Šta je novo?

Pitanje za Goldena...

• Začetnik teme Začetnik teme ZoNi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Izvinjavam se sto se mesam, posto si pitao Goldena, ali samo da prokomentarisem...

Kao prvo upisi u Google "RadLight spyware" pa procitaj par tekstova o tome. Slucah RL, odnosno njihov "rat" protiv AdAware-a, je vec poprimio dimenzije svetskog skandala 🙂 ...

Kao drugo, stos je i u tome da iako te pita da li hoces da instaliras te dodatne programe, ako ih NE instaliras, krsis EULA (sto se na zapadu izgleda smatra znacajnim !?! ), koji se inace pojavljuje tek NAKON instalacije a ne, kao sto bi trebalo, PRE dok jos imas izbora da ga odbijes...
Sve u svemu, ljudi koji su napravili RL i smislili celu ujdurmu su izuzetni pokvarenjaci, nebi me cudilo i da zavrse na nekom sudu...

Da Drapin je otprilike rekao ono sto se moze naci na net-u, a program sam vec dobio u izmenjenoj varijanti by Nebojsa L. Prepravio ga je tako da nebrise Ad Aware (sto se meni licno nesvidja) a nekako u zadnje vreme pazim sta o meni moze da procuri na Net. Nekako volim privatnost. Tako da Zoni neznam da li imas AdAware pa probaj da ga instaliras pa nakon toga RL ali bez te Spyware opcije pa pokreni AdAware da vidis da li je uglavio neke kljuceve u registriju, kao i fajlove slicnog sadrzaja.
Inace nevezano za ovu temu, mislim da je bolje resenje

Mislim da ce se proizvodjaci softwera (shareware) u zadnje vreme vise bazirati na tome da nadju sponzora kome ce slati podatke (preko tih Spayware kljuceva) a program kao zamenu staviti da je freeware tj. spyware. I svi su namireni, sponzor sa podacima (koji su mu inace jedno vreme vredni), a tvorci otprilike isto tako. Sto za obicne korisnike kada vide da je besplatan to je super i odmah ga probaju-koriste.

da malo skrenem sa teme.
Setio sam se sada jedne emisije na radiu gde su pricali o tome da su vredni naucnici napravili Spyware 🙂 cip koji se ugradjuje u proizvode za za licnu higijenu tj. pastu za zube i tacno mogu da kontrolisu gde se ona sada nalazi da li je u magacinu, da li je kupljana, koliko komada je kupljno i koliko je u magacinu, koliko se potroci prosecno, itd. znaci puno podataka cak bi mogli sve to vezati za kreditnu karticu gde onda mogu imati podake o pojedincu, sta on kupuje gde i koliko !
Dakle jedna silna masinerija (neko je spomenuo Dzordz Orvela 🙂)

BSPlayer, nekako ima vise opcija i prvo sto sam primetio sa tom zadnjom verzijom je da mi (sada neznam na kom filmu) nije ucitao prevod tako da mi se to u startu nije dopalo.

Golden je napisao(la):
Zoni neznam da li imas AdAware pa probaj da ga instaliras pa nakon toga RL ali bez te Spyware opcije pa pokreni AdAware da vidis da li je uglavio neke kljuceve u registriju, kao i fajlove slicnog sadrzaja.

Da, imam AdAware... Upravo sam ga instalirao tako kao sto ti kazes, i AdAware nista nije nasao (verzija je 5.81, a RadLite je 3.03[5.2] skinut sa zvanicnog sajta - dakle, bez ikakvih prepravki! OS je WinXP)... Meni se samo ne svidja sto si rekao da je RL spy... mnogo je bolja ona fora koju koriste na CDu uz Mikro, otprilike: Budite oprezni prilikom instalacije programa, jer uz njega *pokusavaju* da se instaliraju i komponente koje ugrozavaju sigurnost, bla, bla...

Ali, nije mnogo bitno... Pozdrav u svakom slucaju :wave;

ZoNi je napisao(la):
Da, imam AdAware... Upravo sam ga instalirao tako kao sto ti kazes, i AdAware nista nije nasao (verzija je 5.81, a RadLite je 3.03[5.2] skinut sa zvanicnog sajta - dakle, bez ikakvih prepravki! OS je WinXP)...

Sto bi igraci CS-a rekli, jednom varalica uvek varalica. Tako i za Spayware ko ima indicije za isprobavanjem necega posle ga je tesko odgovoriti od toga. 🙂
Mo ni Ad aware-u netreba verovati bas u potpunosti jer nestignu ni oni da isprobaju sve verzije Spy-a pa da bi na vreme napravili definiciju svoje baze. Ali...

Pratio sam bas taj problem svojevremeno i izgleda da se rat zavrsio. Za neupucene:
U principu autor(i) RadLight -a je bio ljut sto je Ad-Aware brisao bas taj SpyWare (njegov izvor prihoda) za koji te setup pita da li hoces da ga instaliras ili ne. Onda je on da bi pokazao kako bi to izgledalo kada bi jedni progami brisali druge (njegove reci) napravio da RadLight brise Ad-Aware. Tada su autori Ad-aware -a stavili RadLight na listu SpyWare -a sto on naravno samostalno nije.
Na kraju se sve zavrsilo dogovorom i sada niko nikog ne brise ili prijavljuje kao SpyWare u poslednjim verzijama oba programa.
Pozdrav!!!

Nazad
Vrh Dno