Šta je novo?

Pitanje u vezi rasvete i WB

Jeremy

Čuven
Učlanjen(a)
15.11.2003
Poena
620
Znam da A75 nije predvidjen za takve stvari ali..;)
Bio sam u prilici i probao, znaci prekrijem blic na aparatu, rasveta osvetli kadar i slika je ok eksponirana. Medjutim kad podesim custom wb u istim tim uslovima (rasveta isto opali u trenutku merenja) slika ispadne zelena :(, pa me zivo zanima zasto ne moze da izmeri wb? Inace u uobicajenim uslovima sasvim lepo meri wb.

Ja naravno veze nemam sa rasvetom pa mozda to i ne funkcionise tako jednostavno, mislim mozda "ne moze to bez kabla":)

Moze, samo je problem sto ti je rasveta preeksponirala kadar. Moras da uzmes sivi karton i da ga osvetlis rasvetnim telom tako podesenim da bude jednu do dve vrednosti blende ispod neke srednje vrednosti scene!!!

Dominirajuci zeleni ton je klasicni simptom "zbunjivanja" WB alogaritma aparata prejakom svetloscu, za koju jednostavno nije predvidjen, mada je bitno spomenuti da Canon to jako dobro radi. Vecina drugih aparata se jako tesko prilagodjava studijskoj rasveti!

Btw, ako radis sa rasvetom, stavi WB na Fluoroscent.

Moja iskustva govore da ta klasa Canona ne zna da radi custom WB sa blicem. Tako da ti pretpostavljam ostaje koristis awb ili jedan od predefinisanih wb, pa da vidis koji ti je najblizi zeljenim rezultatima. Ili da probas nesto bez blica, onda će custom wb dobro raditi.

Bane je u pravu, nikad nisam uspeo na custom WB i blicem da dobijem dobre rezultate (Canon A70). Radio je posao samo AWB, eventualno tungsteen ako sam slikao unutra.

majka je napisao(la):
jako je bitno spomenuti da je ovo sto si napisao potpuna dezinformacija.

A ja bih malo voleo da znam koji je tvoj kredibilitet da se uopste usudis da dopises nesto posle mene.

Jesi ti uopste IKADA u zivotu 1) video studijsku rasvetu, fotografsku ili filmsku (Bowens, Elinchrom, Ari i sl.), 2) koristio je ikada da snimis reklamu koja ide na svim TV stanicama ove doline sumraka koju neko zove jos i srbija, a da ne pitam posedujes li ista od pomenute. (obzirom da jedna glava ili rasvetno telo kosta min. koliko desetak tih vasih A Canona) i to bez light modifikatora, stativa i ostale opreme.

Ali bitno je da svi sve znate i imate "iskustva", ali na vasu zalost i zalost onih koji citaju ovaj forum i veruju vam, samo sa buvljackim reflektorima i serpama sa sijalicom unutra.

I ovo mi je poslednji post na ovom forumu!
Pojma bre nemate!!!

tesko je odluciti se sada.

da li te tretirati kao pacijenta ili pokusati odgovoriti kao da se ima sta pricati?

na stranu sta imam od opreme ili sta sam u zivotu video, za razliku od tebe.

posto kazes da neces vise da pises na ovom forumu, cao!

majka je napisao(la):
tesko je odluciti se sada.

da li te tretirati kao pacijenta ili pokusati odgovoriti kao da se ima sta pricati?

na stranu sta imam od opreme ili sta sam u zivotu video, za razliku od tebe.

posto kazes da neces vise da pises na ovom forumu, cao!

E, za tebe i sve ostale, klasicne srpske kompleksase, koji sve znaju o svemu i najpametniji su a nista od pomenutog nisu u zivotu videli a kamoli radili ili ne daj boze imali!

Ovog trenutka sam uradio dve fotke sa A510 jer one stare aparate iz A serije vise nemam (ja te aparate inace poklanjam za rodjendane ili vencanja prijateljima, ljudima sa kojima radim i sl.) pa uvek imam po neki kuci!

Dakle, flash studijska rasveta kakvu naravno niko od vas, koji sigurno sve znate bolje od mene nema, niti ce imati u narednih par godina, Canon PowerShot A510, CUSTOM WB (<--- ovo primite k znanju) M program, M velicina slike (1024x768) i naravno najveca kompresija da slika bude adekvatna za upload na i download sa foruma!

Prvo sam prema svetlosti dva mono block flash-a od po 1000Ws uradio Custom WB, i sa tim setovanjem exponirao ove dve slike. Jednu da histogram bude OK, i drugu za oko 1.5 EV vise, da bi videli kako Canon odlicno ume da podnese i preeksponiranu sliku, za razliku od svih drugih kamera! Kolor balans na svakoj je ne u granicama tolerancije, nego odlican, a za odredjivanje Custom WB sam koristio samo obican beli karton, jer me je mrzelo da za jedan ovako glup test vadim i kodakov pravi Gray Card koji se koristi za nesto mnogo ozbiljnije.
Fotke nisu ni na koji nacin modifikovane, vec su pravo iz kamere preko citaca snimljene na desktop i odmah dignute na net! Ovo naravno sve vazi i za sve starije Canone, A 75 do A60 i A 300 i starije Axxx jer sam ja to licno probao!!!

Dakle, forumasi, skinite ove dve fotke, pa ocenite ko lupeta a ko zna sta prica, i ume u praksi vrlo jednostavno to i da dokaze!
Thanks!

I ovo je bio zaista moj poslednji post na ovom forumu, a vi uzivajte u postovima "poznavaoca" i onih sto znaju "sta je potpuna dezinformacija" i slicnih sto nemaju sta da rade u zivotu pa vise po forumima po ceo dan, lece komplekse praveci se pametnim a i ne znaju koga imaju sa druge strane "ekrana"!

Prilozi

• IMG_0018.JPG
    IMG_0018.JPG
    129.8 KB · Pregleda: 172
  • IMG_0025.JPG
    IMG_0025.JPG
    101.5 KB · Pregleda: 154
Miso, mislim da se covek osvrnuo da se ostali aparati pored Canona jako slabo nalaze u custim WB-u. Hoces da kazes da se Nikon, Sony, Olympus, Fuji i ostali losije snalaze od Canona u custom WB-u???

Za kameru od 200€ fotke su savrsene,a Exif je zaista `čist`.

Bez namere da bilo koga uvredim,bilo bi dobro za forum da se sto vise misljenja ovako explicitno i dokaze.
U fotografiji je to bar lako...

Ma jok, šta će nam dokazivanja bilo čega, prepucavanje do besvesti je uvek zanimljivije.. ;)

2sivuk: mora da se salis kada kazes da treba dokazivati da je netacno kada se pausalno prica o tome kako jedna marka `daleko` bolje radi custom WB od druge?

valjda je jasno da je najlakse navijati za Schumajera i to objasnjavati svojim iskustvom. komentarisanje ostalih neuroanomalija bi bilo cisto zagadjivanje pa ne bih to...

Evo mene opet, nije me bilo par dana a vidim da je pocelo prepucavanje kao i uvek :d
Koliko sam ja razumeo Misa je rekao da se Canonov custom wb malo bolje snalazi sa studijskom rasvetom od ostalih. Ali se ne snalazi dobro, jer naravno kao sto svi znamo ti aparati nisu ni pravljeni za rad sa studijskom rasvetom, pa ne znam cemu tolika frka, jer se nijedan tu ne snalazi dobro.
Ja sam samo bio malo radoznao, a kao sto rekoh ne razumem se u rasvetu pa me zanimao taj "fenomen".
Enyway hvala svima, a posebno Misi063.

Jeremy je napisao(la):
Koliko sam ja razumeo Misa je rekao da se Canonov custom wb malo bolje snalazi sa studijskom rasvetom od ostalih. Ali se ne snalazi dobro, jer naravno kao sto svi znamo ti aparati nisu ni pravljeni za rad sa studijskom rasvetom, pa ne znam cemu tolika frka, jer se nijedan tu ne snalazi dobro.

Kako se ne snalazi dobro?!??

nesharm je napisao(la):
Kako se ne snalazi dobro?!??

Govorimo o A75 i aparatima iz te klase + rasveta, a oni definitivno nisu pravljeni za rad sa studijskom rasvetom.

Pazi, jos nisam video neki od tih jeftinijih (Canon, Nikon, Oly itd) aparata koji se nije snasao sa studijskom rasvetom :). Da si rekao da se ne snalazi nocu, pa ajde, ali ovako...

Da, inace ljudi te jeftine aparate masovno koriste sa studijskom rasvetom:)
Osim toga ja sam cuo drugacije, a i licno se uverio na primeru mog A75.

I da, vrlo bitna stvar je da ovde govorimo o snalazenju custom wb, a ne o snalazenju nekog od predefinisanih modova.

Poslednja izmena:
Pa tako reci...ni jedan od njih se ne snalazi sa custom WB, ne znam kako, ali se ne snalazi...uvek mora da se pegla slika u PS-u.

Nazad
Vrh Dno