Šta je novo?

Ploča ne prepoznaje Xonar DG

radar

Čuven
Učlanjen(a)
01.10.2001
Poena
619
Stavio sam Asus Xonar DG na ploču Biostar NF520-A2 TE ver. 6.2, ali ništa se ne dešava. Pre svega sam u BIOSU isključio integrisanu zvučnu i deinstalirao sve audio drajvere. Kada podignem sistem ne mogu da instaliram drajvere za XONAR jer dobijam informaciju "PLEASE PLUG IN ASUS XONAR DG". U čemu je problem?

proveri da li si gurnuo karticu do kraja u plocu, ili pokusaj da promenis pci slot u koju si ubo zvucnu.

ucitaj nazivne vrednosti u bios pa pokusaj tako.( integrisana zvucna ne mora biti disejblovana da bi ti druga radila )

idi u device manager pa uradi scan for hardware changes, trebao bi da nadje karticu.
ako ne nadje probaj clr cmos, pa ponovo sve ispocetka, a ako je ni onda ne nadje mozda je kartica neispravna ?

Proradilo kad sam BIOS vratio na default. Hvala na pomoći. Imam samo još jedno pitanje. Kako se priključuje audio front panel? Mislim, imam na kartici onih 9 iglica koje služe za to i gajtančiće od kućišta, ali nemam pojma gde šta da zabodem. Nema u uputstvu, a ni na netu nešto ne uspevam da nađem.

Ok, uspeo sam da povežem i front panel, ali se sada javio novi problem. Posle 5-10 minuta slušanja muzike, počinje da se javlja blago pucketanje, koje zatim postepeno preraste u krčanje i to jedino uspevam da otklonim restartovanjem sistema. Međutim, vrlo brzo se opet pojavi ista situacija. Ima neko ideju šta je u pitanju?

hmm, tesko je ovako napamet nesto reci, ali pre svega proveri da li si dobro povezao konektore od kucista sa konektorima od asus muz. kartice, u zavisnosti od tipa konektora na kucistu ( HDA ili AC97 ) .
pre sve ga deinstaliraj karticu, pa prilikom sledece instalacije odaberi tip front panel konektora koji ima TVOJE kuciste.
znaci reinstalacija drajvera sa pravilnim izborom pod OBAVeZNO.

e sad ako je sve to ok, ostaje ti da u izborniku od asus muz centra odaberes pravu opciju za prikljuceni uredjaj.
mislim da bi tada trebalo da bude sve ok.

ako ne, ne gine ti nova instalacija os-a.
:wave:

Prilozi

• intel HDA fp.jpg
    intel HDA fp.jpg
    50.1 KB · Pregleda: 37
  • AC97 fp.jpg
    AC97 fp.jpg
    49 KB · Pregleda: 34
  • asus analog out opcija.jpg
    asus analog out opcija.jpg
    67.6 KB · Pregleda: 46
  • raspored pinova.jpg
    raspored pinova.jpg
    15.3 KB · Pregleda: 43
  • pinovi2.jpg
    pinovi2.jpg
    25.2 KB · Pregleda: 40
Poslednja izmena:
Da, baš po ovim šemama sam i spojio. Na kraju sam rešio problem tako što sam izvadio konektore za mikrofon i sve je proradilo kako treba. Ne znam zašto, ali izgleda da su oni pravili problem. Evo danas čitav dan radi sve OK, a sve čekam da nešto pukne. U principu, mikrofon ni ni je ni potreban, tako da ću za sada ostaviti ovako.

Nazad
Vrh Dno