Šta je novo?

pitanje za "iskusnije" servisere :)

_/Neo\_

Čuven
Učlanjen(a)
27.01.2002
Poena
720
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i7 8900k
Matična ploča
MSI Z370 SLI+
RAM
2x8GB DDR4 3200MHz gSkill TridentZ
GPU
Sapphire RX580
Storage
Samsung 970EVO (500gb) + WD750 2tb
Zvuk
Sound Blaster Audigy FX
PSU
Corsair RM650i
Kućište
Cooler Master 690 1st gen
Monitor
Dell U2422H + HL P24 G5
Miš & tastatura
Logiteck Wave (K350) + MX Master 2s
Laptop
Dell Inspiron 15
Mobilni telefon
Nokia 7.2 + Motorola Edge 40 Pro
Pristup internetu
  1. ADSL
Interesuje me sledeće:
Stiže mi jedna z77 ploča sa iskrivljenim pinovima pa me interesuje da li je neko od vas ispravljao pinove na socketima?
Ja jesam na procesorima, ali se nisam igrao sa socketima pa me interesuje da li ima neku neki savet kako poravnati pinove?

Sve zavisi koliko i kako su pinovi iskrivljeni.
Treba ti dobra pinceta,lupa,mirna ruka i mnogo,mnogo strpljenja.
Ako su pinovi mnogo iskrivljeni,kod vracanja u prvobitan polozaj
vrlo lako pucaju,tako da je to mnogo pipav posao i zahteva spretnost.
Videces u kakvom je stanju,ako je samo par malo dislociranih pinova
to nije veliki problem da se poravnaju prema ostalim pinovima.
Kada stigne slikaj pa okaci da vidimo da li je vredno pokusavati.

Koliko sam informisan ceo gornji desni ćošak je iskrivljen, navodno cpu je stavljen kontra i stradao je socket.
Da li je moguće utvrditi da li ploča radi, tj da nije mrtva bez cpu-a? Pošto nemam ni jedan 1155 trenutno a ne bih da upropastim što bih mogao uzeti za probu

Poslednja izmena:
Trebalo bi da pisti bez cpu-a (pogledaj u uputstvu koji su bipovi), ali ni to ne znaci da je ispravna.

Ja sam ispravio pinove na nekoj 915 ploci, ali je i posle toga bila mrtva.

Ni slucajno da je ukljucujes sa pokrivljenim pinovima, ko zna sta se sve kratko spojilo na taj nacin.

ma naravno da je neću uključiti sa pinovima, mislio sam da sve lepo ispravim, lagano tankim pincetama i šrafcigerima pa da probam da je upalim, kapiram da mora da pišti, nego ne bih da sprižim tuđi cpu

Nista dok ne bacis sliku soketa ovde.

Takodje mozes da koristis i zilet metodu, tanju kreditnu karticu i patent olovku....

Ne može kreditna karta, probao sam ja.

teško da će ovde biti moguće ispraviti

Prilozi

• Picture.png
    Picture.png
    867.3 KB · Pregleda: 173
Mala ti je rezolucija slike,i nije slikana iz dobrog ugla.
Ovako mi izgleda da imas jos nekih iskrivljenih
osim onih ca.60 komada u gornjem desnom uglu.

u svakom slucaju izgleda kao dosta posla.. ja sam moje uvek iglom ispravljao i bude uspesno.
koliko se vidi ima na 4 strane iskrivljenih, ali samo ti u gornjem desnom izgledaju kao ozbiljan posao

Poslednja izmena:
Da li je moguće da se ovo desi ako se poštuje uputstvo?

moguce je ako se ne pazi, ovi novi pinovi su toliko jadni i mekani da je to strasno (nije bas moguce u meri kao sa slike)

Makar jedna stvar koja ide u korist AMD procesora :D

Moze to da se ispravi al je pitanje ekonomske isplativosti, tj dal ces ti da se drndas za 2000 dinara i da provedes ceo dan u ispravljanju, a ne znas da li su u nervozi ( posto je neko bio nadrndan i vise puta pogresno stavio procesor jel ne bi bilo onoliko stete da je samo jednom) ostetili jos neki element na ploci.

Parče skalpela bi tu moglo da završi posao, za žilet nema mesta a za olovku nisi dovoljno optimističan :D

Nazad
Vrh Dno