Šta je novo?

Pitanje u vezi sa Samsungom 753s

Minja

Čuven
Učlanjen(a)
01.07.2001
Poena
650
Kada se promeni boja na ekranu (ukljucim neki program ili tako nesto) tj kada iz tamne prelazi u svetlu dolazi do malog skupljanja slike po sirini (slika se suzi na tamnoj podlozi odnosno prosiri na svetloj za nekih 1-1.5 mm sa obe strane. Da li je to normalno za ovaj monitor i da li se moze reklamirati?
Pozdrav.

To se zove 'disanje' slike i normalno je za monitore u toj cenovnoj kategoriji.

Imam 753s od pre 2 meseca i takodje sam primetio to normalno disanje slike (to je najverovatnije do kvaliteta napajanja) Takodje slika je prvih par minuta dok se monitor ne zagreje uza za nekih par mm. Inace je odlicna u svakom pogledu, narocito geometrija... ;)

Za monitor od 180EURA, koji nosi Samsung ime, nikako ne moze bolje... Odlican je za tu lovu!

Hvala narode. Znam i sam da je solidan monitor-gledam u njega ovog trenutka;) (za te pare Max)

Za iste pare imas i Hansol 710PT, koji ima vece frekvencije osvezavanje i podrzava 1600x1280 u 72Hz i plus dobijes 3 god. garancije.
Sve u svemu - bolji monitor. Kod samsunga placas SAMO ime...

...I velicinu tacke... Koja je nesto sitnija u odnosu na hansol, ali skoro neprimetno.

Darko je napisao(la):
Za iste pare imas i Hansol 710PT, koji ima vece frekvencije osvezavanje i podrzava 1600x1280 u 72Hz i plus dobijes 3 god. garancije.
Sve u svemu - bolji monitor. Kod samsunga placas SAMO ime...

...I velicinu tacke... Koja je nesto sitnija u odnosu na hansol, ali skoro neprimetno.
1) rezolucije preko 1280x960(1024) na 17" monitorima su uglavnom neupotrebljive, posebno na monitorima iz te klase.
2) sa hansolom nikad neznas sta ses da izvuces, a u poslednje vreme uglavnom izvuces patku. :D
3) ako izvuces patku nece ti vredeti garancija od 3 god. jer ces oslepeti za 6 meseci. ;)

Bahati [SiD] je napisao(la):
1) rezolucije preko 1280x960(1024) na 17" monitorima su uglavnom neupotrebljive, posebno na monitorima iz te klase.
2) sa hansolom nikad neznas sta ses da izvuces, a u poslednje vreme uglavnom izvuces patku. :D
3) ako izvuces patku nece ti vredeti garancija od 3 god. jer ces oslepeti za 6 meseci. ;)

Bas tako. Vidjao sam te hansol monitore 720E, 720P, 710P. To je sve sam krs. Samsung imanedostataka ali je u odnosu na hansol mnogo bolji izbor. Bio sam vlasnik jednog hansola i srecan sam zbog ovog "BIO".
Inace, uocene mane 753S modela su:
1. geometrija ne bas idealna (odstupanja na horizontalnim ivicama gornjoj i donjoj postoje na SVAKOM primerku koji sam video
2. "disanje" slike. Dok nisam video nisam mogao da verujem da i to postoji. Slab trafo sta li.
3. pikseli uz vertikalnu ivicu su crveni odnosno plavi skoro na svakom primerku.
4. monitor je upotrebljiv do 1152x864 na 75 Hz preko toga dosta lose, ali moze za igranje.
5.Dosta je primeraka koji ne mogu da rade sa stabilnom slikom ni u 1152x864.
6. Dok se monitor ne zagreje (minut po ukljucivanju) slika je uza od podesene.

Pa ko voli nek izvoli.
P.S. o dobrim stranama ovog monitora bilo je mnogo reci i dobro su poznate. Lose je medjutim sto nasi vajni poznavaoci hardvera ne pricaju o losim stranama testiranih proizvoda.
Ovim postom dajem svoj skromni doprinos informisanju korisnika iako sebe ne smatram kompetentnim.

Izvuces patku?!
Hehe... I like it...
Pa onda ako necete Hansol, pazarite CTX 17" VL700 koji kosta JEDVA 330 DM!!!
Nije sjajan, to je istina - ali ima identicne karakteristike kao 753s...
Mada ne razumem kako to moze da se oslepi pri osvezavanju od 100 Hz u 1024x768 na Hansolu... Malko mi pojasnite... Slika je stabilna, i ne "trese" se. Ne dise. Ne guta. Ne pliva. Nije vodootporan kao ni vatrostalan itd... :D

Minja je napisao(la):
3. pikseli uz vertikalnu ivicu su crveni odnosno plavi skoro na svakom primerku.
uz samu ivicu (bas, bas uz) ili blizu? normalno je da se na kraju ekrana ne vide sve boje jer tamo nema posfornih elemenata.

Darko je napisao(la):
Mada ne razumem kako to moze da se oslepi pri osvezavanju od 100 Hz u 1024x768 na Hansolu... Malko mi pojasnite... Slika je stabilna, i ne "trese" se. Ne dise. Ne guta. Ne pliva. Nije vodootporan kao ni vatrostalan itd... :D
da li si ti video 753s ili pricas da je isti samo na osnovu specifikacija. ne vredi ti ni 200Hz kad ima ocajan fokus. ;) a "dise" 100%, spreman sam da se opkladim! skini neki monitor test program (test screens, nokia monitor test...) i proveri stabilnost slike.

Bahati [SiD] je napisao(la):
da li si ti video 753s ili pricas da je isti samo na osnovu specifikacija. ne vredi ti ni 200Hz kad ima ocajan fokus. ;) a "dise" 100%, spreman sam da se opkladim! skini neki monitor test program (test screens, nokia monitor test...) i proveri stabilnost slike.

Hansol ne "dise" to tvrdim kao bivsi vlasnik 501p modela. Medjutim, spisak nedostataka je toliko dug da ne mogu sve ni da nabrojim. Evo nekih:

1. Linije i talasi na pojedinim delovima ekrana veci ili manji u zavisnosti od osvezavanja ne i rezolucije. Ne na svim primercima ali na dovoljnom broju da doooobro razmislis o kupovini istog.
2. Neravnomerna osvetljenost ekrana sa cudnim nijansama zute boje na beloj pozadini odnosno neke druge boje na drugim pozadinama npr svetlo plavoj itd
3. Skripav i grgoljav zvuk pri menjanju rezolucije. Imas utisak da se unutra desava nesto gadno. Moj primerak je bio ovakav. Nisam mogao za dve godine da se naviknem na ovo krckanje.
4. Ghostovi tj senke iza objekata na ekranu. U firmi imamo oko 20 hansola i (licno sam proverio desetak) na 9 je bilo takvih senki da je to bilo strasno.
5. Na pristojnom broju modela losa nijansiranost crne boje. Na vrhu sivkasto ka belom , u sredini zift crno a na donjem delu opet sivkasto.
Ne tvrdim da ne popstoji model koji sve ove mane nema ali mislim da ga je prilicno tesko naci. Mozda iz 10 pokusaja neko i uspe:)

Teško da taj Samsung bude bolji od 710P...Taj 753S je jedna od najgorih 17-ica koje sam video...Ma slika je mutna mnogo, sve ostalo je sporedno kada imaš takav problem. Kod 710P je slika žilet za toj Samsung...

Darko je napisao(la):
Izvuces patku?!
Hehe... I like it...
Pa onda ako necete Hansol, pazarite CTX 17" VL700 koji kosta JEDVA 330 DM!!!

Hm...ja se svaki dan "družim" sa ova 2 monitora i... veruj mi nisu ni približno isti. Samsung je mani, lakši, kompaktniji, ima daleko olju sliku, boje, geometriju, prosto rečeno sve je bolje.
A imam i polovni HP monitor koji naravno šije ova 2 za klasu....

Imao sam 3 753s monitora i nisu me odusevili. Imaju istu sliku kao moj stari dobri Daewoo 518b; nije losa, ali za 15" a ne za 17"!!!
17" MORA da podrzava 1600x1280; MORA. Sve ispod je stara garda.
Kakva vajda od 24" monitora koji podrzava 640x480??? Nikakva. Sad me shvatate. Valjda. Znam da je Hansol krsina, ali tako mi svega, 753s je jos veca kanta od njega.
Ono navedeno za "talase" i "nijansiranje" kod hansola je tacno, ali se to desava samo kada se stavi neka nestandardna rezolucija tipa 1148xooo ili slicno uz nestandardno osvezavanje: 72Hz, 68Hz, 83Hz, 96Hz itd...
Ima mirnu i stabilnu sliku bez talasica na 1280x1024 u 85Hz, kao i 1024x768 u 85Hz. Primecuje se blaga devijacija na 100Hz, ali boze moj; kolko para-tolko muzike!

Darko je napisao(la):
Imao sam 3 753s monitora i nisu me odusevili. Imaju istu sliku kao moj stari dobri Daewoo 518b; nije losa, ali za 15" a ne za 17"!!!
17" MORA da podrzava 1600x1280; MORA. Sve ispod je stara garda.
Kakva vajda od 24" monitora koji podrzava 640x480??? Nikakva. Sad me shvatate. Valjda. Znam da je Hansol krsina, ali tako mi svega, 753s je jos veca kanta od njega.
Ono navedeno za "talase" i "nijansiranje" kod hansola je tacno, ali se to desava samo kada se stavi neka nestandardna rezolucija tipa 1148xooo ili slicno uz nestandardno osvezavanje: 72Hz, 68Hz, 83Hz, 96Hz itd...
Ima mirnu i stabilnu sliku bez talasica na 1280x1024 u 85Hz, kao i 1024x768 u 85Hz. Primecuje se blaga devijacija na 100Hz, ali boze moj; kolko para-tolko muzike!

Da a sa lupom da gledaš kad prebaciš u 1600X1280 ???

Samsung 753s jeste dobar monitor, i bolji je od Hansol, video sam oba u radu, posle pola sata gledanja Hansol-a morao sam da odem od računara, dok ispred Samsunga mogu da sedim ceo dan...
:cool:

doduse, ja sam malo vise platio od 180eura, jer je na odlozeno, i zato sto je made in UK...

Darko je napisao(la):

Nije bas nebitna stavka-negde se primecuje i golim okom razlika, a i ta karakteristika utice na cenu i po meni je znacajnija nego da li je osvezenje 100,120,500...!!! (posto je to sada skoro nebitno jer svi imaju dobre karakteristike osvezenja, a tacka ipak nesto govori)

byMaX je napisao(la):
doduse, ja sam malo vise platio od 180eura, jer je na odlozeno, i zato sto je made in UK...
Pa zar nije svaki 753s "made in UK" ???
boom FX ctp;

Nazad
Vrh Dno