Šta je novo?

Pitanje u vezi OC-a

forp

Slavan
Učlanjen(a)
16.01.2007
Poena
319
E ovako, citao sam malo po benchu razne postove vezane za OC I odlucio da se I ja malo igram. Konfiguracija mi je sledeca, MB MSI K8N neo4, CPU Athlon 3000+, MEM 2x512/400 Geil, napajanje mi I nije neko LC power 350W.
Moj OC je kao sto se vidi 9X266 sto mu dodje oko 2.4 Ghz sa box culerom, bez dizanja napajanja na procesoru I memoriji. HT frequency sam stavio 4X, memoriju sam prvo stavio na 166, ali sam je spustio na 133 (ni sam ne znam zasto).
Sve ostalo se vidi na prilozenoj slici, P95 je radio 5h I 30 min I temperature je u jednom trenutku dosla na 42 stepena I ostala tu oko minut dva, uglavnom je isla od 39 do 40 stepeni, system do 38 stepeni, posle stopiranja P95 temperatura u leru je bila 30-31 stepen, isto tako I sistem
Moje pitanje je da li bi trebao jos nesto da podesim u biosu, ili da izmenim nesto od ovoga sto sam ja podesavao, kompjuter mi treba za 24/7, I da li je problem ako bi na klokovanoj masini drzoa C’N’Q.
Hvala…..

Nije problem na OC-ovanoj masini drzati ukljucen C'N'Q ukoliko ti napona za CPU u BIOSU stoji na AUTO. Obarace napon i mnozioc. Sve ostalo ti je OK za 24/7. Ako nemas ni jedan korak za memoriju izmedju 133 i 166 isprobaj memoriju na 166, mislim da moze da izdrzi.

Nemam nista izmedju 133 i 166, prvo sam podesio na 166 i sistem se digao, ali nisam testirao sa P95, a kada sam stavio na 200 nije hteo da se podigne sistem.
@BigJoe
Ove Geil memorije su nekad bile tvoje, moj burazer ih je kupio od tebe pa ih je dao meni :)
Sada su postavljene na 2.5-4-4-8, da ih stavim na 2.5-3-3-7, i da li cu dobiti nesto ovim podesavanjem?
Inace sad rade u dualu.
Pozdrav.

Poslednja izmena:
Ovo sto sam prethodno radio, i testirao P95 bilo je dok je stranica kucista bila otvorena, temperatura je u leru bila 30-32 stepena, a pri opterecenju nije prelazila 42 stepena, sada kada sam vratio stranicu, normalno i temperatura se povecala, tako da je u leru sada 35-38 stepeni cpu, a sistem je oko 36 plus minus 1 stepen. Da li je to ok?

Ne diraj latencije i stavi na 166, trebalo bi da budu stabilne ili ostavi na 133 i stavi 2.5-3-3-6...
E sad ja sam to vozio na LanParty... Testiraj memoriju u S&M memory testu... I naravno probaj da mesta modulima. Kod mene je onaj sto ima crnu tackicu sa zadnje strane stajao u cetvrtom slot, ao onaj bez tackice u trecem... Tako im je bila veca OC margina, ti probaj pa vidi.

Stavio sam na 166, onda mi radi na 217 Mhz, podesavanja sam ostavio ista 2.5-4-4-8, prosao mi je S&M memory test u short modu, nisam imao vremena za sada da pustam da radi duze, temperatura cpu-a sa zatvorenom stranicom je bila max. 46 stepeni, a sistema 41 stepen, ovo ocitavam na MSI-ovom core centru, da li da stavim mozda speedfun ili nesto drugo.
EDIT: Stavio sam onako kako si mi rekao u cetvrti slot onaj modul sa crnom tackicom pozadi, a u treci slot onaj drugi modul.
Thanks..........

Poslednja izmena:
Najzad sam stigao da odradim ful S&M i sve je proslo ok pri ovim setovanjima iz prethodnog posta, pustio sam i OCCT da radi 12 sati i nije bilo problema, temperatura cpu-a nije prelazila 50 stepeni sa zatvorenom stranicom. Da li da ga dizem jos obzirom da imam box kuler, sto se tice protoka vazduha kkroz kuciste mislim da je ok, imam chenmbo gaming bomb, napred imam 80mm fan koji uvlaci vazduh, a pozadi 120mm fan koji izvlaci vazduh, sys temp je bila maksimalno 46 stepeni. Da li mislite da li da menjam kuler ako bi ga podizao na nesto vise ako moze i da li bi realno dobio nesto podizanjem sa trenutnih 2.4Ghz na recimo 2.5-2.6Ghz. Hvala.

Poslednja izmena:
Dovoljno ti je 2.4GHz za svaki dan... Imas problem sto ploca nema ni jedan delioc izmedju 166 i 133 tako da bi daljim OC-om verovatno morao da povecas mem delioc. Tobi uticalo na pad performansi memorijskog podsistema. E sad da bi ti memorija radila na oko 200MHz sa deliocem 133 treba ce ti procesor koji gura oko 2.8GHz, sto je za 3000+ veoma tesko i sa extra vazdusnim hladjenjem... Postoji pitanje da li ce uopste biti stabilan preko 2.6GHz ma kako ga hladio i koju voltazu mu davao :wave:

Ok, hvala.
A da li da stavim neki drugi kuler ili da ostavim ovaj box, i mislio sam da mu stavim neki pasivac na NB.

Na NB mozes da stavis pasivac, ako t ismeta zvuk zujalice :wave:
Ne moras da menjas BOX vrsice ti posao.

Ma da i mislio sam pasivac na NB samo zbog ovog nepodnosljivog zujanja.

Koliko sam ja probao svaka ddr 400 memorija radi na 217 sa default latencijam a neki pqi cl 3 mi radi i na cl 2-3-3-7 i to dva dvostrana modula. Besmisleno je ici preko 2,4 ghz po cenu veceg napona, grejanja i losijeg memorijskog protoka. Ja sam dobijao bolji 3dmark skor sa 200 mhz sporijim procesorom ali sa memorijom namestenom kako treba i zategnutim latencijama.

Vrh Dno