Šta je novo?

Pizza (pica) peć

s5p

Poštovan
Učlanjen(a)
09.04.2019
Poruke
593
Poena
95
Pozdrav drugari, interesuje me da li neko od vas ima pica pec/pekac, i koji predlazete?

Budzet je do 150ak jura, pa za oko mi je zapao najprodavaniji na amazonu, a to je ariete 909, ima ga za 100e kod nas u Srbiji, pa ce ostati i kusur.

Nabija 400 stepeni, sto je idealno za picu. Ujedno nije gabaritan i moze se smestiti negde u kuhinji kad nije u upotrebi.
 
Pekač ili peć?

Od kućnih peći hvale Ooni brend, ali ti se ne uklapa u budžet sigurno.

ubr, 400°C nije dovoljno za sve vrste pica.
 
Klasicne pice se peku na 400 stepeni.Jedina za koju znam da se pece na 500 stepeni je Napolitana za koju je preporucljivo da se pece bas kratko (max dva minuta). Na visim temperaturama testo brzo narasta, ostaje mekano i vazdusasto, a krajevi hrskavi i blago zagoreli.
 
Gledajuci recenzije , ariete ide preko 400 stepeni.
Ne planiram napolitanu , pa mi i ne treba 500 stepeni.
Ujedno ovih 400 ce biti sigurno bolji od 250 koliko trenutno imam u ugradnoj rerni, ujedno toliko skoro imaju sva domacinstva.

Ariete na nemackom amazonu kosta 65e, a kod nas kosta duplo vise. Auh.
 
Eno ti model 919 na KP za 65e, doneta iz Nemacke. Za ~200e mozes da nadjes profi jednoetaznu pica pec, x puta boja varijanta ako si pizza lover u odnosu na ovaj Ariete, i sam sam razmisljao pre par godina da uzmem za sebe.
 
  • Like
Reagovanja: s5p
Ma sve je to polovno i ko zna u kakvom je stanju i jel ispravno. A iskreno i ne razumem se bas u te peći da bih nasao nesta do 200e.
Posalji mi u PP link za taj ariete 919
Slabo imaju ovde iskustva sa pizza peci 😀
 
Da nije ovog foruma ne bi ni znao da se pica peče na 400 stepeni :)

Sad mi je jasno zašto neke rerne imaju "pica" program..
 
Pizza peć ti je mini rerna, inox oklop i kaljeno staklo na vratima a unutra termostat, grejači i kamene ploče i eventualno vremenski relej. U celoj priči je najbitnije da su ploče čitave jer stižu iz uvoza i nisu ni malo jeftine. Rade naši i sa šamotnim opekama ali nisam gledao kako peku. Peći nisu ekonomične za kućnu upotrebu jer posrče elektrike dok zagreje kamene ploče te za jednu ili dve pizze je neisplativo.
Moja prastara rerna očas posla zagreje na 250˘C i speče očas posla.
 
Dosta je bitna ploca.
Zna neko ko radi samotne ploce po meri?
Npr korisnici ariete 909 predlazu ugradnju ove ploce
Predpostavljam da je šamot u pitanju...

Kazu da se sa njim dobija najbolja moguca podloga, kao iz profi picerije.

Inace da znate da je ovaj ariete na svim amazonima najprodavaniji model, sa pozitivnim recenzijama.

Samo sto je kod nas, kao i za sve, duplo skuplji....
 
Imam ja Ariete 909 i to je ogroman napredak u odnosu na klasicnu rernu, moja ide do 280 stepeni, sa kamenom za pizzu ali i dalje nije "ono pravo" pa sam posle nekih dve godine odresiio kesu i uzeo Ooni Karu 12g i tu sam dobi bas ono sto sam hteo.
 

Prilozi

  • IMG_20241028_155320.jpg
    IMG_20241028_155320.jpg
    302.6 KB · Pregleda: 67
  • IMG_20241028_155419.jpg
    IMG_20241028_155419.jpg
    238.2 KB · Pregleda: 68
Jel ti ariete zaista dostizao temp od 400 stepeni?
Jesi koristio njegov kamen ili si ga promenio? Jel si radio neke modifikacije?
Ooni je level pro, ali nemam prostora a ni novca za tako nesta 🙄
Odlicna pizza, hidratacija testa 70%?
 
Samo sam uradio modifikaciju termostata , pre toga nije islo do 400 stepeni, koristio sam njegov kamen.
Jeste, testo je 70% vode sa poolish prefermentom, sledeci put cu probati 73%.
 
Nakon modifikacije jel izgori dno ili povrsina pice? Ili bolje ispadne sa modifikacijom?
Fermentacija 24h ili 48h?
 
Bolje je sa modifikacijom, a desava sa da ponekad izgori i u ariete i sa ooni o treba paziti i naravno nista bez infracrvenog termometra.

Ovo testo je bilo oko 20h sve ukupno 10 sati poolish i 3 sata u celo i oko 7 sati podeljeno, sve na sobnoj temp. a isprobavao sam razne varijante i sa bigom i u frizideru 72h i sourdough i ovo mi je nekao najbolje sto se tice odnosa koiliko ima posla i krajnjeg rezultata.
Inace trenutno koristim Caputo pizzeria 00 brasno, mada i Danubius brasno za picu moze da prodje.
 
  • Interesting
Reagovanja: s5p
Odustajem od Ariete jer kolega Dejan kaze da mu tokom pecenja (kada poraste pizza) spali ivicu.
Razmatram ipak sledeci model, preko komsija iz EU,
UNOLD DON LUIGI
Ako neko ima iskustva sa ovim modelom, neka podeli. 😊
 
Nazad
Vrh Dno