Šta je novo?

Pitanje u vezi sa upisom na fakultet

ajvn

Cenjen
Učlanjen(a)
22.02.2011
Poena
170
Cao, posto uskoro zavrsavam srednju skolu, planiram da upisem neki fakultet ili visu, vezano za video montazu i rad u After Effectu, Premieru, Vegasu i slicnim pogramima, mozda i nekim za 3d modelovanje poput Maye ili 3dmax-a.Razmisljao sam o Visoj na Vozdovcu medjutim sta sam ovih dana cuo o njoj i video sta rade, odustao sam.SAE mi je preskup, tako da stvarno ne znam sta da radim.Verujem da ovde ima dosta strucnih ljudi iz ove oblasti, pa ako mozete pomozite mi i preporucite nesto s cim bi posle mogao da nadjem kakav takav posao i da se bavim ovim.

Hvala unapred.

Da li ćeš naći posao nije u relaciji sa time koji ćeš fakultet upisati (u Srbiji). Naročito u oblasti kao što je video editing i slično. Upiši onaj fakultet koji možeš sebi da priuštiš. Dobro se informiši (zvanični informatori fakulteta, razgovaraj sa profesorima, asistentima, studentima) i dobro razmisli.

I kada završiš fakultet, tada zapravo nastavljaš proces ozbiljnog učenja.

P.S. Poznajem čoveka koji je radio montažu za "Belo odelo" Lazara Ristovskog, asistirao na montaži filmova Emira Kusturice... Više puta sam razgovarao sa njim o njegovim angažmanima i rekao mi je da je presudno obrazovanje, iskustvo i želja za učenjem. Nikako diploma "određene institucije".

Meni licno diploma ne znaci nista, vec hocu da naucim da radim u toj oblasti.Problem je u tome sto nisam nasao nijedan koji ima smer bas za video editing...oko toga mi treba pomoc, da mi neko konkretno preporuci neki fakultet.Hvala na odgovoru.

Imas FIT koji ima cak i odsek za 3d animaciju. On se nalazi na 25 maju. Privatni je fakultet i vrlo je organizovan. Takode raspitaj se i na Visoj politehnickoj. Ako treba neki savet slobodno mene pitaj posto sam ja bio u istoj situaciji kao ti pre 2 godine.

Ja ti preporucujem stomatologiju :d Ako zavrsis uvek ces da imas plenty novog hardvera za zezanje, i ja sam lupao glavom pa sam shvatio da za skupo zezanje treba dosta kesa :smoke: (moj stric je stomatolog, a hobi mu je ozvucavanje koncerata i generalno bavljenje muzikom ) Ili kao Dinkic :d

Evo primer za sve je moj drug iz USA (tj momak od sestre :eyebrows:) ima 28 godina studirao nesto levo, vec godinama se bavi web dizajnom, pitam ga ja kako si krenuo, on kaze : "pa ceo zivot se bavim amaterski sa tim poslom i onda sam jednog dana shvatio da od toga moze dobro da se zivi". I covek sad uziva, putuje po svetu, zeza se....jedino sto mu je bitno je da posalje radove u dogovorenom roku firmi u USA...carski. Ja ga pitam kako je tamo obrazovanje itd a on kaze: "nije nista posebno, u pitanju su nove tehnologije i sve zavisi od tvoje fleksibilnosti....ljudi uglovnom ono sto znaju cuvaju za sebe i veoma je tesko doci do znanja". Pa ti vidi.

Imas FIT koji ima cak i odsek za 3d animaciju. On se nalazi na 25 maju. Privatni je fakultet i vrlo je organizovan. Takode raspitaj se i na Visoj politehnickoj. Ako treba neki savet slobodno mene pitaj posto sam ja bio u istoj situaciji kao ti pre 2 godine.

Sto se FIT-a tice ako mislis na ovo http://www.fit.edu.rs/sr/departments/design_interactive_media/index.dot, ja sa crtanjem veze nemam, a koliko vidim trazi se i na prijemnom(ukoliko nesto nisam pogresno razumeo), tako da mi to ne odgovara.Nacicu valjda nesto, hvala na pomoci.

@Karke Hahaha, taj hardware bas nije za mene, ali nije losa ideja :)

Crtanje se da nauciti to je nije kao pevanje. Primi taj savet od mene posto sam ja na FPU. A i kako ces da se bavis 3d animacijom ako ,,ne znas" da crtas. :D
A taj prijemni je prost,to nije crtanje kao npr kod mene.

Vidi da li fakultet organizuje pripremne casove za crtanje, pa idi na to i malo vezbaj kod kuce, verujem da ces proci bez problema.

Hmm videcu, ako imate jos koji predlog slobodno iznesite.

Pa po mom misljenju ,ako ne zelis da mnogo crtas i tupis olovku, najbolja je visa politehnicka za graficki dizajn. Prijemni je opsta kultura + crtanje. Opsta kultura je toliko laka da je npr prosle godine bilo je pitanje da li je Pikaso pod a) mesar b)slikar ili c)pekar, a za crtanje imaju bas nizak kriterijum. Skolarina nije skupa (generalno) i iznosi negde oko 80 000 na godisnjem nivou. Naucis tamo graficki dizajn a sa strane mozes da radis 3d max.

Pa po mom misljenju ,ako ne zelis da mnogo crtas i tupis olovku, najbolja je visa politehnicka za graficki dizajn. Prijemni je opsta kultura + crtanje. Opsta kultura je toliko laka da je npr prosle godine bilo je pitanje da li je Pikaso pod a) mesar b)slikar ili c)pekar, a za crtanje imaju bas nizak kriterijum. Skolarina nije skupa (generalno) i iznosi negde oko 80 000 na godisnjem nivou. Naucis tamo graficki dizajn a sa strane mozes da radis 3d max.
To deluje zanimljivo, bacicu pogled...steta sto nema neka skola na foru Chiron-a.

Meni licno diploma ne znaci nista, vec hocu da naucim da radim u toj oblasti.Problem je u tome sto nisam nasao nijedan koji ima smer bas za video editing...oko toga mi treba pomoc, da mi neko konkretno preporuci neki fakultet.Hvala na odgovoru.

Kod nas ne postoji fakultet koji se usko bavi bilo chime i na kome mozesh neshto konkretno da nauchish i sa nekim upotrebljivim iskustvom izadjesh sa njega. Fakulteti kod nas sluze da bi imao diplomu koja ce ti omoguciti da imash prednost na nekom konkursu u odnosu na one koji ga nemaju. Najvishe shto zvanicno mozesh da uradish u ovoj zemlji da bi nauchio montazu ili bilo shta u vezi sa tim je neki ozbiljan kurs. A ono shto odmah mozesh da uradish, shto te nishta ne koshta i najefikasnije je od svega je da poskidash najozbiljnije video tutoriale (Lynda.com i slicne) i uz svakodnevnu praksu i eksperimentisanje, za mesec-dva cesh nauchiti isto ili vishe nego na bilo kom kursu, i ono shto ni na jednom fakultetu necesh nauciti...

Ali, problem je taj shto osim ako ne upadnesh u ozbiljnu produkciju, od montaze necesh mnogo zaradjivati, i uopshte cesh teshko naci full time posao..

Poslednja izmena:
Pogledaj program AVT smera na Visokoj elektrotehničkoj školi, možda ti bude zanimljivo.

@driver
Pazi, dugo sam razmisljao izmedju ovoga i administratora mreza, medjutim matematika mi je slabija strana i bas je ne podnosim, a vecina tih smerova je sadrzi, kao i programiranje, tako da sam se odlucio za ovo.Sto se tice posla, to nikom nije sigurno tako da mogu samo da se trudim, pa ako iskrsne nesto odlicno, ako ne...sta da se radi, nacice se nesto drugo valjda.
@trenje
Ako mislis na onu u Vojvode Stepe, pogledaj moj prvi post :)

Poslednja izmena:
I ja se nalazim u slicnoj dilemi, sa tim sto sam u Novom Sadu. Samo sto je meni fokus na 3d modelovanju i animaciji, a ne na video montazi. Jedini izbor za to do pre godina dana bila je akademija umetnosti, gde moras biti talentovan onako kako profesori i komisija zamislja da bi upao na njihove studije. Znaci, za upis se, koliko sam cuo, nesto slika ili crta i radovi se predaju komisiji i sve zavisi od subjektivnog utiska clanova komisije. Ali od ove godina na tehnickom fakultetu pocinje sa radom smer za inzenjersku animacija, zapravo kompjutersku animaciju. Na prijemnom ide samo matematika, kao i za elektrotehniku, nema nikakvog crtanja i sl. A sam program osnovnih studija mi se jako svidja posto je sve usresredjeno na samo modelovanje i animaciju, bez nekih nepotrebnih i suvisnih predmeta. Medjutim, jedini problem, ali ujedno i prednost, je to sto je smer nov i sto na papiru sve izgleda lepo, ali videcemo kako ce biti.

@ajvn, tu dolazimo do drugog problema skolovanja a to je da oni koji zavrsavaju srednju i treba za nesto da se odluce nisu dovoljno zreli za to, sto govori i tvoj primer gde razmishljas o potpuno razlicitim smerovima.

Ovde je i pitanje da li ce tebi leci montaza? To nije nesto za sta treba da se odlucis da ces raditi, prvo treba da imas smisla. Onaj ko radi montazu je vrlo usko vezan i za fotografiju i film, moras da imas osecaj za kadar, tajming i sl. Pa se opet vracamo na ono da si ti previse mlad da bi znao da li te to uopste interesuje na duge staze i da li uopste imas smisla za to. Jer bedak je kada ulozis puno vremena u nesto da bi posle par godina provalio da te nesto potpuno drugacije interesuje.

Ja ti zato savetujem da krenes sam da ucis montazu a ako vec 'moras' na fax, zavrsi neki najlakshi (kao sto to vecina inace radi:)), tako da neces baciti godine uceci nesto sto te na kraju mozda smori a imaces prednost u zaposhljavanju sa bilo kakvom diplomom, ako ti to zatreba:) Meni nije, najbolje poslove sam nalazio slucajno ili po preporuci.

@switch
Pa gledaj ovako ipak je 3dmax alat za prikazivanje tvojih ideja kao sto je i olovka HB. Ljudi obicno misle da ako znaju 3dmax da poznaju animaciju gde obicno i grese,jer na akademiji oni te nauce mnogim stvarima koje neces videte na drugim fakultetima, a veoma su vazne za animaciju. Crtanje se da nauciti ako se krene na vreme naime ja sam isao u gimnaziju i krenuo sam na pripreme u oktobru a u junu sam upisao FPU i to budzet.Isao sam na pripreme sest puta nedeljno po 5 sati.
A druga stvar je da mnogi na akademiji lepo zavrse animaciju i posle za master daju 3d animaciju.

@ajvn, tu dolazimo do drugog problema skolovanja a to je da oni koji zavrsavaju srednju i treba za nesto da se odluce nisu dovoljno zreli za to, sto govori i tvoj primer gde razmishljas o potpuno razlicitim smerovima.
Ja sam o ovome razmisljao od druge godine srednje, tako da sam dobro razmislio cime bi hteo da se bavim i sta me zanima.Nisam ogranicen na samo jednu oblast, al opet ne mozes u svemu da budes strucnjak.Da li cu uspeti u odredjenoj oblasti, na to niko ne moze da odgovori.Ko zna cime cu se u buducnosti baviti :)
Ovde je i pitanje da li ce tebi leci montaza? To nije nesto za sta treba da se odlucis da ces raditi, prvo treba da imas smisla. Onaj ko radi montazu je vrlo usko vezan i za fotografiju i film, moras da imas osecaj za kadar, tajming i sl. Pa se opet vracamo na ono da si ti previse mlad da bi znao da li te to uopste interesuje na duge staze i da li uopste imas smisla za to. Jer bedak je kada ulozis puno vremena u nesto da bi posle par godina provalio da te nesto potpuno drugacije interesuje.

Ja ti zato savetujem da krenes sam da ucis montazu a ako vec 'moras' na fax, zavrsi neki najlakshi (kao sto to vecina inace radi:)), tako da neces baciti godine uceci nesto sto te na kraju mozda smori a imaces prednost u zaposhljavanju sa bilo kakvom diplomom, ako ti to zatreba:) Meni nije, najbolje poslove sam nalazio slucajno ili po preporuci.
Sve to stoji, ali bi ipak hteo da steknem neko znanje u toj oblasti od ljudi koji se bave time, medjutim kakvo je stanje u skolstvu ne znam sta da radim.Moje misljenje je da je najbolje sam da ucis sta te zanima, jer niko nece tek tako podeliti svoje znanje sa nekim, a i sve sto me je zanimalo do sada sam naucio sam.Hvala ti na ovako opsirnom odgovoru i dobrim savetima, kao i svim drugim clanovima koji su mi pomogli oko moje dileme.

zaboravi tehnicke fakultete i uopste ideju ucenja o tehnologijama na fakultetu

razmisli o FDU, montaza ili primenjenoj akademiji, fotografija. akademija umetnosti u novom sadu je super. takodje, vredi i visa likovna u beogradu

moras da imas odlicno poznavanje vizuelnih komunikacija i opste obrazovanje. za after effects ili bilo koji alat, tu su lynda.com izdanja i slicno

ja sam studirao filozofiju i istoriju umetnosti, sad studiram spanski i knjizevnost. iako sam studirao graficki dizajn na dve veoma jake skole u britaniji i americi, vise mi je pomogla istorija umetnosti + poznavanje biznisa, jer dizajn je biznis disciplina, ne umetnost.

definitivno glasam za klasicnije i fundamentalnije obrazovanje. ko prodje filozofski ili matematicki fakultet, taj moze da nauci bilo sta drugo

Sto se vise raspitujem mogu ti reci da je driver potpuno u pravu, dobio sam isti odgovor i od par drugih ljudi koji su bili u slicnim situacijama, tj da je bolje upisati najjeftiniji faks i dobiti to parce papira, a pare cuvati za proverene kurseve iz oblasti koja te zanima i steci kakvu takvu osnovu.Hvala na savetu u svakom slucaju.

skroz ok resenje. takodje tu dodaj casove crtanja, slikanja, fotografije i skulpture (vredi za 3D)

bump za temu!
dal ima neko ko je u skorije vreme ( mislim prosle godine ili ove ) polagao (a mozda i polozio ) prijemni ispit na Filozofskom Fakultetu u Novom Sadu smer za Engleski Jezik.

Vrh Dno