Šta je novo?

Pitanje ??

Milosnis018

Slavan
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7700 3.80GHz & BE QUIET! Pure Rock 3 black
Matična ploča
ASROCK B850M Pro-A WiFi
RAM
EXCELERAM 32GB DDR5 6000MHz CL30
GPU
AMD Radeon RX 6650 XT: PowerColor RX 6650 XT
Storage
PNY 1TB CS2150 M.2 PCIe M.2 & Patriot P210 2048GB
PSU
MSI MAG A850GL PCIE5 850W
Kućište
CHIEFTEC Visio GM-30B-M-OP
Monitor
ASUS TUF 32'' VA VG328QA1A 90LM08R0-B01E70
Ostale periferije
Sony Playstation 5
Laptop
LENOVO IdeaPad 1 Ryzen 7 5700u 40gb ddr4 1TB NVMe
Tablet
XIAOMI Redmi Pad Pro
Mobilni telefon
Honor Magic 7 Pro & Motorola Edge 40
Pametni uređaji
HUAWEI Watch GT5 Pro
Steam
jomilos84
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Hoću da kupim ovu ploču http://www.itsvet.com/proizvod/msi-990fxa-gd80/comp_comp_mboard/24/1980.
Sa sadašnjom pločom nisam zadovoljan, napon joj dosta varira, ne mogu da OC x6 1090t preko 3.8Ghz
Zanimam me da li u našim radnjama prihvataju da im vratim proizvod ako sa njim nisam zadovoljan u roku od npr. 2-3 dana ? Toliko bi mi trebalo da isprobam novu ploču, pa ako odgovara, zadržao bih je.

Zakonski, samo ako poručiš preko web-a. Ako kupiš u prodavnici a proizvodu ništa ne fali, odnosno u potpunosti je funkcionalan, prodavac nije dužan da ti vrati nazad novac. (ovo je rastegljivo, jer zavisi od radnje do radnje, tj. od toga koliko je prodavcima stalo do svojih mušterija)

Proizvod kupljen u prodavnici mozes da vratis u roku od 7 dana ako nisi zadovoljan.

A ako porucis online tj preko Web-a, onda je taj rok 14 dana.

Sto se toga tice, imam pozitivno iskustvo sa Emmi-jem. Imao sam problema sa SSD-om i posle 5 dana cimanja sa njim, odneo sam ga u prodavnicu i odmah su me pitali da li bih zeleo novac nazad ili nesto drugo. Naravno, uzeo sam drugi SSD jer mi je bio potreban. Kada sam vec zamenio SSD, pitao sam decka da li je tacno ovo sto sam gore napisao (za rok vracanja) i rekao mi je da jeste.

"Pravo potrošača na jednostrani raskid ugovora
i raskidni rok
Član 35.
Potrošač može u roku od 14 dana od dana zaključenja ugovora na daljinu ili ugovora koji se zaključuje izvan poslovnih prostorija da bez navođenja razloga jednostrano raskine ugovor.
Jednostranim raskidom ugovora iz stava 1. ovog člana potrošač se oslobađa svih ugovornih obaveza, osim neposrednih troškova povraćaja robe trgovcu."
http://www.retailserbia.com/20080313112/zakoni-i-propisi/srbija-zakon-zastita-potrosaca.html
a ugovor na daljinu je web kupovina. nigde ne pise o povracaju robe za ugovor zakljucen u poslovnim prostorijama.

Proizvod kupljen u prodavnici mozes da vratis u roku od 7 dana ako nisi zadovoljan.

A ako porucis online tj preko Web-a, onda je taj rok 14 dana.

Sto se toga tice, imam pozitivno iskustvo sa Emmi-jem. Imao sam problema sa SSD-om i posle 5 dana cimanja sa njim, odneo sam ga u prodavnicu i odmah su me pitali da li bih zeleo novac nazad ili nesto drugo. Naravno, uzeo sam drugi SSD jer mi je bio potreban. Kada sam vec zamenio SSD, pitao sam decka da li je tacno ovo sto sam gore napisao (za rok vracanja) i rekao mi je da jeste.
По милионити пут 🙂 нигде у закону не стоји да је продавац дужан да прихвати назад исправан производ и нигде се не спомиње тих 7 дана. То о чему пишеш је интерна политика те фирме и можда још неких фирми, ал' то је њихова "добра воља" а не слово закона.

To sam rekao ja odmah u drugom postu, i bilo bi dobro da se ova tema ne pretvoru u ovu diskusiju po hiljaditi put.

Pitao sam u određenoj radnji da li će prihvatiti vraćenu robu. Na prvu su odgovorili jedino ako je neispravna. Kada sam se pozvao na 35.član zakona, išli su na moje razumevanje, da ne mogu kasnije da prodaju korišćenu robu, kako je proizvod skuplji. Ćeraćemo se mi još 😉

По милионити пут 🙂 нигде у закону не стоји да је продавац дужан да прихвати назад исправан производ и нигде се не спомиње тих 7 дана. То о чему пишеш је интерна политика те фирме и можда још неких фирми, ал' то је њихова "добра воља" а не слово закона.

Citao sam po forumu podeljena misljenja, neki su rekli da je tako, a drugi da to u zakonu nigde ne pise i da nije tako. Kada je meni, na zalost, ispala takva situacija gde sam bio prinudjen da vratim artikal, prodavnica gde sam ga kupio je bila i vise nego korektna. Zato sam i napisao svoje iskustvo. 🙂 Verujem da u zakonu ne stoji ovo navedeno.

Forum ima veliki broj clanova. Starost clanova je izmedju 7 i 77 🙂 godina, tako da je sasvim normalno videti razlicita misljenja. Jedna od retkih stvari koja dobra za potrosace prema vazecem zakonu je web kupovina i pravo vracanja u roku od 14 dana. Ko dobro poznaje zakon, u velikom broju slucajevi moze proizvod vratiti i nakon npr. mesec dana zahvaljujuci propustu prodavca.
Milose u kojoj radnji su ti rekli da ne zele da prihvate robu nazad?
Obrati im se PISMENIM putem i sacekaj odgovor, nece smeti da te odbiju pismenim putem jer ih to moze mnogo vise kostati nego da ti vrate novac.

Još nisam kupio matičnu. Hoću prvo da se raspitam, pre nego što kupim.
Pitao sam http://www.computers.rs od njih sam dobio gore navedeni odgovor.
Poslao sam mail http://www.emmi.rs, javljam kakav sam odgovor dobio.

Još nisam kupio matičnu. Hoću prvo da se raspitam, pre nego što kupim.
Pitao sam http://www.computers.rs od njih sam dobio gore navedeni odgovor.
Poslao sam mail http://www.emmi.rs, javljam kakav sam odgovor dobio.

Malo je nezgodno to sto nisi obavio kupovinu. Nije u interesu prodavaca da obavestavaju kupce o njihovim pravima. Kupi ti slobodno u Emmi ili WW, ako ne budes zadovoljan tek tada im se obrati. Njima je racun uvek u plusu 🙂 tako da neces previse cekati na isplatu novca ukoliko do toga dodje. Velika i ozbiljna firma, lakse ces kod njih ostvariti svoja prava nego kod nekih sitnih maloprodaja (computers.rs).

From: MILOS JOVANOVIC [mailto:[email protected]]
Sent: Thursday, May 17, 2012 12:32 PM
To: Narudžbenice Emmi
Subject: Pitanje u vezi narudžbine

Poštovani
Naručio bih matičnu ploču MB AM3+ 990FX MSI 990FXA-GD80, PCIe/DDR3/SATA3/GLAN/Raid/7.1 koju imate u ponudi.
Interesuje me da li bih mogao da vratim naručeni proizvod u roku od 2-3 dana ako ne budem bio zadovoljan istim?

Poštovani,

Ne možete vratiti ukoliko je koristite.

Srdačan pozdrav!

Dragana Luković

Emmi
Bulevar Oslobodilaca Čačka 78G
E-mail: [email protected]
WEB: www.emmi.rs

..........................................................................

Ja ne verujem šta sve ovde čitam...

Postaviš takvo pitanje ovako javno na forumu, kojeg posećuju predstavnici (zaposleni/uprava) svih većih domaćih kompanija, i očekuješ da će jasno sami sebi da kopaju kanal???? :sceptic: :wall:

Upravo zato, neka se vidi kako krše zakon.
Bilo bi dobro kada bi neko iz inspekcija čitao šta se ovde piše.
Ako stoji u zakonu da mogu da vratim uredjaj u roku od 14 dana, a da pritom nije fizički oštećen, moraju da vrate novac.
Odgovoriti "Ne možete vratiti ukoliko je koristite" pa ja ne kopam po njoj. Otkud će oni znati da li je ploča bila pokrenuta?
Kada kupiš ram memoriju, znaju da si je isprobao. Daj molim te.

Ja ne verujem šta sve ovde čitam...

Postaviš takvo pitanje ovako javno na forumu, kojeg posećuju predstavnici (zaposleni/uprava) svih većih domaćih kompanija, i očekuješ da će jasno sami sebi da kopaju kanal???? :sceptic: :wall:

Slazem se. Milos nije trebao javno da objavi prepisku.
Mogao si da narucis plocu i da je ne koristis 😀

U praksi, svaki vid reklamacije je dobra volja prodavca. Bez obzira sta kaze zakon.

Da si dobio neki drugi odgovor, verovatno bi doticna osoba trazila novi posao.

Roba koja se vraca moze biti probana, ali ne i intenzivno koriscena.

Npr. neko je spomenuo patike. Mozes poruciti patike online, kada stignu, probas i vidis da ti ne odgovara broj imas pravo da ih vratis i trazis novac nazad. Ukoliko skines onu etiketu koja se nalazi na njima i nosih ih odredjeno vreme, pokazace se tragovi koriscenja i vise nemas pravo da ih vratis bez obzira ako je proslo samo par dana nakon kupovine.
Vracanje zavisi od mnogo faktora i treba uslovno shvatiti tu mogucnost.
(Tako je i na zapadu, sigurno ste vidjali po filmovima, kada neko obuce neki komad odece i strogo pazi da slucajno ne osteti neki deo ili ne isfleka jer vise nece moci vratiti robu nazad u radnju, etiketa takodje ne sme biti skinuta)

Nazad
Vrh Dno