Šta je novo?

Pitanje u vezi napona

DejanNS

Čuven
Učlanjen(a)
06.01.2004
Poena
609
Da li je normalno ovo variranje napona ili da trazim novo napajanje?

Amd Athlon XP 2400+ @2175 MHz (15*145) BOX (zakljucan mnozilac)
Epox 8rda+ v. 2.x (tako pise)
Ram 512Mb DDR333 Pqi ( tajminzi su po deafultu 2.5-3-3-6 )

U biosu svi naponi su namesteni na deafult sem Vcore je na 1.7

na napajanju JNC 350W ( znam da je sra*** ali sam za razliku do chief-a ulozio u R9600xt 😉 )

variranje nepona po USDM
1).
u toku Prime 95 ver. 23.8.1 Torture testa Blend (treci odozgo)

Vdd 1.632 - 1.648
VCore 1.680 - 1.778
Vdimm 2.640 - 2.672
+5v 4.892 - 4.919
+12v 12.950 - 13.011
-12v -13.021
-5v -5.602

Temp: CPU: 52*C ; Sys: 34*C

U biosu svi naponi su namesteni na deafult sem Vcore je na 1.7

2).idle

Vdd 1.632 - 1.648
VCore 1.712 - 1.748
Vdimm 2.656
+5v 4.972
+12v 12.707 - 13.768
-12v -12.774
-5v -5.501

Temp: CPU: 47*C ; Sys: 33*C

Takodje su dobrodosli saveti u vezi overkloka!

Hvala svima!

Na ovom forumu sam vise od dve godine (menjao nick i vrlo malo postujem,vise citam) pa
bih zeleo da odam priznanje svim moderatorima i
clanovima na stvarno vrhunskom forumu na kom sam naucio veoma mnogo
i gde svakog dana provedem najmanje sat vremena u sirenju svojih
IT vidika.

Samo tako nastavite!

P.S.

Ne bih zeleo da se ovo shvati kao kurtoazna fraza vec samo odavanje
priznanja entuzijazmu, trudu i kvalitetu a to se ovde zaista retko
cini. (nasa posla... da komsiji crkne krava itd.)

Pozdrav

U roku od 2 meseca sam promenio kucista i napajanja (JNC🙂) na dva kompa (Chieftec DX-01 i MX-01) i time odlozio kupovinu Radeta 9800, ali mi nije ni malo zao, jer vise ne rizikujem da mi rikne ceo komp, pa da me kosta mnogo vise!

U prevodu: Menjaj to sto pre!

poz.

komp je pod garancijom jos 8 meseci tako i da crkne ima da daju novi. :d
a ako je bas ovaj primerak kod mene jako los ( ako neko to moze da skonta iz ovih napona sto sam dao ) promenicu napajanje odma'

Ne znam za tebe, ali ja bas ne bih voleo da mi rikne hard, jer mi ti podaci i fiansijski i licno vrede mnogo vise od samog kompa!

Inace, i na mom "bivsem" JNC napajanju su naponi tako ludeli, osim ovog VCore - on ne bi smeo toliko da seta!

p.s. Kad-tad ces morati da uzmes kvalitetnije napajanje, sto to ne bi bilo odmah? 🙂

Probaj da zakacis digitalni instrument na 5V pa proveri. Ovo sto si napisao je strasno, a na O/C veci od 10% nemoj da pomisljas, da ne bi imao JNC burn 😡

DejanNS je napisao(la):
komp je pod garancijom jos 8 meseci tako i da crkne ima da daju novi. :d
a ako je bas ovaj primerak kod mene jako los ( ako neko to moze da skonta iz ovih napona sto sam dao ) promenicu napajanje odma'

Kad 12V predje 13-cu znaci da se napajanje odvratno muci da odradi pos'o.

Menjaj ti to djubre pod hitno :d

P.S. I ostali naponi su ti strava 😀

Epox overvoltuje procesor, al' taj tvoj radi overkill zbog napajanja.
Zamisli da dignes napon na 1.85V. Ima pola vremena da ti udara u 2-jku.

Poslednja izmena:
Sto se te garancije "ako crkne zamenice mi", uglavnom u slucaju spaljivanja ti nece zameniti, a retko kad kazu da je krivo napajanje, nego garant je bio strujni udar ili tako nesto...

Katastrofa su ti naponi !!!
Mijenja to napajanje pod HITNO !!!

sta mislite o ovim napajanjima?

ATX Enhance ATX-1136H 360W

ATX LC Power 550W LC6550 super silent

ista im je cena (36e)

toliko sada bih najvise imao da dam.
Moze neki predlog za te pare?

DejanNS je napisao(la):
sta mislite o ovim napajanjima?

ATX Enhance ATX-1136H 360W

ista im je cena (36e)

Ne mogu da odolim. Zar ti se ne cini da ovo 550W(pa za 36€) moze slobodno da pise 2558W i 736w oko njega. Malo je bez veze.

Nije reklama, pogledaj oglase, mislim da Milan prodaje Chiefteca 360, pa razgovaraj... ,)

Vladd je napisao(la):
Ne mogu da odolim. Zar ti se ne cini da ovo 550W(pa za 36€) moze slobodno da pise 2558W i 736w oko njega. Malo je bez veze.

Nije reklama, pogledaj oglase, mislim da Milan prodaje Chiefteca 360, pa razgovaraj... ,)

Ne mo' se frljas s' izrazi :d

Taj LC radi kao zmaj. Ishvalise ga i hrvati u BUG-u (ili bese VIDI ?) na testu napajanja.
Nije bas 550W ali je za te pare, prosto receno, najbolje napajanje.
Probao par komada i mogu samo da ih nahvalim, dok za Chiefteca (posebno one od 420W) ne mogu da kazem nista lepo od kad mi jedan takav osakati pola kompa (Corsairi su na srecu preziveli, sa traumom doduse :d ).

Ventilator mu je strava resenje za protok vazduha, a jedina mana mu je mali broj molexa.

Stojcha je napisao(la):
Ne mo' se frljas s' izrazi :d

Taj LC radi kao zmaj. Ishvalise ga i hrvati u BUG-u (ili bese VIDI ?) na testu napajanja.
Nije bas 550W ali je za te pare, prosto receno, najbolje napajanje.
Probao par komada i mogu samo da ih nahvalim, dok za Chiefteca (posebno one od 420W) ne mogu da kazem nista lepo od kad mi jedan takav osakati pola kompa (Corsairi su na srecu preziveli, sa traumom doduse :d ).

Ventilator mu je strava resenje za protok vazduha, a jedina mana mu je mali broj molexa.

Pa dobro svidja mi se ovo NIJE BAS 😀 , zato i kazem, moze da bude nije bas 750w ali je prebacio 200W u cugu.
Sto se Chiefa tice, to je kinez(recimo 40-tak€) kao i sve ostalo. Desava se. 😀
I meni komsija udario auto pa ne zivim zbog toga na planini.

A tog Corsa bez dvocevke i krupne sacme teeesko :wave:
Pozdrav!

Vladd je napisao(la):
Pa dobro svidja mi se ovo NIJE BAS 😀 , zato i kazem, moze da bude nije bas 750w ali je prebacio 200W u cugu.
Sto se Chiefa tice, to je kinez(recimo 40-tak€) kao i sve ostalo. Desava se. 😀
I meni komsija udario auto pa ne zivim zbog toga na planini.

A tog Corsa bez dvocevke i krupne sacme teeesko :wave:
Pozdrav!

E, i ja mrzim 'kineze' (mislim napajanja :d ), ali ovo je, bez *******cije, dobro napajanje i realna kupovina za tu lovu.

Moj (sad bivsi) Chieftec je placen 80E i bio je PERFEKTAN dok mu nije istekla garancija :d :wall:

A Corsair se shuntavio jedno 5-6 dana. Chas radi chas ne radi pa je na kraju izgleda resio da nastavi da radi, bar za sad.

P.S. DVD/RW je ostao u vecnim lovistima 😀

Poslednja izmena:
DejanNS je napisao(la):

ista im je cena (36e)

Dobar kinez.

I sta mu je 550W? Muzicka snaga 😛

Za razliku od Enera 365(deklarisanog 353W a 3,3v+5v je 185W)

LC6550 ima na 5V 40A (ener 32A) ali su deklarisali 300W na 5v+3,3v.

Prosto se pitam gde su stedeli osim na molexima 😉

Svidja mi se Yugo sa 1600ccm :d

Testirali ga i Nemci i Spanci, na konfiguraciji za napajanje 250W (xp1700 na 1,65V) i ocena je nije los.

A vrhunac je ipak PFC. Za jedno par meseci sta li ce sve da znaci. Kod LC- je valjda power fan control ili precision fan control, nisu reki ali se odnosi na "aktivnu kontrolu ventilatora" koji je tih (na leru 29dB)... I zlatne je boje posto je Gold serija i ima nalepnice na sebi...

Takva reklama "krivog ogledala" me trenutno odbija pa makar unutra bio prepakovan redundantni Cukov konvertor ili bar enermax 😉

Da se razumemo NE bih imao nista protiv da su ga nazvali 400w ili cak 420W

Ali 550w je PLAFON za ATX napajace. Preko 600W, proizvodjaci su OBAVEZNI ( IEEE standard, kao pravilo) da primene drugi princip (puni most do 1000W ili redundantno napajanje npr 2x400W)
Za telefonske centrale se koriste 600, 800 illi oko 1000w, ali vise njih paralelno sa kontrolnim modulom koji prerasporedjuje snagu i "otkacinje" napajac koji je crkao (i naravno "remote" javlja gresku).
To je daleko od "kucnih" aplikacija, samo dajem primer KOLIKO lupetaju sa doticnim LC-om :smash:

nasao sam ja i ovo:
ATX Enermax EG365AX-VE(G)FM 350W dual fan ULTRA LOW NOISE

za 57eur ali mi je to dobrano preko cifre koju imam :wall: zato i pitam za ove
meni nepoznate marke.

P.S.

Jel hoce neko da kupi napajanje JNC 350W ? :d :d :d

e to imam i ja, ali se muči i moram uskoro da ga menjam... evo primer:

12v -12.35

inače u mašini je amd xp 1700 palomino...

podignem cpu na nekih 1750 mhz i napon na 1.9

12v -12.65

upalim cpu burn

12v - 13.12

brzo sam vratio cpu na default dok ne promenim JNC... a baš me je dugo i lepo služio

Vladd je napisao(la):
GDE si OVO nasao :cigar:

sto? jel to skupo ili jeftino ili je ******? u jednoj maloprodaji u NS.(da ne reklamiram sada)

Vladd je napisao(la):
Da se razumemo NE bih imao nista protiv da su ga nazvali 400w ili cak 420W

Ali 550w je PLAFON za ATX napajace. Preko 600W, proizvodjaci su OBAVEZNI ( IEEE standard, kao pravilo) da primene drugi princip (puni most do 1000W ili redundantno napajanje npr 2x400W)
Za telefonske centrale se koriste 600, 800 illi oko 1000w, ali vise njih paralelno sa kontrolnim modulom koji prerasporedjuje snagu i "otkacinje" napajac koji je crkao (i naravno "remote" javlja gresku).
To je daleko od "kucnih" aplikacija, samo dajem primer KOLIKO lupetaju sa doticnim LC-om :smash:

Napajanja LC550 rade super (obican, oc, mnogo uredjaja...) sve sljaka.
Stvarno mu je smesno ime i da ga nisam licno probao sigurno bih bezao od njega.

Druga stvar. Nemoj molim te vise tehnickih detalja o napajanjima, jer ce zivi da si naj***mo ! 😀 😀 :d

Stojcha je napisao(la):
Druga stvar. Nemoj molim te vise tehnickih detalja o napajanjima, jer ce zivi da si naj***mo ! 😀 😀 :d

Vaziii :d :d :d

Mada.... mozda.... :test:

Dobro necu cheers

Evo bas pogledah moje napone u BIOS-u.

Vdd(V) = 1.60 - 1.61
Vcore(V) = 1.63 - 1.64
Vdimm (V) = 2.72 - 2.73
+5V = 5.29
+12V = 12.16 - 12.22
Vagp(V) = 1.53
-5V = -5.14 - -5.20
VBAT(V) = 2.83 - 2.84
VSB = 5.04 - 5.06

Koliko je ovo lose? Bas se ne razumem u struju, tako da nemam pojma. Koji su simptomi kada je napajanje lose, posto sam nedavno imao nekih problema, a bio sam ubedjen da je graficka ili ploca?
Koliko to variranje napona moze da bude uzrok samog napajanja a koliko drugih faktora (instalacije u zgradi, greske na maticnoj ploci...)
Inace, kuciste sa napajanjem je Infotech 350W, a u njemu:
EPoX 8RDA3I
Barton 2500+
ASUS Radeon 9200SE TD
Maxtor 120GB
Kingston 512MB
LG Combo
i ostalo standardno.

radar je napisao(la):
Evo bas pogledah moje napone u BIOS-u.

Vdd(V) = 1.60 - 1.61
Vcore(V) = 1.63 - 1.64
Vdimm (V) = 2.72 - 2.73
+5V = 5.29
+12V = 12.16 - 12.22
Vagp(V) = 1.53
-5V = -5.14 - -5.20
VBAT(V) = 2.83 - 2.84
VSB = 5.04 - 5.06

Koliko je ovo lose? Bas se ne razumem u struju, tako da nemam pojma. Koji su simptomi kada je napajanje lose, posto sam nedavno imao nekih problema, a bio sam ubedjen da je graficka ili ploca?
Koliko to variranje napona moze da bude uzrok samog napajanja a koliko drugih faktora (instalacije u zgradi, greske na maticnoj ploci...)
Inace, kuciste sa napajanjem je Infotech 350W, a u njemu:
EPoX 8RDA3I
Barton 2500+
ASUS Radeon 9200SE TD
Maxtor 120GB
Kingston 512MB
LG Combo
i ostalo standardno.

Sasvim solidno za jenog kineza.

Promeni bateriju 😀

Ne vredi ti da gledas napone u BIOS-u, zato sto pocinju da "lude" tek onda kad opteretis masinu, znaci Prime95, CPUBurn ili slicno.

Stojcha je napisao(la):
Sasvim solidno za jenog kineza.

Promeni bateriju 😀
Stvarno ili se zezas, mislim posto je ploca uzeta tek par nedelja a vec da menjam bateriju. Objasni mi?

radar je napisao(la):
Stvarno ili se zezas, mislim posto je ploca uzeta tek par nedelja a vec da menjam bateriju. Objasni mi?

VBAT(V) = 2.83 - 2.84

To je tvoj napon baterije ?
Skini je i izmeri unimerom, treba da bude oko 3V i iznad ako je dobra.

A to sto si uzeo novu plocu ne znaci da je i baterija dobra (nova :d ).

Poslednja izmena:
I kod mene baterija varira od 2.860-3.184V!
To je sasvim normalno!

Nazad
Vrh Dno