Šta je novo?

Pitanje vezano za MAC adrese

surtex

Slavan
Učlanjen(a)
08.08.2007
Poena
304
Interesuje me da li je moguće vezati na ruteru dva NIC uređaja sa identičnom MAC adresom, odnosno da li ce ruter dodeliti dve različite IP adrese i prihvatiti dva uredjaja sa identicnom MAC adresom? Sad, mozda bi neko rekao, kako mozes da ima dva sa istom, npr. imam jedan desktop računar vezan na ruter i znam koja mu je MAC adresa. Na laptopu odradim MAC address spoof/change da bude ista sa desktop MAC adresom. Hoce li doci do nekog konflikta i da li ce moci istovremeno oba racunara da koriste internet? Unapred hvala.

P.S. Ne vezano za temu, da li neko koristi 802.11n, koju je maksimalnu brzinu protoka ostvario i sa kojim hardverom? U pitanju je kucna mreza ili kancelarija. Hvala.

ne moze
Posted via Mobile Device

Ti bi da radiš MAC spoofing attack :p
Na switch-u prolazi sigurno, na ruteru ne bi trebalo. Ali možeš da probaš, ništa te ne košta.

Što se drugog dela tiče, jedan od kvalitetnijih 802.11n rutera sa kojim sam se sreo je D-LINK DIR-615 (ima dosta opcija, čak i VPN i NAT). N standard bi trebalo da radi na 300Mbit, u laboratorijskim uslovima čak i više. U mojoj situaciji, iz zgrade na zgradu (daljina oko 50m, optička vidljivost odlična) radio je na oko 200-240Mbit, što je mogu reći sasvim solidno.

a ja iskreno nisam nesto siguran ni da bi ista stvar mogla da prodje ni na switc-u. switch takodje koristi MAC adrese da bi odredio putanje paketa.

IP je logicka adresa dok bi MAC predstavljao fizicku adresu uredjaja. transliranje izmedju ove dve se desava u ARP tebeli. iako korisniku to nije toliko ocigledno, "stvarno" adresiranje koje odredjuje gde koji paket ide se vrsi uz pomoc MAC adrese and ne IP adrese.

Što se drugog dela tiče, jedan od kvalitetnijih 802.11n rutera sa kojim sam se sreo je D-LINK DIR-615 (ima dosta opcija, čak i VPN i NAT). N standard bi trebalo da radi na 300Mbit, u laboratorijskim uslovima čak i više. U mojoj situaciji, iz zgrade na zgradu (daljina oko 50m, optička vidljivost odlična) radio je na oko 200-240Mbit, što je mogu reći sasvim solidno.

Koju wifi karticu si koristio u kombinaciji sa dir-615 ruterom? I jel tih 200-240Mbit brzina konekcije koju prijavljuje wifi adapter ili realna brzina transfera, ~25-30MB/s?

@ Miroslav:

Layer 2 switch nema predstavu o IP adresama, on u svojoj CAM tabeli drzhi zapise o MAC adresama koji su vezani za neki od njegovih portova. Tako se inache rade MAC spoofing napadi, oslushkujesh mrezhu, nauchish tudju MAC adresu, klonirash na svoju karticu i nakachish se na switch, nakon chega imash pristup nekim resursima mreze koji bi ti bili zabranjeni, recimo.
Sto se Layer 3 switcheva tice, na njima tesko da ce proci, jer oni imaju i ruting tabele.

@ dusko_m: choveche, L2 switch uopshte nije svestan postojanja IP adrese! ;) To je Layer 2 uredjaj i zato i mozhesh da uradish MAC spoofing napad (koji je btw mozhda i najcheshci napad, osim DHCP spoofinga koji se radi na slichnu foru)

@ Vuk: ne secam se koja je to bila kartica, neka D-Linkova isto, a model ne mogu tachno da ti kazhem. To je bila realna brzina, adapter je prijavljivao 300Mbit, iako ja znam da nije bash toliko ishlo ;)

Poslednja izmena:
@ dusko_m: choveche, L2 switch uopshte nije svestan postojanja IP adrese! ;)

neznam zasto si pretpostavio da ja tvrdim suprotno. tim prije dva uredjaja sa istom MAC adresom vezana na switch nece moci da komuniciranju

ili nisi procitao do kraja sta je covek pitao u prvom postu?

Ok, ja sam istripovao. Mislio sam da on zheli da isproba kako radi MAC spoofing, pa da unese kloniranu MAC adresu i da dobija pakete koji su namenjeni tom racunaru. Sto je moguce na switchu, samo treba da sacheka da se flushuje tabela na switchu i da prvo njega unese itd.

Dva uredjaja sa istom MAC adresom sigurno nece moci da komuniciraju, nisam dobro chitao.
A na ruteru to tek nece moci da prodje.

Samo ne znam zashto bi uopshte to radio?
Mozhes da podesish statichki IP adresu, ako zelis da ti bude uvek ista.
Samo namesti isti subnet i stavi da ti je ruter gateway, pogledaj na desktopu DNS-ove i to ti je to.

Poslednja izmena:
pa o tome pricam, znam ja dobro sta L2 switch moze da radi, malo si me zbunio :) opusteno, samo sam mislio da postoji "nesto novo" pa me je zanimalo, uvek sam otvoren za nive ideje :) u svakom slucaju, moja filozofija je zelim da znam sve, samo da bi mogao da se zastitim ;)

Nazad
Vrh Dno