Šta je novo?

Plavi ekran ili select boot device problem na SATA HDD

Arko986

Slavan
Učlanjen(a)
21.11.2006
Poena
319
Zdravo drugari,

Imam ovaj problem za koji sam siguran da nije hardverski vec greska u koracima win XP-a koja se povremeno ponavlja.

Skoro sam dobio neku masinu, nista posebno, Pentium IV dual core sa sata hdd-eom. U pitanju je brend desktop (Acer E500) i dosao je na XP-u ali ima onu nalepnicu na kucistu od Viste. Verujem da kod Viste ne bi bilo tih problema jer taj OS vec poznaje SATA tehnologiju, ali ne bih njega da stavljam jer bi to bio korak unazad.

Imao sam puno problema da instaliram cistu verziju XP-a jer u instalacije ne vidi SATA, pa sam jurio pravi drajver za F6 pri instalaciji. Sve je to proslo, radilo kako treba nedelju dana i sada po nekada kada se upali, ne vidi HDD-a. Kaze da izaberem drugi boot device ili samo zabode na plavi ekran.

Ako imate neki savet kako da resim ovo, posto to nije moj racunar vec mog starog, pa kad zabode uvek mora da ceka mene da ga "odglavim".

Pozdrav

Probaj sa instalacijom "unofficial" verzije XP-a - Windows XP SP3 Black Edition, u koju su upakovani brojni drajveri, među kojima i skoro svi mogući SATA drajveri.

Kada radiš instalaciju, izabereš "Text mode", pa onda F3 i potom "ALL DRIVERS VERSION".

Probaj sa instalacijom "unofficial" verzije XP-a - Windows XP SP3 Black Edition, u koju su upakovani brojni drajveri, među kojima i skoro svi mogući SATA drajveri.

Kada radiš instalaciju, izabereš "Text mode", pa onda F3 i potom "ALL DRIVERS VERSION".

Pa videcu to da uradim kao poslednja solucija, matori mi je freak kada su drajveri u pitanju, hoce sto light verziju kako bi mu racunar "brze" radio... nemoze mu se objasniti i to ti je...

Drajveri nemaju veze sa lajt ili nelajt verzijama ovoga i onoga. OS će uvek koristiti samo one drajvere koji mu trebaju, odnosno za koje je detektovao prisustvo adekvatnog hardvera.

To što tvoj "matori" želi je OS sa što manje servisa koji se podižu po difoltu, jer neće/ne ume da ih poisključuje i sve sam podesi posle instalacije klasične verzije.

Problem koji ti se javlja upravo jeste hardverske prirode jer se disk ne vidi čak i pre početka podizanja OS-a, odnosno ne detektuje ga BIOS ploče. Proveri prvo da li SATA kabl i kabl od napajanja diska dobro leže u svojim konektorima, a možda čak i da ih zameniš. Ako to ne pomogne... ili disk crkava ili napajanje posustaje.

Drajveri nemaju veze sa lajt ili nelajt verzijama ovoga i onoga. OS će uvek koristiti samo one drajvere koji mu trebaju, odnosno za koje je detektovao prisustvo adekvatnog hardvera.

To što tvoj "matori" želi je OS sa što manje servisa koji se podižu po difoltu, jer neće/ne ume da ih poisključuje i sve sam podesi posle instalacije klasične verzije.

Problem koji ti se javlja upravo jeste hardverske prirode jer se disk ne vidi čak i pre početka podizanja OS-a, odnosno ne detektuje ga BIOS ploče. Proveri prvo da li SATA kabl i kabl od napajanja diska dobro leže u svojim konektorima, a možda čak i da ih zameniš. Ako to ne pomogne... ili disk crkava ili napajanje posustaje.

Ma ja znam da draiveri nemaju veze sa "tezinom" OS-a, upravo to ne mogu da mu objasnim.

Bios na ploci je najnoviji. Ne bih rekao da crkava hdd-e jer nisam jedini koji povremeno ima ovaj problem, to se desavalo i na mom racunaru pre par godina a koji je doziveo duboku starost. Savet za kabal nije los, vidis, bas jutros kada je stao, otvorio sam kuciste i samo prebacio sata iz S-1 u S-2 i odmah je prosao dalje (podigao OS). Generalno taj kabal mi je nesto sumnjih posto se mnogo lako vadi iz hdd-a\ploce. Imam gomilu kablica tako da cu poslusati savet. Hvala na komentaru

Problem koji ti se javlja upravo jeste hardverske prirode jer se disk ne vidi čak i pre početka podizanja OS-a, odnosno ne detektuje ga BIOS ploče.

Ja nisam video da je autor teme to eksplicitno naveo.... Dešava se da bios normalno vidi SATA HDD, ali neće windows instalacija da ga prepozna.

Ja nisam video da je autor teme to eksplicitno naveo.... Dešava se da bios normalno vidi SATA HDD, ali neće windows instalacija da ga prepozna.

Pazi, ima 2 razlicite poruke koje mi daje... ustvari 3. Najcesce se dogadja da prodje bios hw check i kada treba da izadje onaj loading bar, tu ispadne poruka da izaberem drugi bot device (znaci hdd check je prosao ali zbog nekompatibilnosti xp-a i sata, desila se greska u koracima pa nije nasao win jer ga nije trazio na pravom mestu). Druga poruka je slicna predhodnom stim sto ne ispada da izaberem bot device vec se pojavi plavi ekran (to opet znaci greska u koracima xp-a, video sata ali nije uspeo da mu pridje). E treca varijanta koja se dogodila jutros, da nije bilo hdd-a ni u biosu. Iako ovo zadnje navodi na zakljucak da nesto nije u redu sa hw-om, moj utisak je da je po sredi nesto drugo (da je ovo bila slucajnost). Mozda je primerak instaliranog xp-a bas star, mozda nesto nedostaje... sta znam, zato i pitam

DODATO:

Cisto da se razumemo, racunar radi bez problema. Problem se javlja povremeno i ne utice u samom radu kad se win podigne.

Poslednja izmena:
Koja sad' instalacija? Misliš instalirani OS?

Sve je to proslo, radilo kako treba nedelju dana i sada po nekada kada se upali, ne vidi HDD-a. Kaze da izaberem drugi boot device ili samo zabode na plavi ekran.
Poruka da se izabere drugi but uređaj dolazi od BIOS-a koji još nije stigao da preda kontrolu but louderu, otuda zaključujem da ponekada pri hladnom butu disk nije vidljiv BIOS-u.

Pazi, ima 2 razlicite poruke koje mi daje... ustvari 3. Najcesce se dogadja da prodje bios hw check i kada treba da izadje onaj loading bar, tu ispadne poruka da izaberem drugi bot device (znaci hdd check je prosao ali zbog nekompatibilnosti xp-a i sata, desila se greska u koracima pa nije nasao win jer ga nije trazio na pravom mestu).
Ovo ti se možda dešava i zato što menjaš SATA portove. Sa aspekta OS-a nije isto da li je sistemski disk na portu 0, 1 ili 2, 3...

Druga poruka je slicna predhodnom stim sto ne ispada da izaberem bot device vec se pojavi plavi ekran (to opet znaci greska u koracima xp-a, video sata ali nije uspeo da mu pridje).
Daj sadržaj tog plavog ekrana pa ćemo (možda) da vidimo šta je.

E treca varijanta koja se dogodila jutros, da nije bilo hdd-a ni u biosu. Iako ovo zadnje navodi na zakljucak da nesto nije u redu sa hw-om, moj utisak je da je po sredi nesto drugo (da je ovo bila slucajnost). Mozda je primerak instaliranog xp-a bas star, mozda nesto nedostaje... sta znam, zato i pitam
Pa znaš šta... malo je prevelika slučajnost da se uz sve te probleme disk još ni ne vidi iz BIOS-a, pa makar i taj jedan jedini put (kol'ko si ti primetio).

Cisto da se razumemo, racunar radi bez problema. Problem se javlja povremeno i ne utice u samom radu kad se win podigne.
Kol'ko ja vidim problem se javlja uvek ili bar u većini slučajeva pri hladnom butu.

Ovo ti se možda dešava i zato što menjaš SATA portove. Sa aspekta OS-a nije isto da li je sistemski disk na portu 0, 1 ili 2, 3...

Pa menjam ih upravo zato sto se to desava, ne obrnuto :d

Pa znaš šta... malo je prevelika slučajnost da se uz sve te probleme disk još ni ne vidi iz BIOS-a, pa makar i taj jedan jedini put (kol'ko si ti primetio).

Slazem se sa takvim razmisljanjem, ali sa svog aspekta (a jesam advance user i vican sam hw-u) ubedjen sa da nije do hdd-a.

Kol'ko ja vidim problem se javlja uvek ili bar u većini slučajeva pri hladnom butu.

Upravo si dobro primetio, nisam hteo da kazem kako ne bi eventualno naveo na pogresan put. Uvek se dogadja ujutru a inace racunar stoji u lokalu koji se nocu ne greje. Generalno hladnoca utice na elektricne uredjaje (matori drzi TV servis) ali nisam verovao da ta temperatura (ipak se radi o lokalu koji je grejan tokom dana, znaci temperatura je daleko iznad 0) moze da utice bas samo na HDD (ili plocu). Razumeo bih da nece uopste da radi, ili da uvek zabada, ali svaki put sam mogao da udjem u BIOS). Zato sam iskljucio to kao mogucnost. Kakvo je tvoje iskustvo, jel mislis da je to problem?

Pa menjam ih upravo zato sto se to desava, ne obrnuto :d
A da li si siguran da si dobro ispratio redosled događaja i da ih se precizno sećaš? :trust:

Da li je moguće da je prvi put izbacio poruku da nema but uređaja, pa si ti promenio port, pa je Vindous ipak počeo da se diže, pa plavi ekran ili pak poruka o grešci (nema sistemskog diska)...

Ne tvrdim, ali možda si bar deo problema i sam izazvao premeštanjem diska između SATA portova. Jeste da tebi sa tvoje strane izgleda da rešavaš time problem, ali problem sa inicijalizacijom diska očigledno perzistira, a dijagnostičku sliku si vrlo verovatno sam zamrljao tim nasumičnim čačkanjem.

Slazem se sa takvim razmisljanjem, ali sa svog aspekta (a jesam advance user i vican sam hw-u) ubedjen sa da nije do hdd-a.
Iz svega navedenog se ne može pouzdano tvrditi da nije do HDD-a.

Upravo si dobro primetio...
Uvek se dogadja ujutru a inace racunar stoji u lokalu koji se nocu ne greje. Generalno hladnoca utice na elektricne uredjaje...
...
Kakvo je tvoje iskustvo, jel mislis da je to problem?
Termin "hladan but" (cold boot) nema nikakve veze sa temperaturom, već predstavlja podizanje/"paljenje" sistema iz prethodnog stanja bez napajanja, tj "ugašenosti". Razlikuje se od "toplog buta" ili "soft buta" koji je zapravo restart.

Disk očigledno ima problem sa inicijalizacijom, što sigurno nema veze sa drajverom, već može biti ili do diska, ili do ploče ili do napajanja. Tipujem da je ili loše napajanje ili da riknjava disk.

Uradi jedan test: podesi u "Power Management"-u da se disk isključuje posle 10 min. neaktivnosti i ostavi računar na 10-15 min. Kada čuješ da se disk isključio (prepoznatljiv zvuk spin-down-a i parkiranja glave) sačekaj još malo pa onda mrdni miša i prati šta se dešava. Da li će se lako i brzo ponovo zavrteti i testiraj koliko brzo će podaci na njemu ponovo postati dostupni. Recimo odmah otvori My Documents i kreni da švrljaš malo po direktorijumima.

P.S. Temperatura može da utiče na elektroniku, ali ne tako drastično, pogotovo ne nešto niža temperatura koja bi mogla samo da joj pogoduje.

Poslednja izmena:
A da li si siguran da si dobro ispratio redosled događaja i da ih se precizno sećaš? :trust:

Da li je moguće da je prvi put izbacio poruku da nema but uređaja, pa si ti promenio port, pa je Vindous ipak počeo da se diže, pa plavi ekran ili pak poruka o grešci (nema sistemskog diska)

Sine, ne koristim racunar od juce (a nisam ni expert pa da znam sve izraze) ;). Da, siguran sam u redosled dogadjanja, portove sam menjao danas, nakon sve tri razlicite poruke koje sam dobijao. A pre par sati sam promenio i kabal.

Iz svega navedenog se ne može pouzdano tvrditi da nije do HDD-a.
Tako je, nisam ni rekao da moze, vec imam utisak da nije. HDD se jednostavno savrseno normalno ponasa da bio "riknjavao" (osim problema koji imam a koji je ne merljiv sa samim radom hdd-a)

Tipujem da je ili loše napajanje ili da riknjava disk.

Napajanje je njegovo originalno (posto je brend racunar) tako da se nemoze reci da ne odgovara, ali da je problem u naponu na toj grani (ili sl) mozda, generalno sve ostalo radi odlicno.

(prepoznatljiv zvuk spin-down-a i parkiranja glave)

Ozbiljno :d
Mala sala... bez ljutnje :)

Hmm.. ne znam, ako nije do temperature (posto se problem javlja samo ujutru) onda za sada mi ne ostaje nista drugo kao sigurno objasnjenje. Probacu sa testiranjem hdd-a kao sto si rekao. Kazem, sumnjam da ce biti bilo kakvih problema jer hdd se ponasa normalno u radu, bez zastajanja pri otvaranju foldera, fajlova (malih/velikih).

Ali moram na ostavim jednu napomenu, iako racunar jeste brend name, hdd koji je sada u njemu nije iz te konfiguracije, znaci acer nije bas ovaj ugradio u tu konfu. Bio je neki 250 GB, sada je maxtor 80gb, to u principu nesme da menja nista ali cinjenica je da je ova ploca (bios) parena sa drugim hdd-om.

Imao sam vise puta u servisu takvih problema, uglavnom mi je bio problem sata kontroler na ploci. Ako imas mogucnost probaj drugi hard disk da zakacis, da vidis kako ce se ponasati. Ako imas i neki ATA hard, bilo bi najbolje da snimis sistem na njega pa da testiras. Potrajace to sve neko vreme, jer ti treba vremena da sve to testiras. Sto se tice instalacije win xp-a, proveri u biosu opciju za sata kontroler AHCI ili Natural IDE, ili samo IDE pise. Ne bi trebalo da ti stoji na AHCI, jer win xp ima problem sa tim standardom.

Imao sam vise puta u servisu takvih problema, uglavnom mi je bio problem sata kontroler na ploci. Ako imas mogucnost probaj drugi hard disk da zakacis, da vidis kako ce se ponasati. Ako imas i neki ATA hard, bilo bi najbolje da snimis sistem na njega pa da testiras. Potrajace to sve neko vreme, jer ti treba vremena da sve to testiras. Sto se tice instalacije win xp-a, proveri u biosu opciju za sata kontroler AHCI ili Natural IDE, ili samo IDE pise. Ne bi trebalo da ti stoji na AHCI, jer win xp ima problem sa tim standardom.

E pazi, kada sam dobio ovaj racunar, dosao je sa nemackim XP-om, nebitno... tako da sam radio novu instalaciju. Koristio sam bootabilan XP i sama instalacija nije videla HDD. To je vec normalno jer u vreme XP-e nisu postojali SATA HDD, problem sam resio kao i svi ostali, cimanje oko floopy-a i nalazenje sata/raid drivera, pa ono F6 pri instalaciji (u biosu nije bilo opcije AHCI u IDE, zato sam se i cimao sa floopy-em). Pre toga sam instalirao win na PATA HDD i sve je bilo ok (drugi sata nisam mogao da nabavim). Znaci sve sto si naveo sam vec probao\testirao\proverio jedino ovo sto si rekao za Sata kontroler mi je zanimljivo. Kakva imas iskustva sa tim i dali si (kako) resio problem.

E pazi, kada sam dobio ovaj racunar, dosao je sa nemackim XP-om, nebitno... tako da sam radio novu instalaciju. Koristio sam bootabilan XP i sama instalacija nije videla HDD. To je vec normalno jer u vreme XP-e nisu postojali SATA HDD, problem sam resio kao i svi ostali, cimanje oko floopy-a i nalazenje sata/raid drivera, pa ono F6 pri instalaciji (u biosu nije bilo opcije AHCI u IDE, zato sam se i cimao sa floopy-em). Pre toga sam instalirao win na PATA HDD i sve je bilo ok (drugi sata nisam mogao da nabavim). Znaci sve sto si naveo sam vec probao\testirao\proverio jedino ovo sto si rekao za Sata kontroler mi je zanimljivo. Kakva imas iskustva sa tim i dali si (kako) resio problem.

Nazalost, morao sam da menjam plocu. Imas opciju, naravno da probas negde, da ubacis sata kontroler u pci slot i da preko njega probas. To ti je bezbolnija varijanta, sto se tice finansija. On ti je oko
10-15€.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Da, siguran sam u redosled dogadjanja, portove sam menjao danas, nakon sve tri razlicite poruke koje sam dobijao.
Aha... OK onda.

Tako je, nisam ni rekao da moze, vec imam utisak da nije. HDD se jednostavno savrseno normalno ponasa da bio "riknjavao" (osim problema koji imam a koji je ne merljiv sa samim radom hdd-a)
U rad HDD-a spada i to da se zavrti kada dobije struju ili pak odgovarajuću komandu. Ne možeš reći da ti je auto ispravan ako neće da upali (riknuo anlaser), ali kad' upali normalno ide.

Napajanje je njegovo originalno (posto je brend racunar) tako da se nemoze reci da ne odgovara, ali da je problem u naponu na toj grani (ili sl) mozda, generalno sve ostalo radi odlicno.
Pričao sam hipotetički i idalje ne možemo isključiti ni HDD, ni ploču ni napajanje.

Hmm.. ne znam, ako nije do temperature (posto se problem javlja samo ujutru) onda za sada mi ne ostaje nista drugo kao sigurno objasnjenje.
Ako se problem javlja SAMO pri niskim temperaturama onda je možda stvarno do SATA kontakata.

Probacu sa testiranjem hdd-a kao sto si rekao. Kazem, sumnjam da ce biti bilo kakvih problema jer hdd se ponasa normalno u radu, bez zastajanja pri otvaranju foldera, fajlova (malih/velikih).
Tvoj problem se svodi na inicijalizaciju diska i nema veze sa Vindousom i njegovim drajverima, niti radom HDD-a kada je jednom inicijalizovan.

Ali moram na ostavim jednu napomenu, iako racunar jeste brend name, hdd koji je sada u njemu nije iz te konfiguracije, znaci acer nije bas ovaj ugradio u tu konfu. Bio je neki 250 GB, sada je maxtor 80gb, to u principu nesme da menja nista ali cinjenica je da je ova ploca (bios) parena sa drugim hdd-om.
Ne bi trebalo da ima ikakve veze.

Nazad
Vrh Dno