Šta je novo?

Pitanje u vezi sa snimanjem...

fre3

Cenjen
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poena
151
Planirao da krenem da snimam muziku na kompu i spremio sam nekih 50-60 evra da dam na novu zvucnu kartu.

Koji su vasi predlozi? Sta valja uzeti ?

Planirao da krenem da snimam muziku na kompu i spremio sam nekih 50-60 evra da dam na novu zvucnu kartu.

Koji su vasi predlozi? Sta valja uzeti ?

Pogledaj moje postove u ovoj temi http://forum.benchmark.rs/showthrea...komponovanje&p=3145182&viewfull=1#post3145182

A da li si ti taj o kome se priča u toj temi?

Daj malo više detalja za ''snimanje muzike''. Da li ti hoćeš npr da prebacuješ muziku sa kaseta i ploča na komp, da li hoćeš da komponuješ svoju muziku, da li hoćeš da snimaš druge (praviš studio), koja vrsta muzike, da li snimaš audio ili ne a ako snimaš, koje izvore zvuka snimaš (glas, gitara, bubnjevi, klavir...) itd.

Da li znaš koliko ti ulaznih/izlaznih kanala treba?

Treba li ti MIDI In/Out?

Pogledaj moje postove u ovoj temi http://forum.benchmark.rs/showthrea...komponovanje&p=3145182&viewfull=1#post3145182

A da li si ti taj o kome se priča u toj temi?

Daj malo više detalja za ''snimanje muzike''. Da li ti hoćeš npr da prebacuješ muziku sa kaseta i ploča na komp, da li hoćeš da komponuješ svoju muziku, da li hoćeš da snimaš druge (praviš studio), koja vrsta muzike, da li snimaš audio ili ne a ako snimaš, koje izvore zvuka snimaš (glas, gitara, bubnjevi, klavir...) itd.

Da li znaš koliko ti ulaznih/izlaznih kanala treba?

Treba li ti MIDI In/Out?

E da izvinjavam se, sto nisam detaljnije napisao sta mi treba. U pitanju je prvenstveno snimanje gitare i bass gitare. Ideja je bila da pokusam da slimuliram "gluvu sobu" i mikrofonom da hvatam zvuk. Mada za neke stvari cu morati direktno da bodem gitaru u komp. Studijsko snimanje na amaterskom nivou xD
Nije se pricalo o meni ja sam nov ovde :)

Povecavam iznos koji mogu da dam idem do 90,100 e. I bilo bi ok da bude usb :)

Poslednja izmena:
Teško da ćeš naći novi USB interfejs za taj keš, mozda nešto polovno. Što se tiče internih zvučnih kartica, kupi neku E-MU i nećeš pogrešiti.

^ +1 a što se E-mu ili M-Audio dileme tiče, ja nisam detaljno poredio, ali mi se čini da bi za snimanje odabrao konvertere iz M-Audio a za slušanje iz E-mu. Pričaju i obrnuto, a tebi na tom nivou verovatno nije važno. M-Audio ima stabilne drajvere. Pričam o internim karticama.

Pošto ćeš da direktno uključuješ gitaru, gledaj da ima ulaz za instrument (visoke impedanse tj. Hi-Z), često je sličica gitare pored. Možeš ti bodeš gitaru direktno u Line In ali zbog impedanse (mogu se oslabiti određene frekvencije) je bolje u ulaz koji je za to namenjen. Može se to rešiti i nekim DI boxom između gitare i kartice.

Imaj na umu da mikrofonski pretpojačivači na eksternim karticama nisu nekog kvaliteta (vremenom će ti trebati spoljni, dedicated pre amp ili mikseta) a potreban ti je i solidan mikrofon - za gitarsko pojačalo legendarni Shure SM57(A) koji nije skup a za bass može svašta a ono idealno već košta više pa da ne smaram. U krajnjoj liniji, simulacije gitarskih i bass pojačala su toliko dobre da bez problema možeš da snimiš i suvu gitaru kojoj kasnije dodeliš te efekte. Možeš ti i da snimaš tako da iz kompa odmah pri snimanju čuješ izmenjen zvuk provučen kroz simulaciju pojačala ali u tom slučaju imaš kašnjenje (latency) koje zavisi od drajvera, kartice, sample rate-a i računarske konfiguracije.

Što se tiče imitacije ''gluve sobe'', razapneš oko izvora zvuka i mikrofona ćebad, jorgane, jastuke, džakove vune, bale tek ubranog pamuka, lekovito bilje i borove iglice. :)

^ +1 a što se E-mu ili M-Audio dileme tiče, ja nisam detaljno poredio, ali mi se čini da bi za snimanje odabrao konvertere iz M-Audio a za slušanje iz E-mu. Pričaju i obrnuto, a tebi na tom nivou verovatno nije važno. M-Audio ima stabilne drajvere. Pričam o internim karticama.

Pošto ćeš da direktno uključuješ gitaru, gledaj da ima ulaz za instrument (visoke impedanse tj. Hi-Z), često je sličica gitare pored. Možeš ti bodeš gitaru direktno u Line In ali zbog impedanse (mogu se oslabiti određene frekvencije) je bolje u ulaz koji je za to namenjen. Može se to rešiti i nekim DI boxom između gitare i kartice.

Imaj na umu da mikrofonski pretpojačivači na eksternim karticama nisu nekog kvaliteta (vremenom će ti trebati spoljni, dedicated pre amp ili mikseta) a potreban ti je i solidan mikrofon - za gitarsko pojačalo legendarni Shure SM57(A) koji nije skup a za bass može svašta a ono idealno već košta više pa da ne smaram. U krajnjoj liniji, simulacije gitarskih i bass pojačala su toliko dobre da bez problema možeš da snimiš i suvu gitaru kojoj kasnije dodeliš te efekte. Možeš ti i da snimaš tako da iz kompa odmah pri snimanju čuješ izmenjen zvuk provučen kroz simulaciju pojačala ali u tom slučaju imaš kašnjenje (latency) koje zavisi od drajvera, kartice, sample rate-a i računarske konfiguracije.

Što se tiče imitacije ''gluve sobe'', razapneš oko izvora zvuka i mikrofona ćebad, jorgane, jastuke, džakove vune, bale tek ubranog pamuka, lekovito bilje i borove iglice. :)

Haha da upravo :)) Fali ti na preporuci razmotricu i ovo resenje. Bio sam malo pre to Artista i rekli mi da bolje da zastekam kesh i da kupim Focusrite Focusrite Scarlett 2/2 karticu. Kaze ide im nenormalno ljudi im non stop kupuju, cena je negde oko 140 e pa kapiram ni ovo nije lose resenje :)
http://www.artistsystems.net/mex/artikal.php?glavna_kat=17&kat=113&pod_kat=151&art=7849

Tj. mislio sam na M-Audio u postu iznad, lapsus...

E-mu odavno nisam video kod nas, nisam siguran da li ih i dalje proizvode (proizvođač je Creative, isti kao i za gejmerske Sound Blaster kartice).

Bilo koji M-Audio će ti završiti posao što se tiče kvaliteta snimanja i funkcionalnosti, razlika u ceni u odnosu na skuplje M-Audio modele je prvenstveno u broju ulaza i izlaza.

Ako ćeš već da snimaš samo gitaru i bas, proveri da li kod nas još uvek ima Line6 TonePort UX1 ili UX2. Dobijaš uz iste vrlo dobar softver za emuliranje pojačala, pedala, i druge opreme. Na UX2 možeš čak i footswitch da povežeš.

E imaju pogledao sam. Slicne su cene pa cu sacekati jos malo cu uzeti onaj Focusrite Focusrite Scarlett 2/2 :) Fala svima !

...probaj pre sonus audio box ili slicno u nazivu to bi trebalo da je usb verzija tipa 2x2,nesto je skuplji od navedenog line 6 i scarlett-a ali je i neuporedivo bolji! Odlicni preamp-i i bolji AD/DA konverteri krase sve pre sonus kartice u toj nizoj klasi! To je neko moje iskustvo i misljenje,posedovao sam svasta od karti (line 6 ux2,emu usb 0404 kao i pci 1820,m audio fast track ultra pa m audio delta1010lt,neke alesis mixete/usb karte,behringere i gomile budalastina) i sada sam se skrasio sa PreSonus FP10!! Pre sonus za sada opravdava kintu koju sam ulozio,bolji preampi ,niska latencija...

Vrh Dno