Šta je novo?

Pitanje u vezi racuna na 064 post paid

Nabukodonosor

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2003
Poena
815
Pozdrav. Imam 064 bel50 paket i jednu nedoumicu. Naime, dan pre zavrsetka meseca (znaci dan pre 1. decembra) sam zvao 789 (ili 788) da proverim stanje na racunu i imao sam jos oko 4-5 minuta besplatnog 064 razgovora i oko 9,5 minuta na drugim mrezama (******, nisam nikoga zvao). Besplatne poruke sam potrosio i zato sam imao plus nekih 30 dinara samo na poruke. Neka bude i 50. Znaci 300 dinara (sa porezom 360) plus ovih 50 preko svega je nekih 410 dinara. Neka bude i 450. Zovem ja malopre 788 da to i potvrdim sam sebi, kad imam sta i da cujem. 659 dinara bez poreza! Znaci oko 800 dinara. Mislim, ovo nema nikakvog smisla! Niti mi je logicno. jedino ako sam ukucao tudju sifru, u sta sumnjam, jer sa pet puta pokusavao. Jel se vama desavalo nesto slicno? kako da dobijem neki listing ili nesto slicno, jer mislim da su me prevarili. Pozdrav svima.

nisu te prevarili, verovatno si prešao na postpaid u novembru, i ovo ti je prvi račun koji ti stiže... bell paketi su takođe prepaid paketi, ne postpaid, tako da se unapred plaćaju, a sve što precuri se beleži na sledeći račun.

prema tome, sada plaćaš ono što im dođeš za novembar i unapred plaćaš za decembar.. prema tome, taman se slaže sa onim što si i sam rekao, 59 dinara si prešišao račun, ostalih 600 dinara su ti novembarski i decembarski bell-50 račun, plus porez što ćeš platiti. :)

E pa to nisam znao. A i nigde ne pise na njihovom sajtu. Ja sam presao na post paid 9. novembra. Znaci to je prakticno za dva meseca. A zasto mi kaze "vase ukupno zaduzenje je 659 dinara, ZAKLJUCNO sa 1. decembrom", ako ti kazes da sam platio za novembar i decembar? Hvala lepo.

okej, barem je razbilo sve moje iluzije da je moje ukupno zaduženje od 780 dinara kojim slučajem sa porezom... :D ja sam prešao na bel-50 početkom novembra...

probio sam paket 30 novembra, razbucao sam ga sasvim... taman natempiraš na poslednji dan da sve potrošiš, kad ti odjednom zatreba telefon samo tako... nema veze, to je prednost postpaida, kada ti stvarno zatreba, uvek imaš kredit, a cifra kolika god da je, mala je kad ozbiljno zatreba telefon...

prepaid ostaje samo za ovce i one koji ne koriste telefon uopšte ili minimalno... ;)

Nabukodonosor je napisao(la):
E pa to nisam znao. A i nigde ne pise na njihovom sajtu. Ja sam presao na post paid 9. novembra. Znaci to je prakticno za dva meseca. A zasto mi kaze "vase ukupno zaduzenje je 659 dinara, ZAKLJUCNO sa 1. decembrom", ako ti kazes da sam platio za novembar i decembar? Hvala lepo.
Zato sto ti u svakom mesecu placas pretplatu unapred i prekoracenje ukoliko ga imas

Pretplata ... geneza reči je "pred" (ispred, unapred) i "platiti". Plaćaš valjda ovaj račun, deo "zaostale" pretplate i celu jednu pretplatu unapred. :)

Samo, ludo me interesuje, u teoriji ... kada bih raskinuo ugovor, a moj ukupan račun bio manji od pretplate koju 064 drži kod sebe kao "taoca", da li bi mi vratili novac? :D

Zašto mi se čini da znam odgovor ...

:) pa shto pitash kad znash?

samo ja sam se silno iznenadio kad su mi prebacili kredit koji sam imao na pre paidu u pretplatu za bel... u mobtelu ti pri prelasku na post pare od kredita "ispare"

El Toro Loco je napisao(la):
Pretplata ... geneza reči je "pred" (ispred, unapred) i "platiti". Plaćaš valjda ovaj račun, deo "zaostale" pretplate i celu jednu pretplatu unapred. :)

Samo, ludo me interesuje, u teoriji ... kada bih raskinuo ugovor, a moj ukupan račun bio manji od pretplate koju 064 drži kod sebe kao "taoca", da li bi mi vratili novac? :D

Zašto mi se čini da znam odgovor ...

Sve je to sjajno ali kod nas to uopste ne mora da znaci. Ne znam kako razmislja MTS ali kod Mobtela se od Dec.2002 pretplata naplacuje za prethodni mesec a ne unapred.

U vezi s tim ako je neko Mobtelov post paid pretplatnik postao pre tog perioda to znaci da mu Mobtel jos uvek drzi jednu pretplatu koju je platio unapred i da ce mu biti oduzeta u poslednjem racunu (citaj: kad raskine ugovor). Sto se teorije tice, u tom slucaju kada korisniku stigne poslednji racun i u njemu za naplatu -300 dinara (npr) onda moze da pise zahtev za povracaj sredstava pa ce Mobtel da izvrsi prenos na neki od racuna koji korisnik zeli (ne, ne moze kes). To je teorija.

Zasto mi se cini da si ovo sve vec znao ...

A sta je sa onih 1.5din (bez poreza) za uspostavljanje poziva?
Kako sam ja shvatio to nije dzabe.
Besplatni su minuti... Znaci ako si pozivao vise puta, a manje su ti trajali razgovori, moguce je da se i tu nabere trosak...

Neka me neko demantuje ako nisam upravu.

Mikeli

kod 063 se naplacuje i u besplatnim minutima, kao i kad isteknu naravno.
Na 064 se ne naplacuju u besplatnim minutima, kad isteknu naplacuju se...

ja imam bel, a keva mobi30...

Znaci provereno da se u Bel paketima ne naplacuje uspostavljanje veze dok si u besplatnim minutuima?

Mikeli

P.S. Ja sam zaintresovan za jedan od paketa, pa me zanimju vasa iskustva, je li to recimo za bel50 bas 360 dina ako si u okviru besplatnih minuta, ili ti jos nakantaju poonesto. I kad prekoracis besplatne minute, je li naplata po 1sek. i po cenovniku kojim se oni hvale. Znaci zanima me realnost...

miodragz je napisao(la):
Znaci provereno da se u Bel paketima ne naplacuje uspostavljanje veze dok si u besplatnim minutuima?

Mikeli

P.S. Ja sam zaintresovan za jedan od paketa, pa me zanimju vasa iskustva, je li to recimo za bel50 bas 360 dina ako si u okviru besplatnih minuta, ili ti jos nakantaju poonesto. I kad prekoracis besplatne minute, je li naplata po 1sek. i po cenovniku kojim se oni hvale. Znaci zanima me realnost...
Realnost je upravo ono sto si napisao.Kad prekoracis naplata je po 1sec+1.8(sa porezom)za uspostavu veze

E evo situacije kod drugog racuna. Opet mi nije jasno. Na racunu mi pise 78 dinara. (?!) Prvo sam mislio da ce na to u Telekomu dodati 360 dinara za pretplatu, ali nista, platio sam samo 78 dinara. Kako bre to? Inace ovo mi je drugi racun, da ponovim.

kraj godine...

pa se ne racuna sledeca pretplata.
Koliko ja kontam sledeci(januarski ce imati) +360din

Pa malo mi je nelogicno. Prvi sam platio 660 dinara bez poreza. I tu je bilo impulsi, plus nesto sto oni uzimaju prvi put i plus pretplata za sledeci mesec. I onda ja kapiram da treba da bude da ovaj mesec placam ono sto sam potreosio preko onog besplatnog u proslom mesecu, plus pretplata za sledeci mesec. ??? Tako je neko objasnio u ovoj temi.

Mislim da je to zbog pdv-a, posto on ne moze da se obracunava unapred. Pa od sada cemo placati pretplatu za protekli mesec + ono sto prekoracimo (u tom mesecu). Nemoj da te zbunjuje posto si ti za taj racun pretplatu vec platio, pa je ona sada preskocena. Tako da smo svi dobri za pretplatu manje!!!!!!!!!!!!!! :)))) posle kazu PDV losh.....

zmija je napisao(la):
Pa od sada cemo placati pretplatu za protekli mesec + ono sto prekoracimo (u tom mesecu). Nemoj da te zbunjuje posto si ti za taj racun pretplatu vec platio, pa je ona sada preskocena.
E, ako sam te nešto razumeo ... :trust:

Poslednja izmena:
Pa do sada smo pretplatu placali unapred. Npr. u januaru placas pretplatu za februar i ono sto si potrosio impulsa u prethodnom periodu. Sada se to zbog PDV menja. Barem tako zmija kaze. I po tome cemo pretplatu placati normalno, kao i za impulse, znaci ne unapred. E sad posto si ti pretplatu za januar jos u decembru platio, sada je ne placas i ovaj (i samo ovaj) mesec placamo samo placamo impulse za prethodni period. Sledeci mesec placas pretplatu za februar i impulse za februar. Razumes sada?

Samo, ludo me interesuje, u teoriji ... kada bih raskinuo ugovor, a moj ukupan račun bio manji od pretplate koju 064 drži kod sebe kao "taoca", da li bi mi vratili novac? :D Zašto mi se čini da znam odgovor...

Nema šanse, pričao - ne pričao, tebi je pretplata toliko dinara... Ako pričaš ispod pretplate, nema povraćaja. Ako pričaš preko pretplate - doplaćuješ :-devil-:

to je sasvim normalna stvar takvih paketa... u potpunosti podržavam, a posebno mi se sviđa što i kad pretrčiš preko paketa i dalje si bolji od prepaida, plus porukice 1.7din+pdv, bombona!

mene je lično veoma iznenadilo 92 dinara koje sam uplatio za decembar pre neki dan. :D :D :D ali okej, sledeći put će da bude 300+PDV, znači 6 dinara manje svaki mesec nego sa PP, čoveče, na kraju godine litar benzina! ;)

E, ako sam te nešto razumeo ... :trust:
Sta ti nije jasno? primer:
Do sada racun za septembar stize ti 10-og oktobra. U tom racunu se nalazi
pretplata za OKTOBAR + ono sto si potrosio preko u SEPTEMBRU. Znaci
pretplatu za septembar si platio sa racunom iz AVGUSTA...

Posto je uveden pdv i ne mozes placati tu pretplatu unapred kao do sada,
napravili su presek sa racunima i svima je stigao racun umanjen za jednu pretplatu. To znaci da ce od 01.01.2005. racuni izgledati ovako: primer
Racun za septembar stize 10-og oktobra. U tom racunu je pretplata za SEPTEMBAR i ono sto si potrosio preko u SEPTEMBRU.

A moze li meni sad neko da objasni ovo: kao sto sam pomenuo, prosli mesec mi je stigao racun 78 dinara, a malopre rekoh ajde da pozovem da vidim koliko ce mi doci sada, kada imam sta i da cujem :Vase trenutno zaduzenje, BEZ URACUNATOG POREZA I PRETPLATE, iznosi 489 dinara i nesto para". A nisam uopste bio prekoracio besplatne minute, mozda samo 10-tak ili 15 poruka preko. Sta je onda ovo? Znaci bez poreza i pretplate. Sa njima znaci oko 1000 dinara. Nije mi jasno. Kako je kod vas?

Evo sad sam gledao listing na MTS sajtu i slaze se tacno u dinar 489 dinara, ali pod uslovom da je porez uracunat i pretplata naravno. Izgleda samo da nisu uradili update onog automata.

Ali kako je ODVRATNA ona fora sto sifru mozes da koristis samo 30 minuta, zamisli iz bezbednonosnih razloga. A sifra se placa kao jedna SMS poruka. Kakve su to lopovcine!

Poslednja izmena:
Nabukodonosor je napisao(la):
Ali kako je ODVRATNA ona fora sto sifru mozes da koristis samo 30 minuta, zamisli iz bezbednonosnih razloga. !

sarkazam/ ODVRATNO je to sto ne moze svako da ti vidi listing kada god pozeli! /sarkazam

A sta, to ce ona sifra od pola sata da spreci. Pa ljudi rade preko neta e-banking pa ne menjaju sifru na pola sata. Smesno. Zasto onda ne bude besplatna poruka za sifru?! Ja nisam trazio nikakvu zastitu.

Pa zbog prelaska na PDV se vishe ne uzima pretplata za paket unapred nego unazad kao sa klasichnim post paidom (ako se ne varam). Znachi za proshli rachun rachunaj 78 din + 360 dinara kolko je uzeto unapred (ili 300 ne znam da li se uzima sa porezom ili bez).

Meni je ovaj rachun stigao kao 49min064, 19min063, 160+sms nacionalni, 8sms inostranstvo, VAS sms isto ima neki iznos ovo ne znam shta je (Proximo?) 660 din total za uplatu, chini mi se ok cifra...

EDIT: u al' ste uleteli sa postovima dok sam pisao...

Poslednja izmena:
VAS sms ti je kada plaćaš npr. Internet preko EUneta ili šalješ možda one poruke na Palmu, SOS i Stankom? Busted! :D:D:D

Nazad
Vrh Dno