Šta je novo?

Pixel mrtav, zaglavljen ili...? (LG W2261V-PF)

Condor

Slavan
Učlanjen(a)
05.05.2009
Poena
395
Izvinjavam se ako sam poduplao temu - nenamjerno je, jer nisam pronasao nista slicno ovdje na forumu...

Naime, prije neka 3-4 mjeseca sam kupio LCD monitor "LG W2261V-PF" (22", FullHD)... U startu nije imao NIJEDAN problematican pixel!

Nakon 2 mjesec primijetio sam sledeci defekat:
Pixel je BIJEL na crvenoj, zelenoj, plavoj podlozi, na crnoj se uopste ne vidi, dok je na bijeloj za nijansu sjajniji (tj. bijelji, ali treba se bas zagledati da bi se ovo primijetilo)!?!

Moze li mi iko reci o cemu se ovdje radi, je li u pitanju mrtav pixel, mrtav subpixel, zaglavljen, ili vec koji izrazi postoje?
Da li ovdje vaze one metode odglavljivanja pixela (pomocu onih programa, ili pritiskom tupim predmetom i sl. - znam da ovo moze da pomogne na zaglavljenim pixelima, ali pojma nemam kakva je situacija kod mene)!

Inace, kada sam monitor kupovao, dosta sam citao i ukontao o vrstama defektnih pixel-a, ali sad sam prilicno zbunjen...

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Pixel je mrtav, živeo pixell ! :D

.

Poslednja izmena:
Skini program zvan Dead Pixel Tester i igraj se malo... možda upali....

Hvala na savjetu, pokusacu... Mada sam vec probao sa nekim drugim programom, fora sa brzim mijenjanjem boja, ali nije pomoglo - zato sam i postavio ovu temu da pokusam skontati je li pixel mrtav ili zaglavljen, jer ako je mrtav onda mu nema pomoci kakav god program koristio!?!

Sto se tice ostalih odgovora, ljudi, to sto vi pisete nema veze sa ovim thread-om, ali opet hvala u svakom slucaju!

Pozdrav!

Probaj da ga malo kvrcnes noktom prsta,mozda proradi...

http://rapidshare.com/files/122848190/Programi_za_proveru_TFT_monitora__bad_pixeli_i_popravku.rar

Evo ovde imate besplatne programe za proveru i skidanje zaglavljenih pixela. Meni su pomogli i cuvam ih ko da su od zlata.
Ima jedan program koji kad startujete mozete da namestite samo na pixel koji vam ne valja i ostavite ga par dana da radi. Meni je skinuo 3 zaglavljena i kod burazera 8 od 9. Jedan nije uspeo, ili on nije dovoljno drzao.

Hvala puno, isprobacu ih...
UDPixel sam vec koristio, ali nisam ga ostavljao da tako dugo radi, nego svega 2-3 sata! Sad cu ukljuciti, pa nek fura sto duze... ;) Mada i dalje nisam siguran (niko mi nije potvrdio) da je pixel upaljen, jer ako je mrtav kontam da mu nema spasa!?!

Probaj da ga malo kvrcnes noktom prsta,mozda proradi...

Pokusacu i tako, ali da najprije pokusam nesto popraviti sa ovim "soft" metodama, manja je vjerovatnoca da cu napraviti vecu stetu nego korist... ;)
Hvala na savjetu!

Ako je crn pixel, onda je mrtav. Zelen,plav,crven ili beli su zaglavljeni subpixeli i oni se mogu odglaviti, samo je potrebno dosta zivaca i razne metode pokusati.
3sata je malo da bi se odglavio pixel. Negde sam procitao da treba preko 24h. :)

Hvala, Milose, sad si mi odgovorio na sve sto sam zelio znati... ;)

Pokusacu sa datim programima da ga (pixel) povratim u zive, pa cu se ovdje oglasiti nakon par dana da li sam uspjeo ili ne, mozda nekome bude korisna informacija!

Pozdrav svima!

Što volim likove sa forama tipa ja sam pametniji od tebe jer još uvek imam CRT iz prošlog veka, i ostale likove koji samo spamuju beskorisnim informacijama po temama.:wall:

Pazi ne znam kolika je tolerancija po pitanju mrtvih pixela kod LG monitora, ali ako ne uspeš ništa sa programima za "odglavljivanje" (80% su šanse da nećeš uspeti ništa), vidi da ga reklamiraš gde si ga kupio. Inače trebao si koristiti search, o ovome je već bilo reči.

Poslednja izmena:
Zavisi, nekad upali, nekad ne. Ja sam pre asus-a imao viewsonic i 2 zaglavljena pixel-a jedan odmah iznad drugog. Nije pomoglo ni fizicko (kuckanje, masiranje) a ni software-sko odglavljivanje. U radnji mi izasli u susret i zamenili mi viewsonic za asus.

Pazi ne znam kolika je tolerancija po pitanju mrtvih pixela kod LG monitora, ali ako ne uspeš ništa sa programima za "odglavljivanje" (80% su šanse da nećeš uspeti ništa), vidi da ga reklamiraš gde si ga kupio.

Prije kupovine monitora sam malo cackao o garanciji za LG monitore, koliko sam skontao oni se striktno drze onih pravila po nekom ISO standardu za dozvoljen broj mrtvih/zaglavljenih pixel... Onda sam negdje na netu (neki poljski i litvanski sajtovi) iscackao da ipak neki njihovi modeli imaju Dead Pixel Warranty (ukljucujuci i ovaj moj model), da bih na kraju uputio mail ravno ka LG podrsci (globalnom dijelu, navodeci da je monitor kupljen u Srbiji) sa pitanjem na ovu temu - trebalo im je 3 dana da odgovore, da bi mi na kraju poslali jedan relativno konfuzan .ppt dokument koga dajem u attachment-u, mozda nekom nekad bude od koristi... Cijela ova prica odvijala se prije nekih 2-3 mjeseca, a mozda je interesantno jos da napomenem da mi je odgovor na mail stigao iz neke Poljske pridruznice LG-a, od nekog Poljaka, a kasnije sam na svom monitoru procitao "Assembled in Poland" - znaci, kroz cijelu pricu imamo rijeci tipa poljska, poljski i sl.! :D
Znaci, od reklamacije nista... ;( Mada i da imam pravo na istu, dobro bih razmislio da li bih se cimao zbog samog jednog mrtvog/zaglavljenog pixel-a (samo molim Boga da ne iskoci jos koji)!
Svakako, hvala na savjetu!

Inače trebao si koristiti search, o ovome je već bilo reči.

Da, znam da je bilo mnogo rijeci, izvinjavam se ovom prilikom!
Tema je malo skrenula na pricu o odglavljivanju, a mene je iskljucivo interesovalo da li je pixel mrtav ili zaglavljen, i da u skladu sa tim znam sta mi je dalje pokusavati... Search sam zaista koristio, ali ocigledno nedovoljno dobro!

Hvala na ovim linkovima, vecinu sam procitao prije postavljanja ove teme, a za ostale sam to ucinio sada... Zaista je sve prezvakano sto se tice odglavljivanja pixel i sl. problematike, ali nema mnogo rijeci o "bijelim" pixelima, sto je mene interesovalo, ali eto ima nesto vise i o tome u prvoj od tema koje si postovao, i mislim da sam tu dobio konkretan odgovor na svoje pitanje! Zahvaljujem.

Poz

Prilozi

• pixel_warranty.zip
    294.4 KB · Pregleda: 82
Ja kad sam kupovao monitor (viewsonic), rekoše mi da ako se pojavi jedan crni, ili beli, mogu odmah da zamenim monitor, a za crveni, zeleni, ili plavi, tek četvrti kad se pojavi mogu da zamenim.
Od kad sam kupio monitor, imam jedan beli pixel, i eto tek sam sad saznao da postoji šansa da proradi taj pixel jer to nije mrtav pixel. Inače, nisam hteo da vraćam monitor, jer šta ako dobijem drugi a na njemu ima 2, ili 3 zelena, plava ili crvena. :d

Druze, moze da se desi da si kupio monitor koji sam ja vratio:) posto sam i ja iz Pozarevca. Gde si ga uzeo?

Pa nije valjda Požarevac toliko mali. :) U Spress music-u sam ga kupio pre jedno 2 meseca... I jel si posle uzeo isti model ?

Poslednja izmena:
A jel moze neko da mi pomogne ili da me uputi kako da "napravim" jos mrtvih piksela? :d

Siljasti gumeni cekic i lupaj po ekranu. Od muke, mora da se pojavi jos koji ili ces popraviti taj ili te sto imas. :)

Samo što ćeš od tog silnog lupkanja možda i napraviti štetu na fiberglasu, te ti neće prihvatiti reklamaciju zbog vidljivog fizičkog oštećenja.

Da, samo to. Ja sam mislio vise na neki drugi metod laskeg "lupkanja"(nakovanj i podkivarski chekitj :p)

ja kupih asus vk222 i samo sto sam ga upalio,po sred ekrana,mrtav piksel...POLUDEO!!!medjutim,blagim stiskanjem krpom po ekranu,piksel se aktivirao,nasao sam mu G spot :)...probaj,mozda upali!

to bi bilo lepo ali mi zivimo u srbiji

Zasto tako? Treba da pokusa, Meni su zamenili monitor iz potpisa. Kada sam ga kupio pre 2 godine, posle 2 nedelje pojavio mi se mrtav pixel, pored toga pozadinsko probijanje bele svetlosti je postalo intenzivnije. Odneo sam monitor na reklamaciju. Da ne duzim pricu posle malo ubedjivanja dobio sam drugi monitor koji radi bez greske (kuc, kuc) jos uvek. :wave:

Vrh Dno