Šta je novo?

Pitanje za poznavaoce CDRW...

Broz

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
18.09.2000
Poena
740
Samo da podsetim da sam totalni duduk za ove stvari tako da molim bez prozivke:)
Dakle ja sam pre dva dana narucio liteon LTR-40125S (40x12x48) i imam nekoliko pitanja koja su i generalna ali i u vezi sa ovim konkretnim modelom. Dakle postoje dva modela, broj je isti samo je jedan "S" a drugi "W" i razlika je u tome sto prvi koristi Zone-CLV a ovaj drugi P-CAV ili CAV a sta to znaci pojma nemam pa molim objasnjenje. Znam da je smor ali bih bas voleo da naucim te stvari a verujem i drugi. Drga stvar je sto postoji opcija da se fleshne F/W i onda se dobije prakticno 48x12x48 ali to mi se nesto ne radi, sta Vi mislite?
I trece pitanje je vezano za prvo - da li je moguce da se prostim fleshovanjem F/W dobije uredjaj sa pcav umesto sa z-clv jer kapiram da je to tehnologija koju koristo cdrw za rad tj rezanje i ne mogu da verujem da se to moze promenti fleshovanjem?!
Sta se dobija prelaskom sa zclv na pcav?? Jel vredno maltretiranja?
Postoje modeli sa mediatek cipsetom i sa sanyo cipsetom i od toga zavisi uspeshnost fleshovanja i odabir F/W, a ja mislim da od toga zavisi i zivot mog buduceg cdrw:) Kako ja da provalim da li je cipset mediatek ili sanyo??
Nasao sam liteon-ov forum i citao sam do besvesti i kao jasno mi je samo jos da naucim ove osnove i sve je u redu:) Za vlasnike liteon uredjaja -

1. http://club.cdfreaks.com/showthread.php?threadid=42344
(ovo je u vezi flesovanja 32x u 40x i 40x u 48x)
2. http://club.cdfreaks.com/forumdisplay.php?forumid=44
(ovo je pocetna pozicija liteon foruma)

hvala unapred strpljivim strucnjacima:) :wave;

Setih se jos nekoliko pitanja:)
1. Kako je najbolje da povezem cdrw? Imam HDD i cd-rom...
2. Koje rezacki softver preporucujete?
3. Sta radi pod XP-om? Trenutno sam skupio winoncd, nero, easy cd creator...
4. Jel ovi programi samoinicijativno instaliraju aspi ili ja moram rucno prethodno to da obavim?
5. Jel da stavim na cable select ili da definisem konkretno(pomocu jumper-a) slave/master?
6. Posto je na testovima ovaj cdrw pokazao odlicne rezultate u citanju, jel imate nesto protiv koriscenja cdrw u citacke svrhe ili da se to prepusti cd-romu?
7. koliko je pametno koristiti on-the-fly kopiranje, tj koliko je rizicno po pucanje cd-a?
8. Jel smeta ako je instaliran Intel Aplication Accelerator?

fala:)

Moja varijanta odgovora

Za prvi post:
1) Z-CLV = Zone Constant Linear Velocity - znači da u određenim zonama diska rezač reže konstantnom poprečnom brzinom (16x na početku, posle na 20x, pa onda 24x, 32x i na kraju 40x)
P-CAV = Partial Constant Angular Velocity - znači da rezač snima delimično konstantnom ugaonom brzinom (od početka do tačke dostizanja 40x, posle toga snima CLV)
2) Ja sam flešovao LG 32x Z-CLV na 40x (realno 32x) P-CAV i mogu reći da se isplati jer kraće traje snimanje diska :)
3) Moguće je, pročitaj pod 2 :)

Za drugi post:
1) CD-RW da bude secondary master, CD-ROM primary slave
2) Ahead Nero 5.5.9.0
3) Ahead Nero 5.5.9.0 bez greške :)
4) Ne treba ASPI
5) Definiši Master, nikako Cable Select, pogotovo ako hoćeš da flešuješ firmware
6) Prepusti CD-ROM-u, rezač će i ovako biti mnogo uposlen (nadam se)
7) On-the-fly ima jedino taj rizik ako ti je nečitljiv disk, ili ako ti je čitač prespor da nahrani rezač sa podacima pa se onda stalno prazni buffer
8) Ne znam, ne bi trebalo da ima veze

Ajd, pa nam javi kad stigne zverka :)

Kolko sam pratio tudje forume:
-mozes da flesnes 32S u 40S, i 40W u 48W, ali S u W ne moze. Svejedno, obe serije su im odlicne.
Ako ti je instaliran IAA, ne mozes da menjas FW.
Pod XP-om, najbolje je koristiti WOCD5.

Re: Moja varijanta odgovora

Heinz je napisao(la):
Za prvi post:
1) Z-CLV = Zone Constant Linear Velocity - znaci da u odredenim zonama diska rezac reže konstantnom poprecnom brzinom (16x na pocetku, posle na 20x, pa onda 24x, 32x i na kraju 40x)
P-CAV = Partial Constant Angular Velocity - znaci da rezac snima delimicno konstantnom ugaonom brzinom (od pocetka do tacke dostizanja 40x, posle toga snima CLV)
2) Ja sam flešovao LG 32x Z-CLV na 40x (realno 32x) P-CAV i mogu reci da se isplati jer krace traje snimanje diska :)
3) Moguce je, procitaj pod 2 :)

Bio si brzi, dok sam ja stigao kuci... :D

Mala dopuna sto se tice P-CAV (ako vec nije dovoljno jasno): posto je ugaona brzina konstantna, a poteg (tj rastojanje od centra cda) se stalno povecava, obimna tj brzina rezanja stalno raste dok ne dostigne maksimum, a onda je konstantna do kraja. Posto brzina stalno raste, a uz to i nema pauza pri promenama brzina kao kod Z-CLV metoda, ukupno vreme snimanja je znatno krace, npr LG 40x (P-CAV) snima pun disk >20s brze od TEACa 40x (Z-CLV), sto je velika razlika s' obzirom na to da su rezaci iste nominalne brzine.
Postoje i CAV rezaci (npr novi SONY) kod kojih brzina dostize maksimum tek na samom kraju diska, pa kriva rezanja izgleda isto kao kriva citanja kod CDROMova.
Takodje, izgleda (bar prema onome sto sam video na netu) da su P-CAV rezaci osetljiviji na kvalitet medija, mozda cak i vise ako se radi o flashovanim sporijim modelima (to bi trebalo detaljnije ispitati po stranim forumima).
U svakom slucaju Broz, ako je posle flashovanja moguce bezbolno vratiti stari firmware (u slucaju potrebe), slobodno probaj.
Moguce je da ces imati prvi 48x rezac ovde. :) cheers

Sto se programa tice, jos jedna preporuka za Nero.

E, P-U-N-O hvala svima sad mi je jasno sve u vezi zclv i cav, drugim recima pristup problematici je razlicit a efekat je isti - narezan disk:) Mozda je jedan malo brzzi od drugog ali imajuci u vidu obim kucnog rezanja to i nije toliko vazno. Mislim vec je spremno oko 100 filmova i 30 igrica ali to je smesno u odnosu na to koliko ljudi rezzu, pa tako usteda od 10 sekundi po disku mi nista ne znaci. I ja sam citao da je pcav dosta osetljiviji na medije. Inace procitao sam negde da moze S---->W.....Moze da se vrati stari FW putem odredjenog programa(btw skinuo sam ga:)) ali i mnogo iskusniji od mene to ne preporucuju tako da.....Kao sto ti rece Boki, oba su dobra tako da nema potrebe da budem veci katolik od pape:)
Znaci nero radi bez problema pod XP-om. Winoncd 5 radi pod XP-om takodje bez problema ako sam dobro shvatio?
Vince cekaj da ja savladam i ovih 40x lako cu na 48:)
pozdrav
:wave;

PS sta je mount raineer??

Broze reci koja je cena tog pisaca i da li ga uzimas u starom dobrom EBay-u :)

Broz je napisao(la):
Samo da podsetim da sam totalni duduk za ove stvari tako da molim bez prozivke:)
Dakle ja sam pre dva dana narucio liteon LTR-40125S (40x12x48) i imam nekoliko pitanja koja su i generalna ali i u vezi sa ovim konkretnim modelom. Dakle postoje dva modela, broj je isti samo je jedan "S" a drugi "W" i razlika je u tome sto prvi koristi Zone-CLV a ovaj drugi P-CAV ili CAV a sta to znaci pojma nemam pa molim objasnjenje. Znam da je smor ali bih bas voleo da naucim te stvari a verujem i drugi. Drga stvar je sto postoji opcija da se fleshne F/W i onda se dobije prakticno 48x12x48 ali to mi se nesto ne radi, sta Vi mislite?
I trece pitanje je vezano za prvo - da li je moguce da se prostim fleshovanjem F/W dobije uredjaj sa pcav umesto sa z-clv jer kapiram da je to tehnologija koju koristo cdrw za rad tj rezanje i ne mogu da verujem da se to moze promenti fleshovanjem?!
Sta se dobija prelaskom sa zclv na pcav?? Jel vredno maltretiranja?
Postoje modeli sa mediatek cipsetom i sa sanyo cipsetom i od toga zavisi uspeshnost fleshovanja i odabir F/W, a ja mislim da od toga zavisi i zivot mog buduceg cdrw:) Kako ja da provalim da li je cipset mediatek ili sanyo??
Nasao sam liteon-ov forum i citao sam do besvesti i kao jasno mi je samo jos da naucim ove osnove i sve je u redu:) Za vlasnike liteon uredjaja -

1. http://club.cdfreaks.com/showthread.php?threadid=42344
(ovo je u vezi flesovanja 32x u 40x i 40x u 48x)
2. http://club.cdfreaks.com/forumdisplay.php?forumid=44
(ovo je pocetna pozicija liteon foruma)

hvala unapred strpljivim strucnjacima:) :wave;

Heinz ti je odgovorio na skoro sve, ja samo da ti bacim link za objasnjnje...

http://knowhow.cdfreaks.com/article.php?ID=123

E hvala ti - ja sam jedan od onih koji najbolje shvataju kad vide grafik da ne kazem da treba da mi se nacrta:)

:wave;

Broz, ajd' uzmi i meni jedan ako mozes. I ja sam probistrio LiteOn forum i skontao da nikakav problem nije da ga flesnes na 48x. Ako ne radi kako treba, uvek mozes da vratis originalni firmver, samo prati pazljivo uputstva. Inace, sa LiteOn 32x sam prezadovoljan. Prekjuce sam presnimio 20-ak divx filmova on the fly za ukupno 1,5h - cca 3:47 za snimanje diska, resto na zongliranje sa CD-ovima :) Ovaj moj je S serije, pa ne moze da se flesuje :(

Broz, ajd' uzmi i meni jedan ako mozes. I ja sam probistrio LiteOn forum i skontao da nikakav problem nije da ga flesnes na 48x. Ako ne radi kako treba, uvek mozes da vratis originalni firmver, samo prati pazljivo uputstva. Inace, sa LiteOn 32x sam prezadovoljan. Prekjuce sam presnimio 20-ak divx filmova on the fly za ukupno 1,5h - cca 3:47 za snimanje diska, resto na zongliranje sa CD-ovima :) Ovaj moj je S serije, pa ne moze da se flesuje :(

Ashley, vrlo rado ali je to sada neizvodljivo jer je liteon trenutno u Madridu jer mi ga donosi devojka brata moje Tamare. Dakle ona je sada kod svojih pa onda dolazi u bgd direktno tako da nema mogucnosti da ga naruci iz Spanije nikako, zao mi je stvarno:(
Inace ovi liteon 40x koje je newegg dobio u poslednjoj turi su W verzija, tako da ce mozda biti i flesovanja na 48x.
Amone, tako je - to je bez sipinga za ameriku i mozda Kanadu, ne znam tacno mozes da pogledas na sajtu...
Da, prosto je neverovatna cena. Mislio sam da uzmem asusa 40x jer je jos jeftiniji (69$!), ali posle onog testa ciji je link bio ovde odlucio sam se za liteon iako tada nisam zno nikog ko ima liteon opticki uredjaj(sad prvi put kod nas cujem od tebe Ashley da ti se odlicno pokazao...), niti znam iskustva dok za asus znam da je ok...Svi ljudi koje ja znam da imaju rezace a ima ih dosta imaju Teac, od 8x SCSI pa do ovog najnovijeg 40x....

Uzgred..

Sa FW-om ZS01, 40x verzija S, isto radi u P-CAV modu. I nesto je brzi nego standardan model.

Druze Marsale, ne da sam zadovoljan, nego sam prezadovoljan :) Steta sto je devojka vec u Spaniji, posto jos najmanje mesec dana kod nas nece biti 40x modela. PiN uzima LiteOn-a direktno sa Tajvana, pa roba putuje brodom sto trajeee... Kad ti stigne rezac, obavezno ga flesuj, steta je to ne uraditi :)

Ashley je napisao(la):
PiN uzima LiteOn-a direktno sa Tajvana, pa roba putuje brodom sto trajeee... Kad ti stigne rezac, obavezno ga flesuj, steta je to ne uraditi :)

Momci, ima ga u Solunu. Box pakovanje je oko 80€, plus p.p.
Ako imate nekog...
Jedan moj poznanik ode za Dubai juce. Pogledace dal moze naci 40 ili 48x. Pa ako nadje, ja zenim mog Teac-a:D

Ashley je napisao(la):
...posto jos najmanje mesec dana kod nas nece biti 40x modela...
...ako ti je za utehu i meni stize za otprilike toliko:) strpljenje nije moja vrlina al` ajde:D

Kad budes srezao te filmove - zovi da se menjamo, i ja imam preko 100 filmova...

OK bas bih voleo da se upoznamo i da se podsetim Novog Sada:) Moj prijatelj radi u jednoj mnogo jakoj komp. firmi:) i nedeljno skidaju 160GB filmova, spotova i raznih cudesa tako da cu ove nedelje biti updateovan:)
Vazi Amoneeeeeeee:)

Ajde kada se vi izđorate, pošaljite šta sve imate pa da usledi prava akcija :) Mislim da bi se i Vince Carter složio sa mnon :D

Auuuu kakav ce ovde opak tal da padne ;) . Posto se znam sa Brozom - sa njim cu da se djoram kada se on bude sa Ashley-em, pa onda palim kod Vince-a i on posle sa tobom Hainz-u. Opaka shema... :)

Heinz je napisao(la):
Ajde kada se vi izđorate, pošaljite šta sve imate pa da usledi prava akcija :) Mislim da bi se i Vince Carter složio sa mnon :D

Nego sta. :):):) cheers

Amon_Ra je napisao(la):
Auuuu kakav ce ovde opak tal da padne ;) . Posto se znam sa Brozom - sa njim cu da se djoram kada se on bude sa Ashley-em, pa onda palim kod Vince-a i on posle sa tobom Hainz-u. Opaka shema... :)

A lepo si ti to smislio... :D:)

A sto se nebi nasli svi petoro na istom mestu u isto vreme:) Pa onda malo pizz-pljeskavica malo vopi i na kraju razmenimo spiskove pa to ponovimo kod svakog ponaosob dok svi ne dobiju sta su hteli?:)

Iako nisam u semi-dilemi, pozdravljam ovaj gest, sa propratnim komentarom da je jedan od pozitivnijih na ovom Benhcmark-u ;)

Broz je napisao(la):
A sto se nebi nasli svi petoro na istom mestu u isto vreme:) Pa onda malo pizz-pljeskavica malo vopi i na kraju razmenimo spiskove pa to ponovimo kod svakog ponaosob dok svi ne dobiju sta su hteli?:)

Joj komunjaro kako konstruktivan predlog ;) , naravno da moze. Ajde predlozite nesto.

Nazad
Vrh Dno