Lappy je napisao(la):
A niko ne prica o rezoluciji ?
Te pristupacne plazme imaju pateticnu rezoluciju od 852x480, a na velicini od 42" ili 50" to je :zgran:
HDTV dolazi ubrzano, vec ima i 24/7 filmskih kanala sa satelita, a od sredine godine krenuce nekoliko velikih HDTV paketa. Cim se pojave citaci, brzo ce biti gomila HDTV diskova na tristu.
Pa iz tog ugla stvarno vredi sacekati LCD sa full HDTV rezolucijom.
Sto se HDTV-a tice, cinjenice su da...
Do pre mesec dana, nigde u srbiji nije bilo prodajno mesto koje je moglo da pusti HDTV signal, verujem da je tako i sada. HDTV playera nema, kao sto nema ni medija, tek treba da se pojavi. Domacih stanica nema ni u stereo-u, a kamoli u HDTV-u. Satelitska TV ima smisla, za one koji mogu da dopru do kvalitetnih i dekodiranih kanala.
Posmatrano nezavisno od izvora signala, HDTV pruza mnogo bolju i cistiju sliku, sa mnogo vise detalja. To je neosporivo i to je nepobediva cinjenica. Sto se prakticnog dela tice, ta visa rezolucija vredi koliko i vasa udaljenost od TV-a i njegove velicine... Kod naprimer 50" TV, i razdaljine od 4m itekako se vidi razlika, tako da skoro ni nema tako velikog ekrana da nije HDTV.
Za 42" Plasmu, za svakoga sa vise od 4m je skoro nemoguce razaznati razliku izmedju HDTV signala. Ono sto je bitno to je poredjenje ne treba praviti samo menjajuci signal na HDTV TV-u. Vec porediti HDTV signal na HDTV-u, sa obicnim signalom na EDTV-u. To je zbog cinjenice da HDTV TV-i losije reprodukuju obican signal i losije izgleda slika na njima. LCD tehnologija cak stavise losije radi taj posao od Plasme kod downsemplovanja signala. Svi znaju kakva vam je slika kad predjete iz native u losiju rezoluciju na TFT-u
E sad, tu se dolazi i do kljucnog detalja, da li vredi za Plasmu davati duplo vise novca da bi mogli pratiti teze dostupan HDTV program, i imati losu reprodukciju obicnog signala? Sto se mene tice odgovor je bio ne, pogotovu sto nemam satelitsku vec kablovsku.
Da li zaista toliko vredi HDTV na LCD TV-ima, koji su kod nas pristupacni samo za dijagonale do 32". Pa ni to mi nije delovalo previse opravdano. Evo ovo kucam na 21" TFT monitoru za 1600x1200 rezolucijom. Na vise od metar-dva ja ne vidim razliku izmedju 800x600 i 1600x1200 u igricama ili kad pustim Blue Planet HDTV video.
Da li izgleda impresivnije slika na 32" LCD HDTV-u ili 42" EDTV Plasmi? Zanemarujuci razliku u renderingu slike i kvalitetu, tih 10" se primeti i jednostavno mnogo lepse izgleda. U vreme kad sam se ja odlucivao, dobar 32" HDTV LCD je bio skuplji od dobre 42" EDTV Plasme. Cak i da su im cene bile iste kao sto bi sad ili u skorije vreme mogle da budu, HDTV na tako malom ekranu nije neki argument. To je samo selling point, nalepiti sto vise nalepnica
Ja cu svakako kupiti LCD kad bude dostupan i pristupacnih cena u velicinam od 42" i vise. Ali ne zbog kvaliteta, mada se iskreno nadam da ce se pribliziti Plasmi jer za sada bi me i kvalitet udaljio od kupovine. Smatram da LCD-i imaju prednost samo zbog Burn-In efekta, koji je kod mene je jedina cinjenica koja vaga u korist LCD-a u buducnosti. Medjutim, Panasonic je dao garanciju na 60,000 sati, i kazu da su resili taj problem. Vec dva meseca nikad nisam ni naslutio pojavu Burn-Ina... ali ostaje cinjenica da neka nepaznja moze nauditi...
Uglavnom, nepostoji univerzalna preporuka sta treba uzeti sta ne. Svako treba da odluci po svom ukusu i potrebama. Ja sam se dobro raspitao pre nego sto sam odlucio, a krenuo sam da razmisljam kao i vecina ovde... Plasma je skupa, neekonomicna, ogranicavajuca i zastarela... A evo, kad pustim Lost, nijednog trenutka ne pomislim da sam pogresio iako je to HDTV DivX