Šta je novo?

Pitanje u vezi otkljucanog Bartona 2500+

ziggy

Čuven
Učlanjen(a)
06.05.2002
Poena
609
Imao sam raspravu sa drugom po pitanju sledeceg: Da li se moze reci da je procesor overklokovan ako ima razlicitu kombinaciju FSB-a i multiplier-a od originalne a pri tome istu odnosno slicnu frekvencu. Primer: ako je original 11x166Mhz da li je to prakticno isto kao i 9x200Mhz ? Performanse jesu 20% bolje u drugom slucaju. E,sad, da li se u ovom drugom slucaju moze reci da je procesor overklokovan i da li mu to kao i svako overklokovanje smanjuje radni vek? Radna frekvenca mu je prakticno ista. Ja kazem ne, on kaze da. Presudite ko je u pravu.

U ovom slucaju se ne radi o overkloku, posto procesor radi na istoj brzini (1800 MHz ~ 1833 MHz). Mozda bi moglo da se govori o oc-u memorije, ako je recimo ddr 333, a sad radi kao ddr 400 (tj. sinhrono sa fsb procesora), ili je mozda predvidjena da radi na cl 3, a vi stavite cl 2.5, ali to je vec druga prica.
Posto se pitanje odnosi samo na procesor, nista nije overklokovano, i ovde si ti u pravu.

Misli da je tvoj drugar u pravu jer fabricki cpu dolazi sa 11x166 sto znaci da 9x200 nije po specifikaciji, a i kao sto sam kazes "Performanse jesu 20% bolje " tako da se moze reci da je cpu oc-ovan.Oc smanjuje radni vek ali mislim da je to zanemarljivo i da niko od nas ne planira da ima isti komp kroz 2-3 godine a kamoli vise.Normalno ako cpu radi na visokim voltazama onda bi mu se vek trajanja drasticno smanjio.

Radni vek se ne smanjuje zbog takta, vec zbog voltaze, tempertaure i jos mozda nekih drugih faktora, tako da realno uz bolje hladjenje cpu moze da radi bez problema na vecem taktu....

Memorija jeste DDR400, doduse CL3, ali radi kao CL2.5 bez ikakvih problema, naponi su nominalni, a maticna ploca je ABIT NF7-S 2.0, dakle nforce2 ultra cipset, koji i jeste namenjen za 200Mhz fsb. Dakle, moze se reci da je sve po default-u sem same kombinacije FSB/ multiplier.

Cemu toliki strah pa nije procesor od 500e, i da crkne nije neka steta, a nece :)

Po mom misljenju nisi ga klokovao jer OC u sustini znaci povecanje brzine samog procesora. Posto ti je procesor ostao na priblizno istom radnom taktu znaci nije OC-van. Memorija jeste i to pod uslovom da je neka DDR333 a ne DDR400.
Po mom misljenju, koje mozda i nije tacno, ti si u pravu a ne tvoj drugar.

Da u svakom slucaju drug nije u pravu...

Nazad
Vrh Dno