Šta je novo?

PlayStation 5 - opsta tema

Mene u celoj price najvise brine buduca cena PS6. Ako PS5 Pro kosta ovoliko, nema sanse da ce PS5 biti jeftiniji...

Isto vazi i za sledeci XBOX, osim ako M$ ne zaigra na sve ili nista i pocne da prodaje konzole zestoko ispod cene.

Inace, gledam sada oglase kod mene (Austrija) - polovni PS5 sa diskom moze da se nadje i za 330€ sto je fenomenalna ponuda.
Ako imas obican PS5 upgrade i nije toliko skup. Ja cekam neke ponude na nasim sajtovima da dam moj Fat PS5 uz doplatu za PS5 Pro. Nesto nisam ispratio kolika je cena polovnih PS5 uopste kod nas. Verujem da cu za moj PS5 sa dva kontrolera i dodatno ugradjenim SSD od 1Tb moci da uzmem i do 450e. Disk svakako nikada nisam ni koristio tako da mi je to nebitna stavka a i sam vertical stand nisam koristio ni na mojoj jer me mrzelo da ga skidam kada cistim konzolu.

Ja sam to planirao isto, ali ce doplata da bude nekih 500e sigurno

Samo me interesuje ko ce da da toliko kada je nov PS5 slim sa 1TB 59.999. Ili je ovo na sajtu gamesa greška. Znajući ovu cenu stvarno je ludost kupiti PS5 PRO.

Mene u celoj price najvise brine buduca cena PS6. Ako PS5 Pro kosta ovoliko, nema sanse da ce PS5 biti jeftiniji...

Isto vazi i za sledeci XBOX, osim ako M$ ne zaigra na sve ili nista i pocne da prodaje konzole zestoko ispod cene.
Xbox će možda izbaciti i neku next gen S verziju koja bi trebala pogoniti 1440p u 60 fps po niskoj ceni, recimo 450€. To bi bilo top ako će cene biti sulude.

Malo pre sa klincem pričam kaže drugar skupio pare za PS5 Pro. Malo krenem da računam i kazem ladno moze da uzme 5icu Slim, Switch V2 preko madjara koji moze da hakuje i ostane mu 5 soma 🤣. Komotno da padne razred 😁

Onda uzmem Sonijeve proizvode po MP cenama kod nas da računam. Slim, Portal i drugi DualSense isto mu ostane para.

Ma neisplativa konzola totalno. Gledam na amazonu ocena 2-2.3/5 pljuvacina teska gomila ljudi vraca konzole jer vide da ne dobijaju nista i poceli su da rade racunice kao sto je @emaremare dao iznad. Tako da ocekujem da ce sony spustiti cene vrlo brzo. Jedino sta moze da ih izvuce je cini mi se skori GTA6 pa da naprave neki dobar bundle a to nije ni u najavi 🙃

U DE/At u Müller lancu prodavnica (la drogerija, kao Lilly samo sto vise svastare jer nude i igračke) ps5 pro moze da se pazari za 659e za one koje imaju CB (corporate benefits) vaučere tj de fakto mogu d otpisu porez... Što je ok cena

Btw na temu gore - kao što rekoše neki ovo im je dobra downsell taktika, dogodine kada bude gta launch mogu da obore malo cene i ponude neki bundle i za ps5 pro, čisto da malo raskrče zalihe... Drugačije ne vidim da će se nešto masovni kupovati

Možda u startu nije ni bila zamisao da se kupuje masovno. Kao i kod Pro modela ajfona npr, to ima svoju ciljnu grupu, ali nedostupno je širim narodnim masama zbog visine cene. Ovo trenutno kupuju samo entuzijasti, a kežual gejmeri nemaju nikakvu potrebu jer je benefit nikakav. Svaka enhanced verzija igre mora da se gleda pod lupom da bi se primetila razlika.

PS4 Pro u poređenju sa bazičnim PS4 modelom je u startu imao vidnu razliku u performasama. To ovde nije slučaj. Jedino možete da posumnjate u sebe ako čitate komentare na PS5 i PlayStation subredditu gde botovi prave hajp. E onaj vid ludila nisam video nigde.

Kada gledas iz naše perspektive većina i ranijih generacija PlayStation konzola je bila nedostupna za narodne mase. Nekada, dok je bio aktuelan, moglo se naci u ponudi jos skuplje od početne prodajne PlayStation 2 "čipovan" (lemio se Mars čip) da bi se igrale narodne verzije igara, pa je opet narod kupovao.

Možda u startu nije ni bila zamisao da se kupuje masovno. Kao i kod Pro modela ajfona npr, to ima svoju ciljnu grupu, ali nedostupno je širim narodnim masama zbog visine cene. Ovo trenutno kupuju samo entuzijasti, a kežual gejmeri nemaju nikakvu potrebu jer je benefit nikakav. Svaka enhanced verzija igre mora da se gleda pod lupom da bi se primetila razlika.

PS4 Pro u poređenju sa bazičnim PS4 modelom je u startu imao vidnu razliku u performasama. To ovde nije slučaj. Jedino možete da posumnjate u sebe ako čitate komentare na PS5 i PlayStation subredditu gde botovi prave hajp. E onaj vid ludila nisam video nigde.
Upravo. Ovo je bukvalno proizvod za one koji vec imaju OLED TV sa 120hz i ostalo, i znaci im da imaju taj dodatni horsepower i voljni su da daju para.

Nije proizvod koji na launchu raja koja radi goste nosioce fantome od naloga i kaci na fox/vivax TV. Jednostavno je, kao sa ajfonima sto kazes, ciljna grupa igraca kojih je dosta malo, ali je zarada velika upravo na njima. Zato ni disk drive nisu dali uz PS5 Pro, ljudi koji 800e daju na konzolu imaju i da svaki naslov na launchu digitalno za 70e uzmu i da ne razmisljaju da li ce uspeti da prodaju kroz par meseci ili ne kad obrnu igru.

Upravo. Ovo je bukvalno proizvod za one koji vec imaju OLED TV sa 120hz i ostalo, i znaci im da imaju taj dodatni horsepower i voljni su da daju para.

Nije proizvod koji na launchu raja koja radi goste nosioce fantome od naloga i kaci na fox/vivax TV. Jednostavno je, kao sa ajfonima sto kazes, ciljna grupa igraca kojih je dosta malo, ali je zarada velika upravo na njima. Zato ni disk drive nisu dali uz PS5 Pro, ljudi koji 800e daju na konzolu imaju i da svaki naslov na launchu digitalno za 70e uzmu i da ne razmisljaju da li ce uspeti da prodaju kroz par meseci ili ne kad obrnu igru.
Pazi ja imam novi oled 120hz gomilu igara uzeo na launch ili preorderivao ne zanima me prodaja ni naloga ni konzole ni igara pa ne vidim smisao PS5Pro kad sam malo dublje istrazio. Jos ja volim sto ne dolazi s diskom jer i OG konzolu sam jurio u digitalnoj varijanti jer mi je lepsa. Ali smisao 5fpsa vise i rt u 50 igara vecinom zastarelih kroz remastere i da pljunem cenu nekog gaming pca za zatvoren sistem i to ne mogu da opravdam bar ne iz ugla mog gde imam ps5. Ok za ljude koji imaju ps4/pro. Silne pare sam utukao u Fanatec opramu zbog zakljucanog sistema i sad jos da ih castim 500e za 5fpsa totalna glupost. Jednostavno nema tu nekog preteranog horspowera za koji sam ja voljan da dam te pare u ovom trenu. Ok da je konzola na pola puta trenutne cene i slima, ili da su za ove pare ponudili GtA6 bundle pa kao hajp pa deri. Nisu se udostojili ni da svih tih 50 igara kojima ispiraju usta imaju day one upgrade.

Ja sam upravo pronašao račun za moj PS5 (disk verzija), stoji datum 26. maj 2022. Platio sam konzolu 731 evro u MediaMarkt-u i postojala je samo ta bundle opcija (charger dock za 2 joypad-a, dodatni dual sense i čini mi se CoD: Vanguard disk). U tom istom MediaMark-u je sad cena 800 evra za PS5pro (dolazi samo s jednim DualSense joypad-om). Kad sad gledam iz mog ugla, ništa me više ne bi ošišao Sony sa ovim Pro modelom nego što me je već ošišao pre 2 i po godine. Sreća moja u čitavoj priči je što sam više nego zadovoljan ovom OG konzolom (u kombinaciji sa 120Hz, VRR TV-om) pa ne planiram uskoro na novo šišanje. Moj kolega je kupio konzolu par meseci pre mene i mislim da je njega izašlo još skuplje i to bez ikakve dodatne opreme, samo sa jednim DualSense joypadom. I nismo mi bili jedini, verujem da je stvarno veliki broj konzola prodat baš po tim naduvanim cenama (u odnosu na preporučenu cenu od strane Sony-ja) a tu istu razliku u ceni (mi bi rekli kajmak) nije pokupio Sony već preprodavci. Sad deluje da je taj isti kajmak rešio da uzme Sony, skalperi će morati da se prebace na neki drugi proizvod.

Uz pro bi imao samo jedan kontroler i ne bi imao disk drajv ni charging dock ni CoD. Kad bi sve to dodao na spisak bilo bi veselo.
PS5 u aprilu '21. sam platio 57.000, klot konzola i kontroler.

Ja uzeo digital ed. Ragnarok (de facto 1:1 kasnija slim verzija), 450e na Amazonu(de) 1. decembra 2022, dodao kasnije za 60e (bundle na nekoj akciji u MM) dualsense camo+charging dock i uplatio "zelenu" za PSN kredit...
Mislim da je racunica jasna, cak je konzola izasla jeftinije jer je Ragnarok tek iskocio...
Sada su podgli cene za dzojstike, stand moras da doplatis... O cenama digitalnih izdanja ne vredi pricati, iskreno mozda je i bolje bilo da sam doplatio 70-80e za disk verziju...

Poslednja izmena:
Ideja da će PS5 pro kupiti samo oni koji imaju pare za isti, tj oni koji se ne štekaju mi je vrh.

Evo ja nemam vox/vivax TV, vec najjaču ne OLED Sony verziju TVa od 65 inča. Preskocio OLED jer sam bas imao dobru ponudu za ovaj. Nisam kupovao punjač za kontrolere preko aliexpressa, već uzeo originalni. Ne koristim guest i slične naloge, doduše kupujem preko turske i na popustu, jer što da ne. Bitno mi je da ne gubim na kvalitetu usluge, a kad već mogu da uštedim negde, ne vidim razlog da plaćam duplo skuplje pretplatu. Svakako koristim ceo nalog.

Činjenica je da mogu da izdvojim pare da doplatim za pro verziju, ali ako već dajem pare za nešto, volim da vidim neku opipljivu vrednost iza toga. Ovde sam video jedno veliko ništa, otuda je neću ni kupovati. Moooozda ako kroz neko vreme bas opadne cena, a u međuvremenu se pojave neki naslovi gde se vidi prednost pro konzole.

Kao sto rekoh ranije, ovo mi je jedino jasno da uzimaju entuzijasti ili ljudi koji imaju starije verzije konzole, pa je skok u performansama ozbiljniji. Međutim, kad se porede cene pro i obične slim verzije, opet mi je pro verzija neopravdano skupa, pa bih i ljudima sa starijim konzolama pre preporučio slim umesto pro.

Pitanje za sve koji su u tematici,
Da li je prosle 2023. bilo popusta za crni petak?
Planiram da kupim.

Pazi ja imam novi oled 120hz gomilu igara uzeo na launch ili preorderivao ne zanima me prodaja ni naloga ni konzole ni igara pa ne vidim smisao PS5Pro kad sam malo dublje istrazio. Jos ja volim sto ne dolazi s diskom jer i OG konzolu sam jurio u digitalnoj varijanti jer mi je lepsa. Ali smisao 5fpsa vise i rt u 50 igara vecinom zastarelih kroz remastere i da pljunem cenu nekog gaming pca za zatvoren sistem i to ne mogu da opravdam bar ne iz ugla mog gde imam ps5. Ok za ljude koji imaju ps4/pro. Silne pare sam utukao u Fanatec opramu zbog zakljucanog sistema i sad jos da ih castim 500e za 5fpsa totalna glupost. Jednostavno nema tu nekog preteranog horspowera za koji sam ja voljan da dam te pare u ovom trenu. Ok da je konzola na pola puta trenutne cene i slima, ili da su za ove pare ponudili GtA6 bundle pa kao hajp pa deri. Nisu se udostojili ni da svih tih 50 igara kojima ispiraju usta imaju day one upgrade.
Pa da, apsolutno stoji da su odradili najminimalniji minimum sto se tice softverske strane, i da su u 'majke mi' i 'dodjem ti' rezimu - kao najbolje tek treba da dodje, ovo je za entuzijaste itd, a zapravo rade minimum cisto da pokazu da su relevantni i dalje. Takvi su vec godinama i pitanje je da li ce se nesto promeniti. Posle Concord debakla izbacili statement da se fokusiraju na single player iskustva u narednih par godina, jer su skapirali da realno nemaju sta da ponude osim istog experiencea po vecoj ceni.

A kao i svuda, oni planiraju godinama unapred kako da segmentiraju proizvode na nacin da im donese najvise para - kao sto smo nekad imali obican uredjaj i mini/lite verziju, tako sad imamo pro i regular verziju, a ustvari je to jedno te isto, samo gledaju da upakuju i na kasicicu daju.

Ja sam PS5 kupio pre godinu i po za 54000 koliko se sećam, i jesam planirao da ga prodam sa još 6 meseci garancije i uzmem Pro u ovom mid-gen trenutku. Igram na LG Oled i PS5 mi je jedini sistem te želim najbolj kvalitet, ali ipak se sve svelo na same igrice, i za sad ostajem na PS5. Jedini bitan upgrade koji sam video u recenzijama je Final Fantasy 7 i da planiram da je igram razmislio bih više o PS5 Pro, ali upgrade u ostalim igricama je meni iskreno nebitan, bilo u 1st party Ratchet and Clank da li ima više konfeta i tri žabe više u publici ili 3rd party Alan Wake II gde vidiš svoju odraz na neon reklamama. Nemam osećaj da propuštam bilo šta ako rešim da ponovo odigram Ratchet and Clank na PS5 u odnosu na konzolu za koju bih trebalo da platim bukvalno duplo plus i čitač diskova koji nije na stanju nigde trenutno.
Moje neko razmišljanje je da ukoliko bude izašlo novih igrica u kojima bude primetna razlika između Pro i Base modela barem na nivou FF7 možda uzmem PS5 Pro sledeće godine u ovo neko vreme oko praznika, možda i godinu nakon toga po nekoj razumnijoj ceni. U suprtonom, mislim da ću sačekati sledeću generaciju. A što se tiče onih koji sad kupuju prvu konzolu ove generacije, mislim da je PS5 Slim no brainer svakako, i taman dok se odigra extra katalog i remasters za PS5 dolazi vreme za novu generaciju.
Inače ovo mi je prvi put da sam i razmišljao da kupim konzolu prilikom predstavljanja i zanima me koja je fora sa ovim preorderom kod nas? Koliko sam ispratio, preorder cena je svuda bila 105k za one koji plate unapred i čekaju day 1, a i sada je identična za sve koji samo odu do radnje i kupe konzolu, čime ja mislim da nema smisla plaćati unapred. Je l' ovo sad bio neki izuzetak ili je uvek ovako besmisleno plaćati preorder unapred?

Nije bilo kad je osnovna PS5 izlazila, sad je besmisleno kad ih na lageru ima koliko hoces.

Za VR nema nikakve razlike, testirao lik desetak naslova, za dve igre mu se čini da ima razlike neke, ovo sve ostalo apsolutno nikakve.

Ako imas obican PS5 upgrade i nije toliko skup.
Ne znam, svakako moram da dodam bar 350-400€ a tesko mi je da sam sebi nadjem opravdanje za tako nesto, iako mogu sebi da priustim. Kupovina Playstation Portal (ako za BF bude ispod 150€) mi se cini kao bolja investicija

U DE/At u Müller lancu prodavnica (la drogerija, kao Lilly samo sto vise svastare jer nude i igračke) ps5 pro moze da se pazari za 659e za one koje imaju CB (corporate benefits) vaučere tj de fakto mogu d otpisu porez... Što je ok cena

Hvala ti sto si me podsetio na ovo, skroz sam zaboravio - imam 12% popust u Mülleru i Libru pa ce dobro doci za BF

Ne znam, svakako moram da dodam bar 350-400€ a tesko mi je da sam sebi nadjem opravdanje za tako nesto, iako mogu sebi da priustim. Kupovina Playstation Portal (ako za BF bude ispod 150€) mi se cini kao bolja investicija

Hvala ti sto si me podsetio na ovo, skroz sam zaboravio - imam 12% popust u Mülleru i Libru pa ce dobro doci za BF
Ako bude za 150e Portal, javi, da uzmemo i mi, makar ga koristio dvaput godisnje pa se isplati imati 😂

Nazad
Vrh Dno