Šta je novo?

Pitanje za O/C...

• Začetnik teme Začetnik teme Dado
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Dado

Čuven
Učlanjen(a)
30.10.2003
Poena
619
Imam konfiguraciju:
Gigabyte 7VAXP Ultra , fsb333 , kt400
Barton 2500+ overclockovan na 3000+
Cooler Dr. Thermal TI V77N at 3590 rpm
Gigabyte Ati Radeon 9000Pro
Infineon 2x256MB DDR333 , PC 2700 CL 2.5
Kuciste Chieftec Scorpio 300W

------------------
Multiplier je na 13x , a FSB na 166 MHz = 2170 MHz -a
CPU temp. je oko 44C max. 48C , a CPU napon je na 1.78 V...
Dali bi mogao bolje da ga overclockujem ... dali bi trebao podici malo FSB? posto je KT400 i DDR 333 u pitanju ... 🙂 mozda bi ta memorija i mogla na 200MHz ? Ili mi predlazete neki bolji cooler .. :mrgreen:
unapred hvala svima ! cheers

Izvini za intimno pitanje, ali sta ce ti 1.78v? Kao prvo, uzmi neki normalan kuler, pogledaj malo forum sta pisu ljudi. Po meni je neka verijanta Spire/coolermaster/Coolinka-a sa 80mm coolerom dobra za tisinu, hade slidno, itd. Ne znam dokle moze ploca da dotera FSB, drug je imao problema i sa 166, ako mozes preko toga, igraj se stim, daj memoriji malo napona, olabavi setovanja, mora barem na 175MHz. Mnozilac na 11.5/12 max.

Ako ti je na toj velikoj voltazi od 1.78v i 2170Mhz max temp samo 48c na full load ja taj kuler ne bih menjao ni za SLK :beat:

Ako si ti morao da dizes napon tvog Bartona za 0.1V da bi radio stabilno na 2170 MHz-a, onda ti se nije zalomio bas preterano dobar primerak procesora. Memorija ti je takodje prilicno losa za dobra setovanja tipa CAS2 2-6-2 1T, a i VIA ploce su veoma zahtevne prema memorijskim modulima sto se tice ostrih tajminga, dakle mora sto bolja memorija za dobre performanse na visokim magistralama. Sta ti preostaje, da na primer maksimalno olabavis tajminge memorije, da smanjis mnozilac za procesor i podizes polako FSB. Ako ti se ne greje mnogo procesor mozes i da ostavis taj mnozilac i da probas jos da dignes FSB uz jos povecanja napona procesora, usput prati temperaturu. Sve su ti to igre bez granica, moras sam da se igras i da probas gde su krajnji dometi tvog sistema.

Hvala na savetima ... i ja sam tako mislio da zamenim memoriju i da uzmem neki dobar kuler za overcklokovanje ... Zato bih vas zamolio da mi predlozite neku dobru PC3200 memoriju (posto dotle podrzava maticna ploca) i neki dobar kuler da nije skup kao Zalman-i , mozda neki Tt ili Cooler Master ... Od prodavca sam cuo da je ploca super za overclock, ne znam sta vi mislite ... podesavanje mnozioca je na ploci (jumperi) a moze da ide do 18x ...
hvala na dosadasnjoj pomoci cheers

Pa taj prodavac ti je dao savet kao prodavac, a ne kao "kloker". Pogledaj malo starije postove o ovoj ploci, ja mislim da je malo sirota. Trebao bi da testiras prvo memoriju, ja ne bih prodao Infineona samo tako, zato sto pise da je 333. Imam jedan PQI 333, koji radi veselo na 200MHz. Ako nemas gde javi se na PM.

E ovako , juce sam skinuo cooler da ga ocistim , i pogledao sam koja je oznaka CPU-a ... CPU je na ZELENOM pcb-u , a oznaka je AQXEA 0324VPLW ( ne znam da li je to dobar primerak , iznenadio sam se kad sam video zeleni pcb :!: ...)
I nakon ciscenja sam malo overclockovao cpu .. e sad rezultati:
1. stavio mnozitelj na 11,5 a fsb na 200 MHz memorija CAS 3 Vcore 1,8 V (odnosno +5% , jer samo tako moze u BIOS-u) , podigne windows , al se odma zapuca na startu...
2. 12x 190MHz CAS 3 Vcore 1,8V , podize windows , zapucava 3D mark pri polovini testa...
3. 12x 185MHz CAS 3 Vcore 1,65V , isto tako zapucava pri sredini test-a ...
4. 12x 180 MHz CAs 3 Vcore 1,65V sve radi ko bog , cak i na CAS 2 ide bez problema ... temperatura idle 31 C , fulload 39 C
5. na 12,5x 180 MHz CAS 3 Vcore 1,8 V nije digo windows (XP)
----------
E sad zanima me zbog cega nece ovaj moj Barton da sljaka na vise od 2,2 GHz , da li je to zbog :
1.) Infineon mem. CAS 2,5 DDR333 PC 2700
2.) cooler DR. Thermal , sa bakarnim delom , koji leze na CPu ( ali ima malo rebara i to prilicno debljih , ne tako gusto , ali bez problema ladi Bartona na default-u na ispod 30 C )
3.) ili da nije mozda da sam dobio neki losiji primerak CPU-a , posto je iz 24 -te nedelje trebalo bi biti otkljucan, samo mi smeta onaj zeleni pcb , da nije to mozda neki extra shit , ili extra dobar primerak? ...
----------
I jos samo za kraj , posto ne znam bas da podesavam memorijska setovanja ja sam prepisao iz bios-a setovanja pa ako neko zna da mi kaze dali treba malo da menjam (posto nemam pojma dali je ovako olabavljen ili naostren)... :arrow:
FAST COMMAND [FAST]
DRAM TIMING [MANUAL]
DRAM CAS [2]
BANK INTERLEAVE [4 BANK]
PRECHARGE TD ACTIVE [3T]
TRAS NON - DDR400/DDR400 [6T/8T]
ACTIVE TO CMD (TRCD) [3T]
DRAM BURST LENGHT [4]
DRAM QUEUE DEPTH [4 LEVEL 1]
WRITE RECOVERY TIME [2T]
DRAM tWTR [3]
AGP AERTURE SIZE [128M]
AGP FAST WRITE [ENABLED]
PCI DELAY TRANSACTION [ENABLED]
------
P.S. Sta bi trebao da menjam , ili da podesavam , da bi fsb podigo na barem 200MHz? (ja sam mislio da uzmem neki TT7+ i neku DDR400 memoriju , mozda Kingston DDR400 CAS 2,5...)

Hvala na razumevanju ... (izvinjavam se ako sam nekoga smorio s mojim neznanjem). cheers

Od serije AQXEA pa nadalje AQXFA,.. itd. uglavnom su na zelenom PCB-u. A sto se o/c-a tice svaki primerak je prica za sebe i nema pravila.

Probaj da pozajmis makar 256Mb memorije koja je sertifikovana da radi na 200 , znaces odmah da li je do memorije ili ploce .
Ne verujem da je do CPU-a , ali najsigurnije je metodom eliminacije da ides redom , verovatno memorija ali je to u odnosi na plocu bar lako proveriti :mrgreen:

Pozdrav , Misa...:boom:

Nazad
Vrh Dno