompu je serviio server pa on strimuje.
Jedino sam se malo pogubio sa MSI UEFI biosom, prvi put video bios gde klikćeš mišom. Ali kad sam provalio najviše me oduševio board explorer, klikćeš po slici ploče i on ti kaže šta je tu ubodeno.

Jedino što ću u budućnosti još dodati je neki SSD, najveće je mučenje čekanje da se butuje.

posto imam obe varijante samo da vam kazem da dileme nema dobre su obe za kucno koriscenje nema greske sta god uzeli, atlon ima 4 jezgra a brzina u aplikacijama sve zavisi od testa do testa koga ne mrzi neka detaljno uporedjuje za ono za sta ce koristiti komp.

Jedino sam se malo pogubio sa MSI UEFI biosom, prvi put video bios gde klikćeš mišom. Ali kad sam provalio najviše me oduševio board explorer, klikćeš po slici ploče i on ti kaže šta je tu ubodeno.

Pazi ... board explorer. Da nisam pročitao tvoj post ne bih znao za tu opciju :)
Hvala !

Poslednja izmena:
Vrh Dno