Šta je novo?

Pitanje za iskusne

/\_JoE_/\

Slavan
Učlanjen(a)
05.03.2008
Poena
319
Moja oprema  
CPU & Cooler
i5-11600K / CM hyper black 212 dual
Matična ploča
Z590 AoRUS UltrA
RAM
32GB Kingston Fury
GPU
Gigabyte RX 6650 xt 8GB
Storage
M.2 Kingston Fury Renegade 1TB, 2x 2TB, Gigabyte ssd1TB
Zvuk
iNtegrated
PSU
Chieftec PolariS 750
Kućište
Gigabyte C301G
Monitor
AoC 32"
Miš & tastatura
Logitech
Laptop
dell
Mobilni telefon
A71
Hteo bih da kupim aparat 100-200e
ali zanima me kako se zove opcija koja stabilizuje sliku prilikom okidanja
tj. da slika bude ostra bez blura.
Cisto da znam sta da trazim prilikom kupovine.
Posedujem vec dve male kamere & mob ali kad hocu da uslikam nesto moram da okinem bar 2-3 puta i najmanji pokret smeta.
Da li tako nesto postoji ili se samo meni tresu ruke??
Hvala.

Ne znam valjda svaki brend koristi drugi naziv,npr. Sony tu karakteristiku naziva "Steady Shot".
Alternativa ti je da kupis stalak ili da das nekom (ko ne boluje od Parkinson-a:D) da slika umesto tebe.

to što tražiš kod Canona se zove IS (image stabilization), kod Nikona VR (vibration reduction), kod Panasonica OIS (optical image stabilization)...
za te pare ti preporučujem Canon A720 IS ili A590 IS kao skuplju varijantu, ili Canon A570 IS kao jeftiniju. Odličan je i Panasonic TZ3, ali ne znam koliko košta.
Poz

A sad kljucno pitanje. :d

Koliko IS (image stabilization) funkcija zaista radi posao kod Canona, na primer. Mislim, konkretno, u praksi. Mislim da je odgovor na pitanje od kljucne vaznosti za one koji imaju neki model bez IS i zadovoljni su njime, ali bi voleli da znaju kolika je prednost IS i da li im se isplati da prodaju aparat koji imaju da bi nabavili neki model sa IS.

Kod Nikona je ANTI-SHAKE!
ne lupaj

@MCRadisha
stabilizacija više nego poželjna na bilo kom aparatu. zavisno od proizvođača i aparata, dobiješ 2-3 blende prednosti. Nikon za VR II tvrdi čak 4!
nebulozno uzeti aparata bez stabilizacije.

Koliko IS (image stabilization) funkcija zaista radi posao kod Canona, na primer. Mislim, konkretno, u praksi. Mislim da je odgovor na pitanje od kljucne vaznosti za one koji imaju neki model bez IS i zadovoljni su njime, ali bi voleli da znaju kolika je prednost IS i da li im se isplati da prodaju aparat koji imaju da bi nabavili neki model sa IS.

Znachi puno jer se ti aparati vrlo teshko mogu drzati stabilno u rukama, pa chim su granichni uslovi rizik je da ti fotografije budu streshene, i IS ti tu daje lufta.

ANTI-SHAKE ili AS je na PENTAX, a ta opcija "stabilizacija slika" moze biti samo POVISENJE ISO vrednost na aparatu (to ima na slabiji modeli), a u praksi sam iskusio da mogu da fotkam i sa 1/3" sa PENTAX K100D Super sa negovom KIT objektivu (18-55 f/3.5-5.6) i sa mojim NIKON D50 isto sa KIT-om (18-55 f/3.5-5.6) kod kojim ne mogu ici ispod 1/20 za dobra fotka, tako da "stabilizacija je MAJKA" uzmi neki malisa sa stabilizacija (i gledaj da to bude OPTICKA,ili stabilizacija SENZORA-koja ima FUJIFILM, a ne ona sto povecuje ISO)

POZDRAV

Poslednja izmena:

Koliko IS (image stabilization) funkcija zaista radi posao kod Canona, na primer.
Ima na YouTube milion klipova sa demonstracijama. Znači, čovek snima video bez IS-a, potom sa. Pa ima snimanje sa motocikla sa i bez. Da se razumemo, ne pretvara IS nikoga u nindžu, ali razlika je impresivna.

Ima na YouTube milion klipova sa demonstracijama. Znači, čovek snima video bez IS-a, potom sa. Pa ima snimanje sa motocikla sa i bez. Da se razumemo, ne pretvara IS nikoga u nindžu, ali razlika je impresivna.

a naročito kada nešto -sad odmah hoćeš da uslikaš, tj nemaš vremena da se namestiš i 'opališ'. Ja imam Panasonic Lumix DMC-fz7 i prezadovoljan sam sa tom opcijom.

a naročito kada nešto -sad odmah hoćeš da uslikaš, tj nemaš vremena da se namestiš i 'opališ'. Ja imam Panasonic Lumix DMC-fz7 i prezadovoljan sam sa tom opcijom.

Nadam se da si prezadovoljan i sa ostalim opcijama :)
Juce sam se u poslednjem trenutku odlucila za Panasonic Lumix DMC-fz8 i mislim da je izuzetan

I nikad se ne bih odlucila za aparat bez IS

poz

Ne mogu se aparati sa ISom direktno uporedjivati jedni sa drugim. Gabaritno male aparate je teze drzati mirno u rukama pa tako i lakshe se strese fotka i vishe je potreban IS, i bash taj Fz8 je mnogo mali i teshko se drzi u ruci u odnosu na recimo Fuji S6500 ili S9600, tako da Panasonicu mnogo vishe treba taj IS, a kada na to dodash senzor iz Fujija, u realnom radu Fuji ce moci da se koristi u vishe prilika, iako nema IS, a u svakodnevnim fotografijama, ergonomiji, brzini, Fuji ce ga razbiti ko zvechku :)

Poslednja izmena:
Ja sam imao KonicaMinoltu Z3 i slike po danu su bile odlicne, ali nocu ISO50 je bio maksimum. Koliko ja znam poslednja KM je bila Z6, pa su potom prodati Sony-ju.
Ako si sa KM bio zadovoljan sa Fuji-jem ces biti u najmanju ruku impresioniran. Ja imam Fuji F20 i ne bi ga menjao za nijedan aparat u kompakt klasi.
Ako imas kesa i mozes da nadjes nov Fuji S6500 uzimaj bez razmisljanja!
A da KM ti popravlja Sony-jev servis tj. BG Elektronik, ali sigurno ce te odrati za popravku. Bolje potrazi neki drugi havarisan iz KM iz Z serije za sitnu lovu, pa probaj da iskombinujes kod Roger-a ili u nekom servisu da ti ga skrpi. Procices sigurno duplo jeftinije, a imaces i druge delove u rezervi za nedaj boze.

Da Z6, sedmica mi je Panasonic :) .
Bio sam u BG elektroniku, problem je što ni oni nisu u mogućnosti da mi obezbede deo tj ceo objektiv. Meni u suštini trebaju samo plastične vođice za objektiv, radi mi aparat ali ne može da 'barata' sa objektivom zbog toga, slika je mutna, totalno nerazgovetna dok mu je elektronika 100% ispravna (podešavaju se bez problema opcije, pregledaju slike...).

Objektiv ti je najvredniji deo aparata tako da teshko da to moze da se isplati, jedino u nekom servisu preko gde imaju te vodjice, ako ih je uopshte moguce zameniti na tako malom aparatu.

Vrh Dno