Šta je novo?

Pitanje wireless internet+savet mi treba

fanatic

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2001
Poena
619
Evo ovako, imam na krovu zgrade (ja sam zadnji sprat) antenu i AP iz kojeg mi ide kabal u struju i drugi koji ide direktno u mreznu kartu (no name od 450 din.). Svi mi savetuju da promenim tu mreznu i da stavim PLANET WL 8310 wireless karta. E sada, posto sam totalni laik, interesuje me sledece:

Ja izvadim staru kartu, ubodem novu koja ima onu malu antenicu i ? Jesam li dobio isto kao sa starom karticom ili sada jos tu nesto treba da se doda od opreme ? Od AP do kompa ima nekih 10 metara najvise, u stvari meni je prakticno AP iznad glave (deli nas samo krov :) )

Napominjem da jos uvek nisam nista probao, jednostavno mi treba savet.

Hvala unapred i pozdrav

Poslednja izmena:
ne bih ja tu menjao nista, naravno pod uslovom da ti kablovi ne smetaju i da ti komp nije lap top...

Ne smetaju kablovi, nego ovako imam pristup samo KBCnetu a sa ovime bih valjda mogao i TEHNICOM

Ako stavis tu karticu Planet WL8310 (koja je skroz ok) trebace ti kabl za bezicni internet koji ide direktno u antenu - sa Lan kablom neces moci. Takodje imas i neke alternetive sa obicnim koaksijalnim kablom. Ako hoces da experimentises, pozovi nekog druga da ti donese wireless karticu i kabl pa se petljaj po ceo i vidi da li to provereno radi i li ces moci da vidis tehnicom, mada sve to zavisi od antene i njene pozicije.

cek, cek...AP koji je na krovu je tvoj AP ili AP KBCneta...
mogao bi malo bolje da pojasnis situaciju...

Moj ap. Kakav je to kabal za wireless karticu ? Gde on uposte ide ?

Ne znam da li sam te razumeo, nesto tu nije u redu :D. Sta ce ti wireless kartica ako vec imas AP? Samo pomeri antenu i mozes da se kacis na drugog projavdera. Inace, ukoliko ti AP radi u klijent modu (tj. sa njim si vec nakacen na provajdera), onda se ne mozes bezicno povezati sa tim istim AP-om i nekom wireless karticom na svom kompu, a i zasto bi to radio, mreznoj karti od 500 dinara nista ne fali, ako je ispravna...

Karta je ispravna i sve radi ok. Ali imam problem sa Tehnicom-om. Dakle kacim se bez problema na KBCnet ali na tehnicom nema sanse iako imam jaci signal (od mene su nekih 20 metara). Sve namestim kako mi kaze njihova teh. podrska ali nece i nece ...

Moras da proveris da li tvoj AP podrzava PPPoe protokol u klijent modu, koji je neophodan da bi se nakacio na skoro svakog wireless provajdera. KBC net cini mi se ide preko vpn konekcije, tako je bar bilo kad sam uzimao test nalog kod njih. Znaci, moze da se desi da tvoj AP ne podrzava PPPoe u klijent modu :(

Bad MF je napisao(la):
Moras da proveris da li tvoj AP podrzava PPPoe protokol u klijent modu, koji je neophodan da bi se nakacio na skoro svakog wireless provajdera. KBC net cini mi se ide preko vpn konekcije, tako je bar bilo kad sam uzimao test nalog kod njih. Znaci, moze da se desi da tvoj AP ne podrzava PPPoe u klijent modu :(

Da, jedino to... Inace probaj to da namjestis, nisi nam reko koji ti je AP, jer bi prelaskom na karticu dobio jos slabiji signal + cimanje.

Bad MF je napisao(la):

Vrlo moguce da je to. KBC se kaci na PPTP a TEHNICOM na PPPOE. Kako i gde da proverim da li podrzava PPPoe protokol ?
Mozda je to, AP je PLANET WAP 4030A. Ako je tako koji mi AP predlazete sa kojim bih mogao i na KBC i na TEHNICOM jer su mi signali skoro identicni kada je antena na ovom mestu.

Poslednja izmena:
pozovi ih da ti nameste oni. Mozda ces malo platiti ali nema cimanja..

Na koga si mislio ? Na KBC ili TEHNICOM ? Zvao sam i jedne i druge i da ne poverujes da ljudi nece pare ili ih mrzi da se cimaju. :) Jos nesto, kako i gde da proverim sta mi od protokola podrzava AP. Pozdrav

Vrh Dno