Šta je novo?

pitanje u vezi Low Lever Format-a

petri

Čuven
Učlanjen(a)
16.09.2000
Poena
619
Igrao sam se neki dan sa jednim matorim seagateom (1.2 giga)
Rasturim mu particije, podelim ga ispocetka i krenem da formatiram. Procenti su isli oko 1% za 1 min, sto znaci da mozes da se naspavas dok to zavrsi. Ocigledno nesto nije bilo bas ok. Isto mi je prijavio tamo oko nekog 20-og procenta poruku u stilu trying to fix allocating unit 40 151 (ova 3 zadnja broja sam lupio, ali bilo je nesto u tom stilu).
E sad, uradim ja lepo low level format. Posle toga isparcionisem disk i isti se isformatira za par minuta bez ikakvih gresaka ili slicno.
Sad se pitam u cemu je uopste bio problem, jel moze neko malo strucnije da objasni ovu pojavu.
Interesuje me i da li disk koji je star npr 3 godine moze da se "osvezi" low level formatom?

Pozdrav

Na disku su se pojavili tzv. bad sektori, sto bi rekli fizicka "ostecenja" diska - ili da se magnetni materijal ponasa van propisanih standarda.

Low Level formatiranje moze da pomogne, ali i ne mora. Meni je na 9-10 pokusaja uspevalo 2-3 puta da oporavi disk da bud eko nov. Ostalo je bilo baceno u kantu.

kratko i jasno , disk je poceo da se "kruni".Mozes da ga ostavis za fijoku.Testiranje uvek obavljam fabrickim testovima i to mi je jedini pouzdan test.Sve ostalo je gubljenje vremena.

Seagate, a i ostali proizvodjaci hdiskova imaju svoje sopstvene programe za low-level formatiranje i testiranje diskova, sto treba primeniti u slucaju da se pojave bblockovi, problemi i sl.
Konkretno taj seagateov program staje na flopi disk,odlicno radi i ako low level formatiranje prodje bez problema, verovatno je doslo do neke logicke greske(sta je to, pitajte seagate - bitno da radi posle otklanjanja iste)
ako nekom treba proceprkacu po cd-ovima, negde sam ga valjda narezao

borab je napisao(la):
kratko i jasno , disk je poceo da se "kruni".Mozes da ga ostavis za fijoku.Testiranje uvek obavljam fabrickim testovima i to mi je jedini pouzdan test.Sve ostalo je gubljenje vremena.

Imao sam slichan problem sa Quantum-om 20gb, i posle "obrade" Spinrite-om sve je radilo kao novo. Da li je Spinrite oodradio posao kao fabrichki programchici za HD ili je neshto drugo?

Na starom, famoznom Quantum LCT-u su mi se tri puta pojavljivali logicki bed sektori, kasnije sam kupio disk na 7200 RPM i na moje iznenadjenje desilo se isto. Onda sam promenio i napajanje i to se vise ne desava. Ako su logicki bed sektori to se ispravlja low-levelom ili na neki slican nacin, za fizicke nema leka i disk ce vremenom da bude sve manje i manje pouzdan (mada ima izuzetaka)...

delimir je napisao(la):
...za fizicke nema leka i disk ce vremenom da bude sve manje i manje pouzdan (mada ima izuzetaka)...

mislis, da bude vremenom sve vise i vise pouzdan:p

pozdrav!

llf

moze neko da objsni kako i sta radi low level format i koje su koristi od njega

Nazad
Vrh Dno