Šta je novo?

Pitanje u vezi memorije i modula

bojanb

Slavan
Učlanjen(a)
22.09.2005
Poena
309
Imam pitanje vezano za rad memorije na mom kompu. imam 4 modula od po 512mb. na prvom i na trecem slotu (plave boje) nalazi se Kingston ValueRAM na 400Mhz. Danas sam ubacio jos 2 GEIL modula na 2 i 4 slot (crne boje) koji su takodje deklarisani na 400Mhz. Medjutim prilikom boot-a kompa kaze mi da memorija radi u Dual chanelu na 333Mhz. U CPU-Z frequency mu je 167.5Mhz a latencija 2.5. Obzirom da su proizvodjaci razliciti, sta memorija uparuje po defaultu, latencije ili brzinu. Jer Kingstonu je frekvencija 166 na latenciji 2.5 a Geilu je brzina 200 na istoj latenciji (2.5), za to i pitam. Sta mi predlazete da uradim i koliki su mi gubitci ako mi memorija radi na 333 umesto na 400, i da li mogu nekako da podesim da mi radi na 400 (odnosno da li bih trebao to da podesavam). Unapred Vam hvala

Aku su svi cipovi deklarisani kao DDR 400, onda probaj da manuelno setujes u bios-u (da je nateras) da rade na 400Mhz...

Inace razlika izmedju 333-400 je po mom miljenju oko 3-5% sto uopste nije veliko...ali kao sto rekoh, ako je deklarisana na 400 neka i radi na toliko...

Aku su svi cipovi deklarisani kao DDR 400, onda probaj da manuelno setujes u bios-u (da je nateras) da rade na 400Mhz...

Inace razlika izmedju 333-400 je po mom miljenju oko 3-5% sto uopste nije veliko...ali kao sto rekoh, ako je deklarisana na 400 neka i radi na toliko...

Koliko je opasno to raditi, odnosno menjenje brzine rada memorije, inache?

Poslednja izmena:
Pa nije nista opasno dici memoriju na 400 ako je tako deklarisana...ako hoces da overklokujes (tipa da je podignes na 425mhz ili na neku visu frekvenciju),onda je to drugo (opano i ne opasno) i moras da stavis dodatna hladjenja za cipove.

Prvo nisi naveo ostatak konfiguracije. Neke od NF4 ploca, ne dozvoljavaju rad sa 4 modula u rezimu DDR400 nego max 333 , kao naprimer moja MSI K8N Diamond. Takodje ce tesko moci 1T .Imas detalje u uputstvu za MB u delu za instalaciju memorije pa procitaj. Naravno uvek mozes da overklokujes fsb i dodjes do 400. Vecina biosa na plocama postavlja latencije memorija u odnosu na banku 0 pa i o ovome treba voditi racuna kad vozis 4 modula. ( ja licno imam 4x512 kingston VR i to 2x c2.5 i 2xc3.0 )

Ostatak konfiguracije:
1) AMD64 3200+ (core Venice)
2) MoBo: Asus A8N-E nForce 4 Ultra
ostatak je nebitan

Digao sam memoriju rucno na 400Mhz jer je tako deklarisana i sve radi sasvim stabilno i OK. Po nekim mojim testovima sa SiSoft Sandrom rezlika u 333 i 400 je i do 15% u korist 400Mhz, tako da sve u svemu planiram da ga ostavim na 400. Probacu i T1, ako nije opasno da nesto rikne.

1T. I nije opasno! Kada stavis 1T pokreni oblivion, Far Cry ili HL2... Tu se koristi dosta RAM-a pri ucitavanju nivoa pa ako je nestabilno, prvo ce tu da pukne... Ne gledaj 3DMark!

Nazad
Vrh Dno