Šta je novo?

Pitanje za procesor i plocu

vladimirdns

Slavan
Učlanjen(a)
04.08.2007
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i9-13900K + MasterLiquid PL360 Flux 30th Anniversary Edition
Matična ploča
MSI MAG B760 TOMAHAWK WIFI
RAM
2X Kingston FURY Beast Black 5600Mhz 32GB DDR5
GPU
MSI 3050 VENTUS 2X 8G OC
Storage
KINGSTON 1TB M.2 NVMe SSD FURY Renegade + KINGSTON 2TB M.2 NVMe SNV2S/2000G
Zvuk
Logitech Z200
PSU
Cooler Master MPX650 Bronze
Kućište
NZXT H7 Flow
Monitor
LG 27UP650-W + LG 27UK850-W
Miš & tastatura
MX Keys + MX Master 3S
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Jel moze neko da mi pomogne u sledecim nedoumicama:

1)Hocu da kupim nov procesor pa me interesuje koja je razlika izmedju Core2Duo E4600 i Athlon 64 X2 4800+ ? Da li ta oznaka 4800+ na AMD-u kao i do sada daje neku informaciju o svom suparniku iz Intela (U ovom slucaju bi to bio Core2Duo E4800, ali posto sam nasao E4600 pitam za njega jer kontam da nije neka velika razlika),odnosno da li su oni kao ista klasa? Licno misljenje je da nije, ali nije lose da se pita ;)

2)Ako je odgovor pod 1 DA,oni su ista jacine onda postavljam pitanje da li mi se isplati da dajem nekih 50 evrica vise za Intel? (Ne bi nista budzio procesor,ostavio bih sve na default vrednostima), a ako je odgovor NE, nisu ni priblizno iste jacine onda pitam koji procesor iz AMD-a je u rangu E4600.

3)Koju plocu uz taj procesor koji mi preporucujete?

Al sam smorio,svaka mi cast!!!:type:

Jel moze neko da mi pomogne u sledecim nedoumicama:

1)Hocu da kupim nov procesor pa me interesuje koja je razlika izmedju Core2Duo E4600 i Athlon 64 X2 4800+ ? Da li ta oznaka 4800+ na AMD-u kao i do sada daje neku informaciju o svom suparniku iz Intela (U ovom slucaju bi to bio Core2Duo E4800, ali posto sam nasao E4600 pitam za njega jer kontam da nije neka velika razlika),odnosno da li su oni kao ista klasa? Licno misljenje je da nije, ali nije lose da se pita ;)

2)Ako je odgovor pod 1 DA,oni su ista jacine onda postavljam pitanje da li mi se isplati da dajem nekih 50 evrica vise za Intel? (Ne bi nista budzio procesor,ostavio bih sve na default vrednostima), a ako je odgovor NE, nisu ni priblizno iste jacine onda pitam koji procesor iz AMD-a je u rangu E4600.

3)Koju plocu uz taj procesor koji mi preporucujete?

Al sam smorio,svaka mi cast!!!:type:

e4xxx je srednja intelova klasa (2mb kesa-osakaceno conroe jezgro) nema nikakve veze sa amd-ov oznakom 4800+ (sasvim su se slucajno poklopile oznake) e4800 ne postoji,tek treba da izadje verovatno poslednji procesor iz serije 4xxx e4700,inace i e4600 i amd-ov 4800+ rade na 2.4 Ghz,intel je na istom taktu sigurno brzi ali je i skuplji,nazalost ni amd-ov 6400+ ne moze da parira intelovom e2180 klokuntom na 3.4-3.5Ghz (koji kosta 70 eur.)
Ako ces intel uzmi neku sa p35 chipsetom,ako imas da das oko 90 eur. asus p5k

edit,ako ostavljas na defaultu i zelis da ustedis neke pare bolje uzmi amd.

Poslednja izmena:
plase se da ne spale nesto ili da ne skrate zivotni vek procesora. :d ili ih mozda zabole za sve i bitno im je da radi.
Pa nisu svi koji čitaju bench OC maniijaci pa da samo nasviravaju makinu želeći da iz nje izvuku i poslednji atom.
Jednostavno ljudi smatraju da svi mi koji smo svakodnevno ovde imamo malkice više znanja od prosečnog korisnika i žele da priupitaju za svaki slučaj, čisto da se ne bi z.
Daklem, odgovor na postavljeno pitanje.
1. Ako ćeš da klokuješ makinu, Intel, klokabilniji i za onoliko koliko košta daje od 50-100% više. Ako ćeš da držiš sve na default-u, AMD, jeftinija kombinacija.
2. Ako ne "budžiš" koja preporuka ti je 4400+, dovoljno mu je pala cena i mislim da je sada best buy AMD.
3. Ako nećeš preterano da se sigraš i treba ti multimedijalna makina ideš na integrisano rešenje: npr. Gigabyte GA-MA69G-S3H - ploča ima ATI X1250 grafiku, kao i tušta i tma ulaza, a podržaca i HDI.
Ako ćeš da se igraš onda ti rešenje i nije AMD kombinacija, jer makina mora da bude brza, pa se kao najlogičnije rešenje nameće Intel C2D + P35 ploča + ATI 3850; naravno, postoji i AMD high end rešenje, ali performanse ne opravdavaju cenu.

Poslednja izmena:
Pa nisu svi koji čitaju bench OC maniijaci pa da samo nasviravaju makinu želeći da iz nje izvuku i poslednji atom.
Jednostavno ljudi smatraju da svi mi koji smo svakodnevno ovde imamo malkice više znanja od prosečnog korisnika i žele da priupitaju za svaki slučaj, čisto da se ne bi z.
Daklem, odgovor na postavljeno pitanje.
1. Ako ćeš da klokuješ makinu, Intel, klokabilniji i za onoliko koliko košta daje od 50-100% više. Ako ćeš da držiš sve na default-u, AMD, jeftinija kombinacija.
2. Ako ne "budžiš" koja preporuka ti je 4400+, dovoljno mu je pala cena i mislim da je sada best buy AMD.
3. Ako nećeš preterano da se sigraš i treba ti multimedijalna makina ideš na integrisano rešenje: npr. Gigabyte GA-MA69G-S3H - ploča ima ATI X1250 grafiku, kao i tušta i tma ulaza, a podržaca i HDI.
Ako ćeš da se igraš onda ti rešenje i nije AMD kombinacija, jer makina mora da bude brza, pa se kao najlogičnije rešenje nameće Intel C2D + P35 ploča + ATI 3850; naravno, postoji i AMD high end rešenje, ali performanse ne opravdavaju cenu.

Pa to je i moja poenta. :cigar:

Da samo sto ti kad recimo uzmes 2140 i stavis ga na 2GHz ti ga ne klokujes posto je on underklokovan sa 2GHz (minimum).

Uvek gledaj sta je najjace na trzistu ako je tvoj CPU iz iste serije kao neki sa 30% vecim taktom bar ga vrati na default...

Pa igrao bi se ja...Planirao sam da uzmem 8800GT...Igrao bi na 1024*768 neki nivo detalja malo jaci od srednjeg (iako znam da sa tom karticom moze i mnogo vise) i zaboravio sam da pomenem da bi trebao plocu sa 4 slota za ddr2 memoriju da bi stavio 4gb rama.E sad da li bi sa Amd varijantom 4400+ ,8800GT nekom obicnom AM2 plocom mogao da normalno igram ove novije igrice u prethodno pomenutoj rezoluciji ili bi mi procesor pravio usko grlo?
A sto se tice video obrade? Intel prednjaci,jel da?

Ukoliko se odlucim za Intel e2180 po preporuci CC13 koja ploca uz njega da bi ga OC?Memorija bi bile Geil u svakom slucaju.I koliko bi me kostali taj procesor i ploca? I jel bi mi trebalo neko jace hladjenje od box varijante? Inace moju sadasnju mashinu semp 2800+ drzim na 2.4Ghz,ali mi je stabilnost sistema pomalo ugrozena.

Pa igrao bi se ja...Planirao sam da uzmem 8800GT...Igrao bi na 1024*768 neki nivo detalja malo jaci od srednjeg (iako znam da sa tom karticom moze i mnogo vise) i zaboravio sam da pomenem da bi trebao plocu sa 4 slota za ddr2 memoriju da bi stavio 4gb rama.E sad da li bi sa Amd varijantom 4400+ ,8800GT nekom obicnom AM2 plocom mogao da normalno igram ove novije igrice u prethodno pomenutoj rezoluciji ili bi mi procesor pravio usko grlo?
A sto se tice video obrade? Intel prednjaci,jel da?

Ukoliko se odlucim za Intel e2180 po preporuci CC13 koja ploca uz njega da bi ga OC?Memorija bi bile Geil u svakom slucaju.I koliko bi me kostali taj procesor i ploca? I jel bi mi trebalo neko jace hladjenje od box varijante? Inace moju sadasnju mashinu semp 2800+ drzim na 2.4Ghz,ali mi je stabilnost sistema pomalo ugrozena.

A zašto 4 giga, pobogu?
Da bi ti OS vide tih 4 giga potrebno je da instaliraš neki od 64bit-nih OS-a (od Win porodice tu su: 2003 Server, XP 64bit, Vista 64bit). Problem je jedino što su drajveri za ove OS-e malkice ređi, tj. samo operativni sistemi nisu planirani za igranje, pa je i multimedijalna podrška (čitaj: igrice) slabije podržana. Daklem, veća verovatnoća da ti neće raditi neka igrica je ako instaliraš neki 64bit-ni OS, a ako instaliraš 32bit-ni neće ti se videti 4 giga, već max. 3.
Uzmi 2 giga i vozi, uz 8800GT ti i ne treba više ram-a.
Sa AMD-om na 4400+, 2 giga ddr800 + 8800GT bi ti sve igrice radile (nisam baš siguran da li i sve na max., čisto sumnjam) na 1024x768 sigurno. Iako bi ti ja savetovao 3850 ili još bolje 3870, AMD je napravio mnogo dobru karticu za ne tako puno parica.

Poslednja izmena:
Sta pricas za 64bit OS?? Sto se tice Viste64 odlicnih drivera ima za sve uredjaje (osim nekih starijih stampaca i tv kartica) a igre rade fenomenlano. Na mom sistemu igram sve naslove iz proteklih par godina a probao sam cak i prve epizode Lare Croft. Crysis cak radi i bolje na 64bit platformi + startuje se primetno brze sa 4GB rama u odnosu na 2GB, isto Vista64 ali Q6600 i 8800GTX.

A zašto 4 giga, pobogu?

A zasto da ne - pobogu?

Po tebi smo zanavek zakucani na 2gb ili 3.5 koliko vec vidi 32-bit windows?

Podseca me na ono vreme kada smo bili zakucani na CITAVIH 640kb memorije ...
Pitanje je trenutka kada ce 32-bit postati proslost. Vec se dugo krchka 64-bit
tehnologija, ja bih rekao predugo.

Pa modul od 2 giga je vec oko 40 eur, aman! Znaci jeftinije mi je da zabodem punu plocu memorije nego da kupim high-end graficku kartu - smesno.

I ja kazem da 4 giga nije nista ljudi.Danas je to ko kad sam kupovao 128mb rama za moj PII.A sto se tice 64-bitne Viste...Pa ***,nije ona ni losa tako.Kad mi radi na ovom sempronu...ne vidim razlog da mi ne radi na jacoj masini.Nego ja se jos uvek dvoumim izmedju intela i AMD-a.E2180 je skuplji od 4400+, a s obzirom da je ta dual core tehnologija starija od ove C2D sto se tice intela i da ja ne zelim da OC masinu...Mislim da je bolja varijanta AMD.Plus sto na Bilo koju AM2 plocu mogu kasnije da ubacim i neki Phenom procesor...Jel sam u pravu?

Pogledaj sto se tice maticne ploce asus M3A AM2 AMD 770, kosta oko 75-80 eura a podrzava i nove Phenom prcesore. Ja se isto tako dvoumim izmedju Intela i AMD-a, mislim da je bolje uzeti neki bolji AMD i sto vise para uloziti u grafiku. U sustini ako overcklokujes intel 2180 da radi na 2.8 i uzmes AMD koji radi na 2.6 sta dobijas sa time 5 fps vise u igrama sa kojim inace imas 60+ fps bilo sa intelom ili AMD. Dok je u Crysisu ta razlika vise manje zanemarljiva koliko sam gledao neke testove. Ispravite me ako gresim.

Poslednja izmena:
Pogledaj sto se tice maticne ploce asus M3A AM2 AMD 770, kosta oko 75-80 eura a podrzava i nove Phenom prcesore. Ja se isto tako dvoumim izmedju Intela i AMD-a, mislim da je bolje uzeti neki bolji AMD i sto vise para uloziti u grafiku. U sustini ako overcklokujes intel 2180 da radi na 2.8 i uzmes AMD koji radi na 2.6 sta dobijas sa time 5 fps vise u igrama sa kojim inace imas 60+ fps bilo sa intelom ili AMD. Dok je u Crysisu ta razlika vise manje zanemarljiva koliko sam gledao neke testove. Ispravite me ako gresim.

Taj asus nema svuda da se kupi, relativno nov je cipset, pitanje je koliko je sve to dobro utegnuto !? Takodje pominjes kompatibilnost sa phenom procesorom kao prednost - pa i nije neka prednost. Intelovih 45nm su veca prednost po meni.

Intel je uhodana platforma, VEOMA overclock-friendly, za razliku od amd i sto je najbitnije - jeftinije ispadne intel varijanta sa [email protected] ghz. Osim toga sve je to osetno BRZE nego amd 2.6ghz.

Tu razliku u ceni ulozi u grafiku i umesto ati 38x0 uzmi 8800gt.

Upravo sam tu kombinacju probao - znaci [email protected] i 8800gt(512mb), crysis sve na max - KLIZA!

Taj asus nema svuda da se kupi, relativno nov je cipset, pitanje je koliko je sve to dobro utegnuto !? Takodje pominjes kompatibilnost sa phenom procesorom kao prednost - pa i nije neka prednost. Intelovih 45nm su veca prednost po meni.

Intel je uhodana platforma, VEOMA overclock-friendly, za razliku od amd i sto je najbitnije - jeftinije ispadne intel varijanta sa [email protected] ghz. Osim toga sve je to osetno BRZE nego amd 2.6ghz.

Tu razliku u ceni ulozi u grafiku i umesto ati 38x0 uzmi 8800gt.

Upravo sam tu kombinacju probao - znaci [email protected] i 8800gt(512mb), crysis sve na max - KLIZA!

Ubedices me da uzmem intel, ne znam sad ni sam a prekosutra kupujem novu masinu. Koliko je intel 2180 bolji od 2160 i koju si ti plocu uzeo uz 2160, da li memorija treba da bude na 800 ako se klokuje procesor. Da li se pri klokovanju menja samo mnozilac ili mora i fsb.

Ubedices me da uzmem intel, ne znam sad ni sam a prekosutra kupujem novu masinu. Koliko je intel 2180 bolji od 2160 i koju si ti plocu uzeo uz 2160, da li memorija treba da bude na 800 ako se klokuje procesor. Da li se pri klokovanju menja samo mnozilac ili mora i fsb.

Pa, posto ne zelis da radis extreme overclock mozda bolje da uzmes e2160 i ustedis koji evro ...

Memoriju smo uzeli na 800 - neku lowcost(twinmos, transcend ...), to je valjda sad standard ... verovatno ce raditi i sa 667 memorijom.

Ploca asus p5k se za oko 80 eur, a ima lepih i gigabajt modela vidim ...

Klokovanje je posebna prica, ja to tako da radi lagano u zivotu nisam video (a ceo zivot imam AMD-a :smash:).
Znaci SVE sto promenis u biosu je FSB (sa 200 na 300) i vozis crysis na max :) Mnozilac ne menjas, ni voltazu ne menjas nikakve memorijske setigse ne menjas ... dakle samo FSB i dobijes 50% brzu masinu! Pa to NIKAD tako lako nije bilo!
Evo decko pokazao link gde voze 3ghz, a po forumu przhe na 3.2 i vise ... znaci skroz opusteno 2.7ghz ... i uz to se i ne greje, ne cuje ... :wave:

OK,onda intel.Sad jos pitanje koji?2160 ili 2180? Sigurno nema krsenja sistema i BSOD posto mi se to na ovom Sempronu javi cesto.Drzim ga na 2.4 u odnosu na 1.6 koliko mu je standard. I koja ploca uz tog intela?

Izgleda da je nestasica 2180 procesora pa uzmi 2160. Obojica mogu preko 3ghz, a pretpostavljam neces da manijacis preko 3ghz ... nego "samo" 2.7 :d i ostace ti kusur za cevape, sto nije losa stvar :smoke:
Za plocu sam vec rekao ... :wave:

A ove E4XXX Varijante? Jel bolje?

Hvala na odgovorima.Sad jos samo da pronadjem sve komponente i vozim.Pozdrav svima.

graficka karta je integrisana na ploci:GEFORCE6100SM-M V:1.0 (ecsht 2000)
i pokusavam da mu podesim drajvere za filmove.ubacio sam k-lite i dalje se javlja pucketanje tokom reprodukcije filma preko bs-pleyera?a upgrade nemogu da nadjem?

jel nekom poznato ovako nesto?

Nazad
Vrh Dno