Šta je novo?

Pitanje u vezi NTFS fajl sistema

Skyw@lker

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
27.12.2003
Poena
630
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700X + Cooler Master Hyper 212 RGB
Matična ploča
Asus TUF Gaming B550M-Plus
RAM
DDR4 32GB (2x16GB kit) 3200MHz CL16 HyperX Fury RGB
GPU
ASUS TUF RX6800 OC Edition 16GB GDDR6
Storage
Kingston 1TB M.2 NVMe SA2000M8/1000G + Western Digital 4TB + 2 x WD Elements 8TB
Zvuk
AV Yamaha RX-A2A
PSU
BE QUIET! Pure Power 12M 850W
Kućište
Fractal Define R4 Black Pearl
Monitor
Gigabyte M27F
Miš & tastatura
Logitech K350 + Logitech M705
Ostale periferije
PS5 , Xbox Series S
Laptop
Lenovo ThinkPad T14 Gen 1
Mobilni telefon
Samsung S24 Ultra
Pametni uređaji
Hawei Watch GT 3 Pro, Huawei Body Fat, Xiaomi Mi Hub 2, Xiaomi Mi Kettler
Steam
markov211
Pristup internetu
  1. Optički internet
Kada su diskovi veći od 2TB da li moraju da se particionišu ako je upitanju NTFS fajl sistem ili može da bude "ceo" disk tj. bez particija (3 ili 4TB npr.)?

Moze i NTFS i FAT32 da bude FS ako je disk veci od 2TB i da bude jedna particija samo. Moze biti i MBR i GPT.
Pitanje je samo cime postici ako hoces nesto osim GPT+NTFS single partition kombinacije.

E ovako konkretnije, nabavio sam disk (Segate) od 4TB i Windows 8 mi je u Administrative Tool ponudio dve opcije MBR i GPT, ja odabrao MBR i sada mi stoje dve particije (nisam ih još formatirao). Želim samo jednu particiju sa NTFS-om ako je moguće, da li moram iz nekog programa da formatiram ili mogu da rešim iz Win-ovog Admin Tools-a (tako sam do sada, zato me ovo zbunilo malo).

Mislim da mora GPT tip particije u toj situaciji. Nisi rekao da li je disk primaran ili je za skladište.

Pretvori disk u GPT (desni klik u Disk Management na sam Disk, ne na particije, pa Convert to GPT disk), moraces da obrises te dve particije particije i napravis novu, od 4TB. (ako ima podataka, mogla bi i jedna da se sacuva, ali druga mora da se brise, da bi mogao resize prve)

Uradio tako i šljaka :) Hvala puno ljudi, disk je za skladištenje nije za sistem.

Sledeći put pazi MBR ne pokazuje više od 3TB zato je osmišljen GPT....

Moze i MBR ali kroz zasebne alate;)

Ali nazalost i mana ponekih :(

Vrh Dno