Šta je novo?

Pitanje za Licencirani Windows

pedjakupus

Cenjen
Učlanjen(a)
16.11.2012
Poena
170
Posto uskoro firma krece sa radom (radi se o platnom prometu), u dilemi sam velikoj oko windows-a. Posto je moj lap top Dell inspiron 3537 fabricki dosao sa Ubuntu-om, instalirao sam win 8.1 i updateovao na win 10. Sada,iz banke su mi rekli kako nije potrebno imati legalan windows, ali ja se ne bih zezao, posto zelim da sve bude cisto i po p.s-u. Moje pitanje je, da li postoji mogucnost instaliranje legalne win 7 ili win xp-a na racunar? Koja je razlika izmedju oem i ggk verzije? Hoce li sutra, ako dodje do toga, inspekcija praviti problem ako je oem ili ggk? Razlika u ceni je ogromna izmedju win, xp-a i wwin 10. KOji je vas savet? Unapred zahvalan

Kako se vode te PP "radnje" kao preduzetnicka radnja ili DOO?

Uglavnom - ako racunar ide kao osnovno sredstvo - mora GGK.

Ako ga unosis kao privatno vlasnistvo - onda mozes bilo koji licencirani Windows.

Koji SW koristis za PP, ako nije tajna?

Ide kao pr :) SW tek dobijam sledece sedmice, jer gledam sta cu da odlucim za Win.

Koliko ja znam moraš imati račun (papir) dobijen od strane MS o kupovini Windowsa kod njih
a koji glasi na tvoju firmu i onda si 100% miran. Naravno tako moraš imati sve na njemu (pc)
legalno nabavljeno tipa ms office i bilo šta drugo što koristiš.

U bilo kom slucaju je obavezno posedovanje pravilno licenciranog softvera.

Razliku pravi samo ko je vlasnik racunara i softvera, fizicko lice (PR) nema potrebu da dokazuje odakle mu licenciran softver ukoliko glasi na vlasnika PR i pravilno je licenciran. (ne moze OFFICE home and student npr.)

Primer: posedujes laptop bez Windowsa - pravilno licencirati Windows za taj laptop (kao fizicko lice, PR ili DOO) je kupovina GGK Windowsa (obicno poslednja verzija). Fizicko lice i PR ne vode dalje tu licencu, dok DOO mora kroz knjige da dodeli GGK osn sredstvu (ili ako se vodi kao sitan inventar). Na taj nacin u oba slucaja dobijamo Laptop + GGK Windows = Laptop + OEM Windows (kao da si kupio nov laptop sa OEM Windowsom).

To jest: GGK postaje vezan za taj laptop i njegovim prestankom rada, prestaje da vazi licenca za Windows (pokvarila se licenca tako da kazem).

OEM je SAMO i ISKLJUCIVO namenjen prodavcima koji uzmu delove i proizvedu "Racunar Pentijum i5 sa OEM Win licencom", ili laptop bez licence i proizvedu isti taj laptop sa OEM Win. E sada, postoji mala rupica u sistemu - fizicko lice i PR ne dokazuju poreklo licenciranog SW, pa ti niko nece traziti fiskalni racun od pre 2 godine gde pise "Laptop + OEM Windows". OEM nalepnica je dokaz legalnosti iako kupovina samostalnog OEM Windowsa nije pravilan nacin licenciranja.

Poslednja izmena:
Na drugom mestu su mi rekli da može Windows 10 home za firmu (preduzetnik). Šta je istina?

Послато са SM-G950F уз помоћ Тапатока

Windows Home moze i u DOO, problem je u EULA (koju niko ne cita) i marketinskim nazivima.

Dopunio sam gore, primer je bio za OFFICE a postoji jos gomila drugog SW gde odredjeni tip licence nije dozvoljeno koristiti u komercijalne svrhe.

Nazad
Vrh Dno