a što se tiče fotelja-tv priče, pa to sve može i na PC...
Ovo se svuda na internetu provlači kao argument, a uopšte nije tako jednostavno kao što izgleda. Čuveno pitanje "Pa jel ti toliko teško da ubodeš hdmi kabl iz pc-a u tv?"
To je moguće samo u nekoj "momačkoj" sobi gde je sve po tvome, pc neposredno pored tv-a, sve podređeno tome. Ili kod ljudi koji koriste pc, a konzola im je tu na stolu onako usput, pa im je svejedno gde igraju.
Zamisli da recimo imaš neku relativno ok dnevnu sobu, veliki tv na logičnom mestu, sve lepo sređeno.
PC vrlo često nije u takvoj sobi i sta onda radiš? Povezivanje kablovima kroz zid? Bežični miš i tastatura? Sve vrlo nepraktično...
Čak i kad je pc blizu I sve ti je na dohvat ruke, vrlo brzo izlete problemi. Kompletno iskustvo je vrlo neudobno, ne dok igraš igru, nego sve pre I posle toga.
Evo samo par stvari:
- Žongliranje sa različitim podešavanjima za dva različita displeja (vsync da ili ne, ograničavanje frame rate-a nije isto za oba npr, freesync/gsync na jednom ima, na jednom nema, pa nije bas za ista podešavanja itd)
- Vrlo često te situacija tera da ustaneš "samo nešto da klikneš, krastavac", jer se desila neka glupost. Logično, jer je iskočio neki meni koji podrazumeva miša ili neka greška.
- Svaki joypad jeste moguće koristiti na pc-u i to je stvarno prednost, ali button prompts neće biti kako treba ni za šta osim za xbox joypad osim u retkim slučajevima, pa si osuđen da gledaš jedno, a pritiskaš drugo ako koristiš ps kontroler.
- "Kultura" takvog rada i celog iskustva je malo jadna. Kad uporediš sa UI-em koji lepo izgleda, dizajniran je za upravljanje samo joypadom u svakom trenutku i predviđen za tv (veličina svega itd), nije za poređenje. Mnogo više sam očekivao od valve-a sa big picture modom (sada je to interface sa steam deck-a). I dalje je to prilično amaterski odrađeno i vrlo diskutabilne funkcionalnosti, iako ispod haube ima vrlo naprednih stvari kao steam input, recimo. Nije dovoljno dobro rešenje i opet ne možeš da se osloniš samo na joypad, svuda problemi.
Ja razumem pc all the way priču, ulaganje u hardver ko ima entuzijazma, želje i novca, to je priča za sebe. Ipak je ovo hardver forum, ljudi to vole, ps5 je više kao neka alternativa. Ali reći da samo možeš da povežeš na tv i to je to je daleko od istine, nažalost.
I uopšte, potpuno dva različita iskustva igranja. Jedno je ultra fokusirano, drugo ništa manje kvalitetno, ali generalno ležernije iskustvo. Čak i da imaš Herman Miller stolicu, idealan sto i sve ostalo, to nije relaxed varijanta, nego upravo suprotno. Sediš za stolom kao da radiš i napet si k'o struna. Konzola + tv je drugi fazon.
Iako volim i jedno i drugo, zaključio sam da se sa godinama neke stvari dešavaju i počinju da ti znače sitnice koje klincu ne bi pale na pamet. Kad nečim ne moraš da se baviš, to nema cenu, a kao mlađi bi se vrlo rado bavio time ceo dan.
Udobnost/zdravlje, takođe. Klinac ne misli o tome i jedva čeka da sedne za sto posle škole, a kad se dođe u neke godine, sedenje za stolom samo po sebi ne može da bude cool, može samo da bude nešto što tolerišeš dok možeš. Kao što nikad ne bih izabrao sto i radnu stolicu da se opustim i pogledam film, krastavac. Druga priča skroz...
Tako da, kad se dođe u neke godine i vidiš te priče iznova i iznova po forumima, ostaje samo da pustiš nove klince da to prolaze polako.
A razumem i nekoga ko i pored cele ove priče jednostavno voli pc/hardver fazon, igra mu se samo fps na joypadu i i dalje ima snage i volje za taj pristup. Šta god ja pričao njemu se više sedi za stolom nego bilo šta od pomenutog, tako da za neke ljude i nema alternative, stvarno.
Pričam generalno, Kure... Tvoj post me je samo podstakao, tebe ne računam tu, naravno

.