Šta je novo?

Plazma TV: koji proizvodjac?

djpaan

Čuven
Učlanjen(a)
16.04.2004
Poena
645
Ovde se dosta polemisalo u vezi razlike izmedju lcd/plazma tv, tako da se ne bih u to upustao.

Hajde da kazemo da zelim da uzmem plazmu. Ne vecu od 32 inca, ali pitanje je koji proizvodjac.

Neki kazu uzmi Grunding, ali grunding je propao koliko se ja secam. Soni propada vec 10 godina, prilicno zaostaje.

Samsung mi nesto iskreno ne uliva poverenje (lose iskustvo sa nekim tv).

Dakle sta vi mislite, kome pokloniti poverenj (novac)? :)

Poz, A

Razmishljash o Grundigu, a Sony propada ? :) Najbolje se uvek placa nerealno vishe, pa se ti prerachunaj koliko je tebi isplativo. A ako hocesh pametnu kupovinu, uzecesh LCD :D

Ja bih isao sa Hitachi-jem. Ta firma nikad nece propasti, a televizori, bilo crt bilo plazma su uvek bili za dve klase ispred samsunga i sony-ja.

Za koje 2 klase vise od Sonyja?

Danas sam kupovao tv (obican) i malo virnem u odeljak sa plasma i lcd televizorima. Za 41000din ima Samsung lcd 20'' dijagonala (znaci kao 50cm kod obicnih), ima foru da stoji okacen na zidu, ali ne kao slika, vec se postolje okaci na zid (ima koleno) pa podesavas polozaj kako hoces. Slika je koliko sam video fenomenalna i zamalo njega da kupim.

Pioneer , Philips , Sony
Moram priznati da Hitachi nisam imao prilike da vidim pa se suzdržavam, ali ako su na svom starom nivou onda je i on uz gore pomenutu trojku.

Grunding je opet na nekakvoj infuziji dok mu je ponovo ne ukinu.

Ako ces da das malo vise love - Sony, inace Samsung.

Pogledaj u Merkuru imaju Panasonic ne znam koji je model ali meni je izgledala extra slika na njemu,cak bolja nego na Sony-ju

Ovako pre nepunih mesec dana moj drugar je uzeo plasmu Samsung 42V6 od 138000 din(Metro CC).Mogu ti reci da kad se TV gleda iz daljine ne primecuje se nikakva zrnastost slike,tj.ono sto plasmi zameraju,kad je gledas iz blizine.
Kod LCD-a koje smo isto gledali na svim mestima u BG(posto sam isao sa njim stalno on se ne razume u TV) slika mi se ne svidja,slika standardnog TV programa,bar na ovim LCD-ovima HD ready sa 1024X768 rezolucijom.Slika mi deluje previse nazubljena,interpolirana je u svakom slucaju,nekako ne svidja mi se(al daleko od toga da je losa da me neko ne shvati pogresno).

Dakle ovako momak je sa plasmom izuzetno zadovoljan u svim pogledima,ja jedino nisam zadovoljan sa tim sto se vide sve mane samog TV signala,tj.signal mora biti bas jak da ne bi bilo shuma,i mali shum uzasno degradira sliku,DVD ispada super logicno.

Inace plasme nemas ispod 37" a i te 37" nemas kod nas da kupis vec samo 42".
Ako ti nije bitna HDTV i PIP uzmi ovu plasmu Samsung 42V6 mislim da ces biti zadovoljan.
Meni se na Samsungu slika stvarno svidja,lepsa mi je nego na Sonyu(uporedili smo posto su bili jedna do druge),i jos jedna stvar Samsung plasme imaju osvetljenje 1500 cd/m2 i kontrast 10000:1 dok LCDovi imaju te vrednosti znatno manje.

Mislim da je cenovno jos uvek plasma bolja kupovina,kad LCD u narednim godinama pojeftini na ispod plasme(naravno u istoj velicini ekrana) tad ce mozda LCD biti i bolja stvar,ali videcemo,mozda i tehnologija plasme moze da uznapreduje.

Definitivno na kraju da kazem,kljucne zamerke plasme:
1.zrnastost slike
2.ogranicen vek trajanja

se pri normalnom gledanju ne primecuju(prvo plasmu gledas sa 3-4 m ili vise,drugo neces plasmu drzati 15 godina vec maksimum 7-8)

Stefan1 je napisao(la):
... Meni se na Samsungu slika stvarno svidja,lepsa mi je nego na Sonyu(uporedili smo posto su bili jedna do druge)...

Za te pare mozda, ali inace, top model Sony-jev i Samsung-ov ne mogu da se porede. Doduse, ni po ceni. Za mene je Samsung jako losa firma za televizore svih vrsta.

Sto se tice ove price jedan Sony-jev lcd me je odusevio. Video sam ga kada sam bio na poslednjoj Cinemania-i. Kosta uzasno puno. Model je, ako sam dobro zapisao u remainder telefona, KLV-V40A 10E.

Sto se tice neke normalnije klase cena, kada sam bio pre par meseci u Kopenhagenu imao sam prilike da vidim brdo plazmi i lcd-a, i u pristupacnoj cenovnoj klasi se izdvajaju Philips plazme.

djpaan je napisao(la):
Hajde da kazemo da zelim da uzmem plazmu. Ne vecu od 32 inca, ali pitanje je koji proizvodjac.

Neki kazu uzmi Grunding, ali grunding je propao koliko se ja secam. Soni propada vec 10 godina, prilicno zaostaje.

Samsung mi nesto iskreno ne uliva poverenje (lose iskustvo sa nekim tv).

37" je najmanja plasma, ne postoji 32".

Panasonic i Pioneer imaju najbolje plazme. Slede Hitachi, Toshiba, Sharp, pa onda Sony, Fujitsu, Nec, JVC... pa korejanci LG, Samsung.... I ovo vazi samo za Plazme jer svaka tehnologija je prica za sebe. I glupo je banalizovati jednu marku kao najbolju za sve :)

Svi koji pricaju u neprikovenosti Sony-ja su smesni. Sony je napravio cudo Trinitron CRT pre 20-30 godina, ali i drugi su naucili da prave TV tako da ni u CRT klasi nije br.1, ili za klasu/korak ispred...

Sto se cinjenica tice, Sony uopste ne pravi Plasma ekrane vec 42" HDTV uzima od Hitachija, 42" EDTV od NEC-a, 50" HDTV od Pioneera (konkretno 504 model), a samo radi elektroniku.

Slicno je i sa drugima, pa za samo neke da razjasnim:

Panasonic ima svoju fabriku a snabdeva Toshibu, Fujitsu, JVC... I ima najvecu fabriku za Plazme na svetu (ili treba da je tovori nisam siguran).

Pioneer (koji poseduje NEC) ima takodje svoju fabriku a snabdeva Sony i Sharp

Samsung i LG/Zenith pravi svoje plasme u koreji.

Savetujem ti da odes u neki hyper/mega/super/duper market (eurosalon, tehnomarket, metro etc...) pogledaj konkurente side by side. Trazi da svi imaju isti source. Gledaj da ne podvale Demo DVD od proizvodjaca posto je namenjen samo za tu marku. Obavezno gledaj i TV prijem ako moze neki losiji kanal, cisto da vidis kako tuner radi. Gledaj sa razdaljine od 3-4 metra. Trazi da ti daju daljinski da kod uzih kandidata prodjes kroz sve modove za sliku, posto znaju na kvarno da boostuju losije modele.

Pogledaj forume u svetu, posto tamo ima vise indormacija i testova. Ima i dobrih review sajtova pa mozes da vidis sta i magazini pisu i kako ocenjuju mada uvek pricaju da je to placeno ;)

p.s. Ako se otvaras vec za 37" onda idi na 42" - Size does matters. I nema nikoga ko je ikad rekao "trebao sam da uzmem manji TV" ;)

Stefan1 je napisao(la):
Ovako pre nepunih mesec dana moj drugar je uzeo plasmu Samsung 42V6 od 138000 din(Metro CC).Mogu ti reci da kad se TV gleda iz daljine ne primecuje se nikakva zrnastost slike,tj.ono sto plasmi zameraju,kad je gledas iz blizine.

Screendoor efekat je prisutan kod svih plazmi, i a ako neko ima plazmu i ne zna sta je bolje da zivi u neznanju. Zaista se ne primecuje sem ako ne zelis da primetis.

Stefan1 je napisao(la):
Kod LCD-a koje smo isto gledali na svim mestima u BG(posto sam isao sa njim stalno on se ne razume u TV) slika mi se ne svidja,slika standardnog TV programa,bar na ovim LCD-ovima HD ready sa 1024X768 rezolucijom.Slika mi deluje previse nazubljena,interpolirana je u svakom slucaju,nekako ne svidja mi se(al daleko od toga da je losa da me neko ne shvati pogresno).

Imamo isti ukus sto se tice LCD-a, kao i vecina sveta ;) LCD jos nije blizu Plazmi i svi ti pokusaji da pojacaju osvetljenost da nadomeste kontrast po meni jos vise unakaze sliku. No LCD obecava :) Mislim da nikad nece dostici plazmu jer ce pre SED ekrani izaci na trziste.

Stefan1 je napisao(la):
Dakle ovako momak je sa plasmom izuzetno zadovoljan u svim pogledima,ja jedino nisam zadovoljan sa tim sto se vide sve mane samog TV signala,tj.signal mora biti bas jak da ne bi bilo shuma,i mali shum uzasno degradira sliku,DVD ispada super logicno.

Samsung ima ocajan tuner, ne samo kod Plasmi vec i kod CRT-ova. Cak mi se cini da imaju jedan tuner za sve TV-e sto je glupost. Ali tako obaraju cenu. Mada je sramota staviti bedan tuner u TV set od 1,500 EUR. Mada se meni licno ne svidja slika, zbog cega ne znam nisam hteo da zalazim u detalje. Ali stoji da je i kao takva bolja od svih LCD-a koji su po nasim marketima. Ja sam odustao zbog "kvaliteta" izrade i losih iskustava drugih.

Stefan1 je napisao(la):
Definitivno na kraju da kazem,kljucne zamerke plasme:
1.zrnastost slike
2.ogranicen vek trajanja

se pri normalnom gledanju ne primecuju(prvo plasmu gledas sa 3-4 m ili vise,drugo neces plasmu drzati 15 godina vec maksimum 7-8)

Bolji proizvodjaci daju vek od 60,000 sati za half-time, znaci posle tog vremena osvetljenost ce biti 50% slabija od pocetne (fabricke). Ako gledas 8 sati dnevno TV svaki bogovetni dan to je 20 godina, najveci prosek je u US i tamo je 5 sati pa je to nekih 30 i vise godina.

Isti life time je i za LCD sa bitnom razlikom da samo zamenis back light i imas novi LCD. Ali je pitanje koliko ces imati hot/stuck/dead pixela i nasta ce liciti slika.

Screendoor efekat postoji, i to je to. Ali suludo je obracati paznju na to.

Ima daleko veca mana poput Burn-In, koji nastaje kada staticka slika ostane predugo na istom mestu pa ostane fleka. Doduse kod novijih panela toga skoro da nema, vec samo neko ima Image Retention, sto je u sustini ista stvar samo nestane posle nekog vremena. LCD skoro da nema taj problem i to je po meni najveci adut u vecitom derbiju Flat panela ;)

Sve ostalo je skoro savrseno :)

Poslednja izmena:
Ako imash para, Fujitsu i niko drugi. Dobar deo B&O, Sony i dr. plazmi su samo potpisane Fujitsu plazme. Medju prvima su razvili tehnologiju i daleko su napredniji od ostatka trzishta. Slika na njihovim prvim plazmama je neuporedivo bolja nego na 80% danshnjih modela.

mitnick je napisao(la):
Ako imash para, Fujitsu i niko drugi. Dobar deo B&O, Sony i dr. plazmi su samo potpisane Fujitsu plazme. Medju prvima su razvili tehnologiju i daleko su napredniji od ostatka trzishta. Slika na njihovim prvim plazmama je neuporedivo bolja nego na 80% danshnjih modela.

Hehe, Fujitsu nema osrednje plazme osrednje cene. Ili naprave fantasticnu plazmu koja je nenormalno skupa ili losu koja je opet skupa u poredjenju sa "dobrim" korejancima u toj losijoj klasi...

Ali kad neko pita za 32" Plasmu, znaci govorimo o budget klasi ;)

Trenutno sam u istom filmu: biram plasmu....video sam gomilu i u najuzi izbor u pristupacnoj klasi su :
Sony KE-P42M1
Panasonic TH-42PA50
LG 42PX4RV
Samsung PS42S5H i PS42V6
Philips 42 PF 5320

i cini mi se da mi je Philips favorit sa cenom od oko 170 k din ( napoljiu je oko 1500 EUR). Jel ima neko komentar na nekih od ovih modela?

btw. TV cu da gledam u 4:3 formatu, na 16:9 mi ocajno izgleda obican TV signal...

Carlito je napisao(la):
Trenutno sam u istom filmu: biram plasmu....video sam gomilu i u najuzi izbor u pristupacnoj klasi su :
Sony KE-P42M1
Panasonic TH-42PA50
LG 42PX4RV
Samsung PS42S5H i PS42V6
Philips 42 PF 5320

i cini mi se da mi je Philips favorit sa cenom od oko 170 k din ( napoljiu je oko 1500 EUR). Jel ima neko komentar na nekih od ovih modela?

btw. TV cu da gledam u 4:3 formatu, na 16:9 mi ocajno izgleda obican TV signal...

Plasma je "ozbiljna" investicija, tako da cak i cena ne bi trebalo da je presudna. Najbolje ti je da obidjes nekoliko velikih marketa gde imaju izlozene modele i uporedis sliku. Nazalost nigde nemaju sve modele na jednom mestu, ali ako imas dobro vizuelno pamcenje mozes iskobinoavti da skoro svaki model mozes uporediti sa nekim.

Eurosalon ima Pioneer, Panasonic i Samsung. Metro ima Samsung i Sony, Sony World ima Sony, Phipis, LG, Sharp,... Tehnomarket ima Panasonic i Samsung...

A mozda bolje od svega toga je da pogledas neki od stranih foruma (www.avforums.com), pa da vidis kako prolazi koji model na trzistu gde se u malom gradicu denvno proda plasmi koliko u celoj Srbiji za godinu dana :)

Definitivno moj redosled bi bio Panasonic, pa Philips ili Sony, LG, Samsung...

Pogledaj i www.avreviews.com .. Uz malo srece mozda ces naci review za modele za koje si zainteresovan.

Sto se tice wide format slike i signala TV stanica, navici ces se. Neces se navici u smislu da ces prihvatiti da lose izgleda slika, vec ce ti se mozak prilagoditi tome. Ja sada ne primecujem razliku kad gledam wide ili 4:3 format. U pocetku su mi svi bili na wide siroki, a posle nekog vremena na 4:3 svi su visoki. Medjutim vec 3 godine imam Wide Screen, i najvise gledam obican 4:3 signal i jednostavno nekako ti mozak kompenzuje to da ti jednostavno ne smeta...

Doduse, gosti uvek primete da je slika nekako sira, ali Just/Panorama ili kako se vez zove mod, sasvim korektno radi posao, tako da se samo u krajevima vidi znatna deformacija.

Kakva bre crna plasma....ko je lud da to drzi u kuci??Znate li vi bre koliko to zrachi?Gledajte utakmicu/film na plasmi pa na lcd-u...Chak i ako ne mozhete da primijetite razliku u slici, zrachenje morate osjetiti...I vidim pominjete sony plasme...Sony je inache izbacio iz proizvodnje plasmu uopste i bacio se na razvoj LCD-a...Nova serija Bravia je toliko dobra da iznad teshko da ima shto....40" Bravia je neshto najvise shto za sad LCD industrija mozhe da ponudi....Mada je i skuplja dosta od konkurencije...(2800evra)

BitrAtE je napisao(la):
Kakva bre crna plasma....ko je lud da to drzi u kuci??Znate li vi bre koliko to zrachi?Gledajte utakmicu/film na plasmi pa na lcd-u...Chak i ako ne mozhete da primijetite razliku u slici, zrachenje morate osjetiti...I vidim pominjete sony plasme...Sony je inache izbacio iz proizvodnje plasmu uopste i bacio se na razvoj LCD-a...Nova serija Bravia je toliko dobra da iznad teshko da ima shto....40" Bravia je neshto najvise shto za sad LCD industrija mozhe da ponudi....Mada je i skuplja dosta od konkurencije...(2800evra)

Majstore, ima milion stvari koji su kod plazme losi, ili kod drugih tehnologija jednostavno bolji... ali zracenje? I to zracenje koje ti mozes da osetis? To je talenat koji bi stvarno trebao bolje da iskoristis i unovcis u NASA-i nego da prosipas ovde po forumima :)

Plasma uopste nema tehnologiju kao CRT televizori, niti moze da generise takvo zracenje. Jedina vrsta zracenja koja moze da potekne iz plasme je UV zracenje koje je toliko zanemarljivo da se nigde ni ne spominje. A da ne govorim da je moguce izmeriti samo 1" od ekrana.

Sony jeste izbacio plazmu iz prozivodnih linija. Ili tacnije nikad je nije ni proizvodio vec uzimao od drugih, mislim da je od Hitachija. I tacno je da ako mozete da cekate godinu dve, mozda je bolje da uzmete LCD nego plazmu jer ce verovatno kvalitet biti vrlo priblizan. Medjutim, sada Plasma ima ubedljivo bolju sliku nego LCD. A ako je kvalitet toliko bitan, nemoj ni ici na flat panel televizore, jer stari CRT je jos uvek televizor sa najboljom slikom!

Sto se cena tice, do pre koji mesec, 32" LCD koji vredi nesto je kostao koliko dobra 42" plasma. Tako da je jos uvek cena na strani Plazme, i ostace dosta dugo za 42" i vece ekrane.

Bilo bi dobro da malo pogledas neki od specijalizovanih stranih magazina, ili sajtova osim tih Sony kataloga koje verovatno citas. Nije Bravia jedina na svetu, niti najbolja... Cak stavise, lider za LCD tehnologiju je Samsung, koji ovde (opravdano) napadate za CRT i Plasma TV-e. No sve se to brzo menja.

Uglavnom savet je ako vam se ne zuri, sacekajte godinu-dve, ako vam se mnogo ne zuri sacekajte 4-5 godina za SED tehnologiju. Ako mozete jos vise da cekate - ne treba vam TV ... zadrzite taj crno-beli koji verovatno jos imate :)

A niko ne prica o rezoluciji ?
Te pristupacne plazme imaju pateticnu rezoluciju od 852x480, a na velicini od 42" ili 50" to je :zgran:
HDTV dolazi ubrzano, vec ima i 24/7 filmskih kanala sa satelita, a od sredine godine krenuce nekoliko velikih HDTV paketa. Cim se pojave citaci, brzo ce biti gomila HDTV diskova na tristu.
Pa iz tog ugla stvarno vredi sacekati LCD sa full HDTV rezolucijom.

Plasma ne zrachi?Aj mi objasni zashto oce da mi glava pukne posle sat gledanja u nju....Dodushe iz blizine al ne neposredne...A s LCD-om nemam nikakvih problema?

Stvarno, ljudi, zar razmisljate o plasma TV-u pored ovakve najezde LCD-a???
Pa to je kao da kupujete parnu lokomotivu u 21 veku... I trazite da bude top model.

ArrowSat je napisao(la):
Pa to je kao da kupujete parnu lokomotivu u 21 veku... I trazite da bude top model.

Jednostavno iliti cinjenica:LCD ima losiju sliku od plazme tacka a i LCD i Plazma zajedno imaju losiju sliku od CRT-a druga tacka tako da sve sto je covek (ATG) pisao ima smisla samo mi smo takav narod pa svaki ciga svoga konja hvali :d

Lappy je napisao(la):
A niko ne prica o rezoluciji ?
Te pristupacne plazme imaju pateticnu rezoluciju od 852x480, a na velicini od 42" ili 50" to je :zgran:
HDTV dolazi ubrzano, vec ima i 24/7 filmskih kanala sa satelita, a od sredine godine krenuce nekoliko velikih HDTV paketa. Cim se pojave citaci, brzo ce biti gomila HDTV diskova na tristu.
Pa iz tog ugla stvarno vredi sacekati LCD sa full HDTV rezolucijom.

Sto se HDTV-a tice, cinjenice su da...

Do pre mesec dana, nigde u srbiji nije bilo prodajno mesto koje je moglo da pusti HDTV signal, verujem da je tako i sada. HDTV playera nema, kao sto nema ni medija, tek treba da se pojavi. Domacih stanica nema ni u stereo-u, a kamoli u HDTV-u. Satelitska TV ima smisla, za one koji mogu da dopru do kvalitetnih i dekodiranih kanala.

Posmatrano nezavisno od izvora signala, HDTV pruza mnogo bolju i cistiju sliku, sa mnogo vise detalja. To je neosporivo i to je nepobediva cinjenica. Sto se prakticnog dela tice, ta visa rezolucija vredi koliko i vasa udaljenost od TV-a i njegove velicine... Kod naprimer 50" TV, i razdaljine od 4m itekako se vidi razlika, tako da skoro ni nema tako velikog ekrana da nije HDTV.

Za 42" Plasmu, za svakoga sa vise od 4m je skoro nemoguce razaznati razliku izmedju HDTV signala. Ono sto je bitno to je poredjenje ne treba praviti samo menjajuci signal na HDTV TV-u. Vec porediti HDTV signal na HDTV-u, sa obicnim signalom na EDTV-u. To je zbog cinjenice da HDTV TV-i losije reprodukuju obican signal i losije izgleda slika na njima. LCD tehnologija cak stavise losije radi taj posao od Plasme kod downsemplovanja signala. Svi znaju kakva vam je slika kad predjete iz native u losiju rezoluciju na TFT-u :(

E sad, tu se dolazi i do kljucnog detalja, da li vredi za Plasmu davati duplo vise novca da bi mogli pratiti teze dostupan HDTV program, i imati losu reprodukciju obicnog signala? Sto se mene tice odgovor je bio ne, pogotovu sto nemam satelitsku vec kablovsku.

Da li zaista toliko vredi HDTV na LCD TV-ima, koji su kod nas pristupacni samo za dijagonale do 32". Pa ni to mi nije delovalo previse opravdano. Evo ovo kucam na 21" TFT monitoru za 1600x1200 rezolucijom. Na vise od metar-dva ja ne vidim razliku izmedju 800x600 i 1600x1200 u igricama ili kad pustim Blue Planet HDTV video.

Da li izgleda impresivnije slika na 32" LCD HDTV-u ili 42" EDTV Plasmi? Zanemarujuci razliku u renderingu slike i kvalitetu, tih 10" se primeti i jednostavno mnogo lepse izgleda. U vreme kad sam se ja odlucivao, dobar 32" HDTV LCD je bio skuplji od dobre 42" EDTV Plasme. Cak i da su im cene bile iste kao sto bi sad ili u skorije vreme mogle da budu, HDTV na tako malom ekranu nije neki argument. To je samo selling point, nalepiti sto vise nalepnica :)

Ja cu svakako kupiti LCD kad bude dostupan i pristupacnih cena u velicinam od 42" i vise. Ali ne zbog kvaliteta, mada se iskreno nadam da ce se pribliziti Plasmi jer za sada bi me i kvalitet udaljio od kupovine. Smatram da LCD-i imaju prednost samo zbog Burn-In efekta, koji je kod mene je jedina cinjenica koja vaga u korist LCD-a u buducnosti. Medjutim, Panasonic je dao garanciju na 60,000 sati, i kazu da su resili taj problem. Vec dva meseca nikad nisam ni naslutio pojavu Burn-Ina... ali ostaje cinjenica da neka nepaznja moze nauditi...

Uglavnom, nepostoji univerzalna preporuka sta treba uzeti sta ne. Svako treba da odluci po svom ukusu i potrebama. Ja sam se dobro raspitao pre nego sto sam odlucio, a krenuo sam da razmisljam kao i vecina ovde... Plasma je skupa, neekonomicna, ogranicavajuca i zastarela... A evo, kad pustim Lost, nijednog trenutka ne pomislim da sam pogresio iako je to HDTV DivX :)

Poslednja izmena:
BitrAtE je napisao(la):
Plasma ne zrachi?Aj mi objasni zashto oce da mi glava pukne posle sat gledanja u nju....Dodushe iz blizine al ne neposredne...A s LCD-om nemam nikakvih problema?

Ma kakvo crno zracenje prijatelju :)

Jednostavno mozda je los signal, lose osvetljenje, losa plasma... ko zna. Mozda jednostavno nisi kompatibilan sa Plasmama :) Mog komsiju odmah zaboli glava kad je pod neonskim osvetljenjem. Koliko god da je savrseno i dobro radi, jednostano nemoze.

Mene boli glava samo od 50Hz slike, i iskreno mislim da svako kome se ne bacaju nesto pare i nije zapeo za fancy Flat TV, moze da se zadovolji za 100Hz CRT-om i to onaj Low Depth. To je najbolja slika za dobre pare dok se trziste malo ne smiri.

Meni se plazma isplatila. Okacicu je na zid, i izbaciti 32" CRT koji ce mi osloboditi 2 m2 prostora. Sto u Beogradu otprilike kosta 2k EUR koliko i Plasma :)

ArrowSat je napisao(la):

Hehe... Posto nisi nista skapirao sto sam pisao, moracu i ja lokomotiva da se dohvatim :) Znas, pre 3 godine 200 ljudi je poginulo u superbrzom vozu u nemackoj. Svi bi oni sada zeleli da su se vozili top model parnom lokomotivom.

Sve sto je novo i nosi nove nalepnice i skracenice, ne znaci neminovno da je dobro. Ne zaboravite da je CRT tehnologija jos uvek suvereno najbolja sto se kvaliteta slike tice. A to je.... pa konjska zaprega? sta li? :)

Nedavno, prijatelj mi se dvoumio da li da uzme LCD ili CRT, za plazmu nije imao para. LCD mu je bio zakon, slika nikad bolja, ravnija i preglednija. Kad sam mu rekao na sta da obrati paznju i kako da poredi LCD i CRT kvalitet slike, totalno se zbunio i nista mu nije bilo jasno. LCD-u mu vise nije bio tako privlacan. Posle sam mu i najskupljoj Plasmu pokazao neka artifakte pa ga je to umirilo. Shvatio je da nijedna tehnologija nije savrsena a kupio je LCD zato sto je fancy. Sad ga je proslo to sto ga je drzalo srecnim, posto cinjenica da je nesto okaceno na zidu je nesto sto ce vas najkrace drzati. Dosadio mu je i taj LCD jer slika nije ni veca od 70cm Philips TV-a, daleko od toga da je bolja osim cinjenice da je bio 50Hz. Novi LCD sto su se pojavili su jos bolji. Ali da sad opet da bira ne bi uzeo ni taj novi nego bi uzeo CRT i prestao da razmislja o tome i cuvao pare za nesto pametnije kako kaze :)

Sve ovo sto ste napisali sam prosao, od odusevljenja do razocarenja svakom od tehnologija...i na kraju sam na pocetku: sta uzeti?
1. Plasma - 42" mi je ipak mozda malo veliko za sobu sa rastojanjem zidova izmedju kojih je TV od 4 m.
2. LCD - generalno slika nije na potrebnom nivou, zrnastost slike je izrazena, pri tome je 16/9...tu su se izdvojili Sony KLV-S40A10 i Philips 37 PF 5320
3.CRT - Na kraju sam se vratio na 29" CRT i otisao da uzmem to i video da su dubine 80 cm? a i nema onog Sony KV71 sa onim crnim sa strane...

Definitivno treba cekati , naravno ko moze, situacija na trzistu je takva...jedini problem je sto ja ne mogu da cekam :)

Poslednja izmena:
Plazme su josh uvek skupe i nepraktichne... Poshto radim sa istim mogu da vam kazem nekoliko stvari - najbolje plazme sa kojima sam radio su Pioneer i Panasonic (ako izuzmemo npr. Loewe koje su brutalne, ali i brutalno skupe). Plazme imaju mnogo problema:
1. veliki pixeli - retko koja plazma ima vecu rezoluciju od 1366x768 (pri velichini od 40-50" to je jako malo),
2. kao i kod prvih crt monitora, pixeli mogu da "izgore" ako se dugo gleda jedan te isti program ili ako slika stoji (tipichan primer je logo na tv-u koji stalno stoji na jednom mestu i posle na plazmi ostaje crna senka gde je on bio).
3. plazme (za razliku od lcd-a) imaju refresh rate koji je obichno 60 Hz. To se zaista oseca kada gledash plazmu
4. plazme troshe po 390 W (pioneer 505MXE npr.) i greju se...

LCD i OLED ekrani su buducnost - moj sledeci televizor ce najverovatnije biti Samsung LE32M61B. Zashto? Pa zato shto sam video 100+ drugih lcd i plazma televizora i ovaj je bio jedan od retkih koji je za normalnu cenu davao odlichan kvalitet slike...

zerbah je napisao(la):
LCD i OLED ekrani su buducnost - moj sledeci televizor ce najverovatnije biti Samsung LE32M61B. Zashto? Pa zato shto sam video 100+ drugih lcd i plazma televizora i ovaj je bio jedan od retkih koji je za normalnu cenu davao odlichan kvalitet slike...

Ovo je vec konkretan predlog i pre svega vrlo koristan savet.
Hvala!

zerbah je napisao(la):
3. plazme (za razliku od lcd-a) imaju refresh rate koji je obichno 60 Hz. To se zaista oseca kada gledash plazmu
rekoh ja....zna fino da zaboli glava posle nje....

Inache ja sam odlucio da se vratim na CRT 72cm dok ne usavrshe LCD-e...Jeste shminka LCD al kvalitet slike mi je prioritet...

Poslednja izmena:
BitrAtE je napisao(la):
Inache ja sam odlucio da se vratim na CRT 72cm dok ne usavrshe LCD-e...Jeste shminka LCD al kvalitet slike mi je prioritet...

Chinjenica je da je sada teshko naci LCD televizor bez mana (slab otklik, previshe visok black level, mnogo shuma i sl.), ali LCD televizori u poslednje vreme idu napred neverovatnim tempom - uporedjivao sam LCD televizore sa pochetka i kraja 2005 godine (znachi jedna generacija razlike max) i mogu ti reci da se kardinalno razlikuju. Po meni postoje dve stvari koje kolju LCD televizore trenutno - losh izvor TV signala (tj. nema josh uvek HDTV signala, da ne govorim o kvalitetu TV signala u Srbiji) i nedostatak HD filmova/igrica. Za gledanje obichnog dvd-a treba imati dosta dobar dvd plejer - sa minimum komponentnim izlazom (bilo bi dobro sa DVI/HDMI izlazom i realtime skaliranjem na HD 720p), shto znachi 300+ evra. Dodushe ako se ima para za dobar LCD televizor ~2K-3K evra, onda se ima para i za dobar dvd plejer ;)

Nazad
Vrh Dno