Šta je novo?

Pitanje vezano za garanciju.

PoisonFree

Čuven
Učlanjen(a)
28.07.2004
Poena
619
ovo me zanima cisto informativno. pitanje je za one koji imaju firme, rade u firmama, ili imaju iskustva sa ovakvim stvarima...
evo ovako, zanima me nesto vezano za garanciju. recimo, pricacemo na primeru maticne ploce. ako se desi da proizvod crkne, ili se nesto drugo desi, a naravno pod garancijom je, firma prihvati reklamaciju, i zameni proizvod za novi. sta se onda dogadja? da li se garancija obnavlja, tacnije ponovo vazi novi garantni rok (recimo godinu dana) ili se nastavlja stari iako je ploca zamenjena novom? na vise mesta sam pitao i rekli su mi da se nastavlja stari garantni rok, iako se radi o novom proizvodu. e sad, to je ono sto me buni. ne radi se o proizvodu koji je popravljen u servisu vec o potpuno novom pa je samim tim valjda logicno da pocinje novi garantni rok.
sta se desava ako se desi neki kvar recimo pred sam kraj garantnog roka (jeste da je to retkost, ali "ako"), i firma zameni proizvod za novi na koji onda imas garanciju veoma kratko, iako je potencijalno los primerak, losijeg kvaliteta...
koji je princip poslovanja u ovakvim situacijama?

p0z

Novi garantni rok, naravno, bez pogovora.

Koliko znam, za zamenjen proizvod važi nova garancija. Tako valjda piše u zakonu o zaštiti potrošača a i logično je jer prodavac ima važeću garanciju za taj novi proizvod pa ga dodatno ne košta, osim što stari kad se popravi više ne može prodati kao nov već kao polovan ispod cene.

Medjutim, zamena proizvoda novim se mora uraditi tek ako prethodni nije mogao biti popravljen u zakonskom roku od 45 dana ili se vraća novac po trenutnoj ceni. Zato je čest običaj 'ajde da ti odmah zamenim za novi da ne čekaš 45 dana i da me ne zivkaš stalno, a zauzvrat ti smatraj kao da si taj kupio pa me ne smaraj kad ti istekne garancija'...

Svugde u garantnim listovima pise da zamenjeni proizvod nastavlja garanciju otkazanog i cak se garancija
ne produzava za broj dana koje je uredjaj proveo na servisu(tj. bio van upotrebe).Ocigledno prodavci ne znaju(ili nece da znaju)za zakon o zastiti otrosaca.
Mada iskreno ako je tako sta ako neko namerno zezne uredjaj mesec dana pred kraj garancije
i onda dobije nov sa garancijom od jos godinu dana? :-devil-:

Poslednja izmena:
ZorMi je napisao(la):
Koliko znam, za zamenjen proizvod važi nova garancija. Tako valjda piše u zakonu o zaštiti potrošača a i logično je jer prodavac ima važeću garanciju za taj novi proizvod pa ga dodatno ne košta, osim što stari kad se popravi više ne može prodati kao nov već kao polovan ispod cene.

Medjutim, zamena proizvoda novim se mora uraditi tek ako prethodni nije mogao biti popravljen u zakonskom roku od 45 dana ili se vraća novac po trenutnoj ceni. Zato je čest običaj 'ajde da ti odmah zamenim za novi da ne čekaš 45 dana i da me ne zivkaš stalno, a zauzvrat ti smatraj kao da si taj kupio pa me ne smaraj kad ti istekne garancija'...

Hm, kako to mislis "vratiti novac po trenutnoj ceni"?? recimo kupio sam ELSA erazor (r tnt 2) Grafichku kartu firma je davala garanciju 5 godina! i karta posle 4 godine rikne.Mislis li da ima logike otici kod prodavca i traziti povracaj novca ili zamenu posto dotichne karte odavno nema ni u malim oglasima a kamoli u normalnoj prodaji.

pa tesko da mozes da zeznes uredjaj namerno a da se to u servisu ne provali. zar ne?

ZverBre je napisao(la):
Hm, kako to mislis "vratiti novac po trenutnoj ceni"?? recimo kupio sam ELSA erazor (r tnt 2) Grafichku kartu firma je davala garanciju 5 godina! i karta posle 4 godine rikne.Mislis li da ima logike otici kod prodavca i traziti povracaj novca ili zamenu posto dotichne karte odavno nema ni u malim oglasima a kamoli u normalnoj prodaji.

Moja je kupljena juna '99-te, i jos radi ;) . Nisu oni blesavi da daju takvu garanciju za krss. A kako radi....mogli su i 10 godina da daju.

Poz.

Poslednja izmena:
ZverBre je napisao(la):
Hm, kako to mislis "vratiti novac po trenutnoj ceni"??
Piše u zakonu o zaštiti potrošača, i meni je bilo čudno ali jeste logično: vraća se novac koliko to sada košta da kupac može da kupi i na nekom drugom mestu ako ovaj već nema da zameni. Ako delova nema u prodaji valjda se vraća cena ekvivalentnog ili malo boljeg. Ako ni to nema u firmi koju znam se vraća poslednja cena po kojoj je to prodavano na osnovu kalkulacija u dokumentima.

Inače, ovih dana intenzivno zivkamo poreske uprave i niko ne zna da pouzdano kaže: za kupljeno pre nove godine (kad PC, periferije i većina delova nisu bili oporezovani) kako se sada vraća novac? Sa najvišeg mesta su rekli samo 'ne vraća se i porez jer ga nisu ni platili' (očekivano, država ne da svoje), pa ispada da se vraća po sadašnjoj ceni umanjenoj za porez (?). Kad smo tako pitali rekli su: ne znamo, pitajte operativce (inspektore) kakva im je praksa... i zašto uopšte vraćate novac (??)

ZorMi je napisao(la):

mislim da ne ide nova garancija. Jednostavno, ti si dao pare za nesto i za to si dobio proizvod i garanciju da ce on raditi godinu dana.

Garancija ne bi smela da tece dok je proizvod na servisu.

ravni, pitanje je da li ide nova garancija ako se zameni za potpuno novi proizvod.

Novi garantni rok trebao bi da sledi i u slucaju zamene, ali i u slucaju "bitnije opravke" ako je prodavac dao kupcu garantni list kojim proizvodjac garantuje ispravno funkcionisanje stvari. E, sad to vazi za tehnicku robu( npr. uz Sony TV dobijes garantni list Sony-a overen od prodavca, u koji prodavac upisuje samo datum prodaje), ali nisam primetio da se za racunarske komponente isdaje ovakav garantni list vec samo garancija prodavca.

Mene zanima jedna vrlo bitna stavka, recimo kupis monitor za koji ti na sajtu firme od koje si kupio pise garancija 3 godine (jer uz taj monitor ide ta garancija po proizvodjacu), a oni ti uz monitor daju napismenu garanciju na jednu godinu?

He, he ...
Ovo ce poceti da lici na onaj thread o reklamaciji memorije. Zato cu ja samo sada da postujem i vise necu ni da citam ovaj thread.
Garancija vazi do isteka garancije prvog proizvoda, bez obzira da li je popravljen ili zamenjen novim.
A za "PoisonFree", postoji MNOGO nacina da se proizvod zezne a da se u servisu to ne vidi. :)

@ ZorMI - jedno pitanje, takodje vezano za garanciju. Pre jedno mesec dana trazio sam novo napajanje i hteo sam u Imtelu da kupim CoolerMaster-ovo od 350w (na koje Imtel inace daje 3 godine garancije) ali buduci da ga nazalost nisu imali u maloprodaji kupio sam to isto napajanje u Monitoru i dobio godinu dana garancije :S: (takodje i u Desk-u daju godinu dana na taj isti proizvod) Na kutiji naravno Imtel nalepnica jer ga oni i uvoze... E sad me interesuje u cemu je fora?

GSM je napisao(la):
CoolerMaster-ovo od 350w (na koje Imtel inace daje 3 godine garancije) ali buduci da ga nazalost nisu imali u maloprodaji kupio sam to isto napajanje u Monitoru i dobio godinu dana garancije
Garancija se uvek ostvaruje tamo gde je roba kupljena (zakon o zaštiti potrošača), osim ako u garantnom listu piše da je servis na drugom mestu. Ne znam zašto neko smanji garanciju, možda ima poseban deal da dobije nižu cenu (ne verujem u ovom slučaju, nego pre inercija, mrzelo ih da prepravljaju svoje garantne listove i prave izuzetak kad su sva napajanja sa 1 god). Ali opšti zakonski rok jeste 1 godina i bez posebnog garantnog lista se ne može zahtevati preko toga. Kod uvoznika se garancija ostvaruje samo uz njihov račun i prepoznat bar kod (predstavništvo neke strane firme je drugo, ono može dati opštu garanciju za svoje proizvode bez obzira gde su kupljeni). Ako ti otkaže po isteku 1 godine zamoli ih da oni reklamiraju kod uvoznika jer slučajno znaš da tamo priznaju 3 godine uz njihovu fakturu... ako ih ne mrzi.

@ ZorMi Hvala ti na odgovoru. To sam otprilike i mislio tj da ih verovatno mrze da se cimaju oko garancije kao i ne-daj-boze-prepravke-svog-garantnog-lista :S: Primetio sam da je recimo isti slucaj i za kingston ram na koji Imtel daje lifetime garanciju - kod njih taj ram (takodje sa imtel nalepnicom) godinu dana garancije... Mislim zaista glupo, pa zar ne ide njima u prilog da kazu - e na ovo imamo lifetime garanciju, a na ovo 3 ili 5 godina garancije .... Siguran sam da bi kupci pre kupili kod njih tako nesto kad vec daju dosta duzu garanciju, a i njima nije cimanje kad vec od uvoznika dobijaju takvu garanciju pa nikako ne mogu biti na gubitku... Kakva je to poslovna logika? :S:

Sad sam ja malo neupucen (sto bi rekao Bora Corba), sta mu dodje life-time warranty???
Radi dok ne crkne??? Radi dok je kupac ziv (sta ako me sutra pregazi tramvaj? pu pu pu... pomeram se s mesta! ;) )???

3dfx je na neke Voodoo kartice davao 10 god. garancije, gde da je zamenim ako rikne, a firma "nestala"???

Necu da spamujem, flejmujem i sl., samo mi je sve to pomalo nejasno...

Dozvolite da se i ja ukljuchim u thread i to tako da jednostavno konstatujem da je krajnjem kupcu sasvim dovoljno 1 godina ili po posebnim uslovima ako je naznacheno vishe, 3 ili 5 godina!
Sto se tice zamene podrzhavam samo i jedino samo nastavljanje garancije tj. garantnog roka do prvobitno definisanog datuma.
Slazhem se sa konstatacijom da deo mozhe da se dovede u stanje neispravnosti bez vidljivog fizichkog ostecenja i postavljam pitanje :sta bi tada mi prodavci trebali da radimo: da menjamo deo do u nedogled?
Velika glupost zar ne?
Tu bi trebali da stanemo sa ovim threadom.

Nema tu sta da se raspravlja - ako prodavac odluci da ti da garanciju 1 godinu umesto tri to je onda njegova poslovna politika. Ima milion razloga sto se garancija skracuje - a glavni razlog je novac koji se trosi da se ispostuje garancija. Nece firme da se cimaju sa garancijama od 5 godina za robu na kojoj je marza minimalna.

Tvoj je izbor onda da li ces da uzmes komponente od takve firme ili od firme-uvoznika koje daju pun garantni rok.

A uglavnom kod svih mozes sa par lepih reci da dobijes punu garanciju - samo da zatrazis :d

Ostoja je napisao(la):
sta mu dodje life-time warranty???
Prema tumačenju koje smo dobili (od npr. Corsair), znači 'do kraja života proizvoda'. U prevodu: dok god se taj proizvod pravi i plus dok traje podrška za njega po prestanku proizvodnje (ostave količinu sa strane za reklamacije). Oni kažu u praksi je to 15-20 godina (?).

Recimo, ovih dana je prestala podrška za Pentium 1 kod Intela, ali tu nema toliko.

@ Srga i @ Abacus

Jeste to sve lepo, ali ja pitam, zasto onda oni stavljalju u cenovnik na sajtu, 3 godine garancija, i meni frka za monitor i kupim ga, a oni mi lepo uz njega priloze papir 1 godina i prave se blesavi, a ne mozes da pitas one obicne radnike-ce, jer oni nemaju pojma, drugo je kada rade neki tipovi, koji se stvarno razumeju, ali meni riba koja napise ovo i dzaba ja nju da pitam kada ne zna?

Zasto ne bi pitao i tu ribu da ti da vecu garanciju. Nema tu prave se blesavi - ako pise na reklami 3 godine onda mora da pise i na papiru. Ja ga ne bih onda ni kupio na tom mestu - koliko god da mi je hitno.
A sto se tice njenog neznanja - to nije tvoj, vec njen problem :d

U pravu si Srgo, ali kada u gradu u tom momentu imas taj monitor tu odmah, a na drugim mestima ti kazu nemamo trenutno, ali "bice ih". Dobro delimicno i moja greska, treba uzimati samo kod proverenih. ;)
Jos jedan momenat, moj pajtos uzme isti taj model u drugoj firmi, ista prica i njemu daju samo 1 god. hehe, welcome to Srbija! :D

Ako je deo zamenjen novim delom stice se pravo i na novu garanciju ,dok ako je u pitanju popravka nastavlja se garancija (garancija tece i dok je deo na poporavci). Uslovi garancije uvek pisu na garantnom listu , kupac moze pre kupovine bilo kog dela da trazi da procita garantne uslove ! Problem je sto vecina ljudi cita garanciju tek kad im nesto crkne pa onda utvrde da nisu zadovoljni sa tim uslovima :) Duzinu garancije odredjuje prodavac.Skracivanje garancije sa 3-5 godnina na 1 prodavcu pruza mogucnost za extra zaradu ,ukoliko mu kupac donese deo na popravku posle isteka garancije od 1 godine :) Daklem prodavci se sluze svim mogucim sredstvima da privuku sto vise kupaca i da im uzmu sto vise para za sto manje usluga , dok se kupci trude da plate sto manje para a da dobiju sto kvalitetniju uslugu i jedni i drugi su nezadovoljni ako ovo nepostignu :):):) Tako je to ovde uvek bilo i bice jos dugo (cast izuzetcima) :) Dok jednom ne smrkne drugom ne svanjava :):):)

Znaci miran sam duze vreme sa ovom CF karticom...

Hvala na objashnjenju, ZorMi!

Sto se tice zamene sa novom komponentom tu se uglavnom gleda datum prodaje komponente koja je dosla na reklamaciju i od tog dana joj i ide garancija.
Pre par dana uzeo iz CT-a HP foroaparat koji je bio na reklamaciji. Zamenili su uredjaj novim ali garancija je ostala ista (istice za mesec dana). Ovo ti dodje kao konkretan primer - a u pitanju ti je jedan od vecih distributera.

Tacno tako, ti si kupovinom proizvoda dobio i garanciju od godinu (ili 2-3) dana. Ako se uredjaj pokvari i ode na servis uglavnom se garancija produzava za period dok je bio na opravci. U nasim uslovima to je max 45 dana i ako se do tog perioda uredjaj ne popravi bice zamenjen novim ili ce se isplatiti novac u visini trenutne cene tog modela, a ako nema tog modela u prodaji onda modela koji je u istoj klasi. Neke firme cak predvidjaju da uredjaj koji ne moze da se popravi niti zameni novim uz dogovor sa kupcem bude zamenjen "repariranim uredjajem" slicnih karakteristika gde ce garancija vaziti do isteka prvobitno kupljenog modela.
Jos uvek nisam naisao na slucaj da se garancija u slucaju zamene uredja novim produzava za celokupan period nove garancije, a i zasto bi, prodavac ima samo obavezu da ispostuje garantni rok koji se racuna od datuma kupovine.

Srga je napisao(la):
Sto se tice zamene sa novom komponentom tu se uglavnom gleda datum prodaje komponente koja je dosla na reklamaciju i od tog dana joj i ide garancija.
Pre par dana uzeo iz CT-a HP foroaparat koji je bio na reklamaciji. Zamenili su uredjaj novim ali garancija je ostala ista (istice za mesec dana). Ovo ti dodje kao konkretan primer - a u pitanju ti je jedan od vecih distributera.
A evo sta jedan drugi veci distributer kaze u odgovoru na slicnu situaciju:
"Za graficku karticu koju ste uzeli u zamenu prodavac je bio obavezan da Vam da garanciju od minimum godinu dana (zakonski minimum, kada su tehnicki proizvodi u pitanju).
"Starost" graficke kartice koja se pokvarila nema apsolutno nikakve veze, dakle nema "oduzimanja" vremena.
Graficka kartica koju ste dobili je potpuno nova, i za nju vazi garantni rok kao i za sve ostale nove proizvode."

Da li taj distributer primenjuje to sto ti je rekao? Sumnjam, jer je uvek dobro reci kako onaj drugi (konkurent) ne radi po zakonu.
Gde god sam se raspitivao za uslove garancije vazi ono sto sam ranije napisao.
Kupovinom graficke kartice dobija se garancija od npr. godinu dana a njenom eventualnom zamenom za novu se samo ispunjavaju garantni uslovi bez ikakve zakonske obaveze da se garancija obnavlja u trajanju kao za tek kupljen proizvod.
Poznata je ona stavka u garantnim listovima: Garancija pocinje od datuma kupovine proizvoda
Time je sve receno a ako negde i postoje prodavaci koji obnavljaju garanciju na zamenjen proizvod bilo bi dobro da znamo za njih.

To sam nasao na Pakomovom sajtu, a pitanje se odnosilo na jednu firmu koja je njihov diler. Nisam nikad ni kupovao, pa samim tim ni ostvarivao garanciju kod njih, ali redovno posecujem njihov sajt i moj utisak(na osnovu njihovih odgovora na mnoga slicna pitanja) je da je kod njih moguce ostvariti takvu garanciju, tim pre sto je u pomenutom slucaju kartica verovatno bila vracena njima kao uvozniku (jer je ta firma njihov diler).
Garancija se vezuje za konkretan proizvod, a ne za odnos izmedju kupca i prodavca, i koliko znam u garantni list se upisuju podaci o proizvodu(serijski broj ili nesto slicno) a prodavac ne bi mogao menjati podatke u garanciji bez saglasnosti kupca, vec bi morao izdati novu garanciju.
A sto se tice zakonske obaveze Zakon o obligacionim odnosima u clanu 503. kaze:" kad je zbog neispravnog funkcionisanja izvrsena zamena stvari ili njena bitna opravka, garantni rok pocinje teci ponovo od zamene, odnosno od vracanja opravljene stvari."

Vrh Dno