Šta je novo?

Hardver ploča i memorija za 13600KF

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

phantomr

Čuven
Učlanjen(a)
07.11.2003
Poena
755
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel 13600KF - DeepCool AK620
Matična ploča
Biostar B660GTA
RAM
64GB DDR4 3600
GPU
RTX 2060 Super
Storage
2TB+3TB+3TB+500GB SSD
Zvuk
Logitech Z5500
PSU
Seasonic s12ii-620
Kućište
Chieftec Dragon
Monitor
27+2*19
Miš & tastatura
Logitech g600
Mobilni telefon
87925984799
Steam
mgEdikeGD
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Kablovski internet
  3. ADSL
  4. Mobilni internet
  5. Wireless provajder
  6. ISDN
  7. Modemska 56k veza
Jel ima neko ideju do kada će ovako cene sa matičnim pločama da divljaju, ploča MSI PRO Z690 A DDR4 bila je 190€, sada je 280€, Tomahawk DDR bio 260, sada ga prodaju za 340€-370€...
Nude mi MSI PRO Z690 A DDR4 WIFI za 245€, kao to je dobra ponuda.
Nisam pametan za tu MSI WIFI ploču.
CPU 13600KF sam poručio preko KP za 310€, kao poslaće sledeće nedelje, ne treba mi grafika.

Baš tako.
Dobra B660 ploča može lepo da se koristi i za 12th i 13th gen Intel, ako se ne planira OC, može lepo da se gura i i7, što je mislim itekako dovoljno prosečnom korisniku.

Dosta mi znači da ploča ima barem 6 sata konektora, problem mi je ako ploča ima samo 4 sata.
Trenutni računar koristim 10+ godina, pa verujem da će i naredni služiti dosta godina, i ne bih želeo da štedim na matičnoj.
Neki eventualni uprgrade u budučnosti te konfe bi mogao biti 13900K, koji je oko 50% bži od 13600K
Danas 50% nije mala razlika u performansama, ali za 5+ godina to može da bude zanemarljiv upgrade, kao kada bi danas svoj procesor zamenio za neki 50% brži.
Jel imate ideju da li će se cene ploča vraćati na neke normalnije cene u skorijoj budučnosti ili je ovo sada realnost koja ostaje?

245eur na 10 godina je 2 eura mesecno
nije strasno

Dosta mi znači da ploča ima barem 6 sata konektora, problem mi je ako ploča ima samo 4 sata.
Trenutni računar koristim 10+ godina, pa verujem da će i naredni služiti dosta godina, i ne bih želeo da štedim na matičnoj.
Neki eventualni uprgrade u budučnosti te konfe bi mogao biti 13900K, koji je oko 50% bži od 13600K
Danas 50% nije mala razlika u performansama, ali za 5+ godina to može da bude zanemarljiv upgrade, kao kada bi danas svoj procesor zamenio za neki 50% brži.
Jel imate ideju da li će se cene ploča vraćati na neke normalnije cene u skorijoj budučnosti ili je ovo sada realnost koja ostaje?
Ja sam uzeo Biostar B660GTA sa 8xSATA.
Ima i 3xM.2 za SSD, 1xM.2 za WiFi/BT, 2xPCIE.
Radi super sa i7 13700, pogledaj specifikaciju ako te zanima šta sve ima.
Ima je kod nas za oko 260€, preko KP 50€ jeftinija.

Ja sam uzeo Biostar B660GTA sa 8xSATA.
Ima i 3xM.2 za SSD, 1xM.2 za WiFi/BT, 2xPCIE.
Radi super sa i7 13700, pogledaj specifikaciju ako te zanima šta sve ima.
Ima je kod nas za oko 260€, preko KP 50€ jeftinija.
Evo gledam sada ovu ploču B660GTA koju si mi preporučio i super izgleda ima 8 sata, 3 x m.2 i brdo USB, ne interesuje me wifi/bt
Sada čitam neki review, vidim da je hvale, mada nema puno review kao za neke druge ploče koliko vidim.
Ima i dobru zvučnu karticu, Pogledao sam na KP stoji da je najniža cena 210€ ali je upitno bez provere da li su cene tačne jer oni i dalje drže i postavljaju nove oglase sa cenom za MSI Z690 190€ a kada im pišeš cena ja 280€.
Nudili su mi MSI PRO Z690 A DDR4 WIFI, za 245€, nego nisam bio siguran da li ta ploča ima neki bug, iako bi trebala da je ista kao hvaljeni model bez WIFI, nisam pametan za ovu B660GTA jer su cene slične, a super izgleda ploča.
Koja je mana B660GTA u odnosu na ove MSI PRO Z690 A DDR4 ploče?

Cena je 210 eura, ja sam je kupio pre oko mesec dana za te pare.
Postoji i Z verzija ploče, Z690GTA
Ploča je ista kao B660GTA, samo što može da se klokuje i skuplja je.
Što se tiče neke mane koju ima ploča koju koristim, za sada je nisam primetio, sve mi radi, nakačeno 8 SATA diskova + 1 M.2, probao Win10/11/Server2022, sva tri operativna rade bez greške, meni je najbolji Win10, pa sam ostao na njemu.
UEFI/BIOS nisam nešto preterano čačkao, iako nije loš, možda malo neintuitivniji od ASUS-ovog, ali ima svašta nešto da se prčka.
Ovako ovlaš što sam pogledao, MSI PRO Z690 A DDR4 WIFI vs BIOSTAR Z690GTA otprilike dođe ovako:
  • MSI ima 2 SATA konektora manje, ali 1 M.2 više
  • MSI ima manje brzih USB 3.2 portova, a više USB 2.0
  • MSI ima 1 više fizički PCIE slot x16
  • MSI ima WIFI/BT instaliran, BIOSTAR nema (mora da se kupi i instalira)
  • MSI ima flash button, pa možeš da uradiš update bez instalacije procesora
I da, moj setup je Air Cooler eSport DUO i Fractal Design Define R5 kućištu, u full loadu sa Handbrake, kada su sva jezgra na 100% temp procesora sada ne prelazi 71 stepen (videćemo na leto), a M.2 je oko 42-43 stepena (WD SN750 Black 512GB). Ventovi original od kućišta, u UEFI/BIOSU-u namešteni na Quiet mode.

Poslednja izmena:
Da ne zaboravim, 99% će ploča da stigne sa UEFI/BIOS-om koji ne podržava procesore 13th gen, pa mora da se uradi update na poslednju verziju.
Ja sam to dao da mi se uradi uslužno, 10 eur.

Cena je 210 eura, ja sam je kupio pre oko mesec dana za te pare.
Postoji i Z verzija ploče, Z690GTA
Ploča je ista kao B660GTA, samo što može da se klokuje i skuplja je.
Što se tiče neke mane koju ima ploča koju koristim, za sada je nisam primetio, sve mi radi, nakačeno 8 SATA diskova + 1 M.2, probao Win10/11/Server2022, sva tri operativna rade bez greške, meni je najbolji Win10, pa sam ostao na njemu.
UEFI/BIOS nisam nešto preterano čačkao, iako nije loš, možda malo neintuitivniji od ASUS-ovog, ali ima svašta nešto da se prčka.
Ovako ovlaš što sam pogledao, MSI PRO Z690 A DDR4 WIFI vs BIOSTAR Z690GTA otprilike dođe ovako:
  • MSI ima 2 SATA konektora manje, ali 1 M.2 više
  • MSI ima manje brzih USB 3.2 portova, a više USB 2.0
  • MSI ima 1 više fizički PCIE slot x16
  • MSI ima WIFI/BT instaliran, BIOSTAR nema (mora da se kupi i instalira)
  • MSI ima flash button, pa možeš da uradiš update bez instalacije procesora
I da, moj setup je Air Cooler eSport DUO i Fractal Design Define R5 kućištu, u full loadu sa Handbrake, kada su sva jezgra na 100% temp procesora sada ne prelazi 71 stepen (videćemo na leto), a M.2 je oko 42-43 stepena (WD SN750 Black 512GB). Ventovi original od kućišta, u UEFI/BIOSU-u namešteni na Quiet mode.
Hvala puno!

Porucio sam danas Biostar B660GTA iz Monitora, 30k din, +2k din da mi update bios.
Stigao je i 13600
Ostalao mi je da nadjem neku ddr4 memoriju, mislio sam 64GB neka 3600, da odgovara ovoj ploci, jel imate neku preporuku?

Što se tiče memorije najsigurnija varijanta ti je da pogledaš listu memorija koje potvđeno rade na toj ploči pa da vidiš šta ima kod nas i da to naručiš. To se nalazi na sajtu proizvođača. Po naški se to zove QVL :).

Što se tiče memorije najsigurnija varijanta ti je da pogledaš listu memorija koje potvđeno rade na toj ploči pa da vidiš šta ima kod nas i da to naručiš. To se nalazi na sajtu proizvođača. Po naški se to zove QVL :).
Pogledao sam ali nema bas puno memorija koje vidim na KP, a zeleo sam 64GB na 3600, pa sam sada u nedoumici sta da radim.
Vidim da je @RingeRaja uzeo neki kingston, 32GB, ne znam koji model.

Kingston Fury 32GB Renegade RGB DDR4 3200MHz CL16 KIT KF432C16RB1AK2/32
Kod mene radi out of the box, bez greške.
Ne vidim tu memoriju na KP, a ne vidim je ni na spisku podrzanih memorija Biostar ploce.
Kako si se odlucio onda za bas taj model?
Jel imas preporuku za neku 3600 memoriju, a da nije preskupa, mislio sam 64GB, 2 x 32GB, ili eventualno 4 x 16GB

Ne vidim tu memoriju na KP, a ne vidim je ni na spisku podrzanih memorija Biostar ploce.
Kako si se odlucio onda za bas taj model?
Jel imas preporuku za neku 3600 memoriju, a da nije preskupa, mislio sam 64GB, 2 x 32GB, ili eventualno 4 x 16GB
Na boom :D
32 gb rade po specifikaciji, nisam probao da se igram sa mhz i tajminzima.
Ovu sam platio pre oko mesec dana 115€

U principu svaka DDR5 memorija ako ploča podržava deklarisane brzine će verovatno raditi ali najsigurniji je QVL. Ja recimo imam LANCER RGB DDR5 DRAM MODULE 2x16 Gb 6000 MT/s i radi ki zmaj...a i svetli :p...inače je Samsung die.

Porucio sam danas Biostar B660GTA iz Monitora, 30k din, +2k din da mi update bios.
Stigao je i 13600
Ostalao mi je da nadjem neku ddr4 memoriju, mislio sam 64GB neka 3600, da odgovara ovoj ploci, jel imate neku preporuku?
Koristim HX432C16FB/32 x 1 - ostalo od prethodne amd ploce, i KF432C16BB/32 x 1, proradilo odmah po namestanju, samo od sebe.
Nisam se jos bavio zatezanjem latencije i podizanjem brzine i napona. Z690 UD DDR4 + 13600KF.

Kako tebi treba 3600 Mhz, KF436C18BB/32 i KF436C18BBK2/32 bi trebalo da rade isto bez problema i posebnog namestanja. Kingston Fury Beast varijanta ima nizi hladnjak i vise je kompatibilna u odnosu na Renegade. Kingston Fury Renegade ima visi hladnjak, i zna da napravi problem. Kingston je redovno na eponudi, i nije skup.

Taj Biostar B660 je bas skup.

Poslednja izmena:
Koristim HX432C16FB/32 x 1 - ostalo od prethodne amd ploce, i KF432C16BB/32 x 1, proradilo odmah po namestanju, samo od sebe.
Nisam se jos bavio zatezanjem latencije i podizanjem brzine i napona. Z690 UD DDR4 + 13600KF.

Kako tebi treba 3600 Mhz, KF436C18BB/32 i KF436C18BBK2/32 bi trebalo da rade isto bez problema i posebnog namestanja. Kingston Fury Beast varijanta ima nizi hladnjak i vise je kompatibilna u odnosu na Renegade. Kingston Fury Renegade ima visi hladnjak, i zna da napravi problem. Kingston je redovno na eponudi, i nije skup.

Možda onda da uzmem ovu memoriju, Kingston Fury 64Gb Beast Ddr4 3600Mhz Cl18 Kit Kf436C18Bbk2, košta oko 190€
Da, skupa je ploča, čini mi se da je sve poskupelo, i cooler je skuplji. Smorio sam se od slanja poruka šta koliko košta... Nije bilo MSI koju sam želeo odnosno skočila je cena sa 190 na 285...
Nemam pojma kakve su Biostar ploče, razmišljao sam da nije loše da imam fiskalni i barem garanciju od 2 godine

Poslednja izmena:
Mene je najviše plašio UEFI/BIOS i mogući "gremlini" vezani za neku nekompatibilnost, ali sam prijatno iznenađen kako sve radi.
Posle neprijatnosti sa nemogućnošću da matična "vidi" 13700, od kako su mi uradili update, sve je proradilo bez da sam morao nešto dodatno da "štelujem".
Memorija udenuta u 2. i 4. slot (onako kako treba) i radi bez ikakvih problema na fabričkom podešavanju, pod XMP profilom. Probao sam čak fore radi i 1. i 3. slot, isto radi bez greške, ali sam vratio u 2. i 4. kako piše u uputstvu. Meni visoki hladnjaci ne prave problem, pošto su popunjena dva slota za RAM, ali jeste malo zeznuto ako treba da se uglavi RAM u 1. slot, nije ga lako staviti, a da je cooler namontiran na CPU, tako da i od mene preporuka da se ide na neki low profile RAM (ja sutra ako zapne mogu da "pozajmim" iz juniorovog compa RAM, pa da jurim još 32GB da uparujem, ali kontam da mi neće trebati).
Svi SATA slotovi su popunjeni, svi diskovi rade, radi i RAID, ali u okviru Storage Spaces, pod Win10.
Boot disk je M.2 WD SN750 Black 512GB, uboden u 2. slot, radi bez greške (sa ovakvim setup-om ostaje slobodan još 1. M.2 slot, gde mogu ili još jedan M.2 SSD ili WiFi karticu). Podrazumeva se da je jedan od 2 PCIE slota ovim zauzet, tako da ostaje još 1 PCIE x1 (i naravno x16 za grafiku).

Šta znam, ja sam relativno zadovoljan, nadam se da će ovako da radi jedno duže vreme.

Možda onda da uzmem ovu memoriju, Kingston Fury 64Gb Beast Ddr4 3600Mhz Cl18 Kit Kf436C18Bbk2, košta oko 190€
Da, skupa je ploča, čini mi se da je sve poskupelo, i cooler je skuplji. Smorio sam se od slanja poruka šta koliko košta... Nije bilo MSI koju sam želeo odnosno skočila je cena sa 190 na 285...
Nemam pojma kakve su Biostar ploče, razmišljao sam da nije loše da imam fiskalni i barem garanciju od 2 godine
Jesi li sklopio konfu?

Jesi li sklopio konfu?
Poručio sam DDR4 2 x 32GB Kingston Fury 64Gb Beast i Deepcool 620, čekam da stignu, pa da sastavim,
Brine me malo napajanje, da li će Seasonic 620W da izdrži sve to.
Verovatno ću prvo da sastavim mašinu na stolu sa drugom grafikom, imam Nvidiu 750ti, ona troši oko 60w, pa ako sve to proradi, onda da stavljam 2060 SUPER
Hvala svima na savetima, javljam čim dođu komponente kako je sve prošlo.

Stigla je juče memorija i cooler, sastavio sam računar, sve radi OK, odmah je prepoznao 64GB, podesio sam i XMP profil i to radi.
Morao sam cooler za CPU drugačije da okrenem, nije mogao da se montira na drugu stranu jer je udarao u ovaj hladnak na ploči.
Ukoliko nekoga nešto interesuje, pitajte. Hvala još jednom na savetima.
1677690362291.jpeg1677690386150.jpeg

Stigla je juče memorija i cooler, sastavio sam računar, sve radi OK, odmah je prepoznao 64GB, podesio sam i XMP profil i to radi.
Morao sam cooler za CPU drugačije da okrenem, nije mogao da se montira na drugu stranu jer je udarao u ovaj hladnak na ploči.
Ukoliko nekoga nešto interesuje, pitajte. Hvala još jednom na savetima.
Pogledajte prilog 378612Pogledajte prilog 378613
Pozdrav. Koliko sam video na slikama zbog rotacije kulera vruc vazduh iz cpu kulera ce duvati na dole ka grafickoj i ostaje u kucistu. Ako kuciste na gornjoj strani ima otvore, mnogo je bolje da okrenete samo ventilatore na cpu kuleru da duvaju na gore i izvlace topao vazduh iz kucista.

Pozdrav. Koliko sam video na slikama zbog rotacije kulera vruc vazduh iz cpu kulera ce duvati na dole ka grafickoj i ostaje u kucistu. Ako kuciste na gornjoj strani ima otvore, mnogo je bolje da okrenete samo ventilatore na cpu kuleru da duvaju na gore i izvlace topao vazduh iz kucista.
Kućište je otvoreno, nemam strance i nema otvor gore na kućištu.. Proverio sam koliko je topao vazduh i koliko to duva u karticu i vazduh nije uopšte vruć, a i slabo to duva.
Mislim da je vazduh koji duva na karticu hladniji od grafičke kartice,
Ukoliko bih drugačije okrenuo, baš bi mali bio razmak izmedju grafike i cpu, pritom bi coooler za cpu uvlačio vruć vazduh sa kartice.1677761095690.png1677761074687.png

Poslednja izmena:
Kućište je otvoreno, nemam strance i nema otvor gore na kućištu.. Proverio sam koliko je topao vazduh i koliko to duva u karticu i vazduh nije uopšte vruć, a i slabo to duva.
Mislim da je vazduh koji duva na karticu hladniji od grafičke kartice,
Ukoliko bih drugačije okrenuo, baš bi mali bio razmak izmedju grafike i cpu, pritom bi coooler za cpu uvlačio vruć vazduh sa kartice.Pogledajte prilog 378741Pogledajte prilog 378740
Onda je ok. Bolje ne moze. Pozdrav

Vrh Dno