Šta je novo?

Pitanje za one koji prelaze granu

morbius

Rambo Amadeus
VIP član
Učlanjen(a)
08.03.2003
Poena
1,065
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600X
Matična ploča
Asus Prime B350-Plus
RAM
16GB Corsair DDR4 CMK16GX4M2B3200C16
GPU
Sapphire Pure Radeon 9060 XT 16GB
Storage
XPG Gammix S11 Pro 1TB
PSU
Seasonic 520W 12Mii
Monitor
BenQ VZ2770 27"
Miš & tastatura
Motospeed Ck104, ProtoArc EM03
Mobilni telefon
Poco F5
Pristup internetu
  1. Optički internet
LM, bliži se čas mog odlaska iz zemlje. Pošto se u stranu zemlju ne ide bez poklona, planiram da mojim domaćinima i prijateljima odnesem malo igara, filmova, jednom rečju piraterije. Takođe, nešto softvera moram poneti i za lične potrebe.
E sad, brinem se hoće li na carini postati sumnjičavi ako vide da sam poneo gomilu DVD-a sa sobom. Da li mi je pametnije da uzmem hard disk i na njega potrpam sve? Moram li taj hard disk da prijavim i hoće li koga interesovati šta je na njemu? Sme li hard da prođe kroz aerodromski rengen, hoće li time biti uništeni podaci?

Preporučujem ti da to poneseš na hardu, disk formatiraš kao NTFS i sve spakuješ u ogromnu RAR arhivu koju ćeš udariti šifru i čekirati "Encrypt file names" opciju kako ni imena fajlova u arhivi ne bi bila vidljiva bez šifre. I naravno da arhivu preimenuješ u nešto bezveze (i ekstenziju). Čak i ako nekom padne na pamet da je to što nosiš na disku RAR arhiva, nema leba da je otvore u dogledno vreme...
E sad, ja još nisam putovao avionom sa kompjuterom tako da ne znam :) ali valjda je normalno da poslovni ljudi vuku laptopove i provlače ih kroz te skenere...

Poslednja izmena:
Slobodno ponesi hard. Ortaku koji je putovao nedavno u Austaliju sam napunio jedan nov hdd svim i svacim ( muzikom, filmovima, pa i celim diskovima sa sw-om u obliku image-a ). Nije imao nikakvih problema, niti su ga ista pitali u vezi sa sadrzajem diska.

Poslednja izmena:
savet: nemoj bas ogromnu, neces je raspakovati tamo kako treba
po do 700MB je sasvim OK

Ali pazi kada je doslo vreme da sem baklave i kajmaka nosimo diskove u inostranstvo! :D VRH! :D

ma niko te ne pita sta imas na cd-eovima ili dvd-eovima, mozes i hdd varijantu sve ti se svodi na isto. Naravno ovo pricam ne nekoj normalnoj kolicini, reda 10-30 za vise ne znam.

ma dajte ljudi ...
pazi sad, posto radim kao dj i proputovao sam sasvim dovoljno ... da sam morao da menjam pasosh jer nije bilo mesta za vize i pecate. e sad putovao poslovno ili ne, uvek sa sobom vuchem cd kejs od 64 diskova (jednom sam vukao 2 kejsa, jedan od 64 drugi od 92 diska, jer sam ostajao 2 nedelje) e sad, nemam ni jedan original disk. putovao sam avionom, busom, vozom, kolima, kombijem ... izmedju ostalog ni zapadnu evropu nisam omashio .... znaci jednom su mi otvorili kejs i samo ga u istom momentu zatvorili ... cak kejs mi je najsigurnije mesto za shtek dziksa, i to provereni, u najavi!
znaci batali hardove, bilo koje druge varijante ...
idi lepo u IPS ... kupi neki lep "Case Logic" za 64 CD-ova (nemoj veci nezgodan je za noshenje, a manji nemas potrebe, jer npr od 48 je skoro ista velicina kao i od 64kom) obavezno gledaj da ima kaish na sredini i da ima kopchu na kaishu, da mozes da okacish na ranac ili slicno. kupi onaj shto ima pregradu sa strane na rajfeshlus, i nemoj slucajno da kupujes one plasticne, svetlucave... nisu kvalitetni. najbolji ti je materijal neshto slicno kao za jakne ili tako neshto, ne znam kako da opishem. u svakom slucaju neki kvalitetan uzmi. isto tako gledaj unutra da ti one pregrade za diskove nisu zakacene samo za dve (jedna sa jedne, druga sa druge strane) kopce, vec da bude svaka strana lepo zalepljena (ushivena, ne secam se tacno) za plasticnu podlogu, a ta podloga se uvlaci u torbicu! (ovo ti cisto govorim iz iskustva, jer sam ih gomilu promenio, i znam shta je najzahvalinije)
znaci ponesi diskmen obavezno i kejs tu pored sebe, jer je to sasvim normalna pojava (dug put, i slusanje muzike) taman mozes sve da stavish sta ti treba, i omiljena muzika, ma shta god zelish i koliko god zelish ... ali gledaj da ti bude popunjen makar 80% + ako ga ne popunish do kraja, nemoj da ostavish na kraju prazno, vec rasporedi rupe da bude po jedna na stranici .. znaci provereno neces imati problema! i poneces sve sta god zelish, cak moze da ti stane vishe stvari nego na hard + hard ti je rizik da ti ne cvrcne u putu a i mora da ti bude u rucnom prtljagu da bi pazio na njega, a ako te budu proveravali proverice ti rucni prtljag najpre!
jos jedan savet. stavi kao neke spiskove na diskove, cisto da ti se ne vidi da su DVD-jevi, nego da pomisle da su audio diskovi! + savet ... pishi razlicitim olovkama, i koristi razliciti papir i razlicitih dimenzija (da ne bi provalili da si napravio kejs tik pred put)
+ mozes, a i ne moras ... kako zelish ... da narezes na makar nekoliko razlicitih tipova diskova, da te ni tu ne bi provalili (ako te budu proveravali, mada su za to minimalne shanse) !
uostalom videces, kad budu videli gomilu diskova, slusash diskmen, opusteno ce ti biti.
a kad bi poneo par diskova tu ih ne bi mrzelo da provere! to bi bilo sumnjivije! a tek o hard disku da ne govorim, to ti je jos i najgora solucija!

pozdrav,
Nemanja.

p.s. cena CD kejsa ... i to taj najbolji o kome sam ti govorio ti je od 900din do max 1100din ... u principu su uvek bili oko 12e .
najbolji izbor ti je u IPS-u ... onaj otprilike prekoputa JDP-a ... tu negde.
a imas i u Mamutu (sve je to ista firma .. od cika Grge :smash: )

e ako nadjes neki extra kejs kad budes bio preko (da nije case logic) qpi mi, keshiracu ti opusteno, skupljam ih :)
(imam ih ukupno 9kom.)

Poslednja izmena:
Ma nije nikakva frka i da ponoses i hdd i cd/dvd. Opusti se i srecan put!

ja drugaru iz ch redovno saljem zvona od po 50 diskova. znaci vidi se da je neka teska piraterija sa kilometar i nikada nije imao problem. :D

Pa i ako te pitaju koji je sadrzaj HDD-a/CD-a/DVD-a, ti kazes im kao "Privatne prirode", da se tu nalaze samo slike i privatni snimci :) Najjaca fora bi bila da poneses S-ATA HDD u slucaju ako su bas zapeli da vide sta se nalazi na njemu* :D

*PATA any1? :p

Nema se tu velike frke kada se nosi preko grane piraterija. Evo, ja sam odneo jednom mom poznaniku u Temisvaru 20 CDa sam MP3 pesmama i jos pise na njima ogromno MP3, a carinik nista nije rekao, mislim da nije ni primetio :p

Bio sam u Bukureshtu u oktobru. Nosio sam lap, pda, externi hard, digital photo i projektor (nemoj neko da se nasmej'o) i niko me nishta nije pitao. :d

Tamo je toliko brz a jeftin net, da bi to sve skinuo za 15 dana :D

ma nije posao carinika da jure sitnu pirateriju ...
njih bre zanimaju samo shleperi :d

lap,pda,projektor,dig.fot.blabla bla ...gde ti je to stalo covece

Ako ti znaci info, moj burazer iz Svabije kada god dodje ovde kupi tonu diskova, sto bugarskih audio, sto filmova sa sve piratskim omotima, kao i igara. Sve to potrpa u gepek i niko ga nista ne pita kad prelazi granu.

veske je napisao(la):
lap,pda,projektor,dig.fot.blabla bla ...gde ti je to stalo covece

Da znash mitnicka lichno, znao bi da je stalo u dzepove :D

morbius je napisao(la):
LM, bliži se čas mog odlaska iz zemlje. Pošto se u stranu zemlju ne ide bez poklona, planiram da mojim domaćinima i prijateljima odnesem malo igara, filmova, jednom rečju piraterije. Takođe, nešto softvera moram poneti i za lične potrebe.
E sad, brinem se hoće li na carini postati sumnjičavi ako vide da sam poneo gomilu DVD-a sa sobom. Da li mi je pametnije da uzmem hard disk i na njega potrpam sve? Moram li taj hard disk da prijavim i hoće li koga interesovati šta je na njemu? Sme li hard da prođe kroz aerodromski rengen, hoće li time biti uništeni podaci?

kad bi ti samo znao sta sam ja poneo :d

ma bre covece, niko te nista pitati nece...(lepota dvostruke negacije u Srpskom jeziku:))

Mene su cimali da vadim notebook iz torbe na skeneru par puta na aerodromu. Srecom pa sam vadio Apple Powerbook (uz iPod Video, Razr i Ixus :) ), da eto i mi srbi ispadnemo neko i nesto u tom belom svetu :D

Niko me nista nije pitao, niti su mi preturali po rancu, osim sto su trazili da se izvadi notebook i pusti posebno kroz skener, ali je to valjda uobicajeno.

Pa stavljaju notebook kroz skener da vide da nije mozda "rigged with exlposives" kao C4 ili sl. ;) :)

Poslednja izmena:
To za laptopove rade u dve faze: prvo ga puste kroz skener da vide da li postoji neki prepoznatljivi pattern iz baze koji govori da unutra nije ono sto bi trebalo da bude u laptopu i drugo, kazu da upalis laptop i cim vide da se podize win to je to...
Ne interesuje njih piratski softver, od njega ne pada avion:)

Broz je napisao(la):
kazu da upalis laptop i cim vide da se podize win to je to...

Dobra fora. Da je bomba unutra, umesto butovanja Windows-a explodirao bi notebook? :D

delimir je napisao(la):
Mene su cimali da vadim notebook iz torbe na skeneru par puta na aerodromu. Srecom pa sam vadio Apple Powerbook (uz iPod Video, Razr i Ixus :) ), da eto i mi srbi ispadnemo neko i nesto u tom belom svetu :D

Niko me nista nije pitao, niti su mi preturali po rancu, osim sto su trazili da se izvadi notebook i pusti posebno kroz skener, ali je to valjda uobicajeno.

Ja sam nedavno išao u Švedsku preko Danske - Kopenhagena (avionom Beograd - Kopengagen), teglio sam lap iz potpisa + Fuji S5500 + Panasonic NV-GS 22 kameru (plus još gomilu drugih stvari, ali ovo je išlo samnom u kabinu)... Niko me nije terao da vadim lap iz torbe i da ga pustam solo kroz skener, ni u BG ni u Kopengagenu... Prolazak kroz kontrolu traje deset sekundi.

Samo mi je carinik u BG rekao da ako želim da popunim neki formular da to iznosim iz zemlje (da me ne bi eventualno zezali u povratku). Uradio sam, mada se pokazalo da nije bilo potrebe...

Dakle, niko te ništa ne pita, niti tera da vadiš diskove i pokazuješ... Danas skoro svaki drugi putnik tegli laptop, a o diskovima, mp3 plejerima i ostalim stvarima da i ne pričamo... Oguglali su na to pa više i ne gledaju.

Jedino ako si ***ate sreće pa naletiš na negog baju - carinika koji je ustao na levu nogu...

Sasa_NS je napisao(la):
Ja sam nedavno išao u Švedsku preko Danske - Kopenhagena (avionom Beograd - Kopengagen), teglio sam lap iz potpisa + Fuji S5500 + Panasonic NV-GS 22 kameru (plus još gomilu drugih stvari, ali ovo je išlo samnom u kabinu)... Niko me nije terao da vadim lap iz torbe i da ga pustam solo kroz skener, ni u BG ni u Kopengagenu... Prolazak kroz kontrolu traje deset sekundi.

Samo mi je carinik u BG rekao da ako želim da popunim neki formular da to iznosim iz zemlje (da me ne bi eventualno zezali u povratku). Uradio sam, mada se pokazalo da nije bilo potrebe...

Dakle, niko te ništa ne pita, niti tera da vadiš diskove i pokazuješ... Danas skoro svaki drugi putnik tegli laptop, a o diskovima, mp3 plejerima i ostalim stvarima da i ne pričamo... Oguglali su na to pa više i ne gledaju.

Jedino ako si ***ate sreće pa naletiš na negog baju - carinika koji je ustao na levu nogu...

Papir sam popunio i ja, ali na carinskoj kontroli. Ovo sa vadjenjem laptopa iz torbe nema veze sa carinom, vec je u pitanju bezbednosna provera...Mislim, svi su morali da vade notebookove i prilikom ulaska na aerodrom i prilikom odlaska na gate. Cak su me prvog puta pitali da li je notebook mozda u rancu i ako jeste da ga obavezno izvadim iz ranca i stavim u plasticni box.

Broz je napisao(la):
kazu da upalis laptop i cim vide da se podize win to je to...
Ne kapiram poentu. Zašto mora da se upali? Neće valjda posle boota da aktivira bluetooth-om bombu kod motora ...
:S:
I šta ako neko nema njinjdous? Počne da se bootuju pingvini - nešto čudno se ispisuje na ekranu... odmah puca bomba :zgran: A ako nekom bude prazna baterija i neće da se upali :smash: vraćaju ga nazad :trust:

poz

SurvivoR je napisao(la):
Ne kapiram poentu. Zašto mora da se upali? Neće valjda posle boota da aktivira bluetooth-om bombu kod motora ...
Verovatno logika: ako radi onda ništa nije petljano unutra i punjeno koječim. E sad, što može da se povadi CD, ovo-ono... pa ubaci nešto umesto a da i dalje bootuje...

Ljudi, pa nemojte sad na mene:)
To radi agencija koja je oformljena nakon 9/11 -TSA

Ovo sto sam ja pominjao zaboravio sam da kazem da se to desava na granicnim prelazima sa USA. To su njihove procedure, novi skeneri, oni specijalni usisivaci u koje se udje skroz unutra i sl. Nisam kompetentan i ne znam dovoljno da bih komentarisao...

Licno mislim da je u pitanju klasicna diktatura, pa ni moju intelektualnu imovinu niko ne postuje pa ne maltretiram narod na granici. Zezam se. Moj ortak mi je doneo kamkoder i to poluprofesionalni a za nase prilike stvarno zivotinju iz ch-a i niko mu nije pravio problema. Znaci nisu mu ni zavirili u torbu a tek diskove je donosio na milione i vidi se da su piraterija a nije imao problema jer da jeste bar bi mi onako neobavezno napomenuo

e mnogo ste ga preterali.. :) narocito ovaj DJ .. sa pakovanjem na svakoj trecoj strani po dva diska a na svakoj petoj po 1... :D
Svasta.. Ja sam sto puta nosio HDD i gomilu diskova i nikada niko nije pravio probleme.. Napraviste od komarca magarca ;)

ma bre nosi koliko oces diskova! ja sam nosio iz srbije za ameriku i po 200 diskova (u onim kutijama gde kupis 100 praznih CD-ova). i niko me nije cimao, ni u srbiji ni u americi! ;)

a i kad bi me neko poceo cimati kao piraterija ovo ono, uvek se mogu izvaditi da ja posedujem original, al je doslo do ostecenja diska pa sam napravio rezervnu kopiju. rezervna kopija je dozvoljena ako posedujete original! ;) a ja eto "posedujem" sve te originale! :)

Vrh Dno